Cele mai bune plinte de parchet

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

Cea mai buna plinta pentru parchet – Recomandarile noastre pentru 2024

 

O plinta este o varianta buna si comoda pentru a face imbinarea intre parchet si perete, dar si pentru a ascunde cablurile din incapere. O poti folosi atunci cand renovezi si schimbi parchetul sau cand vrei o reimprospatare a locului cu costuri minime. Pentru a selecta mai usor, din multitudinea de variante pe care o ai la dispozitie, poti merge pe mana noastra, cand iti recomandam produsul Plinat MDF og.119.01. Ne-a convins prin faptul ca este o plinta din MDF, de culoare alba, ce poate fi vopsita in orice nuanta doresti. Materialul suporta mai multe tratamente (antimucegai, antifungic, anticarii) ce il fac mai durabil si, de asemenea, ii confera rezistenta la umezeala. Nu in ultimul rand, are un design clasic, cu muchii drepte si rotunjite. Daca insa ai nevoie de o plita pentru a scapa de cablurile din camera, sa nu mai fie la vedere, dar sa fie si protejate, iti recomandam al doilea propus din lista noastra, si anume modelul Manavi S1.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Plinta MDF og.119.01

 

Daca ti-ai schimbat parchetul sau abia te muti in casa noua si ai nevoie de cele mai bune plinte pentru parchet, iti supunem atentiei model Plinta MDF og.119.01. Este realizata din MDF, fiind rezistenta in timp si la lovituri accidentale. Este compatibil atat cu parchetul laminat, cat si cu cel realizat din lemn.

Pentru a putea fi montata in orice incapere, atat in baie cat si in bucatarie, plinta a fost supusa mai multor tratamente cum ar fi: antimucegai, antifungic, anticarii. Este rezistenta la umiditate si, de asemenea, nu se deformeaza usor. Este vopsita in culoare alba, pentru a putea fi usor revopsita in nuanta care se potriveste cel mai bine cu stilul incaperii.

Nu ai nevoie de alte materiale pentru imbinarea la colturi. Fixarea de perete se face cu un adeziv de prindere a lemnului pe zidarie. Are o inaltime de 11,9 cm, avand un design clasic, cu muchii rotunjite si drepte. Latimea este de 1,6 cm in partea de jos, fiind mai subtire in partea superioara. O poti achizitiona la bare cu lungime de 2,8 m.

 

Avantaje:

Este o plinta din MDF, compatibila atat cu un parchet laminat, cat si cu unul din lemn.

Poate fi montata si in baie sau bucatarie, deoarece este rezistenta la umezeala si este tratata antimucegai, antifungi si anticarii.

Este vopsita in culoare alba si poate fi usor revopsita, daca preferi o alta nuanta.

Are un design clasic si este usor de asortat.

 

Dezavantaje:

Ai nevoie de adeziv pentru montare, ceea ce presupune o achizitie suplimentara.

 

 

Manavi S1

 

In cazul in care nu vrei sa mai ai cabluri intinse peste tot la birou sau acasa, iti propunem acest model de plinta Manavi S1. Este o varianta decorativa realizata din polimer rigid cu o buna rezistenta in timp.

Pentru a fi usor de asortat, plinta este in varianta alba, dar poate fi revopsita in culoarea pe care o doresti. Pe partea interioara este prevazuta cu un canal lat ce permite tragerea mai multor cabluri (1, 2, 3 in functie de grosimea firului), pentru a nu fi vizibile in incapere. Poate fi folosita si in bucatarii sau bai, deoarece rezista bine la umezeala.

Este simplu de montat, iar intrucat e elastica, asigura continuitate. La colturi poate fi imbinata simplu, in unghi de 45 de grade, fara a mai avea nevoie de alte elemente. Are o inaltime de 5 cm si o grosime de 1,5 cm. Este simpla, cu marginea superioara rotunjita. O poti achizitiona la bare de 2 metri.

 

Avantaje:

Plinta este realizata din polimer rigid, fiind rezistenta la umezeala si la lovituri.

Prezinta in partea interioara un canal pentru cabluri, avand pe langa rolul estetic si pe cel de protectie a firelor.

Este de culoare alba la achizitie, dar poate fi usor vopsit in nuanta de care ai nevoie.

Este cu un design simplu ce poate fi folosit atat acasa, cat si in birouri.

 

Dezavantaje:

Pentru a putea fi fixat pe perete ai nevoie de adeziv pe care il achizitionezi separat.

 

 

Egger L384

 

Daca ai nevoie de o plinta de parchet, la un pret bun, poti opta pentru modelul Egger L384. Se recomanda pentru parchet laminat, de culoare deschisa.

Este realizata din MDF, avand in compozitie lemn de stejar. Este rezistenta si te vei bucura de ea pentru un timp indelungat. Este un model standard, usor de montat, fiind dotat cu sistem click, asa ca nu ai nevoie de alte materiale.

Este de culoare crem, avand un model de fibra lemnoasa. Combinata cu un parchet de aceasi culoare, este potrivita si pentru o camera mica si mai intunecoasa, pentru a da impresia de spatiu larg. Are o inaltime de 6 cm si o grosime de 1,7 cm. Este simpla cu marginea superioara rotunjita. O poti achizitiona sub forma de baghete cu o lungime de 2,4 m.

 

Avantaje:

Este o plinta standard confectionata din MDF, avand in compozitie lemn de stejar, ceea ce ii confera rezistenta in timp.

Este usor de montat, avand sistem de tip click.

Este un model clasic, simplu, imitand structura lemnoasa.

Nu ai nevoie de adeviz pentru montaj.

 

Dezavantaje:

Se potriveste doar cu parchetul laminat ce se poate asorta cu culoarea crem.

 

 

Lineco PBC605.01

 

Daca ai nevoie de o plinta pentru parchet, ieftina si buna, pentru birou sau pentru acasa, iti prezentam modelul Lineco PBC605.01. Este potrivit pentru a ascunde cablurile si firele electrice din incapere, dar asigura si o imbinare frumoasa a parchetului cu peretele.

Este realizat din PVC, fiind elastic, rezistent in timp si la umezeala. Pe langa componenta estetica, plinta asigura si protectia cablurilor impotriva apei, a forfecarii si, daca ai animale de companie, acestea nu se vor putea juca cu firele. Prezinta in partea exterioara un canal, cu capac, usor de manevrat, asa ca ai oricand vrei acces la cabluri si, de asemenea, le poti pune si ulterior montarii plintei.

Este de culoare alba, dar poate fi vopsita cu usurinta. Are o inaltime de 6 cm si o grosime de 2 cm. Se prind de perete cu holsuruburi care sunt ascunse in canal. Poti gasi usor elemente de imbinare din acelasi material pentru a realiza o lucrare estetica. Este disponibila sub forma de bare, cu o lungime de 2,5 m.

 

Avantaje:

Plinta este potrivita pentru a ascunde si proteja cablurile din incapere.

Este confectionata din PVC, fiind rezistenta la umezeala si la lovituri.

Canalul pentru cablu este situat pe partea exterioara si se inchide cu un capac, usor de manevrat.

Este de culoare alba si poate fi vopsita in orice nuanta ai nevoie.

 

Dezavantaje:

Elementele de imbinare trebuie achizitionate separat.

 

 

Plinta MDF ro.69.01

 

Acest model de plinta pentru parchet poate fi folosit pentru a acoperi imbinarea intre parchet si perete, pentru intreaga casa. Este recomandat chiar in baie sau in bucatarie, daca vrei sa pui parchet, deoarece rezista la umezeala.

Pentru a te putea bucura de investitie pentru cat mai mult timp, MDF-ul din care este confectionat este supus la tratament impotriva mucegaiului, a fungiilor, dar si impotriva cariilor care in timp ataca lemnul. Este de culoare alba, dar il poti folosi pentru orice culoare de parchet, deoarece permite o vopsire usoara.

Plinta este compatibila atat cu un parchet laminat, cat si pentru cel din lemn. Are un design simplu, cu marginea superioara rotunjita. Este inalta de 6,9 cm si are o grosime de 1,6 cm. Pentru montaj ai nevoie de un adeziv care fixeaza lemnul pe zidarie. Produsul il poti achizitiona sub forma de bara de 2,8 m.

 

Avantaje:

Este o plinta confectionata din MDF, ceea ce ii confera rezistenta in timp si la lovituri.

Poate fi folosit si in spatii umede, deoarece este tratat antimucegai si antifungic.

Are un design simplu si elegant, potrivindu-se cu aproape orice stil.

O poti folosi si daca ai parchet laminat, si daca ai din lemn.

 

Dezavantaje:

O poti achizitiona doar la lungimi de 2,8 m si poti avea pierderi la montare.


 

 

Cum alegi o plinta buna pentru parchet

 

Ghidul cumparatorului

Pe piata exista o multitudine de modele si este foarte greu sa te hotarasti care este cea mai buna plinta pentru parchet, care sa se potriveasca, sa arate bine si sa fie rezistenta. Cum nu exista o regula care sa explice cum sa alegi plinta in functie de parchet, poti sa te lasi condus de imaginatie si sa faci tot felul de combinatii. Daca pe partea estetica esti liber sa alegi dupa bunul plac, la partea de functionalitate este bine sa fii informat, pentru a putea fi pe deplin multumit de modelul achizitionat, la fel cum e bine sa stii rolul fiecarei unelte precum nivela laser rotativa sau Bormasina Stern astfel incat sa intelegi cat mai bine de ce ai nevoie inainte sa te apuci de un proiect de renovare.

In acest ghid imi propun sa iti dau o mana de ajutor si sa iti prezint caracteristicile cele mai importante pe care se le iei in considerare cand alegi.

Tipuri: Exista doua tipuri importante pe piata, cele simple si cele cu canal.

Cele simple au doar rol decorativ, fiind utile pentru a acoperi partea de imbinare a parchetului cu peretele, care de cele mai multe ori nu este perfecta.

Cele cu canal, pe langa rolul decorativ, mai au si o alta functie, si anume aceea de a ascunde si a proteja cablurile electrice din camera. Acestea pot avea canalul in partea interioara, spre perete, care te ajuta atunci cand nu ai nevoie sa umbli la cabluri; sau in partea exterioara, acoperit cu un capac usor de manipulat care iti permite accesul oricand la fire (capacul de obicei se inchide cu un sistem click, sau culiseaza pe un sistem de sine). Pot avea un singur canal – mai lat pentru a permite trecerea mai multor fire odata; sau mai ingust pentru unul sau doua fire – sau cu mai multe canale distincte pentru fire diferite.

 

Material: In functie de materialul din care sunt confectionate plintele exista trei mari tipuri: din plastic, din MDF sau din lemn masiv.

Cele confectionate din PVC sunt, in general, cu canal pentru cabluri electrice, dar pot fi si simple, si sunt compatibile cu parchetul laminat. De obicei, sunt de culoare alba, pentru a putea fi vopsite usor in culorile pe care ti le doresti. Calitatea variaza, iar conform mai multor pareri despre cele mai bune plinte pentru parchet, din PVC, este bine sa optezi pentru un model mai scump. Cele de calitate mai scazuta, chiar daca au un pret mai convenabil, se pot deteriora la montare, sunt casante si va trebui sa le schimbi mai des, ceea ce va determina un cost mai mare per total si, in plus, un nou deranj cu montatul.

Un material bun este putin elastic, ceea ce il face usor de montat, mai ales daca peretii nu sunt chiar drepti. Pentru a face priza mai buna cu peretele si cu parchetul, anumite modele de plinte din PVC au margini fine de cauciuc care ii confera aderenta. Aceste modele sunt rezistente la umiditate si de aceea se pot monta si in spatii precum baie sau bucatarie.

Gasesti plinte pentru parchet, la preturi bune si de calitate confectionate din MDF. MDF-ul este un material realizat din lemn presat ceea ce ii confera rezistenta in timp, la lovituri. Pentru un aspect placut sunt de obicei acoperite cu autocolant de diferite modele. Daca ai nevoie pentru baie sau bucatarie, alege modele tratate antimucegai, antifungic si anticarii. Acest tip de plita se potriveste atat la parchet din lemn, cat si pentru cel laminat.

Plintele din lemn masiv au un pret mai ridicat, dar vor rezista bine in timp si au un aspect placut. Sunt compatibile cu parchetul din lemn. Pot fi realizate din diferite tipuri de lemn, precum stejar, fag, artar, frasin, bambus etc. Poate fi natur sau in nuante mai inchise. Pastreaza modelul fibrei lemnoase din care este realizat. Poate fi supus la mai multe tratamente, pentru a-i creste rezistenta la umiditate. Gasesti produse lacuite sau natur, finisat sau nefinisat.

 

Sistem de montare: In ceea ce priveste sistemul de montare poti gasi trei variante folosite pe scara larga.

Pot fi montate cu holsuruburi, in general plintele care au canal exterior care acopera capul surubului pentru a nu fi vizibil.

Se pot lipi cu adezivi speciali care lipesc plasticul de zidarie sau pentru lemn pe zidarie. Pentru acest sistem de montare ai nevoie sa achizitionezi separat adezivul.

Cel de-al treilea sistem este de tip click, se monteaza pe perete cu ajutorul holsuruburilor suportii, apoi plinta se fixeaza foarte usor de acesti suporti.

 

Design: Plinta poate avea diverse forme si culori si vei alege modelul care se incadreaza cel mai bine in stilul camerei tale. Daca esti in pana de idei, atunci opteaza pentru un model simplu de culoare alba care se incadreaza si intr-un decor deschis la culoare si se combina si cu culori inchise.

Plinta o poti asorta cu parchetul, sau poate fi in contrast cu acesta, poate fi de aceasi culoare cu peretele sau in contrast, poate fi asortatat cu restul lemnariei din camera (usi, ferestre etc.), poate fi in ton cu covorul si draperiile sau cu mobilierul. Ai nenumarate variante si posibilitati de a amenaja.

Plinta din lemn poate avea diferite modele cu linii drepte sau rotunjite, poate avea aceasi grosime sau poate fi mai subtire pe mijloc sau in partea superioara, si in general se potriveste cu un decor clasic, fiind asortata cu parchetul.

Plinta din MDF poate fi si clasica si moderna. O poti alege in varianta traditionala asortat cu parchetul, cu imitatie din lemn, sau in varianta moderna vopsita in culori diferite. Pentru o camera de copil e bine sa alegi un model colorat, din PVC, care sa intregeasca registrul vesel al camerei.

Dimensiuni: O plinta are, de obicei, o inaltime, adica cat este ridicata la nivelul peretelui, si o grosime, adica cat se suprapune la nivelul parchetului.

Inaltimea poate varia intre o bagheta subtire de 2 – 3 cm pana la modele late de 8 – 10 cm. Grosimea poate varia si ea de la 1 cm – cele foarte subtiri la 2 – 3 cm cele mai groase. Aceasta poate fi uniforma pe toata suprafata sau cu diferite forme fiind cand mai subtire cand mai groasa.

Plinta se achizitioneaza sub forma de bare cu diferite lungimi de la 1,5 – 1,8 m cele mai scurte la 2,8 – 3 m cele mai lungi. De obicei pretul este trecut la metri liniari, asa ca ai grija cand calculezi suma totala. Trebuie sa ai grija si la cantitate pentru ca sunt putine cazurile cand poti folosi doar bucati intregi, de obicei mai raman capete ce nu pot fi montate.

Dupa ce te-ai informat si ai calculat de ce lungime ai nevoie, e timpul sa pornesti la cumparaturi. Nu trebuie sa te imbraci si sa alergi prin magazine, trebuie doar sa te asezi confortabil in fata calculatorului si sa alegi din magazinele virtuale. Pentru a te ajuta sa gasesti o plinta pentru parchet, la un pret bun, iti ofer mai jos cateva variante, ce pot fi comandate online. Si pentru ca barele sunt lungi si nu ai loc in masina, o sa le primesti acasa, livrate de un curier rapid, fix la timp pentru a le monta.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu