Balcon inchis versus balcon deschis

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

De multe ori subestimat in evaluarea noilor locuinte, balconul este un spatiu plin de oportunitati, daca stii cum sa il amenajezi corect. Conteaza insa mult daca alegi sa il lasi deschis sau sa il inchizi pe toate laturile cu sticla, pentru a crea un spatiu protejat. Fiecare dintre optiuni are propriile avantaje si dezavantaje pe care le poti afla din acest articol.

 

Mai mult control asupra temperaturii, protectie impotriva prafului, a zgomotelor din strada si insectelor, un spatiu mai usor de organizat si intretinut – sunt doar cateva beneficii pe care balconul inchis ti le ofera in comparatie cu alternativa deschisa. Pe de alta parte, un spatiu nedelimitat prin sticla te ajuta sa iesi din casa doar pasind peste pragul usii de la balcon, asigura o ventilatie mai buna si mai multa racoare pe timpul verii. Cum alegi intre cele doua? Incepe prin a afla mai multe diferente pe care le poti trece pe lista pro si contra pentru o decizie echilibrata.

 

Utilizabil tot timpul anului sau doar in sezonul cald

Desi poti iesi si iarna pe un balcon deschis sa fumezi rapid o tigara, nu te vei bucura de acelasi confort ca in anotimpul cald, pentru ca vei simti fiecare grad scazut sub zero. Balconul deschis este asadar un spatiu cu accesibilitate sezoniera, care devine impracticabil o data cu venirea frigului, dar si in zilele de vara in care ploua sau este furtuna.

Prin comparatie, un balcon inchis eficient poate fi folosit indiferent de anotimp si conditii meteo, un aspect important mai ales daca te gandesti la o amenajare de balcon care sa iti permita sa lucrezi in acel spatiu in perioadele in care nu mergi la birou.

Balcoane amenajate pentru depozitare

Atat balcoanele inchise, cat si cele deschise pot fi utilizate ca spatiu pentru depozitare, in special daca locuinta are o suprafata utila redusa. Daca decizi sa il mentii deschis, vei avea insa de infruntat cateva limitari importante:

 – nu poti depozita haine, pentru ca sunt afectate de umiditate, chiar daca instalezi un dulap in balcon, care se inchide foarte bine

 – legumele si fructele vor ingheta cand temperatura de afara scade sub zero

 – alimentele lasate la vedere pot fi atacate de pasari

 – daca depozitezi mobilier, electrocasnice sau obiecte decorative, vor fi afectate de ploaie si praf

 – plantele vor supravietui doar in lunile suficient de calde

Pe de alta parte, un balcon inchis ofera aceeasi siguranta ca o debara, in special daca ai optat si pentru izolarea termica suplimentara a peretilor, tavanului si podelei, astfel incat sa poti mentine o temperatura constanta in interior. 

 

Economie la caldura, dar cu posibile probleme de ventilatie

O data cu instalarea unui sistem de inchidere pentru balcon, mai ales din termopan, vei observa ca incaperea cu care comunica direct este mai calda, pentru ca balconul devine un spatiu tampon intre exterior si aceasta, chiar si daca balconul nu este izolat. Tinand cont de costurile in crestere la gaze, este un aspect pe care merita sa il iei in considerare, mai ales daca peretele respectiv este orientat catre nord.

Pe de alta parte, inchizand acest spatiu limitezi circulatia aerului in locuinta, in mod special in zona imediat invecinata, iar daca ai deja probleme cu mucegaiul si umezeala, acestea se vor accentua. O posibila solutie de compromis este sa alegi tamplaria pentru balcon, din lemn, si nu din PVC, astfel incat sa permita spatiului sa respire mai bine.

Mai multa liniste si mai putin praf

Inchiderea spatiului cu termopane pentru balcon are ca efect si reducerea zgomotului de fundal, atat in balconul propriu-zis, cat si in camera invecinata, mai ales daca ai instalat si o usa de balcon din termopan. Daca ai vedere catre o strada foarte circulata, o piata sau o scoala, vei simti foarte usor diferenta.

Este un avantaj de care te vei bucura atat daca te intereseaza idei de amenajare pentru balcon in stil terasa, unde sa te poti relaxa in liniste, departe de zgomotul intens al claxoanelor, cat si daca vizezi aceasta zona a casei ca spatiu de lucru.

In plus, te vei confrunta mai putin cu praful, atat in aerul pe care il respiri, cat si pe suprafetele din balcon, pe care nu va mai trebui sa le stergi in fiecare zi.

 

Efect de sera sau un spatiu mai racoros

Daca parcurgi mai multe articole despre design de balcoane vei observa ca majoritatea indica aceasta masura drept cauza pentru o caldura mai mare in timpul verii. Este adevarat ca intr-un balcon inchis se va creea in timpul verii o atmosfera de sera: caldura mare si putina circulatie a aerului, dar poti corecta acest lucru.

In primul rand un design de balcon inchis permite fixarea de jaluzele sau chiar draperii groase, care sa limiteze patrunderea soarelui in interior, aducand chiar mai multa racoare pentru incaperea cu care se asociaza. In al doilea rand, poti monta plasa impotriva insectelor si lasa geamurile deschise pentru ventilatie.

Mai mult, posibilitatea de a amplasa draperii sau jaluzele iti ofera intimitate fata de vecini, in timp ce in cazul unei amenajari de balcon deschis tot ce poti face este sa folosesti un paravan pentru balcon, daca vrei ca cei de langa tine sa nu priveasca direct in spatiul tau personal.

 

Balcon inchis sau deschis pentru uscare de rufe

O regula foarte importanta pentru prevenirea mucegaiului si alergiilor respiratorii spune sa nu usuci haine in casa, context in care balconul deschis devine un atu important. Pe de alta parte, pe timpul iernii hainele vor ingheta intr-un astfel de spatiu, obligandu-te sa le usuri tot in casa, in timp ce un suport de rufe intr-un balcon cu termopan va oferi rezultate mult mai bune.

Daca ai o casa cu balcon si doresti sa il folosesti in continuare pentru a usca rufele, dar vrei sa il si inchizi, ai la dispozitie cateva trucuri care diminueaza problema umezelii:

 – atunci cand materialul o permite, trece rufele de doua ori prin secventa de stoarcere

 – cumpara un uscator de rufe si foloseste balconul doar pentru cele care nu permit uscarea rapida

 – deschide geamurile larg cand pui rufele la uscat pe balcon si inchide usa catre camera

 

Mai multa libertate intr-o amenajare de balcon mic

Desi pare contraintuitiv, te vei descurca mai bine cu un proiect de amenajare de balcon de bloc, de dimensiuni reduse, daca il inchizi. Este drept ca delimitarea spatiului il va face initial sa para mai mic insa, iti va oferi si libertatea de utiliza orice tip de mobila pentru balcon si orice varianta de finisaj doresti. Vei gasi deci mai usor combinatia potrivita pentru a face spatiul confortabil, lejer si incapator.

Prin comparatie, intr-o amenajare de balcon deschis esti limitat la modele de dulap de exterior pentru balcon, mese si scaune rezistente la umezeala si, in general, doar mobilier de balcon care nu este afectat de factorii de mediu. Modelele sunt mai putine si adesea cele care arata cu adevarat bine, sunt si destul de scumpe.

De asemenea, ai mai multa libertate si cand montezi gresie in balcon sau cand dai cu var ori pui tapet pe pereti.

Pentru a diminua efectul de inchidere, care poate sa faca spatiul sa para mai mic, iti recomandam sa:

 – cauti usi de balcon cu geam mare

 – iei ca exemplu modele de balcon cu termopan alb sau o alternativa cat mai deschisa la culoare

 – consulti imagini cu amenajari de balcon de apartament, apropiate formatului tau pentru a gasi cele mai bune solutii de mobilare

Dificultatea de intretinere si costuri de inchidere

Un balcon deschis este mai greu de intretinut pentru ca este expus mereu la praf, ploaie, frunze ratacite de prin copaci si uneori, chiar si excremente de pasari. In general, daca il amenajezi pentru a petrece timp in el va trebui sa il cureti serios cel putin o data pe saptamana.

Pe de alta parte, un balcon inchis va pune probleme la stergerea geamurilor, daca nu asiguri suficiente zone care se deschid – cel putin un geam cu deschidere la doua fixe. Nu uita ca instalarea unei structuri din termopan costa, cele mai multe inchideri de balcoane ajungand intre 100 – 150euro/mp de geam, in functie de materialele pe care le alegi si daca este necesara sau nu demontarea unor structuri vechi.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu