Destul de simplu de explicat si relativ usor de montat, astereala este un element pe care multi il neglijeaza in detrimentul rezistentei acoperisului. Daca vrei o casa fara vulnerabilitati la furtuna, zapada si ploaie, si cu rezistenta termica buna, afla din timp ce rol are astereala si cum te ajuta sa repari mai rar acoperisul.
Rezistenta buna la ploaie, vant si ninsoare, izolare termica in plus si un suport de incredere pentru invelitoare, sunt doar o parte dintre elementele care definesc rolul pe care il indeplineste astereala in economia unui acoperis de calitate. Afla din acest articol cum se construieste si de ce este bine sa nu sari peste ea.
Ce este astereala de acoperis
Astereala este o componenta care face parte in cele mai multe cazuri din procesul de constructie de acoperis si reprezinta un strat de scanduri fixate pe capriori, care creeaza suportul pentru invelitoare. Desi ofera un suport foarte bun pentru un acoperis cu tabla sau cu tigle ceramice, astereala nu este inclusa in toate structurile de acoperis, fiind asadar, in multe cazuri, un element optional.
Cerinte si functii
Ca orice element dintr-o constructie complexa, pentru a-si indeplini cum trebuie rolul de sustinere, si astereala trebuie indeplineasca cateva cerinte de baza. Astfel, structura obtinuta prin fixarea scandurilor pe capriori trebuie sa fie:
– suficient de solida pentru a face fata la incarcarea statica cu zapada, in functie de specificul hidrologic al zonei.
– bine fixata, pentru a nu se desprinde la vant puternic.
– lipsita de abateri de la planeitate – care pot complica montarea invelitorii, indiferent ca vorbim despre un acoperis in 2 ape sau o versiune de acoperis in 4 ape.
O astereala bine proiectata si corect montata, chiar si confectionata din scandurile folosite in etapele anterioare ale proiectului de constructii, indeplineste urmatoarele roluri:
– sustine invelitoarea cu toate cele trei componente ale sale: folia anticondens, sipcile (folosite pentru a stimula formarea condensului intre folie si tigla si conducerea lui catre strasina) si tigla.
– asigura un strat suplimentar de izolatie pentru acoperis.
– rigidizeaza acoperisul.
Din lemn sau OSB
Desi in cele mai multe cazuri astereala se construieste folosind scandura ramasa din etapele anterioare ale constructiei, cu montare pe capriori, de acoperis poti fixa si o astereala realizata din placi OSB. Indiferent daca preferi un acoperis in lemn, fara insertie de OSB sau alegi cea de-a doua varianta, materialul trebuie sa indeplineasca cateva conditii tehnice de baza pentru a asigura stabilitatea si durabilitatea vizata.
Astfel, scandurile trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 12 si 32mm, 24mm fiind cea mai folosita valoare, iar latimea trebuie sa fie intre 10 si 30cm. Specialistii recomanda insa limitarea latimii la 15cm, mai ales daca vorbim despre o structura de acoperis intr-o apa, mai sensibila la vant, pentru ca elementele prea late sunt expuse mai mult la torsiune.
Fixarea de capriori se face cu 2 sau 3 cuie striate si antismulgere, pentru zonele in care sunt frecvent vanturi puternice impunandu-se folosirea obligatorie de 3 cuie pentru fiecare scandura.
Astereala pentru acoperisuri in doua ape sau patru ape
Care este diferenta? Din punctul de vedere al tehnicii de montaj si al categoriilor de materiale pe care le folosesti, procesul este cam acelasi. Daca lucrezi pe o schita de acoperis in doua ape, vei consuma insa mai putina scandura decat in cazul in care construiesti astereala pentru patru ape. In cel de-al doilea caz, constructia va fi si un pic mai dificila pentru ca vei avea de facut mai multe taieri pentru a te adapta la unghiurile acoperisului.
In plus, pe o schita de acoperis in 2 ape vei putea include mai usor si o mansarda incapatoare, fata de alternativa in 4 ape, unde trebuie sa construiesti de fapt un etaj superior, pentru ca doar in spatiul oferit de acoperis nu ai la dispozitie o inaltime potrivita pentru camere de locuit.
Cat costa acoperisul unei case de 150mp
Pretul unui acoperis cu capriori, astereala si invelitoare – manopera plus materiale – variaza destul de mult si depinde in primul rand de tipul de acoperis: intr-o apa, doua sau patru ape, tip terasa etc., care inseamna si suprafete desfasurate diferite.
Iti putem spune insa ca manopera pentru un astfel de proiect este intre 25 si 45RON/mp, iar impreuna cu materialele de care ai nevoie, un calcul pentru acoperis din lemn cu tigla metalica sau ceramica ajunge pana la aproximativ 200RON/mp.
Acoperis metalic sau tigla ceramica
Astereala este doar suportul de montaj pentru acoperis cu tabla sau tigla ceramica, si nu asigura singura protectia necesara locuintei. Pentru ca investitia in acoperis este destul de mare si acesta este menit sa se mentina pentru cativa ani buni, este important sa alegi tipul de invelitoare potrivit, mai ales daca montezi panouri solare deasupra si reparatiile la acoperis devin putin mai complicate.
Ai astfel la dispozitie ca optiuni:
– acoperis din tabla faltuita – varianta confectionata din tabla plana, prin dubla faltuire, flexibila, potrivita pentru acoperisuri cu forme atipice, recomandata pentru centre comerciale, cladiri de birouri. Este rezistenta la uzura si vant si usor de intretinut.
– acoperis din tabla cutata – alternativa mai ieftina decat cea faltuita, dar la fel de rezistenta, cu o varietate de aplicatii. Procesul de montaj pentru tabla cutata este simplu si facil.
– acoperis din tigla metalica – are pret accesibil si este cea mai populara optiune pentru cladirile private, are greutate redusa, o durata de viata de pana la 20 – 30ani si se monteaza rapid. Insa, are rezistenta termica redusa si nu permite o ventilare prea buna a structurii de sustinere.
– acoperis cu tigla ceramica – ofera cea mai mare durata de viata, pana la 80 – 100ani, rezistenta termica buna, asigura ventilatie eficienta si nu se decoloreaza in timp. Pe de alta parte, are o greutate mai mare, se monteaza mai greu si costurile pot fi chiar si de doua ori mai mari decat pentru alternativa cu tigla metalica.
Cat costa schimbarea unui acoperis?
O data cu trecerea timpului, acoperisul se deterioreaza, in special daca ai pus tabla si nu tigla ceramica, si daca lucrarile initiale nu au fost facute foarte bine sau casa este expusa la furtuni puternice, caderea unui copac etc.
Schimbarea acoperisului nu costa, in general, la fel de mult ca constructia initiala, insa, suma se poate apropia de aceasta daca nu este vorba doar despre invelitoare, ci si despre modificari la astereala si nu poti refolosi mare lucru din materialele vechi.
Lasa un comentariu
0 Comentariu