6 optiuni de a incalzi baia

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Mentinerea unei temperaturi confortabile in baie este o preocupare pe care ar trebui sa o aiba orice persoana care amenajeaza un asemenea spatiu. Ai ocazia sa descoperi care sunt cele mai bune si mai practice solutii si ce alternative ai la dispozitie. 

 

Imagineaza-ti o dimineata in care abia ai iesit de sub plapuma si trebuie sa mergi sa te speli intr-o baie infrigurata. Neplacut, nu-i asa? Ei bine, nu e musai sa fie astfel! Exista solutii eficiente pentru a incalzi orice baie, iar acest articol ti le prezinta pe cateva dintre cele mai apreciate. 

 

Incalzirea prin pardoseala

Incalzirea prin pardoseala este, cu siguranta, cea mai confortabila solutie pentru orice baie. Cum ar fi sa pasesti, iarna, pe o podea incalzita, atunci cand intri sau iesi de la dus? 

Exista doua tipuri de sisteme de incalzire prin pardoseala: cel uscat, care foloseste o serie de cabluri electrice pentru a genera caldura, si cel umed, care foloseste pentru incalzire un sistem de tevi prin care circula apa. 

Acest gen de incalzire nu numai ca sporeste nivelul de confort al utilizatorului, dar mai are si alte avantaje. Pentru ca aerul cald are tendinta de a se ridica, inseamna ca intreaga incapere va fi uniform incalzita, mai eficient decat ar reusi orice calorifer. 

Sa instalezi incalzire prin pardoseala nu este, insa, ieftin, mai ales daca discutam despre reamenajarea unei bai, nu despre constructia uneia noi. Pe de alta parte, costurile de utilizare sunt mai mici decat in cazul altor sisteme, tocmai datorita eficientei acestuia. 

 

 

Dispozitive pentru incalzirea prosoapelor

Pentru ca prosoapele tale sa fie mereu calde inainte de utilizare, poti investi fie intr-un calorifer vertical de tip port – prosop, fie intr-un dispozitiv special destinat acestui scop. 

Caloriferele de acest tip sunt o optiune comuna in numeroase bai, fiind cel mai la indemana sistem de incalzire centrala disponibil in prezent la noi in tara. Totusi, ele ocupa destul de mult spatiu pe perete, iar in cazul unei bai de dimensiuni mari, sau a uneia cu multi pereti catre exterior, pot sa nu faca fata.

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba despre achizitia unui calorifer pentru baie este, asadar, dimensionarea sa corecta pentru volumul de aer care trebuie incalzit si pentru caracteristicile spatiului respectiv. 

Daca optezi pentru un dispozitiv special conceput pentru incalzirea prosoapelor, el se adauga in general unor alte solutii de incalzire, ceea ce inseamna, pentru tine, un plus de caldura pe durata baii. 

 

Instaleaza un termostat

Una dintre cele mai eficiente metode de a reduce facturile pentru incalzire, beneficiind totusi de confort termic, este instalarea unui termostat ai carui senzori sa fie strategic amplasati in locuinta. Astfel, poti programa centrala sa incalzeasca baia cu 30 de minute inainte de ora ta obisnuita de trezire, sau cu jumatate de ora inainte sa ajungi de la serviciu, ambele fiind momentele cele mai probabile in care vei simti nevoia sa faci un dus. 

In acest mod, eviti pierderile si risipa pe care ar presupune-o incalzirea permanenta a unui spatiu nefolosit. In plus, e bine sa stii ca exista modele de termostate foarte moderne, care pot fi controlate de la distanta prin intermediul unor aplicatii dedicate pentru telefon, astfel incat sa te poti adapta rapid si eventualelor schimbari de program. 

De asemenea, un astfel de termostat va fi foarte eficient pentru a evita situatiile atat de neplacute in care plecati in concediu si uitati sa opriti centrala, sau uitati geamul deschis chiar langa senzorul de temperatura. 

 

Adauga un calorifer electric

In cazul in care ai instalat un calorifer obisnuit, cu apa, care nu face fata nevoilor tale, dar nu vrei sa modifici instalatia pentru a suplimenta cu un nou produs, o solutie simpla si eficienta poate fi cea a caloriferului electric. 

Ai la dispozitie, pe piata, variante similare caloriferelor port-prosop clasice, care se monteaza pe perete si se conecteaza la reteaua de curent. Avand in vedere ca discutam despre un produs special conceput pentru a functiona intr-un mediu cu un nivel foarte ridicat de umiditate, el este incadrat intr-o clasa de protectie electrica corespunzatoare, care iti ofera siguranta. Nu e recomandat sa apelezi la alte solutii electrice de incalzire, concepute pentru alte spatii. 

 

Alege locul potrivit pentru montarea caloriferului

Multe dintre caloriferele port – prosop bine dimensionate pentru spatiul in care urmeaza sa fie montate isi pierd din eficienta din cauza amplasarii gresite. Desigur, pozitionarea tevilor si a racordurilor iti va influenta major alegerea, dar intr-o baie pe care abia acum o construiesti, ai si tu un cuvant important de spus in aceasta privinta. 

 

 

Ca idee, cea mai inteleapta amplasare a caloriferului este in apropierea cazii, astfel incat sa fii mai aproape de sursa de aer cald atunci cand te speli. In cazul in care ai idei diferite legate de design, se pot face diverse adaptari. De pilda, in unele bai mari poate fi nevoie de doua surse de incalzire, sau de un calorifer de alt tip, cu o suprafata radianta mai mare. 

Oricum ar fi, cel mai bun calorifer de baie este cel ales tinandu-se cont strict de particularitatile spatiului care necesita incalzire, de dimensiunile acestuia, de inaltimea camerei, de gradul de izolare termica de care beneficiaza. 

 

Solutii temporare / improvizate

Este inca mare numarul persoanelor care folosesc in baie diverse instalatii de incalzire care nu sunt concepute acestui scop. Este vorba despre diverse modele de radiatoare, aeroterme, calorifere electrice sau panouri care sunt proiectate pentru a fi instalate in alte spatii de locuit. 

Desigur, ele pot fi eficiente pentru a creste temperatura din baie inainte de a intra in cada, insa trebuie sa tragem un semnal de alarma legat de siguranta utilizatorilor. Este in regula sa le folosesti inainte de baie, intr-o incapere perfect uscata, dar e recomandat sa le opresti si sa le scoti din spatiul respectiv in momentul in care pornesti apa, de pilda, pentru a umple cada, moment in care nivelul de umiditate creste semnificativ. 

In nici un caz acest gen de dispozitiv nu ar trebui lasat in baie, conectat la sursa de curent, pe durata baii sau a dusului, cand riscul de stropire este foarte mare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu