Cum pregatesti peretii ca sa aplici vopsea lavabila

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.21

 

Vopseaua lavabila este una dintre cele mai populare variante de finisaj pentru locuintele moderne si eficiente. Adaptabil, rezistent si disponibil in culori variate, acest produs poate transforma radical orice spatiu, daca este aplicat corect pe suprafete. 

 

Curatarea peretilor de orice urma de var si vopsea, repararea fisurilor si denivelarilor, aplicarea corecta a amorsei si gletului – sunt etape care conditioneaza decisiv calitatea finisajelor realizate cu vopsea lavabila. Iata ce trebuie sa faci pentru a pregati cat mai bine peretii pentru zugravirea cu lavabila si a obtine cele mai bune rezultate.

 

Protejeaza suprafetele pe care nu le dai cu lavabila

Pentru ca este mai usor sa previi, decat cureti, foloseste o banda de mascare pentru a proteja toate suprafetele pe care nu le vopsesti: tocuri de usi si geamuri, intrerupatoare, prize etc. Acopera pardoseala cu folie de plastic, daca podeaua a fost deja finisata.

Curata finisajul vechi de pe pereti

Daca este vorba despre o renovare si peretii sunt acoperiti cu tencuieli minerale, emailuri pe baza de ulei, lac, var sau huma, pregatirea peretilor pentru zugravit cu lavabila impune indepartarea finisajului, astfel:

  • emailurile, vopselele si lacurile pe baza de ulei se umezesc cu un trafalet imbibat cu apa, se lasa pentru 10 – 15 minute si apoi se razuiesc cu un spaclu
  • huma se curata usor si corect prin umezire cu apa calda, pulverizata din abundenta, si stergere cu o bucata de sac din iuta, prin miscari circulare, sau cu un spaclu, care prezinta insa un risc mai mare de zgarieturi si denivelari.

Retine deci ca varianta de zugravit cu lavabila peste lavabila, desi posibila din punct de vedere tehnic, este mai putin recomandata. Singura situatie in care specialistii zugravi vor opta pentru aplicarea de vopsea lavabila peste vopsea lavabila este in cazul peretilor din rigips carton, pentru care razuirea nu este o optiune.

 

Repara peretii cu tencuiala sau adeziv

Pentru ca aspectul final, dupa zugravit, sa fie unul impecabil, suprafata peretilor trebuie sa fie perfect neteda si dreapta, fara fisuri sau denivelari. Iata de ce pregatirea peretilor pentru zugraveala lavabila presupune si raschetarea oricaror segmente iesite in relief si completarea crapaturilor si orificiilor cu tencuiala sau adeziv. 

Lucreaza cu atentie, cat mai drept, si foloseste un smirghel dupa uscare pentru a atenua eventualele asperitati.

 

Acopera suprafata cu amorsa

Este important sa aplici amorsa pe perete pentru a asigura absorbtia uniforma a urmatorului strat de material, atat in aceasta etapa, ca amorsa pentru glet, cat si mai apoi, inainte de aplicarea vopselei. In ambele cazuri poti apela pentru formula traditionala, preparata din 1 parte aracet si 10 parti apa, sau poti cauta produsul recomandat pentru amorsare de catre producatorul vopselei lavabile. Pentru baie, bucatarie si incaperi expuse la umezeala iti recomandam amorsa antimucegai. 

Se aplica cu bidineaua sau trafaletul, uniform si cu generozitate, pe intreaga suprafata de lucru si se asteapta 30 – 60minute pentru uscare, in functie de temperatura, ventilatie si nivelul de umiditate din locuinta.

 

Aplica stratul de glet

Intr-o caldare, adauga apa si praf de glet urmand instructiunile de preparare de pe ambalaj. Asteapta pentru cateva minute, pentru ca gletul sa se imbibe cu lichid. Vei preveni astfel formarea de cocoloase.

Amesteca foarte bine, de preferat cu o bormasina la care ai atasat o tija mixer, pana cand obtii o consistenta omogena, similara ca textura cu smantana. Organizeaza-ti in asa fel zugraveala, astfel incat sa poti lucra gletul pregatit in cel mult 40 de minute de la preparare. In caz contrar va incepe sa se usuce si nu-l vei mai putea intinde corect.

Daca vei cauta pe Internet “cum se da cu glet”, vei gasi mai multe variante. Cea traditionala implica gletiera sau fierul de glet si trisca si consta in aplicarea gletului in strat subtire, de jos in sus. Poti insa incerca sa aplici glet cu trafaletul, daca ti se pare mai usor, retinand insa ca si in acest caz materialul va trebui intins si netezit ulterior cu gletiera.

Pentru imbinarile peretilor si la colturi poti folosi o pensula de vopsea sau un spaclu. Specialistii recomanda, in pregatirea peretilor pentru zugravit cu lavabila, aplicarea de doua straturi mai subtiri de glet, in loc de unul gros, pentru a evita umflarea.

Retine ca dupa fiecare strat trebuie sa deschizi geamurile pentru a aerisi bine incaperea si sa lasi un timp de uscare de 24 de ore. Nu prea putem deci sa zugravim intr-o zi cu lavabila, oricat de bine am lucra. 

Aplica a doua amorsa si pregateste vopseaua lavabila

Pentru cei care nu doresc sa puna gresie si faianta sau tapet in baie, vopseaua lavabila este o solutie ideala. La interior si exterior, acest tip de finisaj se aplica cu rezultatele cele mai bune cand temperatura nu scade sub 5oC si nu depaseste 35oC, iar umiditatea nu este mai mare de 70% (evita zilele ploioase si aeriseste bine incaperile expuse la umezeala). 

Cei care cauta pareri si informatii despre aplicarea corecta de vopsea lavabila la exterior, pe forum, bloguri sau site-uri de specialitate, vor gasi precizata necesitatea evitarii zugravitului pe un perete exterior aflat direct in bataia soarelui.

Vopseaua se dilueaza cu apa potabila, conform indicatiilor producatorului. In general, pentru primul strat se foloseste o dilutie de 10% si pentru al doilea, de 5%. Daca vrei pereti colorati, asigura-te ca toate cutiile de vopsea au aceeasi nuanta si provin din acelasi lot, pentru a obtine o vopsire uniforma.

In ceea ce priveste instrumentele, poti apela la:

  • trafalet simplu sau bidinea, recomandate pentru a aplica vopsea pe pereti in incaperile mai mici
  • trafalet cu rezervor, cu pareri foarte bune asociate proiectelor de dimensiuni ceva mai mari
  • pistoale de vopsit – orice forum sau blog pe acest subiect iti va spune ca pistoalele lucreaza repede, dar inseamna si pierderi mai mari de vopsea
  • pompa de zugravit cu lavabila – mai mult pentru profesionisti, dar nu strica sa o ai in vedere daca o poti imprumuta de undeva.

 

Cum zugravim corect cu lavabila?

Incepe cu tavanul, marginile peretilor, cadrele ferestrelor si usilor, si apoi treci la suprafetele compacte. 

Nu te intrerupe niciodata inainte de a finaliza un perete. 

Intre primul strat de lavabil si al doilea lasa un timp de asteptare, suficient pentru o uscare corecta (intre 2 si 6 ore).

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu