Motive ca sa tii toaleta acoperita cand tragi apa

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Atunci cand ne gandim la igiena referitoare la toaleta luam in calcul mizeria din baile publice, frecventa de dezinfectare si spalare a WC-ului de acasa si o multime de alte asemenea elemente. Prea rar luam in calcul un aspect extrem de important: ce se intampla atunci cand tragem apa.

 

Desi toaletele moderne reprezinta un progres semnificativ fata de wc-ul din fundul curtii, ele nu sunt nici pe departe atat de igienice si de inofensive asa cum avem impresia. Traiai cu senzatia ca, dupa ce tragi apa, toata mizeria a plecat la vale in teava de canalizare? Exista niste studii care spun ca lucrurile nu stau chiar asa. 

 

Trage apa doar dupa ce pui capacul!

Este un indemn vehement adresat de catre specialisti care au studiat ce se intampla in momentul in care tragi apa la orice toaleta. El este sustinut de o serie de studii, unele dintre ele deloc recente, care au examinat incarcatura bacteriana din aer si din preajma vasului de toaleta, inainte si dupa trasul apei cu wc-ul descoperit. 

 

Ce se intampla cand trag apa?

Pe peretii vasului de toaleta, oricat de curati ar parea acestia, exista o multime de bacterii dintre cele care populeaza intestinul fiecaruia dintre noi. Problema este ca desi multe dintre aceste microorganisme sunt inofensive atunci cand se afla la locul lor, in colon, ele devin patogene atunci cand sunt inghitite. Asta ca sa nu mai mentionam speciile care ar oricum potential patogen ridicat, cum sunt bacteriile Salmonella si Shigella sau virusurile de tipul norovirusului sau virusul hepatitei A.

Atunci cand declansezi jetul de apa, acesta este eliberat sub presiune si formeaza un veritabil norisor de particule lichide in suspensie, denumit si aerosol. Aceste particule sunt improscate cu forta in aer, dupa care aterizeaza peste tot pe obiectele din jur, inclusiv pe tine si pe hainele tale. De asemenea, o parte dintre ele sunt inhalate in momentul in care inspiri. 

 

 

Dezgustator, nu-i asa?

Si asta nu e tot. Poate ar trebui sa stii, de asemenea, ca germenii care ajung in vasul de toaleta au potentialul de a ramane acolo mult timp dupa ce tragi apa. Oamenii de stiinta au facut un experiment, intr-un spatiu care simuleaza o baie obisnuita, si au constata ca acele bacterii patogene pe care ei insisi le-au “plantat” in vasul de toaleta sunt dispersate pe o arie larga, ajungand pe pereti, pe podele si chiar si pe periutele de dinti…

In plus, chiar daca la fiecare tragere a apei concentratia de germeni din vasul ceramic s-a redus, dupa cateva episoade de acest gen ea s-a stabilizat la un anumit nivel si a ramas constanta pana la momentul in care a fost indepartata mecanic, cu sau fara ajutorul unui detergent sau al unui dezinfectant. 

 

Devine din ce in ce mai scarbos. Practic, ce pot sa fac?

Avand in vedere ca fiecare dintre noi foloseste toaleta de mai multe ori pe zi, este evident important sa afli care este solutia potrivita pentru aceasta situatie. Desigur, primul raspuns, cel mai evident si mai la indemana, este ca ori de cate ori tragi apa, sa faci asta abia dupa ce ai acoperit integral vasul de WC cu capacul aferent.

Pentru ca igiena baii tale sa fie la un nivel acceptabil, este desigur nevoie ca toti membrii familiei sa procedeze la fel. Iar daca esti ingrijorata despre colegii de la tine de la birou, presupunand ca ei nu sunt prea multi, poti face o tentativa de a-i educa si pe ei, prin intermediul unor flyere, al unui afis interesant aplicat pe usa cabinei din baie sau chiar dand forward la acest articol. 

Tot cand vine vorba despre propria locuinta, o atitudine recomandata de catre specialisti este sa depozitezi obiectele de uz personal in dulapioare inchise. Nu e deloc o idee buna ca periutele sa fie puse intr-un simplu pahar, eventual pe partea de chiuveta orientata catre WC, mai ales in baile inguste si inghesuite de bloc. Acestea, accesoriile pentru machiaj, cremele pentru fata si maini si o multime de alte accesorii stau mult mai bine in spatii inchise. 

O alta solutie practica, interesanta si care ar putea sa iti intre in obicei este sa folosesti, in rezervorul toaletei, acele solutii de dezinfectare si parfumare. Chiar daca aerosolii imprastiati la tragerea apei raman prezenti, incarcatura microbiana generala a vasului de WC va scadea semnificativ. 

Nu in ultimul rand, recomandam folosirea periei de toaleta cat mai frecvent. Curatenia mecanica garantata de perii sai aspri e mai eficienta decat multe alte solutii si e singura care reuseste sa mentina vasul intr-o stare de igiena adecvata. 

 

Ce ma fac in toaletele publice?

Este adevarat ca multe dintre toaletele publice nu au capac pentru vasul de toaleta, iar atunci cand acesta exista, probabil ca nu te simti deloc tentat sa il atingi si pe el! Ei bine, se pare ca singura solutie acceptabila in aceasta situatie este sa lasi trasul apei pentru ultima clipa si sa iesi imediat din cabina, odata ce ai declansat butonul respectiv. 

 

 

Tipul de colac de WC ma poate ajuta cu ceva?

Sigur ca fiecare dintre noi cauta produse de cat mai buna calitate, iar cel mai bun capac de WC nu face exceptie de la aceasta regula. Din pacate, din acest punct de vedere, brandul sau designul alese conteaza prea putin: aerosolii despre care povesteam se formeaza si se imprastie indiferent de tipul de produs pe care il folosesti.

Totusi, alegerea unui model de calitate iti garanteaza confort, durabilitate si usurinta in intretinere si igienizare, asadar nu e cazul sa te multumesti cu putin, nici macar la acest capitol. Un capac din plastic subtire si prost se va pata, va crapa, va face zgomot si in general va fi mult mai incomod de utilizat decat unul din duroplast, cu sistem de inchidere lenta. 

 

Trebuie sa mai stiu si altceva?

Este o precizare pe care trebuie sa o facem pentru ca, din punct de vedere statistic, se pare ca romanii stau foarte prost la capitolul reguli elementare de igiena. Este obligatoriu ca de fiecare data dupa ce ai folosit toaleta, fie ca e vorba despre cea de acasa, de cea din mall sau de cea din gara, sa te speli temeinic pe maini cu apa si sapun. 

Nu uita ca atunci cand iesi din baie este uneori nevoie sa atingi clanta pe care cu siguranta au atins-o, inaintea ta, si persoane certate cu igiena. Incearca pe cat posibil sa eviti sa apuci clanta cu palma, ci incearca in schimb sa deschizi usa cu cotul.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu