Mucegaiul nu reprezinta altceva decat o multime de ciuperci microscopice care se inmultesc prin spori, atunci cand conditiile o permit, ceea ce inseamna aer cu nivel ridicat de umezeala, statut, fara curenti de aer care sa le deranjeze si cu temperaturi de peste 19 – 20oC. Il recunosti destul de usor in casa prin aspectul de aglomerare de puncte negre, maro sau verzi si mirosul greoi, care duce cu gandul la cel al pamantului umed.
Pe langa efectele negative pe care le are asupra peretilor, mobilierului si hainelor, mucegaiul reprezinta un pericol si pentru organism, atat in cazul persoanelor alergice, astmatice sau cu sistem imunitar slabit, cat si al celor perfect sanatoase.
Afla din acest articol cum poti sa scapi de el si cum sa previi aparitia.
Asigura o buna aerisire
Stim cu totii cat de reticenti putem fi la deschiderea geamurilor, atunci cand in casa este o temperatura placuta si afara nu, indiferent daca este iarna sau vara. Pentru a preveni aparitia mucegaiului este insa nevoie sa aerisesti in fiecare zi.
Vara, iti recomandam sa deschizi geamul la primele ore ale diminetii si seara tarziu, cand afara s-a mai racorit, pentru a preveni patrunderea caldurii. Pe timp de iarna, este de preferat mijlocul zilei, cand este ceva mai cald.
Specialistii recomanda in plus, in sezonul rece, deschiderea completa a ferestrei sau ferestrelor pentru cateva minute fata de intredeschiderea lor pentru mai mult timp, cea de-a doua varianta consumand mai multe resurse pentru reincalzire.
La baie este esential sa lasi geamul deschis dupa fiecare dus, pentru ca aburii sa poata iesi. Daca nu ai ferestra, instaleaza un ventilator de perete – aceste produse sunt mici, discrete si eficiente – si evita blocarea gurii de aerisire. Daca pe acolo vine miros urat sau umezeala, solicita asociatiei de locatari curatarea coloanei.
Bucataria este un alt spatiu propice dezvoltarii de mucegai, datorita umiditatii ridicate si caldurii. Pentru a nu te trezi cu pete negre in colturile incaperii si pe peretii din spatele dulapurilor, iti recomandam sa tii pe cat posibil geamul deschis atunci cand gatesti sau, daca este frig afara, sa il deschizi imediat dupa ce ai terminat si ai parasit bucataria.
O solutie foarte utila este instalarea unei hote care sa scoata aburii si mirosul de mancare direct in exterior.
Indeparteaza rapid orice urma de mucegai detectata
Dupa cum spuneam, mucegaiul se inmulteste prin spori care circula destul de usor prin aer. Unde a aparut putin, va fi mai mult. Este motivul pentru care, daca stii ca locuinta este predispusa la umezeala, este important sa verifici cat mai frecvent colturile peretilor, spatele dulapurilor si tablourilor, camara – care de obicei este un spatiu fara geam si, cel mai amanuntit, incaperile situate pe latura de nord.
Petele de mucegai detectate se indeparteaza destul de usor cu ajutorul unei solutii pe baza de clor sau cu o combinatie de apa si otet, prin stergere cu miscari ferme care sa permita patrunderea formulei in stratul de var sau de lemn pe care s-au fixat ciupercile.
Mai poti de asemenea opta pentru renovarea peretilor si tavanului folosind un var lavabil tratat special pentru a nu permite trecerea umezelii si dezvoltarea de microorganisme.
Verifica si inaltura sursele de umezeala
Daca nu locuiesti intr-o zona in care se stie ca nivelul de umiditate este ridicat, nu a fost o perioada ploioasa de lunga durata si nu ai uscat rufe in casa, si totusi simti miros de mucegai sau ai vazut deja si petele usor de recunoscut, inseamna ca sursa este inca una neidentificata.
Solutia este in aceasta situatie sa verifici cu atentie tot traseul tevilor de apa rece si calda din locuinta, inclusiv robinetii de la baie si bucatarie, pentru a depista eventualele fisuri si scurgeri si a le repara.
Apartamentul tau este situat la ultimul etaj si observi pete de mucegai pe tavan? Este posibil ca problema sa nu fie la tine in locuinta, ci la acoperisul blocului. In acest caz este necesar sa implici asociatia de locatari pentru a planifica si executa reparatiile necesare astfel incat sa se astupe fisurile care permit infiltrarea apei catre tavanul tau.
Daca nu stai la ultimul etaj, e posibil sa existe o defectiune la vecinul de deasupra sau la nivelul conductelor care fac legatura intre apartamentele voastre, caz in care situatia trebuie analizata atent pentru a identifica corect cauza, pentru ca rezolvarea implica cel mai adesea spargerea zidariei, zgomot si murdarie.
Foloseste un dezumidificator
Indiferent de cauza care determina cresterea nivelului de umiditate si de cat de usor sau dificil este sa o rezolvi, un aparat pentru dezumidificare te va ajuta sa reduci concentratia vaporilor de apa din aer pana la valorile sigure si sa o mentii acolo.
Cel mai bun dezumidificator recomandat pentru case si apartamente foarte mari, iti poate oferi o capacitate de captare a apei de pana la 50 de litri pe zi si esteindicat pentru locuinte de peste 100 – 120mp, in timp ce versiunile uzuale colecteaza intre 10 si 16litri pe zi, suficient pentru a asigura un aer destul de uscat pentru a crea un mediu neprietenos pentru mucegai.
Modelele disponible variaza in functie de gravitatea situatiei si spatiul in care vor fi folosite, deci alege cu grija o varianta care sa iti poate oferi rezultate vizibile in timp scurt. Daca nu esti afectat de aceasta problema, dar vrei sa te asiguri ca elimini riscurile din start, poti opta pentru aparate care lucreaza cu 10 – 11l/zi, care sunt destul de puternice pentru a regla variatiile de umiditate si a preveni aparitia mucegaiului.
Usuca corect rufele
Daca deja ai probleme cu mucegaiul, uscarea rufelor in casa va agrava destul de rapid situatia si nu te va ajuta deloc sa rezolvi problema. Gaseste deci o varianta in care sa le poti scoate afara sau cumpara un dezumidificator care sa anuleze vaporii de apa generati prin uscarea lor.
Ai grija ca pe timpul iernii, atat hainele, cat si lenjeria sa fie uscate bine. Pentru ca fara este frig, se poate intampla uneori sa consideri rufele putin jilave, aduse de pe balcon sau dintr-un uscator neincalzit, ca fiind doar reci, dar uscate, si sa le impaturesti pentru a le pune in dulap, intr-un spatiu inchis unde mucegaiul se va dezvolta foarte usor. Lasa-le intotdeauna sa ajunga la temperatura camerei, inainte de a decide daca sunt uscate complet sau nu.
Lasa un comentariu
0 Comentariu