10 lucruri pe care le poti face pentru a inlatura umiditatea din locuinta

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Nimanui nu-i place mirosul jilav al unui spatiu umed, dar simturile sunt cu atat mai deranjate cat este vorba despre propria locuinta. Igrasie, mucegai, mobila stricata, copii raciti frecvent, tuse, stranut si probleme de respiratie, sunt doar cateva dintre consecintele neplacute care vin impreuna cu o casa asediata de umezeala.

Din fericire exista o sumedenie de solutii care te pot ajuta sa aduci interiorul locuintei la un nivel sanatos al concentratiei vaporilor de apa, care sa nu iti afecte negativ organismul. Unele necesita investitii financiare semnificative, altele doar putina grija, timp si disciplina.

 

Ocupa-te de cauze

Poti merge desigur direct la magazin pentru a cumpara primul dezumidificator care iti iese in cale, dar, daca nu rezolvi cauza care a dus la cresterea umiditatii in locuinta, nu vei face decat sa mentii un echilibru temporar intre performantele aparatului si sursa vaporilor de apa si sa platesti facturile pentru energia consumata de dispozitiv.

Umezeala poate proveni din tevi fisurate in reteaua de apa rece si calda de la tine din apartament, situatie in care poti opta pentru a repara singur problema, daca esti destul de priceput, sau pentru pentru a aduce un instalator profesionist.

Sursa mai poate fi insa acoperisul, daca stai la casa sau la ultimul etaj de bloc, situatie in care va fi nevoie de reparatii exterioare, sau o scurgere la vecinul de sus, caz in care trebuie sa discutati impreuna rezolvarea problemei.

O data remediata defectiunea, poti incepe sa te ocupi fara griji de eliminarea umezelii deja instalate si a consecintelor fizice pe care le-a avut asupra peretilor si mobilierului.

 

 

Opteaza pentru dusuri mai racoroase

Una dintre sursele umezelii din locuinta sunt vaporii de apa degajati atunci cand faci dusuri sau bai fierbinti, mai ales daca nu ai geam la baie sau ventilator integrat in perete si obisnuiesti sa aerisesti spatiul lasand usa deschisacatre hol.

Daca pe timpul iernii ai uneori nevoie de o baie care sa scoata frigul din tine, vara iti poti permite, si este chiar indicat, sa optezi pentru o temperatura mai redusa a apei, care va degaja astfel mai putini vapori. In plus, medicii dermatologi spun ca aceasta manevra este sanatoasa si pentru pielea ta.

Apa fierbinte inlatura uleiurile naturale care protejeaza tegumentul, facandu-l mai sensibil la agenti patogeni. Temperatura maxima recomandata este prin urmare cea de 41 de grade, o modalitate simpla de verificare fiind culoarea pe care o are pielea ta sub dus – daca se inroseste, inseamna ca apa este prea fierbinte.

 

Aeriseste frecvent locuinta

O regula simpla spune ca, atat timp cat afara nu este un nivel foarte ridicat de umiditate, poti regla valorile din interior deschizand pur si simplu geamul. Curentii de aer circula vaporii de apa catre exterior, uniformizand compozitia si ajutandu-te sa scapi de umezeala cu un simplu gest, fara costuri aditionale.

Aeriseste deci incaperile in fiecare zi, chiar si in sezonul rece, pentru a asigura un aer curat si sanatos.

 

Pastreaza gurile de aerisire curate

Apartamentele de blocuri sunt dotate cu guri de aerisire, de regula in baie si bucatarie si uneori si in hol, care asigura eliminarea gazelor toxice eliberate accidental de instalatiile de utilitati, a vaporilor de apa si a mirosurilor neplacute. Din nefericire, pentru ca starea lor este adesea ignorata, de multe ori aceste spatii sunt chiar ele sursa izului deranjant si a umezelii.

Mai ales daca gatesti mult si nu ai hota in bucatarie, sau fereastra la baie, si gura de aerisire este singura modalitate eficienta de circulare a aerului, ai grija sa fie mereu in stare buna si anunta administratia cand observi ca ceva nu este in regula.

 

Asigura modalitati suplimentare de circulare a aerului

Printre acestea se afla hotele pentru bucatarie, care se monteaza desupra aragazului sau plitei si asigura eliminarea directa a vaporilor de apa si mirosurilor, fara a le mai da voie sa se imprastie prin incapere.

O alta solutie o reprezinta ventilatoarele. Cele mai bune sunt desigur cele montate in perete sau in geam, cu acces la exterior, dar, la fel de utile, sunt si modelele cu picior sau de birou, care asigura o mai buna circulatie a aerului in incapere.

 

 

Foloseste-te de plante

Plantele de camera fac mai mult decat sa infrumuseteze incaperea, unele dintre ele asigurand si o aroma placuta, altele alungand insectele si o parte contribuind la reducerea umezelii. Daca in casa aerul nu este destul de umed incat sa apelezi la un dezumidificator bun, poti opta pentru cresterea unor specii de apartament care te pot ajuta discret si sanatos in aceasta privinta.

Pe lista optiunilor se afla spathiphyllum, chamaedorea, iedera, feriga si tillandsia, plante care se adora spatiile umede si folosesc apa din aer pentru a se hrani.

 

Evita sa usuci haine in casa

O data ce a venit anotimpul cald si rufele tale nu mai raman inghetate pe termen nelimitat pe balcon, nu mai ai motive sa le usuci in casa. Daca nu ai un astfel de spatiu exterior si nici uscator separat, verifica daca iti este permis sa instalezi suporturi de uscat in afara geamurilor si monteaza macar unul.

In cazul in care tot ce poti face este sa le usuci in interior, alege o incapere cu ferestre mari, pe care sa le poti deschide usor si des, incalzita bine si expusa cat mai mult soarelui. Bineinteles, un dezumidificator cu saruri ar putea retine o mica parte din vaporii de apa.

 

Incearca solutii naturala si ieftine

Daca nu vrei sa cumperi un dezumidificator, poti improviza un sistem de captare a umezelii folosind carbune sau sare, doua substante care absorb in mod eficient apa din atmosfera. Ai nevoie insa de un recipient cu o gaura de scurgere si un altul in care sa colectezi lichidul adunat.

Pentru ca aceste variante te ajuta doar pana la un anumit nivel, nefiind la fel de eficiente ca dispozitivele concepute special pentru captarea apei, este bine sa evaluezi atent efectele si sa apelezi la artileria grea daca este nevoie.

 

 

Instaleaza un aparat de aer conditionat

Marea majoritate a modelelor de aer conditionat includ si program de dezumidificare, ce poate fi folosit si separat de cel de ventilatie. Sunt prevazute in plus cu filtre performante care te ajuta sa mentii aerul curat.

 

Cumpara un dezumidificator

De la incaperi cu pereti exteriori catre nord, care dezvolta umezeala din cauza incalzirii insuficiente, si pana la situatii in care ai fost inundat si cauti o solutie pentru indepartarea vaporilor de apa din aer, cele mai bune dezumidificatoare iti ofera exact performantele de care ai nevoie, cu consum redus si eficienta maxima.

Poti alege intre variante care colecteaza pana la 10 – 11l pe zi, care sunt cele mai populare pentru uz casnic, modele de 15 – 16l/zi sau chiar versiuni profesionale, care ajung sa elimine din atmosfera pana la 50l/zi, folosite in situatii speciale.

Pentru ca un astfel de mediu este propice dezvoltarii microorganismelor, iti propunem sa cauti o varianta care include un filtru de calitate, ce poate opri si sporii ciupercilor care au inceput sa se inmultesca in casa ta.

In acest fel reduci rapid dezvoltarea mucegaiului si obtii nu numai un aer cu umiditate optima, de 30 pana la 60%, ci si unul curat, care poate fi respirat in siguranta.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu