Cum sa repari toaleta in 4 pasi simpli

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Cea mai frecventa problema intampinata in cazul vaselor de toaleta este legata de rezervorul care pare sa nu se mai umple corespunzator, sa curga mereu sau sa nu curga atunci cand este declansat. Remedierea problemei este rapida si usoara chiar si pe cont propriu!

 

Stim cu totii cat de greu este sa gasesti, in aceste vremuri, un instalator priceput, mai ales daca ai nevoie de el repede, prin urmare ne-am propus sa iti explicam, in cativa pasi simpli, cum poti repara chiar tu rezervorul toaletei, in cazul in care acesta pare sa nu mai functioneze corect. 

 

Reglarea flotorului

Aparitia unor scurgeri la vasul de toaleta poate cauza pierderi mari in timp, de aceea e bine sa fie remediata cat mai rapid dupa ce ai observat-o. Iar vestea buna este ca poti face asta cu minimum de efort si de unelte, prin simpla reglare a flotorului.

Este considerata a fi una dintre cele mai simple si mai usoare operatiuni pe care le ai de realizat in ceea ce priveste un vas obisnuit de toaleta. Nu necesita utilizarea de unelte si poate fi realizata, chiar si de catre un necunoscator, in mai putin de jumatate de ora.

Cauta robinetul care opreste alimentarea cu apa a rezervorului si inchide apa. Trage apa, astfel incat rezervorul sa se goleasca complet.

Odata ce rezervorul este gol, invarte butonul de tragere a apei si trage-l in sus pentru a-l scoate. Rotirea se face, in general, in sens invers acelor de ceasornic.

Odata indepartat butonul, ridicarea capacului rezervorului este simpla; iti recomandam totusi sa folosesti ambele maini pentru manevra asta, forma sa si materialul din care e facut neoferind un grip prea grozav. Asaza-l undeva pe jos, intr-o zona sigura, din care nu are cum sa cada si unde nu te impiedici de el.

Identifica flotorul si trage clema pana la nivelul dorit, dar tine cont de o informatie foarte importanta: apa din rezervor nu ar trebui sa depaseasca jumatate din volumul total al acestuia.

Inlocuirea flotorului

De multe ori, operatiunea mentionata mai sus, ajustarea flotorului, este suficienta pentru a elimina eventualele scurgeri, dar uneori aceasta manevra pur si simplu nu rezolva problema. Daca scurgerile persista, probabil ca vechiul flotor este uzat si este necesar sa fie inlocuit. 

Aceasta manevra este considerata a avea un nivel mediu de dificultate, o persoana fara experienta in acest domeniu putand avea nevoie de pana la o ora pentru a remedia problema. In plus, vei avea nevoie sa achizitionezi un nou flotor, dintr-un magazin de specialitate – preferate de catre specialisti sunt modelele cu garnitura de reducere a socurilor, care sunt mai silentioase si par sa fie eficiente si pentru economie de apa.

De data aceasta trebuie sa ai la indemana si o cheie reglabila si un cana sau un pahar, pentru ca operatiunea sa se desfasoare corespunzator. 

Vei parcurge pasii mentionati mai sus: opresti alimentarea cu apa a rezervorului, scoti butonul de declansare a apei si capacul rezervorului, pe care le pui intr-o zona sigura si unde sa nu te incurce. 

Scoaterea flotorului uzat este simpla si usor de facut, nu mai intram in detalii pentru ca e imposibil sa nu reusesti sa faci asta singur. In locul celui vechi il vei pozitiona pe cel nou, exact in locul de prindere special conceput pentru tubul de alimentare. 

Odata flotorul asezat pe pozitie, il vei fixa pe loc cu ajutorul piulitei ce se strange cu cheia reglabila.Tubul de alimentare trebuie de asemenea fixat pe pozitie. 

Etapa urmatoare isi propune sa curete acest sistem nou montat. Pentru asta va trebui sa ridici robinetul superior al flotorului pe care abia l-ai pozitionat si ideal ar fi sa faci asta tinand un pahar deasupra supapei, pentru a evita improscarea cu apa murdara. Deschizi alimentarea cu apa, astfel incat praful si mizeria sa fie alungate din sistem. De indata ce mizeria a fost indepartata, opreste din nou alimentarea cu apa.

Urmeaza sa montezi la loc partea superioara a flotorului; manevra este foarte simpla, strangerea efectuandu-se printr-o rotatie scurta, de 90 de grade, in directia acelor de ceas. Deschizaturile din partea superioara sunt special concepute pentru asta. 

Operatiunea nu este incheiata pana nu reglezi nivelul de apa cu ajutorul clemei de reglare, respectand regulile mentionate mai sus. 

 

Inlocuirea tamburului

Scurgerile din vasul de toaleta pot fi produse si de degradarea sau defectarea tamburului, cazi in care este suficienta inlocuirea acestuia. Manopera pe care o ai de realizat este considerata usoara, se estimeaza ca va dura mai putin de 30 de minute si ii este accesibila si unei persoane fara experienta. 

Opreste alimentarea cu apa, goleste rezervorul, scoate butonul de declansare a apei si capacul si asaza-le la indemana. Scoate tamburul de pe pivotul pe care sta asezat si profita de ocazie pentru a curata interiorul rezervorului cu o laveta curata; frecvent exista depuneri de mazga sau calcar pe peretii acestuia.

Inainte de instalarea noului tambur, strange lantul dintre acesta si butonul de declansare a jetului de apa. Tamburul trebuie sa se poata misca in sus si in jos. Abia acum e momentul potrivit sa asezi tamburul cel nou pe pivot. 

 

 

Intretinerea uzuala a rezervorului de toaleta

Rezervorul este frecvent uitat de catre utilizatorii oricarei bai, pana in momentul in care acesta se defecteaza si nu mai functioneaza corespunzator. Totusi, pentru a-i prelungi durata de functionare, pentru a preveni intr-o oarecare masura defectiunile si pentru a mentine mai usor igiena intregii toalete, specialistii iti recomanda sa folosesti deodorantele dezinfectante pentru rezervor. 

Este vorba despre niste cuburi colorate care se introduc in rezervorul de apa si care se dizolva treptat, eliminand in aceasta substante dezinfectante, parfum si un colorant. Multumita lor, atunci cand tragi apa, intregul vas de toaleta va fi dezinfectat, mizeria din el se va curata mai bine de pe pereti, iar aderenta resturilor la vasul de ceramica va fi mult redusa. In plus, se reduc depunerile din interiorul rezervorului si orice reparatie vei avea de facut la  acesta va fi mai usor de realizat pentru ca iti va fi mai usor sa localizezi scurgerea. 

Desigur, utilizarea acestui gen de produs nu te scuteste de spalarea regulata a vasului si a oricaror capace WC (aici lista comparativa) ai avea montate pe acesta.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu