Hidroizolatia in baie – cum sa renovezi temeinic

Am modificat articolul ultima data pe: 22.06.24

 

Putine neplaceri gospodaresti se pot compara cu momentul in care vecinul de jos suna la usa pentru ca ii curge apa in baie de la tine. O hidroizolatie de calitate, aplicata cum trebuie sub gresie si faianta, te fereste de astfel de surprize si de cheltuielile care vin impreuna cu ele. Iata ce materiale iti trebuie pentru aceste proces de izolatie, cum il executi si ce alte lucruri trebuie sa stii despre avantajele sale.

 

Ai ales cea mai buna gresie si faianta pentru camera de baie si esti convins ca incaperea este protejata eficient si sigur impotriva umezelii? Daca ai inceput sa o montezi deja, fara a te ocupa si de hidroizolatie, s-ar putea sa fi aruncat banii pe fereastra. Afla din acest ghid ce este hidroizolatia, de ce este un pas esential in amenajare sau renovare in interiorul baii, de ce materiale ai nevoie si cum se procedeaza corect in aceasta etapa.

 

O instalatie defecta compromite intregul proiect

Cu siguranta o baie in constructie este un impediment in locuinta si te grabesti sa o vezi finalizata si in functiune. Nu lasa insa deranjul si graba sa iti distraga atentia de la aspectele importante, cum este calitatea instalatiei sanitare. Indiferent daca amenajezi baia intr-un apartament nou sau o renovezi intr-o casa veche, apeleaza la un instalator care sa iti verifice toate tevile si sa se asigure ai canalizare corecta in baie, cu cadere eficienta la toaleta si fara probleme pe traseu. Nu conteaza atat de mult ce conducte folosesti (plastic, multistrat, PPR, otel, fonta sau cupru), important este sa fie intacte, necolmatate si dimensionate corect pentru presiunea de care ai nevoie in retea.

 

Hidroizolatia – plasa de siguranta pentru accidente neprevazute

Hidroizolatia este o masura de precautie si de protectie impotriva infiltratiilor care pot avea loc fie prin fisurarea tevilor, fie ca urmare a patrunderii apei prin chitul folosit la imbinarile dintre placile ceramice, care nu este impermeabil. Tratamentele care formeaza stratul de hidroizolatie pentru baie impiedica apa sa treaca mai departe, prin planseu, catre apartamentul vecinului de dedesubt, sau, in cazul unei case, catre incaperea situata exact sub baie.

Vopseaua hidroizolanta – cel mai popular material

Pentru a realiza o hidroizolatie la baie, de calitate, ai nevoie de cateva materiale suplimentare fata de cele necesare montajului gresiei si faiantei. Poti izola folosind membrana bituminoasa sau mortar pe baza de ciment si latex sau tencuiala hidroizolanta, insa cea mai populara optiune este membrana hidroizolanta – solida sau lichida. Cea din urma mai poarta numele si de vopsea hidroizolanta si este cel mai usor de aplicat. Vorbim in acest caz despre izolatie sub gresie, deci un strat intermediar care se aplica pe suprafata pardoselii si peretilor inainte de a incepe montajul ceramicii.

Pe langa produsul cu care se acopera suprafetele, mai ai nevoie si de banda hidroizolanta, utilizata pentru a sigila linia dintre podea si perete.

 

Cat costa

Pretul materialelor difera destul de mult in functie de brand si calitate, incadrandu-se intre 150 si 250RON pe kilogram, cu un consum aproximativ de 200g/mp, in functie de formula, deci 30 – 50RON/mp. Este important insa sa stii ca nu trebuie sa tratezi toata incaperea. O hidroizolatie de baie standard acopera in general podeaua, baza peretilor (pana la 15 – 20cm) si intreg peretelepe care se afla dusul sau cada, acestea fiind suprafetele pe care trebuie sa le ai in vederea atunci cand estimezi cantitatea de care ai nevoie.

 

Peretii se pregatesc cu amorsa

Ca inainte de a incepe sa dai pe pereti orice tip de vopsea, si in acest caz, inainte de a te aplica materialele de izolatie in baie, trebuie sa pregatesti suprafetele. Pardoseala si peretii se curata de praf si orice urma de grasime si apoi se acopera cu un strat de amorsa, pentru a asigura o absorbtie uniforma la nivelul podelei si peretilor. Nu uita ca inainte de a aplica vopseaua hidroizolanta este necesar sa lasi amorsa sa se usuce timp de aproximativ 2 ore.

 

Hidroizolare pentru baie, in doua straturi

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, specialistii recomanda aplicarea vopselei hidroizolante in doua straturi, atat pe pardoseala, cat si pe zonele verticale mentionate mai sus. Poti folosi o pensula, o bidinea sau un trafalet, in functie de dexteritate, dar si de marimea suprafetei pe care o vei avea de acoperit. Intre cele doua straturi trebuie sa lasi un timp de uscare de aproximativ doua ore, pauza in care vei monta banda hidroizolanta la imbinarea peretilor cu sapa, pentru a preveni patrunderea apei. Al doilea strat de vopsea trebuie sa acopere si aceasta banda. Inainte de a monta gresie si faianta, lasa vopseaua sa se usuce timp de 3 – 4 ore.

Alternative impermeabile pentru baie

In afara de gresie si faianta, mai poti folosi in camera de toaleta, ca materiale de finisaj:

 – Tapet cauciucat pentru baie

 – Vopsea impermeabila pentru baie

 – Rasina epoxidica

 – Vinil

 – Granit

 – Marmura

 – Travertin  

Iti recomandam vopsea pentru baie, in loc de faianta, daca incaperea este situata la mansarda, iar peretii au diferente de nivel si tavanul nu este drept. Iti va fi mai usor sa abordezi unghiurile si colturile. Nu uita ca spre tavan, la baie, se ridica cei mai multi vapori de apa, deci apeleaza la o vopsea impermeabila de calitate si pentru aceasta suprafata.

 

Dusul walk-in – ideal pentru bai mici, un risc crescut pentru infiltratii

Daca baia are dimensiuni reduse si nu vrei sa reduci mai mult din spatiu cu un dus clasic, poti opta pentru o versiune walk-in, la care baza dusului este chiar pardoseala, cu o scurgere conectata la reteaua de canalizare din baie. In acest caz pardoseala este insa expusa suplimentar la riscul de infiltratii, pentru ca apa curge direct pe podea, deci doua straturi de hidroizolatie la cabina de dus sunt esentiale pentru a proteja etajul inferior.

 

Gresie cu aspect de parchet

Daca iti place stilul scandinav si preferi materialele cu aspect natural, te vei bucura sa afli ca poti acum sa incluzi in baie si gresie tip parchet sau scandura, care aduc imaginea mai calda a lemnului in aceasta incapere, adesea cu tonuri reci si sterile. Ai nevoie de aceeasi calitate buna a materialelor de hidroizolatie pentru baie si, in plus, de o varianta de gresie cu suprafata texturata, pe care sa nu aluneci usor.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu