Cum protejezi locuinta de infiltratiile de ploaie, cand ai tamplarie PVC

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Deoarece tot mai multe persoane se plang de infiltratii cauzate de ploaie, pe langa tamplaria din PVC, am ales sa prezint in acest articol cateva modalitati prin care sa scapi de aceasta situatie care este neplacuta si poate cauza aparitia mucegaiului si a altor efecte daunatoare sanatatii.

 

Tamplaria din PVC (abreviere folosita pentru policlorura de vinil) este tot mai utilizata datorita avantajelor pe care le prezinta, si anume: o buna izolatie termica, durabilitate mare, rezistenta la incendii, nu isi modifica culoarea sub actiunea razelor solare, pastreaza temperatura din camera, asigura o buna izolatie fonica, se intretine usor si de asemenea are un pret decent. Se utilizeaza atat pentru ferestre, cat si pentru usi, fiind modele pentru diferite locatii. 

Avand grija la cateva aspecte la montaj si intretinere nu vei avea probleme cu infiltratia de la ploaie pe langa tamplaria din PVC. Astfel, iti prezint, in continuare, cateva aspecte la care trebuie sa fii atent.

 

Cand se scurge apa pe sub tamplaria din PVC

Un prim aspect neplacut este aparitia picaturilor de apa pe interiorul locuintei atunci cand ploua torential, pe sub tamplaria din PVC. Acest fenomen poate fi datorat modului traditional de fixare a tamplariei din PVC si anume cu ajutorul diblurilor. Chiar daca se fixeaza in locul unor alte geamuri, chiar daca se instaleaza in locul lasat special la construirea casei, se folosesc in mod curent dibluri cu surub autofiletant.

La montare surubul gaureste una dintre camerele profilului (in general daca este cu trei camere pe cea din mijloc) si ca metoda de etansare se folosesc garniturile din cauciuc. In mod normal tamplaria din PVC este prevazuta cu orificii in toc, speciale pentru scurgerea apei, si la montarea glafului exterior trebuie sa fii atent sa nu le acoperi. Cand ploile sunt puternice, apa se poate infiltra si pe langa gaura lasata la fixare de surub si astfel apar picaturile pe interior.

Solutia de prevenire a acestor situatii este foarte simpla si anume aplicarea unui dop de silicon in dreptul surubului pentru a impiedica scurgerea apei. Se poate folosi silicon universal sau sanitar. Desi in mod frecvent aceste situatii apar la geamurile care sunt mobile, daca executi aceasta lucrare poti aplica dopurile de silicon si la partile fixe pentru o mai buna izolatie. 

Daca inflitratiile de apa sunt mai mari si apar pe toata suprafata de contact dintre tamplarie si perete, inclusiv pe partile laterale, atunci solutia este aplicarea unei hidroizolatii cu silicon bituminos.

De obicei, atunci cand se monteaza tamplaria din PVC se foloseste spuma poliuretanica pentru fixare si ca material de umplutura, ce ofera o buna protectie impotriva curentilor de aer, dar nu este foarte eficienta impotriva apei. De aceea se recomanda aplicarea unui strat suplimentar, care sa ofere o mai buna protectie, iar siliconul bituminos care se foloseste pentru hidroizolatia acoperisurilor si teraselor este un material potrivit.

Astfel, fixarea tamplariei din PVC se face in trei pasi simpli: in prima faza se fixeaza tamplaria cu dibluri si se umplu golurile dintre aceasta si zidarie cu ajutorul spumei poliuretanice, care dupa uscare se netezeste; pasul al doilea presupune aplicarea stratului de silicon bituminos cu rol in hidroizolatie; la final se reface tencuiala si se aplica finisajele corespunzatoare.

Aceste etape se aplica atat pentru ferestre, cat si atunci cand iti montezi o usa termopan exterior. Siliconul bituminos este usor de aplicat fiind sub forma de tuburi cu aplicator special, putand executa operatiunea si singur.

 

Cand se uzeaza garniturile

O alta cauza poate fi si uzura garniturilor, care poate sa apara dupa o perioada mai lunga de timp, in care nu ai avut nici o problema. In timp garniturile se pot uza, cele mai expuse fiind cele de culoare gri, acestea devenind mai rigide decat inainte si astfel nu mai pot asigura etanseitatea corespunzatoare. 

Cel mai adesea, apare problema in dreptul balamalelor. Acest lucru poate fi usor remediat printr-o buna reglare a feroneriei pe care o poti face chiar si tu. Un prim aspect este reglajul de presiune, ce se executa cu ajutorul unui imbus, pentru a se inchide cat mai ferm. La actionarea cremonului trebuie sa intampinati o mica rezistenta. Garnitura uzata se schimba, fiind recomandata una din cauciuc, avand grija ca garnitura de pe partile fixe nu este la fel cu cea de pe partile mobile. 

 

Cand gaurile de drenare sunt infundate

Gaurile de drenaj trebuie sa fie lasate libere, asa cum am mai mentionat si la inceputul articolului, si sa nu fie acoperite de glaful exterior, determinand astfel patrunderea apei in interior. Acestea trebuie sa fie atat la partile mobile, cat si la cele fixe. La achizitie, ai grija sa mentionezi producatorului ca iti doresti acest aspect.

Cand distanta dintre fereastra si fatada e prea mare, apar infiltratii de ploaie

Un alt motiv pentru care pot aparea infiltratii de la apa de ploaie este si fixarea ferestrei la mai putin de 3 – 6 cm distanta fata de fatada exterioara. In timpul ploilor torentiale de vara, apa va curge in valuri pe geam, si este posibil ca tamplaria sa nu faca fata unei asemenea cantitati de apa. Ca si remediere a acestei situatii poate fi montarea unui glaf in partea superioara, ce poate fi din aluminiu, care va impiedica scurgerea pe suprafata geamului a unei cantitati mari de apa.

Montarea glafurilor atat pe interior, cat si pe exterior, asigura pe langa un aspect placut si o buna protectie impotriva umezelii. Acestea sunt accesorii utile pentru tamplaria din PVC.

Glafurile exterioare asigura o buna protectie impotriva infiltratiilor, si nu lasa apa sa patrunda in interior, protejeaza zidaria si fatada din zona ferestrelor si usilor impotriva inghetului. Cel mai adesea sunt folosite glafurile exterioare din aluminiu, ce asigura un design modern, au un pret accesibil si se potrivesc bine cu tamplaria din PVC. Mai poti gasi glafuri exterioare din marmura, spuma dura expandata, mozaic, tabla zincata etc.

Glafurile de interior pot fi confectionate din PVC cu diferite tipuri de finisaj ce imita lemnul sau marmura, in diferite culori ce pun in valoare tamplaria, dar poti alege si modele din lemn de esenta tare mai ales daca mergi pe un decor clasic. 

Lasa un comentariu

0 Comentariu