Sfaturi la curatarea caloriferelor din fonta sau din otel

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Este important ca periodic sa faci o curatare a instalatiei de incalzire, inainte de iarna, iar daca ai calorifere din fonta sau otel, vei gasi in acest articol cateva sfaturi pentru a le putea curata si singur.

 

Nimic nu este mai neplacut ca, in perioada de iarna, sa ai probleme la instalatia de incalzire, asa ca este bine sa iti faci din timp pregatirile si sa verifici atat tevile si centrala, cat si caloriferele, pentru a functiona corespunzator.

Sunt multe persoane care au pastrat in casa calorifere fonta sau din otel, iar acestea trebuie curatate pentru a permite agentului termic, apa, sa isi urmeze cursul cu usurinta. 

 

Tipuri de calorifere

Cele mai uzuale sunt:

  • Calorifer fonta – acestea sunt cele mai vechi modele si erau prezente, in trecut, in toate apartamentele, cand acestea erau racordate la reteua generala de termoficare. Dar sunt multe persoane care, chiar daca si-au montat centrala propie, au pastrat caloriferele din fonta vechi, deoarece acestea pastraza mai mult timp caldura. Totusi sunt mai greu de intretinut, iar un calorifer de fonta este mai predispus la rugina, la depuneri de mal si de calcar decat alte variante. Se recomanda operatiunea de curatare calorifere din fonta in fiecare an. 
  • Calorifer otel – acestea sunt mai moderne, rezista bine la temperaturi inalte si sunt mai usor de intretinut, deoarece nu au atatea depuneri precum cele de fonta.
  • Calorifer aluminiu – sunt mult mai utilizate in ultima perioada si daca e sa analizam calorifer aluminiu vs otel, primele sunt mult mai usoare, motiv pentru care se pot curata facil si la interior, sunt mai comod de manevrat, nu ruginesc, au un randament bun si se pot integra frumos in orice decor. 

De ce trebuie curatate?

Cu siguranta iti doresti ca instalatia de incalzire sa functioneze corespunzator, sa aiba un randament bun, un consum mic. Nu de putine ori vei constata ca ai un calorifer rece jos, ca centrala functioneaza mai mult pentru a atinge temperatura setata, ca nu ai confortul dorit, iar aceste neajunsuri pot fi usor combatute daca executi operatiile de curatare calorifere si a instalatiei, inainte de sezonul rece. 

Prin instalatia de incalzire circula apa ca si agent termic, iar aceasta nu este pura, antrenand impuritari si depuneri de calciu, care au ca si rezultat un calorifer infundat. In acest caz agentul termic nu mai poate circula normal si deci vor exista pierderi de caldura si consumuri mai mari. 

In plus, fonta rugineste, asa ca este necesar sa faci o curatare calorifere fonta periodic, o data pe an, in perioada august – septembrie fiind cel mai indicat. 

 

Curatare la interior

Initial trebuie sa verifici caloriferele sa vezi daca nu au fisuri sau nu prezinta rugina pe portiuni mari. Daca au, cel mai bine este sa le inlocuiesti, deoarece vor pierde apa in timpul functionarii si este posibil sa ai probleme si la centrala termica ulterior. 

Poti sa faci si singur o spalare instalatie calorifere, dar trebuie sa stii de la inceput ca este o operatiune laborioasa si daca sunt din fonta, probabil vei avea nevoie de ajutor pentru a le putea muta.

Primul pas este golirea instalatiei de apa, apoi le demontezi, eliberand cele doua racorduri. Fie ca sunt calorifere otel, fie din fonta le vei duce intr-o zona unde sa le poti spala, fie in afara locuintei, fie in cada. 

Varianta clasica de curatare este cu apa, agitand energic caloriferul pentru a putea indeparta cat mai eficient depunerile si impuritatile. Se clatesc de cateva ori. Poti sa folosesti si solutie curatat calorifere pe care o lasi sa actioneze conform indicatiilor de pe ambalaj, apoi clatesti bine. 

O alta metoda mai eficienta este o curatare chimica, dar vei avea nevoie si de o pompa pentru a putea spala la interior cu un jet puternic. Daca nu ai cele necesare, poti sa apelezi la o firma care, chiar daca va avea un cost mai ridicat, va fi mult mai sigura si cu rezultate mai bune decat varianta clasica.

Dupa spalare se monteaza la loc, se pun racordurile de apa si se verifica sa fie bine fixate. Se umple instalatia cu apa si, daca este cazul, se face si aerisirea caloriferelor

Curatare la exterior

La exterior este mult mai usor de curatat. Initial verifici conexiunile sa fie in stare buna, sa nu picure, apoi caloriferele pot fi spalate cu apa si detergent. Cele din aluminiu sau otel se curata mai facil, fata de cele din fonta, deoarece au o suprafata lina, fara asperitati.

Cu ajutorul unui aspirator se indeparteaza praful, inclusiv pe partea superioara din grilaj, daca este cazul. Pentru o curatare calorifere fonta la exterior este nevoie de ceva mai mult timp, deoarece trebuie sa stergi fiecare element in parte, inclusiv in partea de jos, unde ai mai greu acces. 

Este foarte important sa asiguri o intretinere constanta a instalatiei de incalzire, fiind si o investitie importanta de care vrei sa beneficiezi cat mai mult timp. Indiferent ca este vorba de un calorifer in baie sau bucatarie, in camere, ca este din fonta, otel sau aluminiu, in timp prind praf si depuneri asa ca o curatare temenica, o data pe an, va fi binevenita. 

Chiar daca demontarea si montarea caloriferelor este o operatiune mai dificila, mai ales daca vorbim de cele din fonta care sunt foarte grele, este necesar macar la doi ani sa le cureti. In rest, trebuie sa le intretii pentru ca acestea sa degaje mai multa caldura, oferindu-ti confortul termic de care ai nevoie. 

 

Acum ca ai vazut care sunt pasii pentru a curata un calorifer, poti sa decizi daca vrei sa faci aceasta operatiune singur, sau daca nu poti sa apelezi la firmele de specialitate care vor executa operatiunea sigur, temeinic si in cel mai scurt timp. Astfel, vei fi pregatit pentru a face fata pe tot parcursul sezonului rece, conform mai multor studii, randamentul creste cu aproximativ 30% dupa o curatare. 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

ozoreanu emil

July 18, 2021 at 12:20 pm

am un calorifer si de la jumate in jos e mai putin cald ,ma gindesc sa nu fie robinetul

Raspunde