Cum se aeriseste un calorifer

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Caloriferul se incalzeste doar pe jumatate? Centrala functioneaza mai mult decat inainte? Auzi zgomote ciudate in instalatie? Probabil unul sau mai multe calorifere au acumulat aer. Iata cum poti rezolva problema, simplu si rapid, fara a avea nevoie de instalator sau unelte sofisticate.

 

Proces de intretinere simplu si usor de pus in practica in propria casa, aerisirea caloriferelor presupune eliminarea aerului acumulat in interiorul retelei prin cateva inchideri si deschideri a robinetilor de tur, retur si aerisire. Afla din acest articol ce castigi daca aerisesti periodic radiatoarele din reteaua de incalzire si cum duci la capat corect aceasta interventie.

 

Cand se face aerisirea caloriferelor

In timpul verii, apa din instalatie se poate scurge discret pe la imbinari, in cantitati mici si fara a lasa urme vizibile, dar suficient de mult pentru a permite aerului sa se acumuleze in locul sau. Din acest motiv este indicat sa faci o aerisire de calorifere la inceputul fiecarui sezon rece.

Perioada cea mai propice este la cateva zile dupa cei ai dat drumul din nou la incalzire, pentru o instalatie cu centrala proprie, si respectiv, in intervalul in care se fac probe la retea, daca mai esti inca conectat la sistemul centralizat.

In afara de aceasta interventie periodica de intretinere, aerisirea caloriferului mai este recomandata atunci cand:

 – in calorifer auzi zgomote ciudate, similare unor bolboroseli

 – caloriferul se incalzeste bine doar jos, iar in partea de sus ramane rece sau doar usor caldut

 – ai avut pierderi de apa din instalatie

 – ai facut recent reparatii la centrala.

Beneficiile aerisirii periodice a caloriferelor

Daca caloriferul contine aer, agentul termic nu mai circula cum trebuie si nu va mai putea sa isi indeplineasca rolul in mod eficient. De regula, in incaperea in care exista un calorifer care contine aer, temperatura va urca mai greu, iar daca ai acolo termostatul, centrala va functiona aproape in continuu. Asta inseamna atat costuri mai mari la gaz si confort termic compromis, cat si suprasolicitarea centralei cu afectarea duratei de functionare optima.

O aerisire de calorifer, realizata corect si la timp va asigura prin urmare:

 – incalzirea eficienta si uniforma a spatiului

 – economie la cheltuielile lunare

 – protejarea centralei si a instalatiei fata de suprasolicitare

 

Aerisire de calorifer – singur sau cu instalatorul

Din fericire, in cele mai multe cazuri, aerisirea caloriferului poate fi realizata chiar de proprietarul instalatiei, fara a mai apela la un instalator. Nici macar nu se compara cu situatiile serioase in care ai nevoie de asistenta profesionala, cum ar fi cazul in care curge apa din centrala, centrala nu se mai aprinde etc.

Exceptia o reprezinta procesul de aerisire a instalatiei in reteaua centralizata, care necesita interventie la coloana principala, si pentru are trebuie sa sesizezi administratia.

 

Materiale si scule pentru aerisirea caloriferului

Nu te ingrijora, subtitlul este mai lung decat lista in sine. Tot ce iti trebuie pentru a scoate aerul dintr-un calorifer este:

 – cheie pentru robineti

 – surubelnita pentru aerisitor

 – vas pentru colectarea apei

Schema de calorifer tur-retur

Pentru a intelege clar rolul fiecarui pas intr-o aerisire de calorifer trebuie sa stii cateva notiuni de baza despre acest element al instalatiei de incalzire, pe care le poti obtine si prin consultarea unei scheme de tur-retur. Un calorifer standard modern este prevazuta cu trei robineti:

 – robinetul de tur, prin care vine apa calda de la centrala – pozitionat in lateral sus, adesea prevazut cu termostat, usor de inchis si deschis prin rotire

 – robinetul de aerisire, conceput pentru a permite eliminarea aerului – pozitionat in partea de sus, in laterala opusa celei in care se afla robinetul de tur; se manevreaza cu o cheie de aerisire pentru calorifer, usor de gasit in magazinele de profil, sau surubelnita

 – robinetul de retur – prin care apa racita din calorifer se intoarce in instalatie, catre centrala – pozitionat in partea de jos, se manevreaza cu cheie sau surubelnita.

 

Cum se face o aerisire de calorifer

Orice aerisire de calorifer, realizata intr-o instalatie cu centrala proprie, presupune sase etape:

1. opreste centrala termica si inchidere robinetele de tur si retur de la caloriferul la care lucrezi

2. deschide aerisitorul, amplasand recipientul colector sub acesta si elimina aerul din calorifer (poate curge si apa, cu intreruperi)

3. deschide partial robinetul de retur, pentru a creste presiunea in calorifer, pe principiul vaselor comunicate, si elimina complet aerul, pana cand curge apa in jet lin, fara intreruperi

4. inchiderea aerisitorul si deschide robinetii de tur si retur la maxim

5. verifica si corecteaza presiunea din retea prin completarea cu apa, daca este cazul, pana se ajunge la 1.5bar in sistem

6. porneste centrala si verifica caloriferul si instalatia pentru eventuale scurgeri.

Observa daca presiunea ramane constanta cand centrala intra in stand-by si daca caloriferul se incalzeste uniform. Vei folosit aceeasi tehnica indiferent ca vorbim despre radiatoarele din incaperile principale, caloriferul din baie, de tip vertical, sau alte variante moderne de design.

 

Cum se face o aerisire pentru calorifer din fonta

Daca ai inca calorifere din fonta, vechi, este bine sa stii ca cel mai probabil nu vei gasi nici un aerisitor incorporat. In acest caz, trebuie sa cauti piulita olandeza si sa o infasori cu o carpa, lasand un colt sa atarne, sub care pui un vas de colectare. Pentru aerisire deschizi piulita. La fel ca si in cazul alternativei cu aerisitor, cand apa curge lin, fara intreruperi, poti inchide la loc piulita si considera aerisirea finalizata.

Sisteme automate de aerisire

Pentru cei care doresc sa taie de pe lista lucrurilor de facut periodic procesul de aerisire a radiatoarelor, exista aerisitor automat de calorifer. Include aceeasi supapa ca modelele manuale, insa este prevazut in plus, cu un plutitor, care coboara atunci cand in calorifer se acumuleaza aer si deschide singur supapa. Cand aerul este eliminat, apa urca in calorifer, o data cu el urca si plutitorul, iar supapa de inchide.

 

Ce este echilibrarea hidraulica a caloriferelor

Prin echilibrare hidraulica la calorifere se intelege reglarea functionarii caloriferelor in retea astfel incat debitul sa fie acelasi intre oricare doua radiatoare din instalatie, indiferent daca sunt la parte sau etaj si de pozitia pe care se afla in schema de legare a caloriferelor.

Aceasta echilibrare se face dupa reparatii la centrala termica, introducerea de noi calorifere in sistem sau inlocuirea caloriferelor existente cu unele mai mari sau mai mici. Este un proces care asigura functionarea eficienta a instalatiei si incalzirea uniforma a locuintei.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu