Cum zugravim singuri locuinta

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Spala bine lavabila veche, daca nu o dai jos de pe pereti, alege cu atentie vopseaua noua, tinand cont de gradul de uzura si expunere la apa si caldura, apeleaza la un trafalet cu rezervor, pentru mai multa eficienta si nu uita sa protejezi mobilierul si tamplaria. Sunt doar o parte dintre sfaturile de care e bine sa tii cont daca iti zuvragesti singur casa.

 

Tinand cont ca pretul pe manopera de zugravit este intre 20 si 30RON pe metru patrat deci pana la 2000RON o incapere de 20mp la care lucrezi si tavanul, nu este de mirare ca vei lua mai intai in considerare posibilitatea de a varui chiar tu apartamentul. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci acest lucru corect si eficient, incepand cu pregatirea peretilor prin curatare si amorsare si pana la tehnica corecta de aplicare a vopselei.

 

Protejeaza mobila si pardoseala

Putem sa zugravim intr-o zi o incapere intreaga, daca abordam corect procesul de lucru si vremea tine cu noi, ferindu-ne de umezeala si frig. Pentru a reduce efortul implicat de un astfel de proiect este bine sa incepi cu dreptul, protejand de murdarie si stropi de vopsea restul suprafetelor:

 – intinde folie de polietilena pe pardoseala si mobilier si fixeaz-o bine cu banda adeziva;

 – acopera tamplaria cu banda adeziva sau banda de mascare.

Pentru eventualitatea in care iti scapa vreo zona sau ai animale de casa care fac imposibila mentinerea foliei asa cum ai asezat-o, iti vom spune si cu ce se curata vopseaua lavabila uscata. Posibilitatea de a indeparta vopseaua de pe suprafete si usurinta cu care poti face acest lucru depinde de materialul cu care ai de-a face:

 – pentru lemn foloseste partea abraziva a unui burete de bucatarie sau un spaclu;

 – pentru termopan, tamplarie din PVC sau aluminiu apeleaza la apa fierbinte, alcool izopropilic, diluant (Atentie! Poate afecta vopseaua proprie a tamplariei);

 – pentru gresie si faianta ia in considerare un aparat cu aburi, alcool izopropilic, diluant sau amestec de otet cu lamaie si sare grunjoasa. 

Cum cureti peretii cand nu vrei sa dai jos stratul vechi de vopsea

Pregatirea peretilor pentru zugravit cu lavabila te poate duce in doua directii diferite. Poti opta pentru a da cu vopsea peste finisajul deja existent (aplicare de vopsea lavabila peste vopsea lavabila, vopsea pe baza de ulei sau peste var clasic) sau sa alegi varianta in care este necesara indepartarea finisajului.

Daca vrei sa aplici lavabila peste lavabila tot ce trebuie sa faci in aceasta etapa este sa speli peretii pentru a indeparta particulele de praf, fum si murdarie, care vor separa cele doua straturi de vopsea, in loc se asigure o adeziune cat mai buna. 

Nu este nevoie sa cauti in alta parte cu ce se spala peretii inainte de zugravit, pentru ca iti spunem chiar aici ca solutia de baza este apa de la robinet, rece sau calduta, in amestec cu detergent de vase, in cantitatea suficienta cat sa curete bine, dar sa nu faca prea multa spuma. Curatarea se face cu o carpa care nu lasa scame, frecand cu responsabilitate, pentru a indeparta si murdaria uscata, si storcand bine materialul, astfel incat sa nu se scurga apa pe pereti.

 

Cum indepartezi vopseaua lavabila veche

Pentru cei care nu prea sunt incantati de ideea unui zugravit cu lavabila peste lavabila, procesul va fi ceva mai consumator de timp, desi nu foarte complicat. Stratul vechi de lavabila se indeparteaza destul de usor prin umezirea integrala a suprafetei, cu ajutorul unui trafalet sau cu o bidinea, folosind o solutie de apa cu sapun. 

Stratul de vopsea se indeparteaza apoi cu un spaclu ce trebuie manevrat intr-un unghi cat mai mic, pentru a evita deteriorarea gletului de sub stratul de vopsea. In caz contrar vei avea mai mult de lucrat la indreptarea suprafetei.

 

Cu ce se curata vopseaua in ulei de pe pereti

Daca finisajul vechi a fost facut cu vopsea in ulei, chiar nu ai de ales si trebuie sa o dai jos inainte de a aplica alternativa lavabila. Indepartarea vopselei pe baza de ulei se poate face in mai multe moduri:

 – chimic – cauta un decapant potrivit, in functie de grosimea stratului de vopsea (lichid pentru strat subtire si sub forma de pasta pentru strat gros), aplica pe perete si dupa ce isi face efectul foloseste o racleta sau un spaclu pentru a rade materialul;

 – mecanic – direct prin slefuire, daca ai o optiune automata la indemana, pentru ca manual iti va lua prea mult timp;

 – termic – cu arzator sau pistol cu aer cald si o racleta sau un spaclu care indeparteaza vopseaua cat timp este calda si moale.

Cum scoti tapetul vechi de pe pereti

Daca ai tapet pe pereti, si este vorba despre un produs de calitate, in general ar trebui sa il poti dezlipi destul de usor. Intr-o prima etapa se scoate stratul superior, incepand dintr-un colt al incaperii si incercand sa obtii fasii continue, pentru a lucra mai repede. Poti apela la un cutit pentru a prinde marginile care nu se desfac usor. Indeparteaza tapetul cu rabdarea – cu cat vei reusi sa tragi segmentele pe lung, fara intrerupere, cu atat vei termina mai usor.

Stratul suport se inmoaie prin imbibare cu apa calda si se indeparteaza apoi cu o spatula metalica din plastic sau cu un cutit cu lama elastica si varf rotunjit. Ai grija la fiecare pas daca peretele este din rigips, daca uzi prea tare poti deteriora stratul exterior din hartie al acestuia.

 

Nivelarea peretilor

Nu este necesar sa aplici glet peste lavabila, daca peretii au fost finisati bine la prima tura de zugravit si sunt drepti, cu suprafata fina si fara denivelari. 

In cazul in care ai decis sa elimini stratul initial de finisaj, va trebui insa sa corectezi urmele lasate de spaclu, astfel incat sa readuci suprafata la acelasi aspect impecabil ca cel obtinut initial, dupa tencuirea peretilor.

Pentru ca toate sfaturile si trucurile pe care le citesti pe subiectul “Cum se zugraveste corect cu lavabila” sa isi faca efectul, trebui sa acorzi atentie sporita etapei de slefuire a gletului. Acest lucru se face cu ajutorul unui smirghel. Verifica gradul de netezire atat vizual, cat si trecand cu mana usor peste suprafata slefuita si ai grija sa ai o lumina cat mai buna in incapere.

Daca ai in plan ceva zugraveli decorative cu efecte sau modele, poti scapa mai usor cu cateva imperfectiuni pe perete, pentru ca nu vor fi foarte vizibile. Pe de alta parte, daca optezi pentru o acoperire monocroma, acestea se vor observa mult mai usor, deci trebuie sa te asiguri ca suprafata este nivelata perfect. 

 

Amorsarea peretilor

Rolul amorsei este acela de a asigura o aderenta cat mai buna a vopselei la suprafata peretelui. Daca nu stii cum se aplica amorsa, nu-ti face griji, este un proces mai simplu decat smirgheluirea gletului:

amesteca o masura de aracet cu zece masuri de apa (de exemplu, 500ml aracet la 5l de apa) sau foloseste amorsa livrata impreuna cu vopseaua cumparata sau recomandata de producatorul lavabilei;

 – aplica pe suprafata peretelui, folosind o pensula pentru zonele mai inguste si o bidinea pentru restul;

 – lasa primul strat sa se usuce;

 – aplica al doilea strat;

 – lasa amorsa sa se usuce inainte de a vopsi.

Dilueaza corect vopseaua

Procesul de diluare de vopsea lavabila este unul destul de simplu, daca esti atent la indicatiile de pe ambalaj. In general, se adauga 10% apa pentru a dilua vopseaua folosita pentru primul strat intins pe perete, si 5% pentru cel de-al doilea. Prioritate au insa instructiunile mentionate de producator pe eticheta vopselei.

Este foarte important ca vopseaua sa fie foarte bine omogenizata, si poti obtine acest lucru amestecand lichidul cu o bormasina, la care ai atasat o tija tip malaxor. 

Important! Inainte de a incepe sa vopsesti testeaza, atat culoarea, cat si consistenta, pe o zona mica de perete, pentru a avea ocazia de a corecta din timp eventualele nepotriviri. 

 

Cata vopsea iti trebuie

Desi, pentru cei mai putin familiarizati cu procesul de zugraveala, evaluarea cantitatii de vopsea poata sa para putin dificila, este in realitate un proces destul de simplu. Incepi cu un calcul de metri patrati pereti pentru suprafata inmultind lungimea si inaltimea fiecaruia dintre peretii pe care ii vei vopsi si adunand suprafetele obtinute sau calculand perimetrul camerei si inmultindu-l cu inaltimea incaperii. Putin mai complicat va fi la peretii cu usi si ferestre, unde va fi nevoie sa scazi suprafata acestora.

Pentru a afla de cata vopsea ai nevoie pentru suprafata calculata, trebuie sa verifici pe cutia de vopsea care te intereseaza ce putere de acoperire sau randament are. De exemplu, Savana superlavabila acopera 14 si 16mp pe litru, in timp ce Oskar Superweiss anti-mucegai are un randament de 7 – 10mp/l, deci nu poti sa faci acest calcul, pana cand nu stii exact ce tip de vopsea vrei sa cumperi.

 

Ce tip de vopsea lavabila alegi

Daca ai decis sa eviti varul clasic si preferi o alternativa lavabila, pentru ca in acest caz stii cum si cu ce se curata peretii murdari si esti sigur ca poti elimina murdaria, fara a deteriora stratul de finisaj, este bine sa stii ca nu toata vopseaua lavabila este la fel. In functie de gradul de rezistenta la spalare, poti opta intre:

 – vopsea semi-lavabila – o poti curata de pana la 50 de ori fara a da semne de uzura;

 – vopsea lavabila – suporta pana la 100 de spalari;

 – vopsea superlavabila – intarita de regula cu teflon, care rezista la pana la 150 spalari;

 – vopsea ultralavabila – in unele cazuri formula contine latex, si permite peste 150 de curatari.

Specialistii recomanda, pentru incaperile supuse frecvent actiunii vaporilor de apa, varianta superlavabila, ideala si pentru garaj, atelier sau orice spatiu expus prafului si murdariei. Tot in baie si bucatarie mai poti lua in considerare si o vopsea antimucegai sau combinarea vopselei superlavabile cu glet antimucegai. 

Dupa cum stii, varul si apa de var au si rol dezinfectant, taranii apeland de multe ori la pamant tratat cu var pentru eliminarea unor organisme parazitare ale culturilor, insa nici vopseaua lavabila nu se lasa mai prejos daca doresti o versiune de acest tip. De exemplu, pentru camera copiilor poti lua in considerare o varianta antibacteriana. 

Dormitorul, livingul si holul se pot vopsi fara probleme cu o lavabila sau chiar cu vopsea semi-lavabila, daca nu ai copii mici prin casa care sa deseneze pe pereti.

Iti atragem atentia ca pentru fatada casei exista formule speciale de exterior, concepute pentru a rezista mai bine la ger, caldura intensa, vant, radiatii UV. Si in aceasta categorie ai de ales intre mai multe optiuni, motiv pentru care iti recomandam sa cauti informatii clare si practice despre vopsea lavabila de exterior, pe un forum de specialitate, astfel incat sa afli exact care dintre vopsele se comporta cel mai bine in timp.

Nu uita ca poti opta intre vopsea mata, semi-lucioasa, satinata si lucioasa, deci gandeste-te si la acest aspect inainte de achizitie, pentru a nu descoperi prea tarziu ca ai fi dorit un alt fel de finisaj.

Cum se da cu lavabila – instrumente utile

Daca stii cum se varuieste, iti putem spune ca procesul este similar, insa nu chiar identic. Lavabila poate fi aplicata cu mai multe tipuri de instrumente. Vei avea nevoie, in mod cert, de o pensula de 5 – 6cm latime pentru colturi si margini, insa, pentru restul spatiului poti utiliza:

pompa de zugravit cu lavabila, care functioneaza similar cu varianta in care decizi pentru o aplicare de vopsea lavabila cu pistolul de vopsit, adica prin pulverizare, facilitand o imprastiere mai uniforma a solutiei. Retine insa ca dispozitivele care functioneaza prin pulverizare au un anumit nivel de pierderi, reprezentate de particulele de vopsea care nu mai ajung pe perete, deci ia acest lucru in considerare cand evaluezi cantitatea de vopsea pe care o cumperi.

trafalet, care te ajuta sa intinzi usor vopseaua pe perete. Aplicarea va dura mai mult decat cu un pistol, insa ai pierderi mult mai mici de vopsea si poti opta pentru un trafalet cu rezervor. Pareri suficient de multe indica aceasta versiune ca fiind una dintre cele mai bune solutii pentru vopsit, economisind timpul necesar pentru reimprospatarea vopselei de pe trafalet.

 

Cum zugravim cu lavabila – pas cu pas

Nu trebuie sa stii chiar totul despre cum se zugraveste pentru a obtine pereti impecabili cu lavabila, insa este important sa respecti cativa pasi foarte simpli:

 – incepe cu marginile si colturile – foloseste o pensula pentru a aplica vopsea pe marginile peretilor, pe langa ramele de geam si usi, pe la colturi etc. delimitand astfel zone mari de suprafata neintrerupta;

 – vopseste restul cu trafaletul, incepand cu tavanul si avand grija sa acoperi in intregime o suprafata, inainte de a face pauza, pentru a evita formarea de dungi;

 – sterge eventualii stropi cu o carpa umeda;

 – lasa primul strat sa se usuce timp de 2 – 6ore, in functie de indicatiile de pe eticheta si apoi treci la stratul al doilea urmand aceleasi reguli.

Multi dintre cei care sunt la prima zugraveala se intreaba “Cat sa dau?” cand vine vorba de cantitatea de vopsea pe care trebuie sa o contina trafaletul atunci cand aplici solutia pe perete. Din acest punct de vedere iti putem spune ca trafaletul trebuie sa fie suficient de plin pentru a putea intinde usor vopseaua, fara a fi nevoie sa apesi prea tare, dar in acelasi timp, destul de bine stors incat sa nu se prelinga picaturi.

Interventii artistice

Daca te numeri printre cei care doresc sa treaca dincolo de aspectul de vopsea simpla, intinsa uniform si ai vrea sa stii cum se zugraveste astfel incat sa obtii efecte de lumina si umbre, plus diferente de culoare, iti dam cateva idee de inceput:

 – opteaza de la inceput pentru pereti colorati, pe alb este putin mai greu sa obtii efecte vizuale interesante daca nu esti dispus sa adaugi o culoare suplimentara;

 – alege o vopsea lavabila texturata (beton, metal, cu sclipici, perlata, patinata, sidefata etc.), vei obtine un rezultat mai interesant.

Poti obtine efecte vizuale pe o vopsea lavabila standard, creand modele pe pereti cu buretele, cu o perie de covoare, trafaletul uscat, o pensula cu care aplici un strat mai gros de vopsea, pentru a mentine urma perilor etc. Pentru a lucra cat mai usor si mai sigur cauta pe Internet tutoriale care iti explica detaliat cum se trage decorativa.

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Rusu Viorica

June 1, 2022 at 11:01 am

Mulțumesc pentru sfaturi!

Raspunde