Combinatii de culori pentru decorarea locuintei

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

De la alb si negru, pana la roz somon, verde salvie si portocaliu tigru, cand vine vorba de a combina culorile in locuinta, este bine sa ai la indemana cateva exemple concrete de la care sa pornesti. Iata cateva sugestii care te pot ajuta sa iti configurezi singuri cateva idei inspirate pentru dormitor, living, baie, bucatarie sau birou.

 

Alegerea paletei de culori pentru decorarea locuintei poate fi un proces mult mai dificil decat pare la prima vedere. Cu exceptia situatiei in care mizezi doar pe tonuri neutre precum alb, gri, bej, crem etc.vei avea nevoie de creativitate, inspiratie, exemple bune si ceva cunostinte despre culori si modul in care pot fi imbinate corect, pentru a obtine un interior care sa incante privirile. Afla din acest articol cateva sugestii cromatice pentru dormitor, living, bucatarie, baie si birou.

 

Culori pentru dormitor

Dormitorul este spatiul in care mergi sa te odihnesti, retragandu-te din rutina zilei. Pe lista de culori care se potrivesc aceste incaperi vei gasi deci nuante de verde, crem, bej, albastru, mov, maro, bordo etc. in variante pale sau intense, insa intotdeauna in care nu obosesc ochii.

 

Dormitoare in albastru

Iti recomandam sa asociezi pentru un dormitor elegant si relaxant nuante de albastru pastelate, precum floare de porumb, pentru pereti in combinatie cu verde padure folosit pentru covor si perne, si alb perla in draperii, plus o pardoseala in crem deschis, care sa accentueze culorile din decor.

Mai poti opta si pentru o nuanta mai inchisa de albastru, cum este navy blue, in combinatie cu alb si mobilier din lemn finisat natur

Dormitor de lux in auriu si bronz

Pentru un dormitor elegant si cu aspect de lux propunem, dintre multiplele combinatii de culori pentru zugravit, un mix cu auriu stralucitor, pentru draperii lungi si varul sau tapetul folosit pe peretele de accent, gri bronz pentru restul peretilor, covoarele de pe podea si tapiteria patului, alb pentru mobilier si lenjeria de pat si culoarea bordo pentru pernele decorative, veioze si alte accesorii.

 

Mizeaza pe lemn, alb si gri pentru un dormitor neutru

Daca preferi culori neutre, poti incerca o asociere intre pereti albi, pardoseala din lemn de esenta inchisa la culoare, nuanta migdalei pentru covor si mobilier si gri carbune pentru elementele decorative, care sa adauge contrast. Completeaza cu un perete de accent, acoperit cu tapet in textura lemnoasa care sa creeze partial impresia unui interior de cabana.

 

Energie delicata cu galben, portocaliu, alb si maro

Pentru cei care amenajeaza un dormitor la mansarda si doresc sa extinda vizual dimensiunile spatiului, recomandam din paleta de culori de var lavabil pentru dormitor: alb simplu pentru pereti plus un tavan in dungi late, albe si galbene. Completeaza cu elemente textile si de decor in ruginiu si portocaliu si mobilier in tonuri discrete de gri. Adauga contrast cu o podea din parchet sau lemn masiv, intr-un ton inchis de maro.

Lista de combinatii de culori pentru dormitor poate continua, in functie de stilul si preferintele personale. 

 

Combinatii de culori pentru zugravit biroul

Spatiul de lucru are rolul de a te ajuta sa te concentrezi, eliminand distragerile inutile, dar si de a-ti oferi, in acelasi timp, si suficiente resurse pentru a-ti stimula creativitatea si a sustine un nivel ridicat de energie. Iata cateva combinatii care te pot ajuta sa creezi acest echilibru interesant, in camera pe care ai ales-o pentru a lucra de acasa.

Verde si auriu

Te simti bine in natura si iti doresti sa aduci acea stare in spatiul in care lucrezi? Alege culori care se potrivesc cu peisajele preferate. Poti opta de exemplu, pentru:

 – pereti in nuanta de verde maslin

 – tamplarie maro inchis, la care poti asocia o masuta in acelasi ton

 – rafturi si blat de birou din lemn natur de culoare deschisa, pentru contrast

 – pardoseala din lemn sau imitatie de lemn, aproape alba

 – obiecte decorative in tonuri de gri inchis si auriu, pentru echilibru.

 

Alb si bleu

Pentru cei care ar prefera sa lucreze mai curand la malul marii, recomandam ca optiune o combinatie care implica acoperirea peretilor intr-o nuanta fermecatoare de albastru azuriu. Completeaza cu alb ivoire, ca culoare pentru mobilier, in combinatie cu lemn natur, pentru a aduce in context si materialele naturale, in tonuri mai calde, plante ornamentale si elemente decorative sau structurale in maro inchis, pentru contrast.

Negru si gri

Ai nevoie de un spatiu de lucru sever, care sa elimine orice sursa de distragere? S-ar putea sa te intelegi bine, alegand din gama de culori reci:

 – gri-ul inchis, carbune, pentru pereti

 – un gri deschis pentru contrast, la nivelul podelei

 – negrul pentru o parte din mobilier (canapea, scaun de birou etc.)

 – alb pentru putina lumina, inclus prin obiectele decorative

 – detalii din lemn natur, pentru putina caldura.

 

Piersica, roz trandafir si alb

Vrei sa creezi un spatiu feminin si delicat care sa iti mentina mereu zambetul pe buze? Vopseste peretii in culoarea piersicii, combina un scaun de birou in stil clasic, cu tapiterie in roz trandafir si mobilier de un alb imaculat si include accente discrete de albastru si portocaliu.

 

Birou in culori calde, neutre

Daca iti place sa lucrezi intr-un decor cald si prietenos, dar preferi simplitatea tonurilor neutre iti recomandam sa alegi culoarea migdalei pentru pereti si covor, un parchet putin mai inchis pentru podea, pentru a crea contrast, rafturi si scaun din lemn intr-o nuanta de maro roscat, decoratiuni aurii si o vaza neagra pentru birou.

 

Culori pentru living

Livingul, sufrageria sau camera de zi – indiferent de cum numesti aceasta incapere, rolul sau este acela de a aduna familia si prietenii impreuna, oferind in acelasi timp un cadru placut pentru petrecerea timpului liber.

Spre deosebire de situatia in care alegi culori pentru dormitor, livingul poate fi abordat si in tonuri indraznete, intense, care iti atrag atentia si te provoaca sa le privesti. Este un spatiu in care mintea poate fi asaltata de stimuli, fara ca acest lucru sa reprezinte un inconvenient, deci cand vine vorba de zugraveli interioare iti poti lasa fara griji mintea sa zburde. Poti alege sa combini nuante de rosu cu negru si gri sau bleu, sa folosesti un ton de stacojiu ca si culoare de baza sau de accent, verde cu nuante de mov, culoarea lila cu alb si maro etc.

Living elegant in roz si gri

Pentru un living elegant si sofisticat iti propunem sa combini nuante de roz cu nuante de gri si alb pentru echilibrare. Poti incerca griul fumuriu pentru pereti, draperii, perne, alaturi de un covor in culoare somon pal pentru echilibru, alb chiffon la tamplarie si lemn natur pentru contrast, si tonuri calde, pentru o parte dintre elementele de mobilier.

 

Living cald in tonuri maronii si verzi

Daca preferi tonurile mai calde iti recomandam o asociere de bej, culoare neutra, usor de combinat, cu maro caramel, maro pecan si verde salvie. Iti propunem, ca idee, sa cauti un bej potrivit in paleta de culori, lavabila, pentru pereti, lasand tonurile de maro caramel pentru textile (tapiteria de canapea si fotolii, covoare, abajurul de veioza etc.). Completeaza cu mobilier din lemn in maro pecan si adauga verde salvie in detalii decorative, precum perne sau paturi pentru canapea, tablouri etc.

O alta varianta este sa folosesti verdele salvie pentru pereti, daca gasesti aceasta nuanta in paleta de culori, lavabila, de interior, si sa te joci cu tonurile de bej si maro in restul cadrului. Nu uita ca poti apela oricand la alb sau un maro foarte inchis pentru contrast, daca incaperea nu are inca volumul dorit.

 

Mai multa energie cu galben si portocaliu

Pentru cei care doresc nuante mai vii, pline de energie, poate fi potrivit un mix intre verde feriga, galben pal canar, alb margareta si portocaliu tigru. Poti opta pentru un perete portocaliu intr-o incapere cu trei pereti albi, folosind verdele si galbenul in obiectele de mobilier si cele decorative.

O alta varianta este folosirea tapetului pentru a imparti un perete intre o zona portocalie si una verde, ce reprezinta un peisaj din natura. Daca vrei un spatiu energic, dar culorile tari te obosesc, alege sa colorezi peretii in verde si sa combini galben si portocaliu in elementele decorative, echilibrand cu mobilier din lemn masiv, in tonuri deschise, si alb margareta la perdele si tamplarie.

 

Culori pentru bucatarie

Ideea de baza in bucatarie este crearea unui spatiu relaxat, neaglomerat, in care sa poti gati usor si confortabil, fara ca ochii sa fie obositi de prea multe culori sau nuante tari, dar si nici intr-o cromatica impersonala. Potriveste culorile astfel incat sa oferi incaperii personalitate, fara a exagera.

 

Verde, gri si alb

Pentru o bucatarie moderna, cu aspect profesional, care ramane usor in zona neutra, poti face o combinatie de culori intre verde maslina, gri carbune, gri deschis si alb. Obtii un aspect deosebite daca intercalezi in mobilier corpuri cu usi gri si verzi, apeland la alb pentru tamplarie si la gri deschis pentru pereti.

Lila si rosu in finisaj glossy

Iti plac tonurile pastelate, dar nu vrei un spatiu de gatit prea cuminte? Incearca un interior cu pardoseala din lemn in maro deschis, pereti gri deschis si mobilier de bucatarie cu finisaj glossy, in alb, cu insertii in culoarea lila si rosu deschis.

 

Grena, portocaliu, gri si crem

Poti crea o bucatarie intima si calda combinand culoarea grena, cu portocaliu, gri carbune si crem deschis, adus in casa sub forma suprafetelor din materiale naturale (lemn, marmura etc.).

 

Asocieri de tonuri pentru o baie confortabila

Designul de baie tine cont in special de spatiul pe care il ai la dispozitie si de atmosfera pe care vrei sa o creezi. Daca obisnuiesti sa faci bai lungi, relaxante, cu lumanari parfumate si saruri, vei dori cu siguranta un spatiu confortabil, care sa indemne la odihna si sa te ajute sa te detasezi de oboseala fizica si mentala.

Pe de alta parte, pentru cei care prefera dusurile scurte si aloca acestei incaperi predominant un rol practic, perspectiva se schimba, designul avand la baza mai mult functionalitatea si usurinta cu care baia poate fi igienizata si intretinuta. La capitolul combinatii de culori pentru zugravit disponibile pentru varul lavabil si respectiv, nuante de gresie si faianta, vom avea deci directii diferite in functie de rolul incaperii.

 

Baie relaxanta cu roz somon

Un design foarte simplu si de efect poti obtine intr-o baie mica, folosind nuanta roz somon ca si culoare pentru pereti, in combinatie cu gresie alba, obiecte sanitare albe, mobilier din lemn natur de culoare deschisa si multe plante care sa echilibreze prin verdele frunzelor.

 

Simplu si practic cu crem

Iti recomandam sa apelezi la culoarea crem daca ai la dispozitie un spatiu mic sau mediu si doresti un design simplu, care sa imbine echilibrat confortul cu eficienta. Alege gresie si faianta in acelasi ton de crem, lasa rosturile albe, combina cu obiecte sanitare albe si mobilier cu aspect natural, intr-o nuanta maro de intensitate medie. Adauga culoare si personalitate cu plante verzi sau prosoape si elemente decorative albastre.

Pentru cei care doresc sa treaca inspre zona lux, recomandam adaugarea de elemente decorative aurii, discrete, precum si de led-uri care sa creeze volum si adancime.

Baie de lux cu albastru inchis, gri si auriu

Pentru acest concept iti propunem sa alegi faianta cu aspect de marmura, cu insertii gri, si gresie cu tonuri de gri si detalii decorative aurii. Varuieste peretele pe care se afla cada in albastru inchis, foloseste auriul in rama oglinzii si ca finisaj pentru bateriile de cada si chiuveta. Cauta obiecte sanitare in aceeasi nuanta de albastru sau inlocuieste cu negru.

 

Eleganta minimalista in alb, gri si lemn natural

Daca o cromatica incarcata nu este stilul tau, iti propunem o abordare mai lejera, cu pardoseala in tonuri foarte deschise de gri, cu aspect de lemn, pereti si tavan in alb curat, tamplarie si obiecte sanitare albe si accente de gri inchis prin masca de chiuveta. Adauga cateva rafturi din lemn lacuit, intr-un crem usor roscat, pe care poti aseza ghivece cu plante pentru un plus de contrast si vitalitate.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu