Se poate da cu glet peste vopsea lavabila?

Am modificat articolul ultima data pe: 15.04.24

 

Inainte de a te apuca de renovare, vezi exact care este starea peretilor si ce pasi ai de urmat, pentru a putea sa iti planifici din timp atat cheltuielile, cat si perioada alocata, deoarece iti vei dori o lucrare de calitate si care sa reziste cativa ani, iar in acest articol iti prezentam cateva aspecte legate de gletuire.

 

Daca esti o persoana practica si iti place sa trebaluiesti prin casa, cu siguranta iti vei putea face singur lucrarile de renovare la apartament, dar acorda o atentie deosebita stabilirii planului pentru a vedea exact ce ai nevoie si care sunt etapele de lucru.

De multe ori esti tentat sa sari anumite etape, fie pentru a face o economie de bani, fie din lipsa de timp, dar nu este indicat sa faci compromisuri, deoarece poti constata ulterior ca peretii nu sunt asa cum iti doresti, ca se cojeste varul sau se crapa, fiind nevoie la putin timp sa reiei lucrarile.

In acest articol iti vom prezenta cum se da cu glet, o operatie foarte importanta pentru a avea rezultate bune. In ultima perioada se utilizeaza des var lavabil si foarte des apare pe forumuri intrebarea: Pot sa dau cu glet peste lavabila? De cele mai multe ori nu, existand si cateva exceptii.

 

De ce nu este recomandat sa dai cu glet peste lavabil?

Daca vei da cu glet peste lavabila, chiar daca intr-o prima faza are priza, dupa un timp se va desprinde in fasii, si munca ta a fost in zadar. Nu este bine sa aplici glet direct atunci cand inainte a fost zugravit cu lavabila peste lavabila, stratul fiind gros.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi?

In procesul de gletuire sunt cateva etape pe care trebuie sa le urmezi pentru a avea rezultate bune in timp:

  • Primul pas este raschetarea vopselei. Inainte de gletuirea peretilor se indeparteaza vopseaua de pe toata suprafata. Pentru a fi mai usor de facut aceasta operatiune poti sa uzi pereti cu apa, folosind o bidinea. Se indeparteaza toate straturile, pana se ajunge la glet. Se poate folosi un smirghel cu granulatie mare, de 120. 
  • Dupa ce ai terminat aceasta operatiune, ai grija sa inlaturi bine praful acumulat, atat de pe pereti, cat si de pe podea. 
  • Pasul urmator este aplicarea de amorsa glet, tot cu ajutorul unei bidinele si astepta pana se usuca conform indicatiilor de pe pachet. Nu ezita sa dai din plin cu amorsa, pentru ca peretii sa poata absorbi bine. 
  • Urmeaza operatiunea de aplicare glet, intr-un strat sau chiar in doua staturi, daca este cazul. Primul strat poate fi un glet de nivelare, pentru a obtine o suprafata cat mai plana, fara imperfectiuni, apoi urmeaza un glet de finisare. Daca este necesar poti sa folosesti si un glet antimucegai. 
  • Slefuirea gletului se face la lumina unui bec (eventual de 100 W), in umbra. Astfel, vei putea sa vezi mai bine unde este nevoie sa insisti, sa nu lasi urme. Smirghelul in acest caz trebuie sa aiba o granulatie mult mai fina.
  • Nu uita sa cureti din nou incaperea. Poti sa maturi pentru a indeparta praful.
  • Urmeaza a doua etapa, de amorsare. Trebuie sa fie o amorsa compatibila cu tipul de vopsea pe care vrei sa il folosesti. Poti sa aplici amorsa cu pensula sau cu bidineaua, cu grija pentru a nu lasa dare.
  • Dupa ce amorsa se usuca ajungi la ultima etapa si anume vopsirea, care se recomanda in doua straturi, pentru a avea rezultate cat mai bune. Este bine ca la aplicare vopsea lavabila peste vopsea lavabila, la al doilea strat, sa respecti indicatiile date de producator asupra timpului de uscare, sa ai grija sa nu o aplici intr-un strat foarte gros, sa nu lasi urme. 

Daca vei respecta aceste etape, cu siguranta vei fi multumit la final si inclusiv gletuirea peretilor vechi va avea rezultate multumitoare. De asemenea, ai grija sa achizitionezi un produs potrivit, spre exemplu glet pentru baie, care sa reziste bine in conditii de umiditate ridicata si care sa fie si antimucegai. Operatia de aplicare glet peste tencuiala este similara.

Cand poti sa aplici direct glet peste lavabila?

Asa cum am spus si anterior exista si cateva exceptii in care vei fi nevoit sa aplici direct glet peste lavabila. 

  • Cel mai des se intampla atunci cand ai o suprafata de rigips care a fost vopsita cu var lavabil si nu se poate curata. 
  • Cand a fost folosita o vopsea mai speciala, alunecoasa, si are o priza foarte buna.

Cum se gletuieste in aceste cazuri? La fel ca mai sus, doar ca in loc de raschetarea peretilor inainte de a aplica glet, se da cu smirghel pentru a putea inlatura imperfectiunile si pentru a obtine o suprafata cu priza buna. Este indicat sa folosesti o masina de slefuit speciala, dedicata pentru rigips sau, daca nu ai la indemana, poti folosi un slefuitor mai ieftin. 

Se mai poate aplica un strat de glet de finisare direct pe lavabila, daca ai dat o mana si ai vazut ulterior ca sunt multe imperfectiuni pe care nu le poti acoperi daca mai dai o mana de lavabil. 

Daca pui tapet in living sau in dormitor, atunci va fi mult mai usor de procedat, avand avantajul ca vei putea sari peste anumite etape. La aplicare tapet peste vopsea lavabila trebuie sa ai grija sa alegi un model nu foarte pretentios ca si textura, pentru a putea acoperi imperfectiunile existente, si lavabil. 

Gletul il vei folosi doar pentru a face mici reparatii, acolo unde este cazul, urmand apoi operatiunea de slefuire. Dupa curatarea peretilor se pune amorsa pentru o priza mai buna, apoi se aplica tapetul utilizand adezivul potrivit. 

 

Acum ca ai vazut care sunt etapele si ce presupune aceasta operatiune, vei decide daca ai timpul necesar sa faci singur lucrarea sau daca este cazul sa apelezi la un specialist. Lucrarile nu sunt speciale si le poti executa daca dispui de timpul necesar pentru a respecta toate indicatiile, pentru a lasa peretii sa se usuce corespunzator dupa fiecare faza si daca ai scule potrivite. 

Lasa un comentariu

0 Comentariu