Cat de util e un robinet termostatic si pe care sa il alegi

Am modificat articolul ultima data pe: 18.05.24

 

Uita de incaperile incalzite inutil si de grija de a deschide si inchide periodic unele calorifere, pentru a obtine o temperatura uniforma in toate camerele. Un robinet cu termostat, chiar si in cea mai simpla varianta a sa, se ocupa automat de aceste probleme. Afla din acest articol ce rol are si cum il alegi pe cel potrivit. 

 

Incalzirea inegala a incaperilor dintr-o casa duce atat la facturi lunare mai mari, cat si la disconfort termic. Poti insa rezolva aceasta situatie neplacuta cu un robinet cu termostat, mecanic sau electronic, cu sau fara functie de programare. Este usor de instalat si folosit si completeaza foarte bine termostatul de la centrala.

 

Care este rolul termostatului?

In general, un termostat are rolul de a monitoriza si controla functionarea unui sistem de climatizare, folosind ca punct de reper temperatura din locuinta. Mai specific, un robinet cu termostat, numit si robinet termostatat, gestioneaza direct fluxul de apa calda in interiorul caloriferului, in functie de caldura din incapere. 

Iti recomandam asadar un robinet cu termostat la calorifer, pentru o functionare eficienta a centralei intr-o casa in care:

 • vrei sa mentii temperaturi diferite in fiecare incapere; 
 • caloriferele nu au fost dimensionate corect si unele camere se incalzesc mai repede decat altele;
 • doresti sa economisesti cat mai mult la facturile de gaz;
 • locuiesti intr-o casa cu etaj, iar parterul se incalzeste mai greu decat primul nivel.

Cum functioneaza un termostat de calorifer

Majoritatea modelelor sunt alcatuite din trei componente:

 • corpul termostatului sau robinetul;
 • un cap termostatic, care se infileteaza in jurul robinetului;
 • senzorul sau elementul sensibil la temperatura, prezent in capul termostatului. 

Capul permite setarea nivelului dorit de temperatura, senzorul detecteaza nivelul de caldura din incapere, iar robinetul inchide sau deschide valva de acces a apei calde in radiator, in functie de relatia dintre cele doua. 

 

Ce tipuri de robineti de calorifer, cu termostat, ai la dispozitie?

Incepem prin a preciza ca pentru incaperile in care tii radiatoarele inchise complet, este suficient un robinet de calorifer obisnuit, care permite gestionarea manuala a fluxului de apa. Daca vrei insa sa il tii deschis si sa poti mentine usor un anumit nivel de temperatura in incapere, ai nevoie de un robinet cu termostat la calorifer, pentru o functionare corecta. Poti alege dintre:

 • modele mecanice de robinet termostatat pentru calorifer – care indica grade Celsius prin simbol numeric (0: calorifer oprit, *: 5oC, nivelul antiinghet, 1: 10oC, 2: 15oC, 3: 20oC, 4: 25oC, 5: 30oC);
 • alternative electronice – cu ecran digital pe care poti citi valoarea temperaturii direct in grade.

Iti recomandam un cap cu termostat, mecanic, daca nu ai nevoie neaparat de o precizie foarte buna sau de optiuni suplimentare de programare ori acces de la distanta. Sunt cele mai populare, cele mai ieftine si cele mai potrivite daca vrei sa dotezi mai multe calorifere din casa si ai la dispozitie un buget limitat. 

Versiunile electronice ofera o precizie mai buna la setarea temperaturii, cu subdiviziuni de pana la 0.1 grade. Unele modele de termostat electronic de calorifer includ functie de programare, care iti ofera posibilitatea de a seta niveluri diferite de temperatura, pe intervale orare, iar cele mai scumpe permit conectarea prin wi-fi (termostat de calorifer wireless) la dispozitive precum tableta sau telefon si controlul de la distanta, similar unor termostate de centrala.

 

Ce rol are termostatul de camera intr-o locuinta cu calorifere cu termostat

Multi se intreaba care este rolul termostatului de calorifer intr-o casa in care exista deja un termostat conectat la centrala, si invers. Desi pare cumva ca functiile celor doua dispozitive se suprapun, ele sunt de fapt complementare.

Termostatul de la centrala mentine temperatura constanta in intreaga casa, comunicand direct cu centrala. Cel integrat in robinetul de calorifer gestioneaza o singura incapere si comunica doar cu sistemul de acces a apei in radiatorul respectiv. 

Intr-o locuinta in care se doreste posibilitatea de a controla separat confortul termic dintr-o anumita incapere, ai deci nevoie de ambele.

 

Unde montezi un robinet cu termostat pentru a functiona corect

Cand montezi un cap de termostat la calorifer trebuie sa stii ca senzorul poate da rezultate eronate daca este pozitionat:

 • prea aproape de suprafata radianta a caloriferului;
 • intr-o zona in care bate soarele;
 • dupa o masca folosita pentru a camufla radiatorul;
 • intr-un spatiu inchis de orice fel (in coltul camerei etc.);
 • aproape de perete, care se incalzeste mai greu.

Robinetul cu termostat se instaleaza intotdeauna orizontal, la minimum 80mm de calorifer. Pentru ca exista si situatii in care aceasta conditie nu poate fi respectata, iti reamintim ca poti alege si robineti termostatati cu bulb sau senzor distantat, care este amplasat separat de cap.

Unii specialisti recomanda evitarea montarii de robinet cu cap termostatic pe un calorifer de baie pe motiv ca vaporii de apa calda pot influenta senzorul, ducand la oprirea eronata a radiatorului. Depinde insa si unde este amplasat caloriferul. Daca este situat la o distanta suficient de mare de dus sau cada, efectul va fi mai putin important.

Cum intretii corect un robinet termostatic

Pentru a evita blocarea robinetilor, se recomanda:

 • deschiderea la maxim in anotimpul cald;
 • deschiderea si inchiderea periodica a celor mentinute inchise intr-o incapere care nu necesita incalzire pe timp de iarna.

Evita sa folosesti substante abrazive, solventi sau solutii acide agresive atunci cand cureti robinetul unui calorifer de centrala, pentru ca il poti deteriora, mai ales daca este o versiune electronica. Si daca tot vorbim despre optiunile electronice, nu uita ca un astfel de robinet de calorifer cu termostat are nevoie de baterii pentru alimentarea display-ului.

 

Cele mai populare branduri de robineti de calorifere cu termostat

Daca te-ai hotarat sa cumperi un robinet cu termostat la calorifer, pentru o functionare economica, ai la dispozitie o oferta foarte variata. Poti opta pentru un termostat Ariston, un robinet termostatat Danfoss, o versiune de la Heimeier, un robinet termostatat Herz, dar si o varianta Immax sau Meross, branduri care ofera produse compatibile cu noile sisteme de casa inteligenta (Zigbee, Alexa etc.). 

Preturile variaza de la 40 – 50RON, in cazul modelelor mecanice, si pana la 200 – 600RON pentru cele electronice, in functie de brand si forma de vanzare. Cele mai multe versiuni mecanice sunt comercializate in set cu robinet de retur si robinet de tur pentru calorifer, iar modelele electronice sunt uneori combinate in pachete cu mai multe piese, pentru a deservi intreaga casa.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu