Cele mai bune plinte albe

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

Cea mai buna plinta alba – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Daca te-ai hotarat ca vrei sa iti finisezi casa cu o pardoseala din parchet, atunci vei avea nevoie si de o plinta. Vei avea surpriza sa constati ca cea de culoare alba se potriveste in nenumarate tipuri de decoruri si se asorteaza cu mai multe combinatii cromatice. Plinta MDF Ogee este realizata din MDF, motiv pentru care va fi potrivita pentru zone care nu sunt expuse in mod constant umezelii (sufragerie, dormitor). Este ingusta, avand doar 16 mm grosime si va trebui folosita doar atunci cand marginile parchetului sunt aproape lipite de perete. Are o inaltime de 119 mm care include in partea superioara si elemente ornamentale ondulate. Acest produs nu include canale pentru cabluri si va trebui montat cu ajutorului unui adeziv special. Pentru imbinari va fi suficienta taierea barelor la unghiuri de 45o. Ca optiune secundara iti recomandam si Egger P70.01, ceva mai scunda, la doar 70 mm.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Plinta MDF Ogee

 

Daca ai ajuns la acea etapa in care faci ultimele finisaje pentru noua ta casa, atunci unul din elementele de care vei avea cu siguranta nevoie va fi o plinta buna. Acest model este fabricat din MDF tratat pentru a rezista la mucegai si carii si are o grosime de 16 mm.

Este un produs de calitate, care isi va pastra aspectul in timp. Il vei primi prevopsit in alb, dar il poti personaliza apoi in orice nuanta doresti. Montajul implica achizitionarea unui adeziv special pentru lipirea lemnului de zidarie. Pentru imbinari nu va trebui sa achizitionezi alte elemente separate, ci va fi suficienta taierea la un unghi de 45o.

Inaltimea de 119 mm include si o portiune ondulata decorativa care va lasa privirea sa alunece placut dinspre podea inspre perete. Nu vei avea canale pentru cabluri, ceea ce inseamna ca pentru acestea va trebui sa gasesti solutii alternative. Barele au o lungime de 2.8 m.

 

Avantaje:

Este subtire (16 mm) si va adera bine la perete, fara sa mascheze din modelul parchetului.

Materialul din care este confectionata (MDF) a fost tratat pentru a nu fi afectat de mucegai si carii.

Plinta vine prevopsita in alb, dar poti aplica deasupra orice culoare doresti.

Contine un element ondulat decorativ ce da un aspect placut peretelui.

 

Dezavantaje:

Nu are incluse canale pentru cabluri.

 

 

Egger P70.01

 

Fie ca vrei sa o lasi asa cum este sau doresti sa ii schimbi culoarea, aceasta plinta alba poate fi o alegere potrivita pentru finisajul podelei. Se va potrivi minunat atat cu tocuri cu nuante inchise, cat si deschise, cu un parchet de nuc sau de artar, cu pereti in acelasi ton sau contrastanti.

Totusi, daca vrei sa o adaptezi stilului tau, se recomanda masurarea si vopsirea inainte de instalare. Este confectionata din MDF si va trebui aplicata cu ajutorul unui adeziv special, menit sa realizeze o sudura ferma intre lemn si zidarie. Barele de 2.4 m pot fi imbinate simplu prin alaturare si lipire sau, in cazul colturilor, prin decuparea la un unghi de 45o.

Grosimea este de 18 mm, suficienta pentru a acoperi capetele placilor de parchet, fara insa a intrerupe modelul acestuia. Inaltimea de 70 mm este medie si include un ornament ondulat care va aduce un plus de decor peretelui. Produsul are prevazut un canal mic pentru cabluri de electricitate sau internet.

 

Avantaje:

Are o inaltime medie (70 mm) si un ornament ondulat ce va decora placut peretele.

Are o grosime de 18 mm care va tine la distanta umezeala de suprafata zidariei.

Ai posibilitatea sa o personalizezi cum vrei prin vopsire.

Are inclus un canal pentru cablu.

 

Dezavantaje:

Se recomanda efectuarea montajului de catre un specialist (poate fi costisitor) pentru a obtine imbinari perfecte ce nu necesita elemente aditionale.

 

 

Manavi S1

 

Aceasta plinta alba, la un pret bun, este realizata din polimer dur. Va fi rezistenta la umiditate, dar si la lovituri, se va mula frumos pe pereti, chiar si atunci cand acestia nu sunt chiar perfect finisati si ai posibilitatea de a o vopsi in nuanta dorita de tine.

Are o grosime de 15 mm, mica daca se ia in considerare si faptul ca la interior este prevazuta cu un canal lat pentru trecerea cablurilor electrice sau de fibra optica. Imbinarile se pot face doar prin alaturarea barelor de 2 m lungime sau prin taierea la 45o, in cazul colturilor.

Exista totusi si posibilitatea adugarii unor elemente suplimentare in acest sens. Aplicarea se va face utilizand un adeziv bun, care sa faca o conexiune ferma intre perete si polimer. Inaltimea de 50 mm este mica si are in principal rolul de a acoperi trecerea inestetica de la parchet la zidarie, fara a avea elemente de decor aditionale.

 

Avantaje:

Polimerul din care este facuta plinta rezista foarte bine la umezeala si socuri si se muleaza frumos chiar si pe un perete imperfect.

Poate fi revopsita in orice culoare doresti.

Daca este imbinata corect nu necesita elemente aditionale in acest sens.

Are inclus canal pentru cabluri.

 

Dezavantaje:

Nu are adaugate elemente de decor.

 

 

Egger L201

 

Iata si o plinta alba, ieftina si buna, confectionata din MDF. Are un profil simplu, triunghiular, care lasa apa sa se scurga pe podea, tinand-o departe de perete. Este prevazuta la baza cu un canal ingust pentru cabluri electrice sau pentru TV. Are o grosime de 17 mm, numai buna pentru a astupa capetele inestetice ale unei podele din lemn, parchet sau cu mocheta.

Inaltimea de 60 mm face o trecere lina si placuta inspre zidarie, fara sa includa ornamente sau zone ondulate. Barele masoara 2.4 m fiecare si pot fi decupate cu un fierastrau special pentru a realiza imbinarile la coturi sau pe traseu, fara a mai necesita si alte elemente suplimentare.

Prinderea si montarea se vor face prin sistem cu cleme. Acestea vor fi prinse de perete, iar pe ele vine apoi atasat produsul. Totusi, se recomanda ca aceasta operatiune sa fie facuta de catre un specialist pentru a elimina riscul de a lasa spatii libere intre parchet si margine.

 

Avantaje:

Are inclus un canal pentru cabluri.

Are o latime (17 mm) destul de mare pentru a astupa marginile de parchet.

Poate fi personalizata prin vopsire in orice nuanta doresti, avand deja o amorsa alba.

Nu necesita elemente suplimentare pentru realizarea imbinarilor.

 

Dezavantaje:

Nu are elemente de decor incluse.

Necesita montarea de catre un specialist din cauza sistemului cu cleme.

 

 

MidaProDesign Durotec08

 

Fiind poate una dintre cele mai bune plinte albe, aceasta este facuta din duropolimer, material care se adapteaza uniform micilor imperfectiuni ale finisajului peretilor, fara sa lase spatii goale. In plus, rezista bine la lovituri si socuri (cu pantofii, cu peria de la aspirator, cu mopul, cu mobila), dar si la umezeala (atunci cand speli parchetul) pe care nu o va transmite zidariei.

Poate fi folosita pentru orice tip de pardoseala (piatra, laminata, mocheta). Este subtire (12.6 mm), asa va trebui sa te asiguri ca nu ai spatii mari intre parchet si perete si are inclus un canal pentru trecerea ascunsa a cablurilor de diverse tipuri. Aplicarea se face utilizand adezivi speciali.

O vei primi acoperita cu o amorsa alba, dar vei putea aplica apoi orice tip de vopsea doresti, atata timp cat nu contine derivati petrolieri. Are o inaltime de 96 mm si include elemente de decor ondulate care vor complimenta peretele si vor da un aspect placut trecerii dinspre podea.

 

Avantaje:

Este confectionata din duropolimer, material dur, rezistent la socuri si umezeala (poate fi aplicata in bai).

Este inalta (96 mm) si include elemente ornamentale ondulate pentru decorarea zonei de tranzit dintre podea si perete.

Are inclus un canal pentru cabluri.

Poate fi personalizata cu vopsele de diferite tipuri.

 

Dezavantaje:

Este ingusta (12.6 mm) si exista riscul sa nu acopere eficient spatiile mari dintre marginile parchetului laminat si zidarie.

 

 

 

Cum alegi o plinta alba buna

 

Ghidul cumparatorului

Pentru cei care isi construiesc o casa, faza de finisaje este cea mai problematica si mai migaloasa. Atunci cand te gandesti la podea, primul lucru care iti vine in minte este gresie sau parchet, dar nu trebuie sa uitam nici de plinte. Daca in primul caz solutia este usoara (margine din acelasi material), pentru restul casei va trebui sa alegem un model care sa completeze tipul de parchet ales si sa faca o trecere lina inspre perete. Multi mesteri considera ca varianta alba este cea mai buna, dar si in acest caz vei gasi mai multe diferente intre produsele de pe piata.

Materialul: Exista trei materiale de baza folosite pentru fabricarea acestor accesorii.

Plasticul sau PVC-ul reprezinta o solutie practica si de multe ori, ieftina, rezistenta in timp si la uzura. Este bine sa cauti un produs flexibil, dar si dur. Poate fi spalat foarte usor si personalizat in ce culori doresti printr-o vopsire ulterioara.

Fixarea acestui tip de plinta alba, la un pret bun, se face de obicei prin holsuruburi (aproximativ 5-6 pentru o bara), ceea ce asigura o instalare usoara, ce poate fi facuta de catre oricine, dar permite si indepartarea ulterioara in caz de necesitate. Un alt tip de prindere este cea prin cleme. Acestea sunt fixate in zidarie prin suruburi (in general una la 0.5 metri liniari), iar de ele vine apoi atasata plinta.

Unele astfel de variante sunt imbunatatite prin prezenta pe marginile superioara si inferioara a unor benzi de cauciuc sau silicon care permit mularea pe imperfectiunile peretelui si care tin la distanta praful. Acestea sunt indicate pentru acele zone din casa in care exista trafic intens si umiditate (baie, bucatarie, hol).

O a doua varianta este cea din duropolimer, care este mai costisitoare. Acest material este mai rezistent decat primul, atat la umezeala, cat si la socuri sau impact si nu se va deforma cand este lovit cu picioare de mobila, peria de la aspirator sau cu mopul. Permite aceleasi sisteme de prindere, cu holsuruburi sau cu cleme. Pentru ambele variante mentionate, in functie si de model, pot sa existe sau nu elemente pentru imbinari, dar si posibilitatea realizarii acestora doar prin taierii precise la colturi.

MDF-ul reprezinta o placa din aschii de lemn, incleiate cu ajutorul unui adeziv special si presate. Este destul de rezistent la umezeala, dar nu se recomanda alegerea acestui material pentru plinte albe, la preturi bune, care trebuie montate in bai sau bucatarii. Nu se muleaza atat de bine pe suprafetele cu defecte.

Ca pret, este mai accesibil decat cel mentionat anterior, dar implica unele costuri suplimentare pentru montaj deoarece se recomanda efectuarea acestei operatiuni de catre un specialist. Pentru ca nu prea vei gasi elemente de imbinare, atunci cand trebuie facuta continuarea la colturi, barele vor trebui taiate cu instrumente de precizie, la un unghi de 45o pentru a se asigura un finisaj de calitate.

In astfel de situatii sau daca aceasta manevra este efectuata de catre un novice, exista riscul decuparii incorecte sau a franjurarii inestetice a materialului. Pe langa aceasta, montarea implica fie folosirea unui sistem cu cleme (mai rar), fie a unui adeziv siliconic special. Vei gasi mai multe niveluri de calitate pentru aceste tipuri de margine, unele care sunt finisate cu hartie impregnata sau folie de plastic subtire, ambele fiind predispuse la desprindere si exfoliere in timp, dar si modele cu o membrana mai groasa ce va rezista mai mult.

 

Canale: Multe pareri despre cele mai bune plinte albe vor sustine importanta prezentei in structura acestora a canalelor pentru cabluri. Totusi, este bine sa stii ca exista variante care permit trecerea unui singur fir sau a maxim trei, acestea fiind de obicei de tipul celor utilizate pentru internet, telefonie, cablu TV sau camere de supraveghere.

Nu se recomanda trecerea prin aceste tuneluri a firelor electrice cu voltaj mare (220 V). Acestea fiind spuse, vei vedea ca aceste canale pot fi asezate in grosimea plintei (greu accesibile), intre suportul prins in holsuruburi sau cleme si zona de suprafata sau in partea inferioara a marginii. In ultimele doua cazuri, prin ridicarea sau desfacerea produsului, vei putea avea si un acces mai rapid in cazul unor defectiuni.

De obicei, aceste optiuni sunt valabile doar in cazul plintelor facute din PVC sau duropolimer, mai rar pentru cele din MDF, iar atunci cand veti gasi una de acest tip, canalul va fi foarte mic. In plus, din cauza faptului ca montarea se face cu silicon, accesul la cablu va fi mult mai greu pentru acestea din urma.

 

Tip de fixare: Aceasta poate fi de trei feluri: cu holsuruburi (valabila pentru PVC si duropolimer), cu cleme (poate fi intalnita la toate cele trei tipuri) sau cu adeziv (in special pentru MDF). Prima varianta asigura o montare rapida, dar si o demontare la fel de comoda in caz de nevoie. In plus, te vei asigura ca produsul adera cat mai bine la perete, chiar si cand acesta are imperfectiuni de finisaj.

Este o metoda care poate fi folosita de catre oricine si nu implica prea multe costuri. A doua varianta are si ea avantaje si dezavantaje. Este rapida si simpla, dar daca nu masori bine nivelul la care ajunge plinta prinsa in cleme, dupa fixare exista riscul sa descoperi ca raman spatii intre aceasta si podea. In plus, in functie de calitatea sistemului, produsul are tendinta sa sara din locasul lui sau sa nu stea lipit de zidarie.

Vei gasi cleme cu impingere verticala, preferate de unii deoarece mentin mai bine marginea, dar si orizontala (perpendiculara pe perete), care pot sa nu fie atat de stabile. Unii utilizatori recomanda imbinarea acestei metode cu aplicarea unui adeziv, dar este bine sa te informezi inainte daca aceasta combinatie se preteaza tipului de plinta pe care ai ales-o.

Nu in ultimul rand, specifica pentru produsele din MDF, este metoda lipirii cu silicon. Calitatea acesteia depinde in mare parte de tipul de adeziv ales. Deoarece acesta are un timp de uscare mai lung, exista riscul ca pana cand se intareste sa apara goluri. Nu se recomanda utilizarea unui silicon pe baza de apa, deoarece va fi absorbit partial de catre MDF si zidarie, producand probleme similare.

Poti cauta o varianta care poate fi decupata si finisata dupa uscare, in cazul in care apare exces de substanta la suprafata. Totusi, este bine sa stii ca un produs fixat astfel va fi foarte greu de indepartat, iar in astfel de cazuri va atrage dupa el bucati de var sau chiar tencuiala. Daca ai ales o margine cu canal pentru cabluri iti va greu sa ai acces la acestea din aceleasi motive.

 

Dimensiuni: Latimea este un criteriu ce trebuie considerat in functie de doua lucruri: prezenta sau absenta unui tunel pentru fire si latimea spatiului ramas dintre marginea parchetului si perete.

In primul caz, cea mai buna plinta alba va fi aceea care permite trecerea a unu-trei cabluri prin interiorul ei fara sa aiba o grosime inestetica, prea bombata sau care sa acopere modelul pardoselii.

In ceea ce priveste distanta dintre perete si marginea parchetului, este bine sa pleci la cumparaturi cu temele facute si nu sa alegi la intamplare, doar dupa aspect. Vei gasi variante de 12, 15, 17, 19, 20 si chiar 26 mm, ceea ce inseamna ca daca ai un spatiu de 1.5-2 cm intre podea si zidarie si alegi primul produs, iti va ramane o zona inestetica (0.3-0.7 cm) in care se va aduna praful.

Inaltimea este si ea importanta, dar de data aceasta tine mai mult de partea estetica, decat de cea practica. Modelele mai subtiri au tendinta sa fie si mai inalte, la fel si cele care au incluse si ornamentatii (80-120 mm). In mod contrar, cele care sunt gandite pentru a fi mai mult practice (cu canale) vor fi mai scunde (50-70 mm).

Lungimea barelor nu va fi un criteriu de selectie, dar este bine sa o ai in vedere, atunci cand calculezi pretul pentru un metru liniar de produs sau cand vrei sa afli de cate bucati vei avea nevoie pentru spatiul pe care urmeaza sa il amenajezi. Aceasta poate fi situata de obicei intre 2 si 2.8 metri.

Aspect: Daca te intereseaza mai mult decat partea practica, atunci vei dori sa fii atent si la prezenta sau absenta elementelor de decor pe aceste accesorii. Aici putem include si nuanta de alb (stralucitoare, ivorie, perlata) sau tipul de vopsea (mata sau lucioasa). Pentru zonele cu umiditate crescuta si condens este bine sa alegi un produs lucios, de pe care se poate scurge apa si care poate fi curatat usor.

Este bine sa stii de la inceput daca vei dori sa pastrezi culoarea alba a plintei sau daca vei dori sa o schimbi pe parcurs, caz in care vei alege o varianta care permite revopsirea. In plus, unele margini (de obicei cele mai subtiri si mai inalte, din MDF sau duropolimer) pot avea adaugate in partea superioara zone ondulate sau zimtate care adauga o nota de eleganta trecerii spre perete.

Pentru finisarea unei camere este bine sa incerci sa asortezi plinta mai degraba cu nuanta varului sau a tocurilor de la geamuri si usi (pentru un efect de cadru), decat cu cea a parchetului, insa oricare ar fi alegerea ta, varianta alba este potrivita atat cu decorurile deschise, cat si cu cele inchise, contrastante.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu