Te incanta ideea unui semineu in care sa trosneasca lemnele, dar stai la bloc si nu prea stii ce ai putea face? Ca fiecare idee de amenajare si aceasta implica argumente pro si contra si conditii in care se poate transforma intr-un proiect viabil. Daca nu esti genul care sa le insire pe hartie si sa le cantareasca, te ajutam noi sa evaluezi mai usor variantele disponibile pentru apartament: semineele electrice, pe gaz si bioetanol.
Seminee pe gaz
Modelele pe gaz sunt alimentate cu gaz metan sau GPL si reprezinta o solutie buna de incalzire a apartamentului, eliminand necesitatea bustenilor sau a peletilor si a cosului de fum.
Pro
In aceasta gama gasesti o varietate de formate, potrivite pentru stilul de amenajare interioara folosit in locuinta ta. Sunt de asemenea destul de performante la capitolul gestionare, oferind posibilitatea de control al parametrilor de functionare si prin telecomanda.
Pentru ca nu necesita alimentare cu combustibil solid, ci doar conectarea la reteaua de gaz sau la butelie, nu au nevoie un spatiul special pentru depozitarea resurselor. De asemenea, nu degaja fum si nu lasa cenusa.
Printre cele mai importante avantaje pentru folosirea la bloc se numara faptul ca nu necesita un cos de fum, fiind suficient un sistem de aerisire similar centralelor termice, usor de instalat.
Contra
Costurile de incalzire sunt ceva mai mari decat in cazul modelelor pe lemn, pe care insa nu le poti instala la bloc, si, fin comparatie cu centrala termica, incalzesc doar spatiul in care sunt montate.
Necesita servicii specializate de racordare la reteaua de gaz, care adauga costuri la pretul de achizitie.
Implica realizarea unui orificiu de iesire pentru aerisire, daca acesta nu exista deja, deci modificari in structura locuintei, echipament specific, timp si efort.
Pentru ca exista pericolului degajarii de gaz metan sau de CO, in prezenta acestor dispozitive este important sa instalezi un detector de gaze care sa anunte o eventuala scurgere, desi cele mai multe modele sunt prevazute cu un sistem de siguranta care opreste functionarea in acest caz.
Biosemineele
Varianta cu bioetanol care functioneaza cu foc real, alimentat cu ajutorul alcoolului si are in principal rol decorativ.
Pro
Aceste modele pot fi montate foarte usor, fara a implica necesitatea de servicii specializate si sunt disponibile si in versiuni mobile, independente, pe care le poti amplasa oriunde doresti si muta fara prea mare efort dintr-o incapere in alta.
Varietatea formelor este mai mare decat in cazul optiunilor electrice sau cu gaz, lipsa necesitatii conexiunii la o sursa de alimentare oferind o flexibilitate superioara in design. Le gasesti atat sub forme de semineu clasic, inserat in cadru fals sau cu design tip display TV, cat si sub forma unor obiecte abstracte, tip statuete.
Functioneaza pe baza de alcool pur, obtinut din cereale si alte tipuri de plante, si ard curat, fara gaze toxice sau fum. Din acest motiv nu necesita cos de evacuare sau instalatie de aerisire. Singurele elemente chimice degajate sunt apa si CO2.
Iti ofera flacari reale, similar versiunilor pe gaz si cu lemne. Poot fi utilizate si pe timp de vara, fara a incalzi spatiul.
Pentru ca nu lasa in urma cenusa, nu necesita curatare extensiva sau frecventa si cu atat mai putin, verificari specializate.
Instalarea si folosirea nu necesita autorizatie, iar semineele pot fi folosite atat in interior, cat si in exterior, pe terase, balcoane sau in gradini.
Contra
Probabil cel mai evident dezavantaj al acestor versiuni de seminee sta in capacitatea lor redusa de a degaja caldura. Modelele cu bioetanol sunt in esenta concepute pentru a putea oferi efectul vizual al flacarilor reale, in spatiile care nu pot include o alta varianta de semineu (gaz sau lemne).
In acelasi timp, pentru ca nu este vorba despre busteni, focul nu este insotit de zgomotele specifice, caracteristica oferita in mod natural doar de modelele cu lemne si artificial, de cele electrice.
Nu permit controlul intensitatii flacarii ori a vitezei de ardere, ci doar pornirea si oprirea, ceea ce poate duce la consumul destul de rapid al combustibilului. In plus, rezervorul este adesea destul de mic si se poate reumple doar atunci cand se raceste.
Desi nu degaja toxinele specifice arderii combustibililor solizi sau gazului natural, semineul cu bioetanol elibereaza totusi dioxid de carbon, motiv pentru care este necesar ca incaperea in care se foloseste sa fie aerisita frecvent.
Semineul electric
Versiunile electrice combina in esenta o aeroterma si un ecran pe care sunt create flacarile, cu efecte dinamice ce imita miscarile naturale din timpul arderii. Unele sunt insotite de mulaje de carbuni sau busteni, care imbunatatesc realismul ansamblului.
Pro
Iti ofera probabil cele mai multe optiuni tehnice de functionare, cu parametri multipli de gestionare a caldurii si culorii, intensitatii si dinamicii flacarilor. Aproape orice versiune de semineu electric bun, la un pret mediu, iti va oferi si posibilitatea de reda inregistrari ale sunetelor facute de busteni in timp ce ard.
Sistemul de incalzire include aeroterma care ajuta la uniformizarea mai rapida a temperaturii.
Sunt disponibile intr-o varietate de modele, usor de integrat in cadre clasice, minimaliste sau contemporane, oferta fiind adaptata extensiv la preferintele clientilor.
Pentru ca nu exista ardere reala, nu este nevoie de cos de fum, sistem de ventilatie, detector de gaze sau aerisire frecventa.
Il poti monta singur, chiar daca este un model cu fixare pe perete sau cu insertie, si nu necesita prezenta de personal autorizat.
Se intretine foarte usor si nu implica verificari periodice.
Pentru ca flacarile pot fi generate si separat de caldura, poti utiliza un astfel de produs inclusiv pe timp de vara, fara a afecta temperatura din incapere.
Sunt prevazute cu panou de control mecanic sau digital si cele mai multe includ telecomanda, care permite controlul de la distanta
Contra
Pentru ca pretul curentului este destul de ridicat, poate fi costisitor sa incalzesti o incapere de dimensiuni mari, permanent, doar cu un astfel de dispozitiv, ele fiind adesea utilizate ca sursa complementara de caldura.
Folosirea lor depinde de posibilitatea de conectare la reteaua de curent electric.
Nu genereaza flacari reale, ci prezinta simulari vizuale, realizate prin intermediul tehnologiei.
Variantele din categoria economic sunt mai putin realiste.
Lasa un comentariu
0 Comentariu