Idei de amenajare mansarda

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Birou, gradina interioara, camera de joaca pentru copii, dressing, spatiu de depozitare – sunt doar o parte dintre destinatiile pe care le poti da mansardei, cu o serie de interventii eficiente. Afla din acest articol cateva idei care te vor ajuta sa folosesti la maxim spatiul casei, inclusiv cel din pod.

 

Mansardarea casei ofera sansa de a extinde spatiul locuibil, imbunatatind conditiile de trai, in special pentru familiile cu multi membri sau cele in care cel putin o persoana lucreaza de acasa si are nevoie de o incapere linistita. Pregatirea spatiului de sub acoperis pentru utilizare implica insa mai multe elemente tehnice, de care trebuie sa tii cont pentru a-l putea folosi fara griji, indiferent de destinatia propusa.

 

O mansardare de casa la inaltime

Pentru a te putea deplasa confortabil prin camere de mansarda trebuie sa tii cont de cateva conditii referitoare la inaltimea minima la care trebuie sa se afle acoperisul fata de pardoseala. Chiar daca este vorba despre mansarda copiilor, gandita pentru ca cei mici sa aiba un spatiu separat pentru joaca, este bine ca prin incapere sa se poata deplasa usor si adultii.

Astfel, in cazul in care vorbim despre un birou sau un dormitor la mansarda, specialistii recomanda ca punctul de inaltime maxima a incaperii sa fie la cel putin 2.55m. Putin diferit stau lucrurile daca ai decis sa faci dressing in mansarda, ai acolo o baie suplimentara sau o debara, caz in care orice normativ pentru mansarde va indica faptul ca o inaltime de 2.30m in punctul maxim este acceptabila.

Circularea confortabila prin spatiu necesita un culoar cu inaltime maxima, la mansarda, de minim 1.90m, astfel incat sa nu fii nevoit sa mergi aplecat daca esti ceva mai inalt.

Tot la categoria dimensiuni si normative, iti mai spunem ca peretele delimitator la panta acoperisului trebuie sa aiba minim 1.5m inaltime, daca unghiul pantei este mai mic de 20o, de cel putin 1.2m, daca unghiul este de 20o – 45o, si macar 1m, pentru un unghi mai mare de 45o.

Izolarea mansardei, o operatiune profesionala

O transformare de pod in mansarda nu poate fi dusa la bun sfarsit fara o izolare eficienta si bine facuta. Exista mai multe variante de abordare a acestei probleme, iar cea mai buna izolatie pentru mansarda este cea care iti permite sa obtii cele mai bune rezultate, in limitele bugetului pe care il ai la dispozitie.

Poti opta de exemplu pentru:

 – polistiren – accesibil la pret, cu greutate redusa, care nu incarca structura acoperisului, insa ceva mai dificil de montat in spatiile neregulate si vulnerabil la foc

 – vata minerala bazaltica sau din sticla – grea, densa, ceva mai scumpa, dar si mult mai rezistenta la incendiu si mai usor de introdus in spatii inguste, datorita structurii mai flexibile

 – spuma poliuretanica – cea mai eficienta solutie pentru o izolare de mansarda, cu aplicare foarte simpla, prin pulverizare, care permite acoperirea perfecta prin toate colturile, impermeabila, cu rezistenta buna la foc si transfer termic redus

 – celuloza – optiune ceva mai putin cunoscuta, celuloza reprezinta si ea una dintre variantele de izolatii de acoperis cu mansarda locuita, oferind rezistenta buna la foc, datorita substantelor ignifuge cu care este tratata, aplicare facila prin pulverizare, dar si o rezistenta termica ceva mai redusa plus o greutate mai mare, care se adauga structurii de sustinere a acoperisului.

Daca nu stii exact cum se izoleaza mansarda, iti recomandam sa apelezi la serviciile unui profesionist. Desi se numara printre proiectele pe care le poti duce si singur la capat, cu ajutorul catorva tutoriale de pe Internet, este mai bine sa folosesti un specialist, pentru ca de calitatea izolatiei mansardei depind multe lucruri. De exemplu, o izolatie bine facuta poate reduce cu pana la 25% cheltuielile cu incalzirea, iar una realizata incorect poate expune intreaga casa la infiltratii si mucegai.

 

Dormitorul din mansarda

Una dintre variantele de amenajare de mansarda la care poti apela este folosirea spatiului pentru un dormitor suplimentar, fie destinat copilului ajuns la varsta adolescentei, fie gandit ca dormitor de oaspeti.

Pentru ca un dormitor cu amenajare intr-un pod locuibil nu prea va putea include tot mobilierul pe care il poti integra intr-o camera standard, iar dimensiunile spatiului sunt cu totul atipice, este indicat sa evaluezi cu atentie dotarile necesare.

Patul se poate aseza atat pe peretele delimitator cu panta acoperisului, care este deci mai jos, cat si pe unul dintre peretii pe care se imbina pantele acestuia. Conditia de care trebuie sa tii cont in acest caz este sa te poti ridica in sezut in pat si in picioare, langa acesta, fara sa te lovesti la cap.

La capitolul spatiu de depozitare, mobila de mansarda poate adopta doua directii. Prima include comode joase, care folosesc la maxim spatiul vertical al peretilor, fara a patrunde in zona de panta. Vei gasi destul de usor astfel de produse, pentru ca inaltimea lor standard este de aproximativ 1 – 1.5m. Poti insa apela si la mobilier conceput la comanda, caz in care poti opta si pentru o mica biblioteca ce se poate ridica in unghi, ceva mai sus pe tavan.

Daca vorbim despre case inguste cu mansarda, s-ar putea ca spatiul sa nu ofere prea multe posibilitati pentru mobilier suplimentar, caz in care un pat single si o mica noptiera se pot dovedi suficiente pentru odihna.

 

Economie de spatiu cu dressing in mansarda

Printre cele mai apreciate idei de amenajare pentru mansarda se numara folosirea spatiului ca dressing, astfel incat la nivelul inferior, dormitoarele sa poata respira lejer, fara dulapuri masive pentru haine.

O amenajare de mansarda cu rol de depozitare pentru haine nu este dificil de pus in aplicare, insa, va necesita de cele mai multe ori mobilier la comanda, care inseamna de fapt rafturi si usi croite dupa spatiul disponibil.

Conceperea zonelor de depozitare depinde de tipurile de haine pe care le vei gestiona in acel spatiu si modul in care doresti sa ai acces la ele. Nu uita insa ca, oricat de important ti s-ar parea ca paltoanele si rochiile lungi sa poata fi agatate liber la inaltime, zona cea mai inalta din mansarda trebuie alocata pentru culoarul de circulare, astfel incat sa poti cauta confortabil hainele si sa le poti imbraca chiar acolo.

Sala de sport chiar la tine in casa

Pentru ca mersul la sala nu mai este la fel de simplu ca alta data, posibilitatea de a transforma mansarda de la casa intr-o zona dedicata activitatilor fizice, poate fi un mare noroc pentru cei  care detin case cu mansarda, cu interior suficient de mare.

Atentie insa la echipamentele pe care le duci sus, precum si la modul in care izolezi podeaua, astfel incat cei de la nivelul inferior sa nu auda sariturile chiar la 100%. Cu mare grija va trebui sa ancorezi si elementele care au nevoie de suspendare la inaltime, avand grija ca grinzile de care le prinzi sa poata sustine greutatea.

De asemenea, asigura-te ca poti aerisi eficient mansarda, pentru ca un organism supus la efort fizic are nevoie de mult oxigen.

Amplaseaza banca de exercitii si alte aparate care implica lucrul la orizontala, catre marginile mansardei, lasand loc pe centru pentru banda de alergat, salteaua de yoga si in general, antrenamentele pe care le faci in picioare. Despre bicicleta eliptica, parerile spun ca o poti folosi tot in zona in care acoperisul este cel mai inalt.

 

Biroul de la mansarda, liniste la inaltime

Daca lucrezi pentru serviciu intr-o casa in care nimeni nu mai pleaca la locul de munca sau la scoala ori gradinita, transformarea spatiului din pod in birou va fi cea mai buna idee de amenajare de mansarda pe care o poti pune in practica.

Indiferent daca vorbim despre o mansarda din lemn sau o mansardare la casa de caramida, daca vrei sa lucrezi acolo sus, ai nevoie de lumina naturala si o fereastra generoasa, langa care sa asezi biroul. Ia deci in considerare extinderea celei existente, daca este prea mica sau prea sus.

Stim ca la inceput te vei simti bine in acel spatiu, chiar si fara fereastra, insa in timp, ochii tai se vor resimti, deci in situatia in care vorbim despre o amenajare de mansarda in pod deja existent, fara geamuri, ia in considerare posibilitatea investirii in crearea unei ferestre. Este un adaos cu atat mai important daca biroul nu este pentru tine, ci pentru unul dintre copiii mai mari, care are nevoie de spatiu de studiu pentru scoala.

Mansarda, ca spatiu pentru depozitare

In ciuda aparentelor, o amenajare de pod care are in vedere alocarea spatiului obtinut pentru depozitarea de lucruri diverse este, de fapt, putin mai dificila decat alternativa in care se doreste o amenajare de camera locuibila. Explicatia este destul de simpla.

In vreme ce o mansardare de pod pentru locuit inseamna ca spatiul va fi foarte putin ocupat cu obiecte, ventilat eficient si usor de verificat pentru posibile infiltratii sau aparitia de mucegai, cu totul altfel vor sta lucrurile intr-o mansarda umpluta cu cutii, haine, carti, oale si tigai vechi, mobilier nefolosit etc.

In acest caz trebuie sa te asiguri ca ai verificat bine acoperisul si ca nu exista puncte vulnerabile pentru mansarda, la exterior (tabla ruginita, gaurita sau indoita, folie anticondens fisurata etc.). In plus, este unul dintre cazurile in care izolatia cu spuma poliuretanica se poate dovedi cea mai nimerita si in care ai nevoie neaparat de solurii eficiente de ventilatie, indiferent ca vorbim despre ferestre cu plasa pentru insecte, care pot fi lasate deschise periodic, sau un sistem de aer conditionat.

 

Gradina de la etaj

Daca esti pasionat de cultivarea plantelor, poti opta si pentru transformarea mansardei intr-o mica zona de gradinarit pentru perioada de iarna, si nu numai. Vei gasi insa putine mansarde amenajate in acest mod, pentru ca aceasta destinatie implica prezenta unor ferestre destul de mari si astfel amplasate incat sa asigure o cantitate suficienta de lumina naturala.

Poti suplimenta cerintele de lumina folosind lumini LED, special concepute pentru stimularea cresterii plantelor. Pentru a economisi caldura care se pierde prin sticla, mult mai repede decat prin pereti, iti recomandam in acest caz, si pentru orice plan de mansarda care implica geamuri mari, sa iei in considerare obloanele de protectie. Vor reduce pierderile de caldura pe timp de noapte, si vor functiona, de asemenea, si cu rol de parasolare pe timp de vara, protejand interiorul de razele arzatoare ale soarelui, la orele de varf.

Amenajeaza rafturi pentru ghivece si jardiniere, astfel incat sa le asiguri expunere maxima la lumina si nu uita sa asiguri si o varianta buna de ventilatie, pentru a regla natural nivelul de umiditate din aer.

 

Mansarda independenta energetic

Pentru ca este un spatiu relativ mic si este situat exact sub acoperis, poti incerca sa creezi la mansarda o amenajare de camera mica, alimentata electric doar cu ajutorul panourilor solare. Dimensionate si orientate corect, panourile solare pot asigura eficient energia pentru mai multi consumatori cu cerinte reduse sau medii, precum becuri LED, televizor, telefon mobil, laptop etc.

Poti opta si pentru a completa reteaua electrica a locuintei cu un segment care sa acopere mansarda, daca varianta cu panouri inseamna o investitie prea mare sau nu este chiar ce ti-ai dori.

 

Calea de acces

Daca vorbim despre modele de mansarde create in poduri lasate initial neamenajate, in care urcai doar pentru a verifica starea izolatiei, va trebui sa asiguri si o cale confortabila si sigura de acces.

Ai de ales intre construirea unei scari permanente, pozitionata astfel incat sa nu incurce traficul la nivelul inferior, sau o scara retractabila. Cea de-a doua varianta iti ofera posibilitatea de economisi spatiu atunci cand nu ai nevoie sa circuli catre mansarda. In acelasi timp, o versiune retractabila solida si pe care se urca confortabil, poate fi destul de scumpa. Inspira-te din oferta de scari pentru mansarde disponibila online si alege varianta cea mai potrivita.

Joaca-te cu tavanul

Nu te lasa indus in eroare de spatiul aparent limitat si indrazneste sa dai mansardei aspectul pe care il doresti. Exista suficiente exemple de amenajari de mansarde inedite in mediul online pentru a gasi idei care sa transforme un spatiu subapreciat in bijuteria casei.

Apeleaza la panouri din polistiren pentru a modifica profilul initial al tavanului, ia in considerare designuri mai putin obisnuite pentru pat si mobilier, mizeaza pe culori deschise si tapet cu personalitate si creeaza o incapere in care sa te simti bine.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu