Cum curatam toaleta: 6 secrete eficiente

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Toaleta este adeseori considerata un fel de Cenusareasa a locuintei. Privita ca fiind cel mai murdar loc din casa, ea este frecvent nedreptatita; se pare ca cele mai murdare locuri din casa nu au nici o legatura cu baia! Chiar si asa, curatarea vasului de WC ramane o preocupare importanta. Tu procedezi corect?

 

Atunci cand vine vorba despre curatarea toaletei, un lucru este sigur: e genul de activitate care trebuie desfasurata frecvent si impecabil. In continuare, cateva sfaturi practice pe acest subiect, pentru ca vasul de WC sa fie intotdeauna impecabil, cu minimum de efort din partea ta. 

 

Ai tot ce iti trebuie?

Imagineaza-ti ca ai manusile puse si esti cu mainile in toaleta cand realizezi ca iti lipseste o anumita solutie de curatare. Scoate manusile, spala-te pe maini, umbla in dulap, pune alta pereche de manusi pentru ca prima nu mai poate fi folosita. Incomod, nu?

Mult mai simplu este sa te asiguri de la bun inceput ca ai la indemana tot ce iti trebuie. Pe lista poti sa pui manusile de menaj, prosoape de hartie sau lavete speciale, solutie dezinfectanta, o perie pentru WC, o solutie speciala de curatare a toaletei.

Daca ideea de a folosi chimicale speciale pentru WC, bogate in clor sau in oxigen activ, nu te incanta, poti prepara singur propria solutie de curatare, ecologica, din sare, peroxid si praf de copt, sau din otet si bicarbonat.

 

 

Fa exteriorul sa straluceasca!

Majoritatea persoanelor se concentreaza asupra interiorului vasului de toaleta, insa este doar o iluzie ca exteriorul ar fi cu mult mai curat. Foloseste spray-ul dezinfectant pentru a pulveriza intreg exteriorul WC-ului, inclusiv zonele mai greu accesibile cum sunt baza acestuia, zona de sub colac sau din spate, spre teava de evacuare. 

De fiecare data cand se trage apa, particule din interiorul vasului sunt pulverizate pe suprafetele din jur, astfel ca peretii si podeaua din proximitatea vasului sunt cu siguranta improscate cu aceleasi bacterii. 

O etapa esentiala presupune sa…astepti. O greseala frecventa pe care o face lumea este ca aplica solutia dezinfectanta si apoi o sterge imediat, fara a avea rabdare sa o lase sa actioneze macar 5 minute. Cat astepti ca ea sa isi faca efectul, te poti ocupa si de interiorul vasului. 

 

Curata bine interiorul!

Exista o multime de substante de curatare a WC-ului si toate au un element comun: sunt super agresive tocmai pentru ca ajung sa se dilueze in apa din toaleta. Daca faci un efort suplimentar sa scoti aceasta apa, vei putea sa rezolvi si problema depunerilor de piatra de pe vas, folosind solutii mai putin toxice si muncind semnificativ mai putin.

Daca vrei sa prepari propriile solutii de curatare, poti face o solutie care sa contina o ceasca de sare de masa, o ceasca de bicarbonat de sodiu si o ceasca de inalbitor pe baza de oxigen. Pulverizeaza amestecul pe suprafata care trebuie curatata si asteapta cateva minute: bicarbonatul indeparteaza depunerile, sarea e un abraziv natural, iar inalbitorul nu doar ca ofera stralucirea cautata, dar are si rol dezinfectant. 

O alta varianta de curatare este prin turnarea unei cesti de bicarbonat si a uneia de otet direct in vas. Pe de alta parte, daca preferi sa folosesti produse din magazine, opteaza pentru solutii care contin oxigen activ, nu clor, care poate fi foarte iritant.

Indiferent care este solutia de curatare pe care o preferi, asigura-te ca aplici suficienta si imediat sub marginea de sus a vasului. Si acum ai de asteptat intre 5 si 10 minute, deci probabil ca e cazul sa te intorci la curatarea exteriorului. 

 

Sterge, curata clateste

Chiar daca preferi produsele refolosibile, exista momente in care alternativele de unica folosinta sunt preferabile, iar curatarea vasului de toaleta este unul dintre acestea. Prosoapele de hartie vor sterge excesul de dezinfectant odata ce acesta si-a facut treaba, si e tot ceea ce ai nevoie. Intotdeauna sterge de sus in jos si nu uita sa cureti si podeaua si peretii din jurul vasului. Vei avea surprize neplacute observand cata mizerie este adunata in aceste zone. Arunca servetelele direct in cosul de gunoi, pe care iti recomandam sa il ai langa tine. 

Nu uita: in cazul utilizarii unei solutii dezinfectante, nu este necesar sa clatesti cu apa. Poti renunta, deci, la obiceiul neigienic al lavetei reutilizabile, care trebuie spalata si dezinfectata cumva…

 

 

Cum scap de pete?

Pentru indepartarea depunerilor de pe vasul de WC cea mai buna solutie este cea a unei perii speciale, aspre, cu care sa freci interiorul si zona de sub colac. Daca observi depuneri de culoarea ruginei, poti da vina pe calitatea apei, foarte dura in zona in care locuiesti. Odata acestea indepartate cu peria, e suficient sa tragi apa ca sa cureti eventualele resturi ramase pe portelan. 

Daca discutam despre pete pe capac WC, care nu dispar cu simpla folosire a dezinfectantului, probabil ca e mai bine sa iei in calcul inlocuirea acestuia cu unul nou, din motive de igiena. 

 

Nu ai terminat! Curata bine instrumentele folosite!

O idee pentru curatarea periei de toaleta este sa o fixezi sub colacul WC-ului si sa torni peste ea un dezinfectant. Lasa-l sa actioneze cateva minute, apoi trage apa si clateste si peria cu aceasta ocazie. Lasa peria sa se usuce bine la aer inainte de a o pune la loc in suport, altminteri nu faci decat sa incurajezi dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. 

Inainte de a scoate manusile, spala-te pe maini cu apa calda si sapun. Astfel, le vei putea indeparta fara sa te murdaresti si tu la randul tau. Daca discutam despre manusi de unica folisinta, pune-le direct la gunoi; daca sunt manusi de menaj, pastreaza-le intr-o zona speciala si foloseste-le pe viitor la aceeasi activitate. 

Tine seama de faptul ca probabil ai pus mainile cu manusi murdare pe diverse flacoane cu solutii de curatare. Probabil ca ar fi bine sa le stergi si pe ele cu un servetel umed inainte de a le pune inapoi in dulap, chiar daca ai un spatiu destinat in exclusivitate lor. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu