Cel mai bun panou solar

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Panouri solare – Opinii si Recenzii in 2024

 

Panourile solare sunt regasite tot mai des in casele romanilor. Ele pot fi potrivite pentru atunci cand vrei sa ai energie electrica, apa calda sau caldura cu ajutorul razelor soarelui. Sunt intalnite insa si in zonele in care nu este posibila o alta sursa de energie electrica sau termica. Daca vrei sa cumperi online astfel de produse, aici le vei gasi pe cele mai populare, daca alegi sa parcurgi lista de mai jos. GD-LITE GD-8216, de exemplu, este un kit format dintr-un panou solar fotovoltaic, trei becuri, o lanterna si un aparat la care poti asculta muzica, care va fi de mare ajutor in drumetii. Daca ceea ce cauti e o varianta pentru a avea apa calda, vezi RAINUNG 10GV100LIN/T.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

GD-LITE GD-8216
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Kitul acesta va fi o incantare pentru persoanele care merg adesea prin locuri in care nu au acces la energie electrica, fiind dotat cu un panou solar fotovoltaic, trei becuri, un aparat la care poti asculta muzica si o lanterna. Poate fi alimentat si la priza, inainte de a pleca in calatorii, si are intrare USB.

E un panou solar portabil, potrivit pentru drumetii, nu un produs complet, pentru a face fata solicitarilor zilnice dintr-o locuinta.

Daca mergi des in calatorii in zone mai izolate si vrei un panou solar portabil, dar si alte accesorii utile, vezi acest pachet.

A 2-A OPTIUNE!

RAINUNG 10GV100LIN/T
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o buna varianta pentru micile familii care locuiesc la casa si vor sa aiba apa calda cu usurinta din primavara pana spre iarna, deoarece e un panou solar care e capabil sa functioneze chiar si daca nu e soare sau afara e mai frig. Vine alaturi de un suport metalic ce face montajul mai simplu si mai eficient.

Este o varianta recomandata pentru familiile mai mici, de doua-trei persoane, deoarece boilerul are o capacitate de numai 100 litri.

Panoul acesta e o buna investie pentru persoanele care vor o alternativa pentru furnizarea apei calde, avand un boiler de 100 litri.

A 3-a Optiune!

Panouri Solare Oltenia 200 litri
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Panoul acesta e unul perfomant, complex, fiind presurizat si avand un boiler cu capacitate de 200 litri, pentru a fi rentabil si pentru familiile ceva mai mari. Vine la pachet cu un suport special pentru montaj, pentru a permite o buna pozitionare si e alcatuit din 20 de tuburi de 58 x 1800 mm.

Fiind un model presurizat si avand si un boiler generos, si pretul e unul mai ridicat comparativ cu alte variante presurizate pe care le-am prezentat.

Daca vrei sa investesti intr-un panou solar performant, care iti va furniza apa calda pentru 3-4 persoane, iti recomandam acest produs.

 

 

Pareri despre cele mai bune panouri solare

 

Noua ne e usor ca atunci cand dorim sa cumparam online anumite produse sa citim ghiduri care le contin pe cele mai populare. Credem ca si pentru tine e la fel, motiv pentru care, in continuare iti vom prezenta cateva panouri solare care ar putea fi o buna investitie pentru cei care cauta surse alternative de energie.

 

Panou fotovoltaic

GD-LITE GD-8216

 

Acest produs reprezinta un kit portabil, ce iti poate fi de mare ajutor atunci cand mergi in zone in care nu ai acces la energia electrica si doresti sa iti poti incarca telefonul sau alte device-uri. El e dotat cu trei becuri, pentru a putea ilumina locul in care stai atunci cand e necesar, dar si un aparat la care poti asculta muzica dorita de pe stick USB sau la radio FM.

Panoul fotovoltaic are un acumulator reincarcabil, ceea ce inseamna ca poti sa-l alimentezi, intr-o prima faza, de acasa. Pentru a mentine durata de viata a acestuia, e recomandat ca la 3 luni sa-l conectezi la o priza pentru 13 ore. Panoul are o intrare USB, pentru a alimenta device-urile dorite si e dotat si cu lanterna, in eventualitatea in care ai nevoie de un astfel de accesoriu. 

Intregul sistem trebuie ferit de umezeala sau temperaturi extreme, pentru a nu se deteriora in timp. Cantareste doar 1.3 kg, pentru a-l lua cu usurinta in drumetiile pe care le ai de facut.

 

 

LG LG285S1C-L4

 

Articolul despre care iti vorbim acum este un panou solar fotovoltaic, format din celule solare monocristaline, distribuite pe 10 randuri si 6 coloane, formand un total de 60 de bucati. Puterea de 285 de wati pe care o poate oferi acest ansamblu iti va fi de ajutor pentru a alimenta cu energie anumite dispozitive, iar tensiunea nominala este de 31.8V. 

Articolul acesta este unul potrivit pentru locuinte si poate functiona la temperaturi cuprinse intre -40 si 90 de grade Celsius. Este confectionat astfel incat sa fie foarte rezistent la tot felul de factori, inclusiv la o presiune de peste 5400 Pa, data de anumite socuri mecanice.

Referitor la dimensiuni, inaltimea e de 1640 mm, latimea de 1000 mm si grosimea de 40 mm. Fiecare celula care face parte din acest sistem masoara 156 x 156 mm. Greutatea acestui panou solar este de 17 kg, asadar nu va fi foarte dificil de montat chiar daca nu ai ajutor din partea altei persoane. 

 

 

NetDeal PFM-20w-12v

 

Acest panou fotovoltaic este unul destinat persoanelor care au nevoie de un model care sa se incarce la priza masinii de 12V. El este format din celule monocristaline, mai exact din 36 elemente de acest fel. Poate fi utilizat pentru a oferi energie la tot felul de dispozitive, atat timp cat acestea nu consuma foarte mult (becuri, televizor, pompa de apa de 12V etc). Este o buna alegere pentru cei care calatoresc des cu rulota. 

Putere pe care o ofera acest model nu este una foarte mare, fiind de 20W, dar e suficienta pentru scopul in care a fost creat. Produsul este unul foarte rezistent la tot felul de factori (apa, ploaie, grindina etc.), este fabricat din materiale care sa nu permita oxidarea sau formarea condensului si poate functiona la o temperatura cuprinsa intre -40 si 85 grade Celsius. 

Daca te intrebi ce dimensiuni are acest panou solar, ieftin si bun, afla ca acesta masoara 48 x 35 x 2.5 cm si cantareste doar 2 kg. Este foarte simplu de manevrat, dar si de depozitat in momentul in care nu il mai folosesti.

 

Panou solar apa calda

 

RAINUNG 10GV100LIN/T

 

Acest panou solar e unul nepresurizat, care iti va oferi posibilitatea de a avea apa calda chiar si atunci cand afara nu e soare sau e mai frig. El este format din 10 tuburi vidate (Structura absorbtie AL-N/AL) si un boiler confectionat din inox, cu capacitate de 100 litri. Acesta este izolat cu spuma poliuretanica de 55 mm. 

Modelul acesta e unul de calitate, care duce apa pana la temperatura de 100 grade Celsius. Este recomandat a furniza apa calda pentru doua-trei persoane. Referitor la caracteristicile cheie prezente, amintim: rezistenta la coroziune, posibilitatea golirii fara demontare, rezistenta la vant si prezenta tuburilor circulare, care duc la o absorbtie maxima.

Panoul acesta are dimensiuni de 1750 x 1630 x 860 mm si cantareste 51.2 kg. Vei avea nevoie de autor pentru a-l monta. Include si un suport din tabla de otel galvanizat, pentru a-l pozitiona cat mai bine. Se recomanda montarea pe acoperisul casei, pentru a avea presiune cat mai buna si pentru a se incalzi apa cat mai rapid.

 

 

Panosol C.202

 

Multi cumparatori considera acest produs a fi cel mai bun panou solar si inclinam sa le dam dreptate, deoarece e un model foarte complex, care poate fi folosit pentru a asigura confortul termic intr-o locuinta, astfel incat sa te bucuri de apa calda menajera obtinuta intr-un mod foarte economic chiar si atunci cand familia ta numara mai multi membri (peste 5). 

Acest panou solar presurizat, cu boiler in locuinta se livreaza impreuna cu o serie de componente foarte importante: un colector solar, cu 30 de tuburi vidate, care pot atinge o putere maxima de 1940W si lucreaza la un debit de cel mult 18 l/min, un boiler cu capacitate de 300 litri, presiune de 8 bari si o inaltime de 1605 mm, un sistem de automatizare, un grup de pompare, un vas de expansiune, un aerisitor solar automat si antigel. Pe site-ul de achizitie de gasesti mai detaliate toate aceste elemente, daca te mai intereseaza si alte informatii.

Intregul sistem este putin mai dificil de montat la inaltime, deoarece pe langa faptul ca masoara destul de mult, colectorul solar avand 199 x 240 cm, are si o greutate semnificativa, de 92 kg. 

 

 

Panou solar presurizat

 

Panouri Solare Oltenia 200 litri

 

Acest panou solar e un model complex, performant, fiind presurizat. El va fi capabil sa ofere apa calda menajera chiar si pentru familiile ceva mai mari, deoarece are un boiler generos, ce are o capacitate de 200 litri. Acesta e confectionat din inox si are strat izolator, pentru a functiona cat mai eficient. 

Panoul solar despre care vorbim acum vine cu un suport de inox, care ajuta la o montare mai simpla si la o pozitionare corecta, in unghi de 45 de grade. Nu e musai necesar sa fie montat la inaltime foarte mare. Este format din 20 de tuburi vidate, acestea avand diametru de 58 mm si lungime de 1800 mm. 

Puterea cu care lucreaza acest model e de 1500 W, presiunea e de 1 bar, iar racordurile pentru intrare/iesire sunt de 3/4 inchi. Greutatea acestui panou solar e de 110 kg, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de ajutor pentru montaj.

 

 

SUN POWER SOLAR SPA58/1800-20

 

Unul dintre cele mai importante elemente care formeaza un panou solar de apa calda, presurizat, ar putea fi acest ansamblul format din tuburi vidate, care e capabil sa colecteze caldura. Mare atentie cand cumperi acest produs, deoarece el este doar o parte dintr-un sistem de acest fel, iar pentru a functiona trebuie sa mai achizitionezi separat si alte piese importante, care pot implica costuri suplimentare mari (boiler, grup de pompare, controler, vas de expansiune). 

Revenind la produsul despre care vorbim acum, el este un colector de caldura format din 20 de tuburi vidate, confectionate din cupru, pentru a se face rapid transferul de caldura. Carcasa si cadrele sunt fabricate din aluminiu de inalta calitate, pentru rezistenta sporita la tot felul de factori externi. 

Acest produs poate oferi o putere maxima de 535 kW, are o presiune de 6 bari, capacitate maxima de incalzire de 175 de litri si un diametru al racordului de intrare/iesire de 3/4. Masoara in total 200 x 175 cm si cantareste in jur de 51 kg, motiv pentru care vei avea nevoie de ajutor cand vine vorba de manevrarea lui pentru a fi instalat.

 

 

 

Panou solar nepresurizat

 

Dbsolar Nepres100

 

E un panou solar nepresurizat, care e capabil sa ofere apa calda menajera pentru familiile ceva mai mici, deoarece are un rezervor cu o capacitate maxima de 100 litri. E confectionat cu ajutorul a 10 tuburi vidate, fiecare masurand 1800 x 58 mm. 

Produsul este confectionata intr-un mod foarte responsabil, pentru a fi rezistent chiar si atunci cand vremea nu este favorabila, dar si durabil, fiind expus factorilor externi zilnic. Este confectionat din inox atat la nivel de vas flotor, cat si de suport si boiler, imbinarile fiind facute prin sudura in argon. 

Articolul este unul potrivit pentru locuinte, este simplu de instalat si de intretinut, are un randament foarte bun si este recomandat pentru incaperi care masoara pana in 200 mp. Avand in vedere faptul ca are o greutate de 60 de kg, vei avea nevoie de ajutor pentru a-l monta, deoarece este foarte dificil de manevrat de o singura persoana.

 

 

 

Panou solar portabil

 

KINGDOM SOLAR KD-P280W

 

E  un panou solar portabil, pe care il poti lua cu tine atunci cand mergi sa calatoresti cu rulota sau sa iti petreci noaptea in natura, dar pe care il poti folosi foarte bine si atunci cand vrei o sursa alternativa de energie electrica in locuinta. 

Prezentul panou solar flexibil (in sensul ca se adapteaza usor cerintelor) are o putere nominala ce poate ajunge la 280W si o tensiune de alimentare de cel mult 31.85V. El este format din 60 de celule policristaline, distribuite in 6 coloane si 10 randuri si are o rezistenta mecanica de pana la 5400 Pa. 

E usor sa folosesti in calatorii acest panou solar pentru rulota, deoarece e un model de dimensiuni ceva mai reduse, masurand 1640 x 992 x 35 mm. Il consideram a fi un model portabil mai ales datorita greutatii care e de doar 18 kg. Poate functiona la temperaturi extreme, mai exact, la cele cuprinse intre -40 si 85 grade Celsius. 

 

 

 

Panou solar 12V 

 

PNI GreenHouse H01

 

Un panou solar de 12V, ca acesta, ar putea fi o buna alegere pentru orice persoana care doreste un model portabil, pe care sa il foloseasca atunci cand merge in calatorii si vrea sa aiba energie pentru a alimentat electrocasnicele mai mici. El ofera o autonomie de pana la 12 ore de functionare, chiar daca nu mai este soare puternic, atata timp cat acumulatorii sunt incarcati dupa ce au fost expusi timp de 7 ore la raze UV puternice. 

Produsul acesta se livreaza impreuna cu doua componente foarte importante. Una este o unitate centrala, care are incorporata functia radio FM, prezinta porturi USB, dar si fanta pentru card SD, avand posibilitatea de a asculta muzica. Pe panoul de comanda vei gasi si indicatori care iti vor oferi informatii legate de procentajul bateriei, dar si intrerupatorul. 

O alta componenta demna de amintit, a acestui dispozitiv, este panoul fotovoltaic de 10W, format din mai multe celule care capteaza energia soarelui si face ca unitatea centrala sa functioneze. 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Soarele este o resursa inepuizabila, de care oamenii s-au invatat sa profite in diverse moduri. Pentru multi, cea mai eficienta investitie din acest punct de vedere este aceea de a utiliza cele mai bune panouri solare, care pot avea rolul de a incalzi apa sau de a oferi energie electrica. 

In continuarea acestui articol, iti prezentam cateva criterii de selectie importante pentru astfel de achizitii, deoarece este posibil sa fii pus in dificultate, din cauza faptului ca astfel de produse sunt relativ noi si nu foarte populare.

Tipul: Primul lucru de care trebuie sa tii cont este legat de acest detaliu, deoarece diferentele sunt foarte mari si ce poti face cu anumite modele e posibil sa nu poti realiza cu altele:

Termice – sunt acele variante utilizate pentru a incalzi apa menajera din locuinta, piscina sau anumite bazine. Pot fi utilizate si in cazul persoanelor care au in casa un sistem de incalzire care presupune folosirea apei. 

In timpul sezonului calduros, astfel de optiuni au marele avantaj al faptului ca ofera o eficienta de 100%, putand fi utilizate in exclusivitate ca sursa de incalzire a apei. Iarna in schimb, vor fi eficiente doar pentru 60-80% din necesarul de energie care va oferi confort in acest sens. Dar, chiar si asa, se vor observa reduceri ale cheltuielilor cand vine vorba de facturi. 

Fotovoltaice – in cazul acestor tipuri de panouri solare, energia acestei resurse este utilizata pentru a produce curent electric. Astfel, poti sa obtii combustibilul necesar pentru consumatorii pe care ii ai in locuinta si nu numai. Investitia in acest caz este una mai semnificativa, deoarece aceste variante sunt mai costisitoare din punctul de vedere al pretului. 

Hibrid – sunt cele mai noi tipuri amintite in randul celor care ofera pareri despre cele mai bune panouri solare. Ele lucreaza cu ajutorul unor modele fotovoltaice si a unui banc de acumulatorii si sunt capabile sa ofere energia atat pentru incalzirea apei calde, cat si pentru furnizarea curentului electric.

 

Principiul de functionare: Este important sa stii si modul in care un astfel de produs poate lucra. In acest sens, vei gasi doua tipuri de modele, care se aplica pentru variantele termice:

Presurizate – sunt usor de identificat, deoarece au rezervor deasupra tuburilor vidate, motiv pentru care nu trebuie instalate la o intaltime foarte mare. Au nevoie de un rezervor care este reprezentat de un boiler termoelectric cu doua serpentine, acesta din urma trebuind plasat intr-o incapere care sa reprezinte camera tehnica. 

Pe langa acest element, pentru a functiona, un astfel de model mai are nevoie si de o statie de automatizare, o pompa, senzori si alte astfel de piese, fiind un sistem foarte complex. Deasupra tuburilor exista un colector in interiorul caruia circula un antigel, dar si o pipa termica din cupru, care contine un bol special. 

Panourile solare care fac parte din aceasta categorie sunt usor de montat, putand fi integrate chiar si la sistemele care exista in casa ta. 

Nepresurizate – aici ne referim la acele panouri solare (la preturi bune) care folosesc tuburi vidate care sunt incalzite de razele soarelui. In acest caz, apa urc in rezervorul aparatului cu ajutorul procesului de convectie si sta acolo pana cand este utilizata. In momentul in care se consuma, boilerul se alimenteaza automat. 

In eventualitatea in care optezi pentru o astfel de varianta la o locuinta care nu permite plasarea la o inaltime suficient de mare pentru o astfel de functionare, se recomanda utilizarea unei pompe speciale care ajuta la ridicarea presiunii. 

Aceste tipuri de articole sunt de ajutor la incalzirea apei calde menajere, nu consuma nici un fel de energie suplimentara in timpul functionarii si sunt eficiente atunci cand temperaturile nu sunt negative, fiind capabile sa incalzeasca apa pana la 70 de grade Celsius.

 

Performante: Orice panou solar, la un pret bun, pe care il cumperi, trebuie sa fie ales si in functie de performantele pe care le poate da, mai exact de cum lucreaza si de cat e de potrivit pentru anumiti utilizatori. In acest sens, trebuie sa urmaresti:

Puterea – este exprimata in wati si este importanta daca vrei un produs care sa furnizeze cat mai rapid combustibilul de care ai nevoie. De exemplu, modelele mici, de circa 100 de wati se vor incarca de doua ori mai greu decat unele de 200 de wati. Cu cat puterea e mai mare, cu atat si costul de achizitie va fi mai ridicat.

Presiunea – cu cat acest indice e mai mare, cu atat mai bine, deoarece nu va fi nevoie de ajutor suplimentar pentru a avea un jet de apa puternic. Trebuie sa verifici mereu acest aspect si sa vezi daca nu e mai scazut decat trebuie, decat e trecut in instructiuni, iar daca e asa, va fi necesar antigel solar.

Temperatura maxima – pentru a-ti face o idee cu privire la cat de tare se poate infierbanta apa.

Capacitatea rezervorului – detaliu important pentru a cumpara ceva suficient de mare pentru numarul de persoane care locuiesc intr-un anumit spatiu (90 litri – 2 persoane; 135 litri – 3 persoane; 162 litri – 4 persoane; 180 litri – 5 persoane; 216 litri – mai mult de 5 persoane).

Spatiul destinat: In legatura cu acest criteriu de selectie, ai de ales intre doua tipuri de panouri:

Pentru rulota – intalnite si sub numele de off-grid, sunt modele portabile, care functioneaza cu ajutorul unor acumulatori care pot oferi sursa de energie necesara si pentru timpul noptii sau urmatoarea zi. Sunt panouri solare, ieftine si bune, de mare ajutor pentru cei care calatoresc mult si au obiceiul de a se izola in natura.

Rezidentiale – denumite si sisteme on-grid, ofera un randament bun, putere mare, si sunt foarte performante, fiind capabile sa acopere necesarul de energie, daca zilele sunt insorite. Nu permit stocarea energiei in acumulatori, deci, sunt recomandate ca sisteme suplimentare.

 

Acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care nu trebuie sa le ratezi cand cumperi un panou solar, la pret bun. Mai sunt insa si alte detalii precum dimensiunile, daca vrei sa poti instala sistemul intr-un anumit spatiu, greutatea, pentru a-ti da seama cat de greu va fi de manevrat sau pretul, care te va ajuta sa alegi ceva convenabil pentru buzunarul tau.

Tine cont de toate aceste detalii atunci cand intri in magazinele online pentru a face achizitia, si bucura-te de cumparaturi rapide, preturi variate, compararea cu usurinta a produselor si livrarea in cel mai scurt timp posibil.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum functioneaza un panou solar?

Cele mai intalnite tipuri de panouri solare sunt cele termice si cele fotovoltaice. Ele au principii de functionare diferite. 

Primele, daca sunt plane, se folosesc de placi din cupru, care capteaza energia si permit incalzirea apei, iar daca sunt cu tuburi vidate, razele UV cad perpendicular pe ele si incalzesc celulele ce sunt apoi capabile sa incaleasca apa. 

In ceea ce priveste modele fotovoltaice, acestea atrag razele soarelui si le convertesc in energie electrica.

Ce e pompa pentru ridicare de presiune la panoul solar?

Daca nu ai o locuinta suficient de inalta pentru a permite plasarea unui panou pentru dus sau alte scopuri, e posibil ca presiunea cu care apa vine sa nu fie cea dorita de tine. Ea poate fi insa ridicata cu ajutorul unei pompe speciale.

 

Se poate folosi un panou solar pentru apa calda iarna?

Chiar si pe timp de iarna poti folosi un panou fotovoltaic de 1000W sau mai putin, insa nu te astepta la rezultate la fel de bune, deoarece eficienta e de 60-80%.

 

Cat costa un panou solar?

Pretul poate varia destul de mult. Una e sa cumperi un kit panou fotovoltaic 500W, alta e sa ai nevoie de un produs de 50W. Una e sa ai nevoie de un model rezidential si alta sa cauti o varianta pentru rulota. Sunt articole care costa pana in 500 de lei, dar si variante pe care poti da chiar si peste 500.000 lei, daca vorbim de kituri complexe, capabile sa furnizeze foarte multa energie.

 

Cat produce un panou fotovoltaic?

Te intrebi cat curent produce un panou solar? Ei bine, depinde de dimensiunile lui, de eficienta celulelor si de cantitatea de lumina. Un model standard, produce de regula 256 wati, dar sunt si variante mai performante sau mai slabe de atat. Daca vrei sa ai mai multa putere pentru a putea alimenta un numar mare de consumatori, atunci e posibil sa ai nevoie de un sistem ce include mai multe panouri, plasate unele langa altele. 

Cum se construieste un panou solar?

Daca esti interesat de cum sa faci un panou solar, afla ca e necesar sa ai la dispozitie o serie de elemente care sa fie capabile sa capteze energia soarelui si sa o transforme in energie electrica, dar si scule si unelete care sa te ajute.

La capitolul materiale, ai nevoie de: profil din aluminiu, silicon, distantiere pentru faianta, lipici, cablu dublu, scoci, foi de sticla de 3 mm si celule solare cu banda metalica. In privinta sculelor, iti vor trebui urmatoarele: pistol de lipit, cutter, sfoara, ruleta, cleme de fixare, fierastrau pentru metal, masina de gaurit, cositor si sacaz si un multimetru. 

Mai intai, ceea ce trebuie sa faci e sa construiesti o rama, care va reprezenta suportul pentru intregul proiect. Apoi, in interiorul ei, prinzi intre ele celulele solare, avand grija sa le fizezi cat mai bine si corect, iar la final le verifici pentru a vedea daca functioneaza. 

Apoi, ceea ce trebuie sa faci este sa inchizi rama cu o bucata de sticla, sigiland totul foarte bine, astfel incat sa nu poata patrunde apa sau alte impuritati. 

Daca ai nelamuriri, vei gasi pe Internet o multime de proiecte facute de diversi oameni care si-au construit singuri astfel de ansambluri.

 

 

 

Cum se monteaza un panou solar

 

Nu conteaza daca ai un panou fotovoltaic de 100W, de 500W sau 1000W, orice element de acest tip trebuie instalat corespunzator, pentru a fi cu adevarat eficient. 

Mai intai, iti vom vorbi despre montarea modelelor termice.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este acela de a alege locul in care vei face montajul. Pentru asta, gaseste o suprafata cat mai inalta, de preferat pe acoperis, care sa fie foarte stabila si neumbrita mai ales in intervalul orar 9-15. 

Apoi, ceea ce urmeaza este sa amplasezi rezervorul de apa, conform schemei de instalare pe care o vei regasi in manual. Totul trebuie sa fie cat mai fix. Dupa, vine randul tuburilor vidate (daca ai ales un model cu astfel de elemente), care nu trebuie expuse direct la soare. In manual ti se va explica in mod clar tot ce ai de facut si cum anume. 

In ceea ce priveste variantele fotovoltaice, acestea nu trebuie sa fie musai plasate foarte sus. Pot fi prinse si pe acoperis, dar si pe fatada casei sau pe pamant. Ele pot fi integrate din stadiul de construcite in acoperisul cladirii sau pe ziduri, pot fi prinse pe cadre metalice cu sau fara sine sau plasate pe sol, pe cadre confectionate din diverse metale rezistente la tot felul de factori externi.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu