Sfaturi pentru constructia casei: BCA vs caramida

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Tot mai multe persoane prefera sa se mute in zone de case, fie isi achizitioneaza una la gata, fie cumpara teren si isi construiesc de la zero, fiind foarte important in ambele cazuri sa cunosti tipurile de materiale folosite, cu avantaje si dezavantaje pentru a sti la ce sa te astepti in timp.

 

In Romania, intalnesti foarte des ca si materiale de constructie folosite pentru pereti BCA si caramida, si, in caz ca vrei sa iti faci o casa, este bine sa stii despre aceste doua produse pentru a te decide in cunostinta de cauza. Dar sa le luam pe rand:

BCA

Este prescurtarea de la Beton Celular Autoclavizat, un material de constructii mai tanar,  ce a aparut pe la 1924 in Suedia, din dorinta unui arhitect de a avea un material asemanator cu lemnul: usor, bun izolator, comod de folosit, dar fara a avea dezavantajele acestuia: de a se degrada in timp, de a fi atacat de paraziti si de a lua foc usor.

Astfel, a aparut acest material, BCA pentru constructii, ce este un amestec de nisip, cu ciment, var, ghips, apa, completat cu un agent ce ajuta la expandare, ceea ce face ca acesta sa fie foarte poros. Dupa prima etapa de fabricatie, acesta este supus la diverse tratamente termice, la presiune mare si temperaturi foarte ridicate.

Piata este foarte diversa si poti gasi acest produs sub forma de caramida BCA, buiandrugi, panouri pentru acoperis sau pentru pereti, fiind foarte comod de utilizat. De asemenea, poti gasi usor boltari pentru gard, fiind des utilizat si la aceste constructii.

Fiind foarte poros, cu aer inchis in porii sai, distribuit uniform, are avantajul de a asigura o buna izolare termica si fonica, ceea ce va conduce la costuri mai reduse in ceea ce priveste consumul de energie. Cu cat folosesti in constructie boltari BCA mai grosi, de peste 30 cm, cu atat va fi mai buna izolarea. 

La etapa de cladire se foloseste un mortar dedicat ce trebuie pus in straturi subtiri de 3 – 5 mm. Se poate debita foarte comod, evitand astfel risipa de material. 

La capitolul dezavantaje se poate incadra tipul de mortar folosit, depozitarea inainte de a fi folosit in locuri cat mai uscate, pentru a evita patrunderea apei in straturile adanci ale produsului, si necesitatea unei structuri de rezistenta cu stalpi din beton armat.

In concluzie, putem mentiona: greutate BCA scazuta, bun izolator termic si fonic, rezistenta buna la foc, la mucegai si igrasie. Se foloseste atat pentru casa, cat si la bloc, dar intalnesti foarte des si gard din BCA. 

 

Caramida

Aceasta este printre primele materiale de constructie folosite de om, cu o istorie lunga in spate, de peste 7000 de ani, si vei intalni foarte des case din caramida care au rezistat bine de-a lungul timpului. O perioada s-au folosit doar caramizi din chirpici legate cu paie, iar de aproximativ 5000 de ani acestea sunt arse pentru o mai buna rezistenta. 

Initial se folosea modelul clasic, sau “caramida tiganeasca” cum o mai poti intalni in descrieri, are la baza argila arsa si se foloseste inca foarte des in diverse constructii. Modelele mai noi au si alte ingrediente suplimentare, precum portelanul si samota, care ii cresc calitatile.

Caramida de constructii este foarte variata, fiecare producator punandu-si amprenta personala, asupra texturii, aspectului exterior si tratamentelor aplicate. Fata de caramida veche, noile produse sunt mult mai calitative si cu performante mai ridicate. 

Are o arie foarte extinsa de utilizare, si se pot realiza diverse structuri arhitecturale, cu o forma si un aspect deosebit. Sunt de mare efect cladirile care au caramida rosie pe exterior, dar se foloseste cu succes si pentru peretii de interior, inclusiv si pentru lucrarile in stil modern.

In caz ca alegi un model simplu vei avea nevoie de izolare termica la casa din caramida, dar la produsele noi, vei avea un confort sporit, inclusiv din punct de vedere termic, iar peretii vor  respira foarte bine. Un mare avantaj la aceste constructii este ca pot fi lasate intr-o faza intermediara pentru o perioada mai lunga de timp, multi preferand sa ridice casa in perioada verii si sa o lase sa se aseze peste iarna, reluand lucrarile in anul urmator.

Caramida, eficienta si cu o calitate superioara, se foloseste pe scara larga, putand fi utilizata in toate regiunile, atat in zonele de munte, cat si la mare, proprietatile mecanice ale acesteia nefiind afectate in timp. In Romania, conform unor statistici, se arata ca peste 65% din constructiile realizate intr-un an sunt din caramida. 

Ce sa aleg caramida sau BCA?

Daca este sa facem o comparatie, BCA vs caramida, putem sa ne referim la mai multe aspecte, dar fiecare are avantaje si dezavantaje si vei alege ceea ce este mai potrivit pentru tine.

Daca ai un buget limitat si nu stii ce sa alegi, BCA vs caramida, trebuie sa stii ca BCA-ul este mai ieftin decat caramida, atat ca si costul materialului in sine, cat si din punctul de vedere al manoperei. 

Dar analizand modul de lucru, caramida vs BCA, prima se poate utiliza cu orice tip de mortar, pe cand BCA-ul are nevoie de un anumit tip dedicat. La caramida, stratul de mortar poate ajunge pana la 13 mm, pe cand la BCA este de 3 – 5 mm.

Bca vs caramida: ca si greutate, al doilea produs este mai greu decat primul si vei avea nevoie de o structura de rezistenta mai solida. Ca si timp de lucru, caramida poate fi mai costisitoare, deoarece blocurile sunt mai mici in dimensiune decat cele din BCA. 

In caz ca faci o constructie provizorie si nu stii ce sa alegi, BCA sau caramida, la demolare va fi mai comod BCA-ul, deoarece caramida este mai greu de strapuns sau taiat, dar poti recupera materialele si le poti refolosi. Pe santierele mari, constructiile cu caracter provizoriu sunt inlocuite de containere metalice, insa daca ridici o casa de la zero departe de localitate si te intereseaza confortul muncitorilor constructori,  vei prefera sa le oferi o incapere trainica, echipata cu mobilier adecvat (pat/canapea plianta, masa plianta cu scaune incorporate, vestiar etc.)

Daca mergi pe BCA gros de peste 30 de cm, atunci nu vei mai avea nevoie de izolatie suplimentara, iar caramida are proprietatea de a mentine racoare pe timpul verii si caldura pe timp de iarna. 

Pentru peretii portanti, daca vrei sa stii ce este mai bine sa folosesti, caramida sau BCA, mergi pe prima varianta deoarece aceasta are o rezistenta mecanica mare, motiv pentru care va rezista mai bine in zonele cu activitate seismica.

Analizand datele, BCA vs caramida, vei constata ca fiecare material in parte are caracteristici bune pentru constructii, dar si mici dezavantaje si vei alege materialul potrivit pentru tine. Este foarte placut sa ai o casa asa cum iti doresti, cu un semineu electric (lista comparativa aici) sau o soba pe lemne, unde sa te aduni in serile geroase de iarna impreuna cu prietenii si familia, pentru a petrece clipe de neuitat.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu