Cum se pune gresia, cum se monteaza faianta

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Reamenajarea baii sau bucatariei poate fi o corvoada pentru tine, atat din prisma costurilor, cat si a deranjului, iar in ghidul de mai jos iti prezentam cateva repere pentru a putea sa ai controlul, chiar daca iti angajezi o echipa pentru aceste operatiuni.

 

Montarea gresiei si a faiantei este necesara la un anumit interval de timp, fie din cauza ca cele vechi sunt degradate fizic si moral, fie doar pentru o schimbare de decor. Pentru a fi pregatit, citeste ghidul de mai jos, unde vei vedea care sunt etapele, ce implica aceasta renovare si, fie angajezi o echipa, fie poti sa faci si singur daca ai ceva timp si iti place sa redecorezi.

Pregatirile initiale

cel mai adesea, in baie si bucatarie se merge pe montaj gresie si faianta, deoarece se preteaza pentru aceste incaperi, fiind usor de intretinut si cu un comportament bun la umezeala. Prima intrebare ce apare ar fi: montez gresie si faianta singur sau apelez la o echipa specializata?

Cu siguranta montarea gresiei si a faiantei nu este o operatiune foarte dificila, dar ai nevoie de timp si presupune rabdare si cunoasterea exacta a procesului. Din fericire se poate monta si gresie peste gresie, fara a mai fi necesar sa inlaturi placile vechi, care constituie o operatiune ce implica praf si consuma timp. 

Dupa ce ai ales modelul dorit, cum ar fi gresie placi mari – mai rapid de pus, sau mai mici – care sa iti permita efectuarea unui model mai interesant, dar si faianta adecvata, trebuie sa vezi exact ce cantitate ai nevoie. Astfel, poti utiliza un calculator gresie si faianta de pe net, sau poti sa calculezi singur in functie de aria spatiului si dimensiunile placilor. Desi pare mai dificil, poti sa afli usor si aria unei suprafete neregulate, folosind formule matematice potrivite. 

Vei achizitiona cantitatile necesare si un plus de cateva placi, deoarece mai tot timpul ai nevoie de o rezerva, pe capete si la colturi, fiind necesare anumite forme si dimensiuni. 

Ordinea operatiilor

o alta intrebare des intalnita este: ce se monteaza mai intai, gresia sau faianta? Indicat este sa pornesti cu gresia, iar dupa 24 de ore dupa ce aceasta s-a asezat bine, se merge la pasul urmator si anume montare faianta. Se procedeaza in aceasta ordine deoarece gresia va fi punct de referinta pentru placile de faianta si se evita scurgerile de apa pe sub gresie.

 

Cum alegi gresia si faianta

De cele mai multe ori, criteriul de baza in achizitia unor modele este pretul, dar este bine sa iei in calcul si alte aspecte importante.

Dimensiunea incaperii: cel mai adesea aceasta problema se ia in calcul cand vine vorba de apartamente, unde in general baia si bucataria sunt de dimensiuni reduse si ai nevoie de modele deschise, uniforme, care sa creeze senzatia de lumina si spatiu. Poti sa mergi pe culori deschise, precum bej, crem sau chiar alb. Pentru a sparge monotonia vei alege accesorii colorate sau poti sa incluzi pete de culoare utilizand modelul mozaicului fluid.

Daca dimensiunile sunt generoase, atunci poti sa iti lasi imaginatia sa zboare si sa alegi culori puternice, combinatii placute si sa incluzi diferite modele. Merg atat culorile inchise, inclusiv pe negru, cat si cele deschise, fie uniform atat pe pereti, cat si pe pardoseala, cat si diferit. Placile mari de gresie si faianta se vor aranja usor si poti crea diferite modele interesante.  

Luminozitate: in caz ca ai un geam mare, care iti confera multa lumina in incapere, poti sa alegi pentru montare gresie si faianta orice culoare, chiar si mai inchisa, deoarece va fi bine pusa in valoare. De asemenea, poti compensa lipsa luminii naturale prin montarea mai multor spoturi care sa ofere si un joc placut. 

Daca dimensiunile sunt mici si nu ai prea multa lumina naturala, atunci cel mai bine este sa optezi pentru culori deschise, eventual combinatii care se fie puse in valoare de lumina. 

Combinatiile de culori: poti sa folosesti 2 – 3 culori, dar nu mai mult, deoarece va fi prea incarcat si risti sa pierzi din efectul dorit. Chiar daca alegi sa pui gresie fara rosturi sau cu rosturi, mergi pe culori complementare sau contrastante, imbinand frumos peretii cu pardoseala. Cele mai uzuale combinatii de culori sunt: albastru – galben, maro – bej, verde combinat cu portocaliu, alb cu caramiziu sau rosu. Asigura-te ca, in caz de patare, zonele murdarite se vor curata usor – nu stii niciodata cand poti avea un “accident” in baie, in timp ce clatesti ustensilele pentru zugravit de pigmentul pentru var lavabil sau ulterior folosind chiar si vopsea fara amoniac – substante care vor pata destul de tare rosturile.

In functie de stil, vei alege si modele de gresie si faianta: 3D pentru o baie moderna, mergand pe montare faianta fara rosturi; modele lucioase pentru un stil elegant, rafinat; un stil rustic putand obtine prin montaj gresie tip parchet sau podea, in nuante de marouri.

Rezistenta la trafic: pe langa informatii de pe ambalaj, ce tin de dimensiunea placilor, model, grosime gresie etc., in functie de unde vrei sa o montezi, trebuie sa tii cont si de rezistenta la trafic (de la 1 la 5 – cel mai rezistent). 

Astfel, pe holul de la intrare sau daca vrei sa ai scari placate cu gresie, iar traficul este intens, mergi pe modele indicate pentru trafic mediu spre greu. In baie, bucatarie, daca nu sunt multe persoane in casa, poti sa alegi si variante pentru trafic redus. Sunt multi care agreaza sobe din caramida placate cu gresie, iar pentru aceasta operatie poti folosi si placi din grupa 1, deoarece nu sunt supuse la trafic. Tot din grupa 1 poti se alegi modelele dorite si daca vrei sa faci placarea cu gresie a unei portiuni de perete, avand grija sa verifici daca este de exterior. 

Alte aspecte de care sa tii seama: in baie, cel mai potrivit este sa mergi pe o gresie mata, cu aderenta crescuta, pentru a evita riscul de alunecare. Acest aspect este valabil si pentru gresie hol intrare. Si atunci cand optezi pentru montare gresie exterior este potrivit sa alegi o varianta poroasa, deoarece exista riscul sa aluneci cand ploua sau e iarna. 

Desi modelul portelanat, lucios, este mai usor de intretinut, in comert gasesti solutie de curatat gresia poroasa, care sa te ajute sa o mentii intr-o stare cat mai buna. 

Importanta este si dimensiunea placilor, pentru un spatiu mic fiind mai indicate placile de dimensiuni medii, de 20 x 30 cm sau 25 – 40 cm, care au avantajul unui montaj gresie si faianta comod, dar si cu un look placut. De asemenea, placile mici, de 10 x 10 cm, vor da senzatia de aglomerare, chiar daca alegi montaj gresie fara rosturi. 

Montarea gresiei

dupa ce ai ales modelul dorit de gresie si faianta, poti sa treci la pasul urmator si sa incepi munca efectiv. Daca nu esti multumit cu manopera gresie pe care o cer echipele si vrei sa incerci sa iti faci singur redecorarea, vei reusi citind aceste indicatii  despre cum se monteaza gresia. 

Fie ca este vorba despre gresie, fie despre faianta, sunt trei etape de lucru, iar dupa ce le vei parcurge iti vei da seama ca nu este o operatiune foarte complicata. Dar sa o luam in ordine cu prima intrebare: cum se pune gresia? Prima etapa consta in pregatire suprafetei, a doua este montarea propriu-zisa si ultima este chituire gresie. 

Dupa ce ai facut masuratorile si ai ales si achizitionat modelul dorit de gresie, respectand sfaturile enuntate mai sus, mai ai de facut cateva cumparaturi. Poti sa pui prin metoda clasica cu mortar sau sa alegi un adeziv pentru gresie. Acesta il vei alege in functie de tipul de gresie ales, pe piata existand mai multe variante, precum adeziv gresie portelanata, poroasa, pentru exterior sau interior etc. 

De asemenea, poti sa nu mai dai modelul vechi jos si vei cumpara adeziv gresie pe gresie, avand mai putin de munca si cu mai putin praf. 

Daca nu mergi pe montare gresie fara rosturi, atunci vei avea nevoie si de distantiere, pe care le vei lua in functie de cum iti doresti sa fie grosimea dintre placi, mai mici sau mai groase. 

Pentru a fixa placile corespunzator poti sa aplici, mai ales in timpul verii, un strat de grund. Dupa intinderea cu ajutorul unei pensule a stratului, ai nevoie de cel putin o ora pentru a se usca corespunzator.

In timp cat se usuca grundul, poti sa incepi urmatoarea etapa si anume pregatirea adezivului. Citeste cu atentie instructiunile date de producator, pentru a avea consistenta necesara. Pui intr-o galeata cantitatea dorita si apoi se adauga incet apa. Pentru a amesteca cat mai bine poti folosi un dispozitiv de amestecare.

Trecand la pasul urmator, este important de unde se incepe montarea gresiei, pentru a putea sa ai un model uniform si cu cat mai putine placi taiate. Astfel, se incepe dintr-un colt, de pe latura vizibila, cu placi intregi. Se asaza peste mortar prima placa si, pentru a se prinde bine, o poti bate usor cu ajutorul unui ciocan de cauciuc.

Dupa ce asezi si a doua placa verifici daca se prind uniform cu ajutorul unui varf de cutit. Pe fiecare imbinare vei aseza distantierele, pentru a reusi sa respecti distanta dorita. Fiecare placa se asaza in acelasi mod pana ajungi spre capete si ai nevoie sa le decupezi. Masoara foarte bine inainte de decupare si cel mai sigur este sa trasezi desenul pe placa. 

Deoarece mai tot timpul vei avea nevoie sa faci anumite decupaje, este util sa ai grija de unde se incepe montarea gresiei, pentru a avea la vedere placile intregi, mai ales daca au un model aparte. 

Ultima etapa o incepi dupa ce adezivul folosit se usuca bine, respectand indicatiile de la producator (24 – 48 de ore, in general). Se scot cu ajutorul unui obiect ascutit distantierele si apoi treci la curatare rosturi gresie. Aplici chitul cu miscari largi pe diagonala, intr-o cantitate suficienta, pentru a umple bine rosturile. Dupa uscare se curata chitul de pe placile de gresie. Si astfel vezi ca operatiunea de montat gresie nu este atat de dificila cum iti parea la inceput. 

Poti sa folosesti gresie pentru incalzire in pardoseala, fiind un mijloc mai nou si modern de a incalzi casa. 

Montare faianta

dupa ce ai vazut cum pui gresia treci la urmatoarea intrebare, si anume: cum se monteaza faianta? In mare se respecta pasii de la gresie, cu mici modificari. 

In general, faianta se potriveste in baie si bucatarie, fie integral, fie doar in anumite zone care sunt mai expuse si, spre deosebire de tapet, ai nevoie de mai mult timp pentru a aseza bine placa cu placa. 

Pentru montaj faianta, etapele sunt aceleasi ca la gresie, pregatirile, montarea propriu-zisa si chituirea, in caz ca ai ales ca pui cu rosturi. Ai nevoie si de adeziv, avand grija sa fie pentru ceea ce ai tu nevoie, in functie de tipul de suport (beton, ipsos, lemn etc.), pentru interior sau exterior etc. 

Poti sa aliniezi faianta la rosturile de la gresie sau poti sa faci un joc, deplasand cu o anumita distanta pe care sa o pastrezi. Cel mai important este sa trasezi bine liniile, astfel incat sa pui faianta drept, si un montaj faianta de sus in jos te va ajuta sa nu ai placi taiate in partea superioara, de cele mai multe ori pardoseala fiind cu mici denivelari sau usor inclinata. 

Se porneste din colt, lipind fiecare placa, cu distantiere intre ele. Pe tot parcursul operatiunii, este bine sa masori cu o rigla cu bula, ca placile sa fie drepte si aliniate atat pe verticala, cat si pe orizontala. Dupa ce ai terminat de asezat placile de faianta, inclusiv cele taiate, astepti sa se usuce si apoi poti sa chituiesti rosturile. Astfel iti vei raspunde la intrebarea cum se pune faianta si, respectand fiecare etapa, vei obtine rezultatul dorit. 

 

La o prima vedere pare un lucru dificil si ai tot felul de intrebari in minte precum: cum se pune gresie?; pot sa ma descurc singur?; care sunt etapele de lucru? de unde se incepe montarea gresiei?; cum continui cu faianta? etc.; dar daca o iei pas cu pas urmand etapele, vei avea un rezultat frumos de care vei fi mandru.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu