Microcimentul – un material ideal pentru renovari

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Cauti o alternativa moderna la gresie si faianta, disponibila in culori calde si intense, cu posibilitati extinse de personalizare si aplicare facila pe o categorie mare de suprafete? Iata tot ce trebuie sa stii despre microciment, pentru a-l lua in calcul ca alternativa la majoritatea optiunilor clase de finisare.

 

Aplicabil in straturi foarte subtiri, de 2-3mm, cu rezistenta foarte buna la apa si posibilitatea de a fi folosit pe orice tip de suprafata rigida, microcimentul este una dintre cele mai eficiente optiuni pe care le ai la indemana, pentru finisaje pe suprafete noi si renovari de cladiri sau obiecte. Afla din acest ghid la ce este vulnerabil, cum il intretii corect si cat de usor este sa il aplici singur, acasa.

 

Ce este microcimentul

Prin microciment sau microbeton se face referire la un amestec de ciment, agregate, aditivi, pigmenti si rasini, cu rezistenta foarte buna, care permite aplicarea intr-un strat foarte subtire, de 2 – 3mm, pe orice tip de suprafata rigida. Se foloseste in special pentru finisaje, atat in constructia de cladiri noi, cat mai ales in renovari, unde reuseste sa acopere eficient zonele deteriorate, fara a incarca prea mult peretele, pardoseala sau tavanul.

Aplicabil pe orice tip de suprafata care indeplineste o conditie esentiala

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le ofera acest ciment decorativ este posibilitatea de a-l aplica pe orice tip de suprafata rigida (care nu flexeaza deloc), precum: gresia, faianta, piatra si caramida, lemn, PAL si MDF, plastic, sticla, rigips etc. Poti include deci acest produs pe baza de ciment alb, ca utilizari, pe lista materialelor potrivite pentru:

 – finisaje complete de pardoseala, perete si tavan 

 – refacerea de obiecte sanitare deteriorate (chiuveta, cada, vas de toaleta)

 – protejarea mobilierului amplasat in baie si bucatarie

 – repararea sau decorarea de ghivece si statuete

 – schimbarea aspectului la produse electrocasnice

Finisajul de tip microciment poate fi folosit si la exterior, atat pentru fatadele caselor, cat si pentru pardoselile de terasa sau la construirea de piscine. Spre deosebire de alte materiale precum gresia si faianta, microcimentul permite aplicarea si pe profile organice, neregulate.

Reprezinta una dintre cele mai bune optiuni la care poti apela daca vrei sa ascunzi gresia si faianta veche din baie sau bucatarie ori ai scari placate cu gresie, care nu mai arata cum trebuie, si vrei sa sari peste efortul de a da ceramica jos.

 

O varietate de texturi

In functie de stilul de design ales, poti opta pentru microciment cu textura fina, medie sau groasa si cu finisaj mat, satinat sau lucios.

Una dintre limitarile de care trebuie sa tii cont este insa paleta de culori disponibile. Desi ai la dispozitie suficiente nuante pentru a gasi ceea ce-ti trebuie, oferta de microciment nu se poate compara cu produse precum cele din categoria vopsea epoxidica.

Tonurile sunt insa placute, naturale, intense si te vor ajuta sa creezi interioare cu adevarat speciale. Poti opta, de asemenea, si pentru a crea texturi diverse sau chiar pentru a imprima modele pe suprafata din microciment. Este o varianta apreciata de firme, care pot include in suprafata pardoselii sau a peretilor logo-ul companiei, insa poate fi utilizata cu efect si in locuintele private.

Un material ce trebuie aplicat de catre profesionisti

Desi aplicarea microcimentului nu este complicata in teorie, ai nevoie de mult exercitiu pentru a reusi sa creezi acel strat continuu si uniform de doar 2 – 3mm si suficiente cunostinte de specialitate ,pentru a continua cu straturile de protectie necesare. Acestea au rolul de a oferi impermeabilizare pentru beton si de a creste rezistenta la socuri mecanice si patare. Daca vrei sa folosesti microciment pentru finisarea sau renovarea locuintei, iti recomandam deci sa folosesti, de aceasta data, serviciile unor profesionisti.

 

Cat costa finisajele cu microciment

Pretul pentru manopera si materiale variaza in general intre 25 si 60euro/mp in functie de firma, dar si in functie de suprafata totala lucrata. De regula, cu cat ai de finisat un spatiu mai mare, cu atat pretul pe metru patrat se va reduce.

Un alt factor care influenteaza costul este nivelul de complexitate al finisajului si ne referim aici la texturi sau modele diverse incluse in material. La aceste costuri se adauga si TVA-ul.

In medie, pretul este cam acelasi cu cazul in care finisezi peretii cu faianta sau montezi gresie, insa scapi de dezordinea creata atunci cand trebuie sa dai jos placile ceramice vechi de pe perete. Este drept ca ai si optiunea de a monta gresie peste gresie pe pardoseala, insa o astfel de manevra incarca destul mult in inaltime si poate impune modificari la tocul usilor.

 

Cum se ingrijeste microcimentul

Dupa aplicare, microcimentul necesita o perioada de asteptare de 1 luna pentru a ajunge la nivelul optim de intarire, duritate si rezistenta, astfel incat sa poti muta mobilier pe el, fara sa lasi urme. Prima saptamana este cea mai importanta, fiind perioada in care materialul ajunge de la 0 la 60% ca si caracteristici finale.

Timp de o luna, dar mai ales in primele 7 – 10 zile, este deci esential sa:

 – mentii in spatiu o temperatura minima de 15oC

 – nu muti obiecte grele pe pardoseala

 – eviti varsarea de lichide, pentru ca materialul poate ramane patat, fiind inca absorbant.

Dupa uscare si intarire, microcimentul se ingrijeste similar finisajelor din lemn masiv. Pentru curatare se foloseste deci apa cu detergent neutru, fara solutii agresive de curatare din categoria inalbitorilor sau instrumente de tipul smirghelului sau periei de sarma.

Vulnerabilitati

Cel mai mare dusman al pardoselii din microciment sunt firele fine de nisip. Pentru a proteja suprafata de zgarieturile produse de aceste particule dure iti recomandam sa mentii mereu la usa un pres pentru picioare, pe care sa il scuturi des.

La fel de important este sa verifici si sa cureti periodic protectiile cauciucate de la picioarele elementelor de mobilier, in care se pot infinge astfel de fire de nisip.

 

Poate fi folosit si pentru pardoselile incalzite?

Da, microcimentul poate fi utilizat fara grija si pe suprafetele radiante care trebuie insa pregatite inainte de aplicare printr-un proces similar celui impus si de pardoseala epoxidica. Acesta implica o perioada corecta de asteptare pentru uscarea completa a sapei nivelante si trecerea acesteia prin mai multe cicluri de racire-incalzire, pentru a evita aparitia de fisuri dupa ce s-a rigidizat microcimentul.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu