Izolarea mansardei – Etape, beneficii, sfaturi

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Vata minerala, polistiren, spuma poliuretanica sau celuloza? Cu sau fara folie de condens? In regim propriu sau cu ajutorul profesionistilor? Cat costa si cum incepi? Sunt doar o parte dintre intrebarile legate de izolatia mansardei si podului la care gasesti raspuns in acest articol.

 

Pierderi de caldura si cheltuieli mai mare cu incalzirea, infiltratii de apa in perioadele ploioase si la topirea zapezii de pe acoperis, zgomot obositor din mediul exterior, in noptile cu vant sau furtuna – iata cateva dintre problemele cu care te confrunti atunci cand nu ai izolat podul sau mansarda. Afla din acest ghid ce beneficii concrete obtii dintr-o astfel de investitie, ce presupune o izolare termica, hidrofoba si fonica de mansarda si la ce materiale poti apela.

 

Beneficiile izolatiei la acoperis si mansarda

Indiferent daca optezi pentru o izolatie cu vata minerala sau una pe baza de polistiren, un astfel de proiect va insemna o suma semnificativa extrasa din bugetul casei. Este deci important sa stii concret ce vei primi in schimbul acestei investitii. Iata care sunt principalele beneficii pe care o izolatie de acoperis, bine facuta, ti le ofera cu certitudine:

 – Cheltuieli mai mici cu pana la 25% la incalzire;

 – Un spatiu mai racoros in zilele toride de vara, in special daca este vorba despre o casa cu etaj;

 – Protectie suplimentara impotriva infiltrarii apei si deteriorarii tavanului si peretilor;

 – Orice mansarda din lemn sau zidarie poate fi acum locuita sau folosita ca zona de lucru ori pentru depozitare;

 – Etajul este ferit de zgomotul puternic al ploilor si rafalelor de vant, care te poate tine treaz toata noaptea;

Cat costa izolarea podului

Pretul variaza in functie de materialele folosite si de modalitatea in care doresti sa realizezi izolatia: DIY sau prin intermediul unei echipe de profesionisti. Daca vrei sa izolezi singur podul si alegi vata minerala in detrimentul polistirenului, pentru ca iti ofera rezistenta mai buna la foc, vei plati intre 6 si 25lei/mp pentru varianta din fibre de sticla, in functie de grosime, si intre 10 si 70lei/mp pentru vata bazaltica.

Pentru hidroizolatie mai ai nevoie de folie anticondens, pe care o poti achizitiona la un pret cuprins intre 2.5 si 10lei/mp, in functie de numarul de straturi si brand.

Per total, poti duce la bun sfarsit o izolatie de pod, aferenta unui acoperis desfasurat de 100mp, cu un buget de 1500RON, daca te orientezi catre o vata minerala ieftina si o folie mai accesibila la pret. La aceasta estimare se adauga, desigur, costurile eventualelor scule si accesorii de care mai ai nevoie, sau ale orelor de munca, daca angajezi profesionisti.

 

Optiuni de materiale

Desi vata minerala este cea mai populara, nu este singura posibilitate pe care o ai la dispozitie. Mai poti opta pentru izolatie cu celuloza, izolare cu polistiren sau spuma poliuretanica. Alegerea se face in functie de locul de aplicare a stratului izolator (exterior/interior), buget, necesarul de protectie termica si destinatia spatiului amenajat direct sub acoperis.

 

Vata de sticla la interior, vata bazaltica la exterior

Cea mai buna izolatie termica exterioara, indiferent ca vorbim despre mansarda sau restul casei, se va obtine cu vata minerala bazaltica. Este un material ignifug si hidrofob, livrat sub forma de saltele rigide, mult mai usor de montat pe exteriorul peretilor, decat printre capriori, grinzi si rosturi. 

Daca optezi pentru izolatie de vata minerala cu folie de aluminiu, este bine sa stii ca aceasta varianta functioneaza si ca bariera de vapori, oprind patrunderea apei catre interiorul casei. Vata bazaltica costa mai mult si are o greutate aproape dubla fata de cea din sticla, deci este bine sa iei si acest factor in considerare la incarcarea structurilor.

Vata din sticla, pe de alta parte, este flexibila si mult mai usoara, livrata in role, fiind mai simplu de introdus si fixat in spatii mai putin accesibile, precum colturi, rosturi etc. motiv pentru care se potriveste mai bine la interior, in special pentru o izolare de mansarda. Este un bun izolator termic si fonic si este disponibila la un pret mai mic, insa nu retine la fel de bine apa.

Daca ai facut izolatie la casa, pe exterior, cu vata bazaltica, dar nu mai ai la dispozitie acelasi buget si pentru interiorul podului sau mansardei, te poti asadar orienta fara griji catre o alternativa din sticla.

 

Vata bazaltica vs. polistiren

Polistirenul a fost pana de curand cea mai populara solutie pentru reducerea pierderilor de caldura din locuinta, in special datorita pretului redus si a usurintei cu care se face montajul placilor. Poate fi folosit cu succes si pentru o izolare de pod, daca bugetul nu permite vata ca alternativa, insa trebuie sa tii cont de cateva dezavantaje ale acestui produs:

 – Capacitate mai redusa de izolare fonica

 – Rezistenta scazuta la foc

 – Asigura transferul de vapori interior-exterior doar daca spatiul este aerisit corespunzator

 – Placi rigide, mai dificil de montat printre grinzi, capriori etc.

Vei obtine in schimb o izolatie termica de pod cu conductivitate medie, similara vatei bazaltice, de 0.033 pana la 0.040W/mk, la un pret de 20 pana la 40Ron pe metru patrat, pret estimat la o grosime de 15cm. Nu uita insa ca si polistirenul necesita folie anticondens.

Polistiren extrudat vs. expandat

Daca polistirenul este o optiune mai atragatoare pentru tine pentru o izolare de mansarda, este bine sa stii cum sa alegi intre cele doua variante disponibile: extrudat si expandat. Desi ambele versiuni pot fi utilizate in acest scop, specialistii recomanda in principal polistirenul expandat, care permite circulatia vaporilor de apa si predispune mai putin spatiul la umezeala si mucegai.

Polistirenul expandat este mai ieftin, mai usor, mai putin rezistent la compresiune si nu ofera impermeabilitate. Este recomandat in special pentru fatade, pereti intermediari etc. Prin comparatie, polistirenul extrudat este mult mai dens, mai greu, mai scump si impermeabil, fiind dedicat suprafetelor care au nevoie de o bariera de vapori, cum sunt fundatiile, terasele etc.

 

Izolatie cu celuloza

Din categoria optiunilor pentru izolatii de acoperis face parte si celuloza. Material obtinut din hartie reciclata, tratata ignifug si hidrofob, celuloza ofera posibilitatea de a umple perfect toate spatiile, fiind o solutie aplicata prin pulverizare. Din pacate, acest aspect inseamna si ca va fi nevoie sa apelezi la profesionisti cu dotarea potrivita. Pe lista dezavantajelor mai putem trece si capacitatea mai redusa de izolare termica, cu conductivitate de 0.040W/mk care o incadreaza in coada listei la acest criteriu.

Costul pe metru patrat este de 40 – 50RON la un strat de 15 centimetru grosime. Este important sa retii insa ca celuloza adauga o greutate mai mare decat vata si polistirenul pe structura de rezistenta a acoperisului (pana la 10kg/mp). Este preferata in special de cei care doresc sa opteze pentru o izolatie cat mai ecologica.

 

Izolatie cu spuma poliuretanica – pareri si caracteristici tehnice

Spuma poliuretanica necesita unelte speciale pentru aplicare si deci interventie profesionista care inseamna bani in plus, insa te poate ajuta sa izolezi foarte bine spatii denivelate sau/si prea mici pentru a le umple corect cu polistiren sau vata.

Iti ofera cea mai buna eficienta la capitolul rezistenta termica, avand o conductivitate de numai 0.021W/mk. Pentru ca aplicarea se face prin pulverizare, procesul de izolare se executa foarte rapid. Ofera o durata de viata de pana la 80 de ani si este singurul material care nu necesita asocierea cu foliede prevenire a condensului, protejand eficient impotriva umezelii si mucegaiului.

Din punctul de vedere al pretului, o izolare de mansarda cu spuma poliuretanica te costa aproximativ 40 – 50RON/mp la un strat cu grosime de 7cm, cat este nivelul recomandat pentru zonele de campie. Acest tip de incarcare aduce aproximativ 3kg/mp, greutate suplimentara asupra structurii acoperisului.

O poti considera una dintre cele mai bune metode de izolatie interioara antimucegai, indiferent de specificul meteorologic al zonei in care locuiesti.

 

Incepe prin a pregati spatiul pentru lucru

Indiferent daca intri in categoria de izolatii de acoperis pentru mansarda locuita sau pentru pod neutilizat, primul pas este sa eliberezi spatiul de toate obiectele depozitate pentru a avea suficient loc de desfasurare.

Daca interiorul a fost afectat de umezeala, iti recomandam sa iei in considerare folosirea unui dezumidificator pentru a elimina surplusul de vapori de apa din aer. In caz contrar, ii poti bloca in interior si te poti trezi in mod inexplicabil cu igrasie, la scurt timp dupa instalarea izolatiei pe acoperis si mansarda.

 

Verifica acoperisul inainte de a incepe izolarea

Un proces corect de izolatie de mansarda incepe intotdeauna cu verificarea acoperisului. Daca exista fisuri sau alte urme de deteriorare, este bine sa faci reparatiile acum, inainte de a incepe sa lucrezi la izolatie. Cel mai bine este sa apelezi la un profesionist care sa evalueze starea acoperisului si la interior si la exterior, zonele de aerisire, cosurile de fum si ferestrele de mansarda, daca spatiul este prevazut cu astfel de elemente. Tinand cont de cat costa acoperisul unei case de 100mp, intretinerea sa trebuie sa fie una dintre prioritatile oricarui proprietar de casa.

Tot la capitolul verificari, intra si structura si starea materialelor deja prezente in spatiu, pe pereti si acoperis. Daca incaperea include izolatie, aceasta trebuie verificata si decis daca necesita inlocuire si in ce masura.

Atentie speciala necesita o mansarda de lemn, caz in care intreaga structura (pereti, planseu din lemn etc.) trebuie verificata foarte bine pentru a sesiza zonele afectate de umezeala sau putregai, iar lemnul trebuie tratat antimucegai si ignifug, inainte de a-l acoperi cu material izolant. 

 

Estimarea cheltuielilor si achizitionarea materialelor

Daca te-ai decis sa alegi o investitie medie, cu performante bune, si ai optat pentru montaj de vata minerala cu folie de aluminiu, iti reamintim ca este mai bine sa cumperi intotdeauna cu 10% mai mult decat estimezi ca ai nevoie. Vei avea si pierderi de material, deci asigura-te ca nu trebuie sa te intrerupi pentru achizitii suplimentare. Ia in calcul si eventualele resurse ramase de la proiectul de izolare pentru casa, daca intreaga constructie este finalizata acum si a ramas doar mansarda.

Foloseste aceeasi strategie si pentru folia anticondens si nu uita de accesorii si unelte. Vei avea nevoie de grinzisoare pentru a fixa materialul termoizolant pe capriori, deci afla cat costa un metru cub de scandura si asigura-ti suficient lemn pentru proiect.

Montarea izolatiei

Pentru inceput, este bine sa stii ca vata minerala sau polistirenul nu se aplica direct pe acoperis, ci cu un strat intermediar de folie impotriva condensului care previne patrunderea apei catre materialul izolant. Fixarea foliei este o lucrare destul de migaloasa pentru a fi mai intelept sa apelezi la un specialist sau, cel putin, sa nu lucrezi singur, ci sa folosesti ajutoare care te pot ajuta la intindere si mentinerea pe pozitii a bucatilor mari de material.

Tot de ajutor ai nevoie si la aplicarea vatei minerale, mai ales daca ai optat pentru o versiune bazaltica, care este destul de grea. Bineinteles, nu este nevoie sa lucrezi cu bucati mari, sectiunile mai mici fiind mai usor de aranjat. Masoara si taie cu atentie segmentele pentru fiecare portiune care necesita izolare.

Inainte de a fixa materialul izolant trebuie sa fixezi grinzile pe capriori, creand astfel un cadru eficient si solid pentru montajul bucatilor de vata.

Nu uita nici de propria protectie. Vata bazaltica si cea din fibra de sticla degaja particule cand este manevrata, care nu este bine sa iti ajunga in caile respiratorii. Cand incepi sa lucrezi cu ea poarta deci masca respiratorie, dar si ochelari de protectie si manusi.

Ultima etapa consta in acoperirea stratului de vata cu folie, pentru a crea bariera de vapori. Daca este vorba despre o mansarda locuita, vei dori probabil sa finisezi cu un strat de rigips, pentru a crea un aspect placut in incapere.

 

Trucuri si detalii importante

Indiferent daca este vorba despre izolare termica la o casa din caramida, noua, sau de situatia construirii de mansarde din lemn pe case vechi, intotdeauna exista zone care necesita atentie speciala. Includem in aceasta lista:

 – Usa de acces in spatiu sau intrarea cu scara

 – Cosul de evacuare a fumului

 – Zone de aerisire

 – Ferestrele de la mansarda

Pentru acces facil la aceste zone se recomanda pastrarea unui spatiu liber de cativa zeci de centimetri, astfel incat sa ai mereu acces fara probleme, cand este nevoie.

De asemenea, specialistii recomanda si izolarea podelei intr-un astfel de spatiu. Desi nu este un pas obligatoriu, te va ajuta sa mentii mai bine caldura in casa si reprezinta o protectie suplimentara pentru nivelul inferior.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu