Materiale de constructie si gradul de rezistenta la foc

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Tot mai mult, in ultima perioada, se pune accentul pe folosirea materialelor de constructii rezistente la foc si, daca lucrezi in domeniu sau pur si simplu vrei sa iti construiesti o casa sau sa faci ceva reamenajari, este bine sa te informezi pentru a alege corect si a fi cat mai in siguranta.

 

Cauzele declansarii unui incendiu sunt foarte diverse si, din acest motiv, este bine sa folosesti materiale de constructii rezistente la foc, pentru a nu se extinde si pentru a fi cat mai protejat. Chiar daca nu esti de specialitate, poti sa cunosti cateva notiuni care sa te ajute sa stii ce sa alegi si ce sa ceri cand intri in contact cu o echipa.

Materiale de constructii rezistente la foc

Este bine sa cunosti gradul de rezistenta la foc al diferitelor materiale pe care le folosesti pentru casa ta, deoarece astfel poti sa reduci considerabil extinderea acestuia si sa fii mai bine protejat.

Desi este greu sa obtii o siguranta absoluta, existand intotdeauna un risc de incendiu, poti totusi sa limitezi extinderea focului prin folosirea unor materiale care au un grad de rezistenta la foc crescut. 

Inainte de a te apuca de constructie, este bine sa te consulti cu un specialist care sa iti ofere consultanta pentru securitate la incendiu, putand astfel sa fii mai bine asigurat.

Printre cele mai uzuale tipuri de materiale, mentionam:

Piatra: desi are un comportament bun la foc, rezistand la temperaturi ridicate de pana la 1300 – 1500 grade C, piatra nu se recomanda a se utiliza in cantitati mari la constructie, deoarece are un comportament neadecvat la racire, si se poate rupe. Granitului, spre exemplu, daca este supus pentru o perioada mai mare de timp la temperaturi ridicate, ii scade gradul de rezistenta la foc si se sfarama, se fisureaza. 

Caramida: incadrata in primele alegeri, cu un grad rezistenta la foc crescut, caramida se comporta foarte bine si se recomanda. Rezista pana la temperaturi de peste 1300 grade C, avand punctul de dezintegrare la aproximativ 2800 grade C. 

Si aici sunt diverse stadii de rezistenta la foc, fiind mai multi factori ce vor influenta comportamentul acestora: dimensiunile caramizilor, metodele folosite in constructie, tipul de argila din compozitie etc.

Otelul: desi acesta se considera un material incombustibil, nu are un comportament foarte bun in cazul unui incediu. La o temperatura mai mare de 600 grade C, ii scade rezistenta pana la o treime fata de valorile normale, iar in contact cu apa folosita la stingerea incendiilor, se contracta si se deformeaza. Acest lucru pune in pericol stabilitatea cladirii. 

Materiale metalice: desi se considera ca gradul de rezistenta la foc al acestora este crescut, nu se recomanda folosirea lor pe scara larga in constructii, deoarece se modifica atat la cadura, cat si in contact cu apa.

Fonta, desi are punctul de topire ridicat (1100 – 1500 grade C), daca se raceste brusc, in contact cu apa, se rupe foarte usor. Fierul forjat este recomandat sa se foloseasca in combinatie cu caramida sau betonul.

Aluminiul, desi se prefera in multe constructii, nu are un comportament bun si se recomanda doar in zonele unde, dupa o evaluare risc atenta, se constata ca nu este risc de incendiu. 

Betonul: De asemenea, este foarte recomandat si pentru zonele cu risc crescut la incendiu, deoarece nu are punct de topire. Totusi, la temperaturi ridicate, isi pierde din forta, se deshidrateaza si pot aparea fisuri.

Betonul armat se comporta bine si la temperaturi inalte, putand rezista fara probleme timp de o ora la 1000 de grade C. In functie de compozitia betonului creste si gradul de rezistenta la foc, al acestuia: zgura, caramida, calcar – sunt mai rezistente; pietris, granit – mai slab.

Sticla: este un material rezistent la foc, iar modelul armat nu va prezenta nici fisuri sau crapaturi. Se foloseste cu precadere pentru usi, ferestre, pereti exteriori etc. Sticla din ceramica are proprietati ignifuge foarte bune.

Cimentul de azbest: incadrat in clasa de reactie la foc superioara, foarte rezistent, folosit des la pereti despartitori sau pe acoperis. Are in compozitie mineral fibros amestecat cu ciment Portland. 

Cum stiu care sunt reglementarile legale?

Tot mai multe tari au adoptat o serie de legi si reglemantari pentru a creste gradul de siguranta, iar pentru la noi este inca in vigoare p118/1999, normativul de siguranta la foc a constructiilor.

De asemenea, este necesar un scenariu de securitate la incendiu atunci cand vrei sa construiesti, si poti gasi detalii despre cum se procedeaza si ce trebuie sa contina in mediul online. Exista si legislatie stingatoare incendiu, unde sunt prevazute in clar normele de scoatere din uz a acestora, de verificare, procedura de evaluare a acestora etc.

Pentru a veni in ajutorul producatorilor, exista norme europene in care sunt trecute clase de reactie la foc, standarde si clasificari, fiind astfel mult mai usor sa gasesti informatiile necesare. Pentru Marea Britanie exista norme speciale, putin diferite fata de cele europene, unde ai de asemenea trecute in clar clase de incendiu si alte reglementari.  

Standardele europene au clase de rezistenta la foc notate A1, A2, B, C, D, E, unde A1 este o metoda noua de expunere direct la flacara; iar standardele britanice sunt: incombustibile, limitate de combustibilitate, clasa 0, clasele 1 si 2, clasa 3 si clasa 4. Sunt foarte utile pentru a stabili modul in care se comporta materialele la un incendiu si ce este mai bine sa folosesti pentru diferite module. 

Cu siguranta ca iti doresti sa limitezi riscul producerii unui incendiu si, pe langa folosirea unor materiale cu un grad crescut de rezistenta la foc, poti sa mai ai si alte mici imbunatatiri, precum respectarea conditiilor pentru aparatura electrocasnica, prize cu impamintare, instalatie electrica bine pusa la punct, senzori de fum, iar cand ai semineu electric, acesta  este mai sigur fata de unul cu lemne.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu