De ce se aburesc geamurile iarna si 9 solutii temporare la aceasta problema

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Geamurile aburite sau inghetate reprezinta un fenomen destul de des intalnit in locuintele cu probleme de izolatie si umiditate.

Dincolo de aspectul neplacut si riscul scurgerii picaturilor pe perete, cu patarea varului, aparitia de mucegai si afectarea pardoselii, condensul este semnul unor probleme de calitate a aerului in locuinta, cu consecinte neplacute asupra casei si sanatatii familiei.

Afla din acest articol care sunt cauzele ferestrelor acoperite de aceste particule de apa si cum le poti elimina eficient.

 

Cum se aburesc geamurile

Sticla ferestrelor se abureste atunci cand aerul cald din interior, incarcat cu vapori de apa, atinge suprafata rece a geamului, proces destul de frecvent in timpul iernii, cand casa este incalzita bine, iar afara temperaturile sunt cu minus. Daca observi aburi pe geam, nu inseamna ca acestea sunt defecte sau slabe calitativ, ci dimpotriva, ca iti ofera izolatia de care ai nevoie.

Condensul poate lua forma unui strat de particule fine sau a unor picaturi mari, care se rostogolesc catre podea, si acopera fie intreaga suprafata, fie doar marginile geamului, aspect datorat diferentei de absorbtie a caldurii pe suprafata sticlei. Intensitatea fenomenului depinde atat de gradele stratului de contact, cat si de concentratia de vapori de apa din locuinta.

Cu cat umiditatea este mai mare, cu atat probabilitatea de aparitie a condensului si cantitatea de lichid vor fi mai ridicatr.

Este si motivul pentru care ferestrele care se aburesc frecvent sunt considerate un semnal de alarma pentru cazuri de umezeala excesiva, care poate avea ca rezultat instalarea igrasiei si mucegaiului si crearea de probleme de sanatate in familie, in special din categoria celor respiratorii.

Iata cateva solutii eficiente prin care poti evita acest proces, asigurand o calitate buna a aerului in locuinta.

Cand sa schimbi ferestrele - DrDeco.ro
DrDeco.ro iti spune cand e momentul sa iti schimbi ferestrele.

Foloseste un dezumidificator

Nivelul optim indicat pentru umiditatea din locuinta este intervalul de 30 – 60%, considerat insa la modul general, pentru conditii medii de temperatura. Pe timpul iernii, valorile se situeaza insa mai mult spre limita de jos.

Pentru ca locuim intr-o zona cu climat temperat, in care gradele coboara rar sub nivelul de -15oC, in cazul nostru valoarea umiditatii relative recomandate de specialisti nu coboara sub 25%. Astfel, daca afara sunt 4 – 5oC, intr-o zi blanda de iarna, in casa este bine sa ai o o umiditate relativa de 45%, iar cand termometrul arata in exterior aproximativ 0oC sa reduci pana la 40%.

In perioadele mai friguroase, cu pana la -7oC, poti limita umiditatea la 35%, iar in cele cu -10 pana la -12oC, chiar la 30%.

Deoarece nu poti regla manual cantitatea de vapori de apa din aer, pentru a putea pastra un nivel optim ai nevoie de un dispozitiv special, numit dezumidificator (aici lista noastra comparativa). Cele mai bune dezumidificatoare concepute pentru spatii de pana la 30mp sunt cele cu capacitate de colectare cuprinsa intre 12 si 17l in 24 de ore, in functie de gradul de umezeala cu care ai de-a face.

Un astfel de dispozitiv afiseaza permanent pe ecran concentratia de vapori si te ajuta sa scapi in mod eficient de geamurile aburite.

 

Redu intensitatea de lucru a umidificatorului

Multe persoane aleg sa foloseasca un umidificator in timpul iernii pentru ca in caldura apartamentului, concentratia de apa adusa de aerul rece de afara este prea redusa pentru a fi confortabila, aerul fiind in unele locuinte prea uscat.

Daca ai inceput insa sa observi acumulari de aburi pe la marginile geamurilor, inseamna ca este bine sa reduci putin parametrii de functionare, pentru ca aparatul isi indeplineste prea bine rolul.

 

Instaleaza ventilatoare de perete

Cele mai puternice surse de umezeala sunt baia si bucataria, un dus contribuind cu pana la 0.5l de vapori de apa in aerul din locuinta, iar pregatirea a trei mese pe zi cu 1 pana la 2 litri.

O modalitate rapida si eficace de neutralizare a particulelor de lichid puse in circulatie este instalarea de mici ventilatoare de perete, care sa traga aerul cald si umed direct afara.

Iti atragem atentia ca aceste trebuie sa functioneze cel putin 15 – 20 de minute dupa ce ai terminat de facut baie sau de gatit pentru a avea rezultate optime.

 

Deschide periodic ferestrele

Chiar daca este frig, este util sa deschizi ferestrele pentru a aerisi macar cateva minute pe zi, la pranz, cand soarele straluceste si aerul nu este chiar asa de inghetat. Curentii vor echilibra nivelul de umiditate, scotand afara aerul cald si plin de vapori de apa si aducand in casa unul mai curat si mai uscat.

Este esential sa folosesti acest procedeu mai ales daca nu ai ventilator in baie sau hota in bucatarie. Imediat dupa ce ai terminat dusul sau gatitul si e timpul sa parasesti inceperea, deschide geamul si lasa sa se aeriseasca.

 

Muta florile de langa fereastra

Desi exista si specii care sunt mari iubitoare de umezeala si te pot ajuta sa reduci nivelul in locuinta (iederea, feriga etc.), multe dintre ele vor avea efectul invers datorita vaporilor degajati de frunzele verzi prin transpiratie.

Daca vrei sa scapi de picaturile de apa care se aduna pe geam, iti recomandam deci sa folosesti pamant de flori adecvat speciilor cultivate si le muti mai catre interiorul camerei sau intr-o alta incapere mai bine aerisita sau expusa mai mult timp la soare.

Cum reduci condensul - DrDeco.ro
DrDeco.ro iti arata cum sa reduci condensul in locuinta.

Evita uscare rufelor in locuinta

Vei observa cu siguranta ca printre incaperile expuse frecvent la ferestre aburite se numara, in afara de baie si bucatarie, si cele in care iti usuci hainele proaspat spalate. Daca nu ai acces la un uscator separat, foloseste o camera in care nu petreci mult timp si pe care o poti aerisi frecvent sau monteaza un supot de rufe in camera de toaleta.

 

Instaleaza jaluzele exterioare

Atat materialul din care sunt facute jaluzelele, cat si stratul de aer care se formeaza intre geam si acest strat exterior suplimentar, ajuta la mentinerea unei temperaturi mai ridicate la nivelul sticlei, reducand astfel condensarea. Le poti folosi incepand cu primele ore ale serii, pentru ca peste noapte geamul sa nu se raceasca foarte tare.

Iti recomandam sa le dai la o parte ziua, cand soarele incalzeste sticla suficient incat sa nu apara picaturi de apa, pentru a beneficia de lumina si caldura emanata de razele solare.

 

Acopera acvariile cu pesti

Da, si ele contribuie la cresterea umiditatii. Atat timp cat acvariul este dotat cu o pompa de aer, pestii nu vor avea de suferit daca acoperi acvariul cu un capac sau un strat din material textil. Desigur, daca ai achizitionat deja un dezumidificator, aceste detalii nu vor fi la fel de importante, pentru ca aparatul va rezolva singur surplusul de umiditate.

 

Foloseste un incalzitor de aer portabil

Aeroterma ieftina sau aer conditionat mobil – nu conteaza ce alegi. Un astfel de dispozitiv iti va permite sa incalzesti tintit zona geamurilor, prevenind crearea diferentei de temperatura care genereaza de regula condensul, reducand sau eliminand astfel complet problema aburilor.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu