5 sfaturi pentru a proiecta corect instalatia electrica a locuintei

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Instalarea retelei electrice este unul dintre aspectele ce tin de amenajarea locuintei, in care nu vrei sa improvizezi si sa fii creativ, ci sa respecti standardele si sa combini cat poti de bine confortul cu siguranta. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti si care te vor ajuta sa treci cu bine peste acest pas in obtinerea caminului dorit, cu o instalatie electrica noua si sigura .

 

Trebuie sa renovezi locuinta si vrei sa intervii si la nivelul instalatiei electrice? Iti construiesti casa de la zero si te apropii in curand de etapa in care trebuie sa stabilesti prizele si intrerupatoarele?

Pentru a fi sigur ca lucrarea este de calitate, ca nu va fi nevoie sa faci modificari cand nici nu te astepti, ca nu iti umpli casa de cabluri electrice de prelungitor, trebuie sa stii cateva reguli de baza care definesc o instalatie electrica corecta si sigura.

Ce fel de cablu se foloseste la instalatia electrica?

Pentru casa si apartament se folosesc conductori din cupru si se dimensioneaza diferit pentru circuitul de prize si pentru cel dedicat iluminarii. Pentru prize se folosesc cabluri de 2,5 milimetri, in timp ce pentru iluminat se pot alege cabluri de 1.5 milimetri.

Ca tip de conductor, cei din cupru se impart in multiple subcategorii. Dintre acestea, cablurile electrice cu cod de identificare FY sunt cele mai uzual intalnite in retele electrice fixe. Acestea au izolatia din PVC vor putea fi protejate de tuburi ingropate in tencuiala.

Varianta CYY, in schimb, este una rigida si va putea fi utilizata atat in interior, cat si in exterior; bineinteles, protejata de canale pentru instalatii electrice. O alta versiune des utilizata in instalatii de casa ar fi MYYM, tot din cupru.

 

Ce sigurante se vor folosi la prize?

Daca locuiesti la casa de mici dimensiuni sau apartament, un tip de siguranta recomandat pentru priza va fi varianta de 16 A. Unii spun ca e mai bine sa optezi pentru sigurante de 25 A pe circuitul de prize, insa un consumator care poate deteriora o siguranta atat de mare nu prea merita pastrat, intrucat are o eficienta energetica scazuta.

In cazul locuintelor de mari dimensiuni si al unui numar mare de consumatori, trebuie subliniat faptul ca datele problemei se schimba, intrucat se recomanda mai degraba adaugarea unui nou circuit, decat redimensionarea sigurantelor.

 

Cat costa instalatia electrica la casa?

Ca pret instalatia electrica pentru casa va fi o investitie relativ costisitoare, putandu-se extinde la peste 9000 RON. Daca vrei sa beneficiezi de siguranta inainte de toate, vei intelege de ce nu e bine sa faci rabat la calitate.

La refacerea completa a instalatiei electrice pentru apartament, costurile mai mari vor fi cele pentru manopera si se pot extinde peste 4500 RON la un apartament de 3-4 camere. Pentru materiale si aparataj, costul se poate incadra in 4000 RON.

In schimb, pentru o instalatie electrica la casa, pretul se poate extinde peste aceste valori, mai ales daca ai cumparat casa fara bransament la retea. Pa langa actele si dosarul necesar, costul proiectului instalatiei si al obtinerii autorizatiilor poate fi unul usturator.

  • Profita de standarde si reguli

Daca in cazul finisajelor, mobilei si chiar al structurii casei este bine si de preferat sa gasesti o formula personalizata, care sa exprime propria ta varianta de confort si stil, cand vorbim despre sistemul electric, trebuie subliniat ca secretul succesului este standardizarea.

Rolul regulilor de amplasare sunt in acest caz aceleasi in fiecare casa si anume, de a feri cablurile de expunere la apa, caldura si foc si de a facilita accesul profesionistilor in cazul unor defectiuni. In acelasi timp, stiind clar pe unde se afla cablurile, puteti chiar voi face modificari, precum instalarea de tablouri sau rafturi suspendate, fara a va expune riscului de a nimeri cu un cui sau surub in firele incarcate cu electricitate si de a afecta instalatia electrica.

Avand ca argumente cele de mai sus, este bine sa stii ca intreaga retea de cabluri se instaleaza in pereti, in linii drepte si perpendiculare, orizontal si vertical, astfel incat, plecand de la un element extern (priza, intrerupator, lustra) sa poti identifica cat mai exact traseul instalatiei electrice. Astfel vei sti ca nu ai niciodata ce cauta cu o bormasina deasupra unei prize.

Distributia se face, de obicei, pozitionand un traseu orizontal principal in partea de sus a peretelui, in siguranta si astfel mai putin expusa riscului de inundatie, la distanta de cel putin 15 cm de tavan. De acolo coboara pe rand trasee catre consumatorii individuali instalati sau se poate extinde spre unitatile de aer conditionat.

Alte reguli de care este bine sa tii cont cand planifici instalatia includ: pozitionarea cablurilor la cel putin 10 cm distanta de ramele usilor si ale ferestrelor, asezarea prizelor la minim 30 cm de sol si a intrerupatoarelor la 90 cm deasupra podelei. Intre conductele prin care trece apa calda si cabluri trebuie sa ramana cel putin 15 – 20 cm, iar fata de tevile de gaz se pastreaza o distanta de siguranta de 40 cm.

  • Planifica din timp

Pentru ca nu este usor sa pui pe hartie amplasarea macar aproximativa a mobilierului si punctelor in care ai nevoie de priza sau intrerupator, iti recomandam sa te apuci din timp de planificare. Vei trece cu siguranta prin mai multe ciorne, pana la varianta care sa te multumeasca.

Nu uita sa evaluezi corect electrocasnicele din bucatarie, necesarul de prize din living (televizor, boxe, router de Internet, aer conditionat etc.) si din incaperea in care vei dori sa lucrezi (laptop, imprimanta, scanner, tableta, telefon etc.).

De asemenea, gandeste-te dinainte ce aparate vrei sa adaugi in locuinta, pentru confort, dincolo de standardul minim. De exemplu, daca doresti sa amplasezi un ventilator in baie, va fi nevoie sa il poti conecta la un intrerupator separat sau la acelasi care gestioneaza becul si sa il poti monta in apropierea tavanului.

Pentru cei care se gandesc sa foloseasca un aer conditionat mobil, amplasarea de prize in apropierea zonelor cu fereastra sau balcon elimina necesarul unui prelungitor in plus. Bineinteles, daca ai proiectat instalatia gandind in perspectiva, cu un numar suficient de prize, nici nu va fi nevoie de vreun prelungitor intins permanent in casa.

 

  • Acorda camerei de toaleta atentia cuvenita

Desi pentru unii pare un risc inutil sa pui prize in baie, avand in vedere aparatele tot mai numeroase alimentate cu electricitate folosite in aceasta incapere, incepand de la feon si terminand cu sistemele de hidromasaj inserate in cabina de dus, conceptul a devenit deja o necesitate.

Pozitionarea lor se face insa cu mare grija pentru a preveni contactul cu apa. In primul rand, produsele concepute special pentru un mediu expus la umezeala sunt prevazute, in general, cu un capac protector, care acopera spatiul de conectare cat timp dispozitivul nu este utilizat.

In al doilea rand, pentru siguranta, se pastreaza o distanta de 60 cm fata de chiuveta, cada sau dus. Daca ai o masina de spalat cu deschidere frontala si nu superioara, poti profita pentru a amplasa prize pe unul dintre peretii vecini, peste nivelul masinii, la o inaltime care sa permita accesul facil.

Atunci cand planifici prizele din baie incepe cu o lista cu electrocasnicele pe care le vei utiliza in aceasta incapere (feon, placa de par, aparat de ras, ventilator, masina de spalat etc.) si apoi gandeste-te in ce zona le vei folosi cel mai des.

 Daca nu consideri ca ai suficient spatiu pentru masina de spalat in baie, va trebui sa iei in calcul posibilitatea montarii acesteia in alta zona a locuintei. Nu uita ca pentru a conecta masina de spalat iti trebuie nu numai o priza cu impamantare, ci si conexiuni la reteaua de apa si scurgere.

 

  • Nu subestima necesarul de prize din bucatarie

Bucataria ocupa un loc aparte in economia retelei electrice, pentru ca aici se pot afla aragazul, cuptorul electric, plita electrica si frigiderul – mari consumatori de energie, care au nevoie fiecare de propria lor priza, deci evita sa grupezi pe oricare dintre ele cu un alt aparat electrocasnic, oricat de inofensiv ti s-ar parea.

Daca instalatia nu este construita in asa fel incat sa sustina corect tot consumul, va sari siguranta ori de cate ori pornesti cuptorul electric in acelasi timp cu plita cu inductie, de exemplu.

La fel ca si in evaluarea necesarului din camera de toaleta, si aici este nevoie sa faci o lista cu aparatele mentinute permanent in priza (hota, cuptor cu microunde, toaster, cafetiera, storcator de fructe etc.) si cele de care ai nevoie doar ocazional (multicooker, masina de facut paine, rasnita de cafea etc.).

La capitolul reguli stricte pentru instalatie, iti spunem ca in acest spatiu prizele trebuie sa fie montate la inaltimea de minim 1.3 m de sol si la cel putin 0.5 m de aragaz sau chiuveta. Este obligatoriu ca prizele pentru centrala termica si frigider sau oricare dintre aparatele electrocasnice de mari dimensiuni sa aiba si impamantarea corespunzatoare.

  • Acopera toate unghiurile in dormitor

Dormitorul ocupa un loc special in ceea ce priveste amplasarea intrerupatoarelor si prizelor, pentru ca vorbim despre mai multe tipuri de lumini. In ceea ce priveste prizele, lucrurile sunt destul de simple, intrucat nu vei conecta prea multe aparate si implicit nici cine stie ce mari consumatori. Cu exceptia momentelor in care folosesti aeroterme sau calorifer electric, tot ceea ce conectezi in retea in dormitor va reprezenta un consumator de putere redusa.

Pentru a avea acces facil la prize, acestea se monteaza, de regula, la 70 cm de sol, putin deasupra sau langa noptiere, obiecte de mobilier la care se considera ca ajungi usor cand esti in pat. Desigur, pentru ca aceasta versiune sa fie posibila, trebuie sa stii din timp ce tip de mobila vei cumpara si cum o vei aseza in camera.

O serie de intrerupatoare se monteaza in apropierea acestor prize, in special cele dedicate luminilor de atmosfera, care raman aprinse cand te uiti la televizor; acest tip de lumini va avea o intensitate mai redusa decat o varianta pentru citit, de exemplu. La fel de importante sunt insa si intrerupatoarele din apropierea usii, care permit controlul sistemelor de iluminare la iesirea si intrarea din incapere.

Aparatele de consum restrans – cum sunt dezumidificatoarele, umidificatoarele, difuzoarele de aroma si orice alte gadgeturi necesare in dormitor nu consuma indeajuns de mult incat sa suprasolicite circuitul electric.

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

TOMESCU IOANA

August 28, 2021 at 5:33 pm

Dar ce conductori folosim , de cupru cu un singur fir sau de cupru cu fir litat ( adică din mai multe firicele , lita)

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 7, 2021 at 7:51 am

Buna, Ioana,

In functie de codurile mentionate in articol, poti identifica si felul cablului.

Succes!

Raspunde