Cat te costa sa-ti cumperi si sa-ti instalezi aer conditionat

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.20

 

Tinand cont de temperaturile ridicate ale verii, care par sa mai creasca putin in fiecare an, si perioadele neplacute de canicula care par sa fie tot mai frecvente, achizitia unui sistem de climatizare, cum este aerul conditionat, a devenit mai curand o necesitate, decat un upgrade optional al conditiilor de trai.

Pentru ca tehnologia in sine poate fi destul de scumpa, este important ca atunci cand pleci la drum sa iti poti face o idee cat mai exacta asupra costurilor totale, cu kit de amplasare, accesorii si servicii de instalare, astfel incat factura sa nu te ia pe nepregatite.

Daca tot esti pornit pe cumparaturi, te ajutam sa iti faci calculele cum trebuie, cu cateva informatii utile despre preturile implicate in cumpararea si montarea unui aparat de aer conditionat.

 

Cat costa achizitionarea unui aparat de aer conditionat

Oferta de modele disponibile in magazine variaza extrem de mult, de la versiuni economice, pe le poti lua acasa pentru aproximativ 1000 – 1200lei si pana la modele de ultima generatie, cu eficienta energetica clasa A+++, compresor tip inverter si functii complexe (ochi inteligent – care gestioneaza automat functionarea dupa prezenta ta in camera, flux de aer 3D, filtru cu autocuratare etc.), care pot ajunge usor pana la 10.000lei. Vorbim aici despre versiunile clasice de tavan, mono-split, cu o singura unitate interioara.

Pentru cei care au de aerisit apartamente mari sau case cu mai multe niveluri si au nevoie de o solutie multi-split, costurile de achizitie ating valori de pana la 18.000 – 20.000lei, pentru patru sau cinci incaperi.

Suma de pe eticheta depinde atat de materialele utilizate in constructie si functiile incluse, cat si de capacitatea de racire a aparatului, exprimata in BTU, care variaza la modelele mono-split intre 9000 si 24000BTU.

 

 

Daca ai nevoie de aparat de aer conditionat pentru un spatiu cu suprafata de pana la 25 – 35mp, iti este suficienta una dintre versiunile de 9000 – 12000BTU, care sunt de altfel printre cele mai populare solutii pentru garsoniere si apartamente cu doua camere si costa intre 1000 si 7000lei.

Pentru locuinte ceva mai mari, de 35 – 50mp, iti sunt recomandate variante care pot oferi 14000 BTU – 18000BTU, ale caror preturi incep de la 2000lei si pot ajunge pana la 9000lei, iar pentru spatii de 50 – 70mp ai nevoie de 20000 – 24000BTU pentru care poti plati intre 3000 si 10000lei.

Dincolo de lista complexa de functii pe care ti le poate oferi un astfel de aparat, e important sa nu fie prea galagios, pentru ca altfel nu il vei putea folosi noaptea si, daca iti permiti diferenta de cost, nu strica sa fie o versiune inverter, care te ajuta sa economisesti bani in perioada de folosire.

 

Kitul de instalare

Unele modele, de obicei cele mai scumpe, sunt livrate impreuna cu kitul de instalare, care include cabluri electrice pentru comunicarea intre cele doua unitati si pentru alimentare, stecher, tevi izolate din cupru, tub de drenaj, banda matisata, console pentru fixarea unitatii interne si elementele de prindere pe console (piulite, saibe, suruburi).

Daca nu este inclus in pachetul de livrare, va trebui achizitionat separat. Online, gasesti astfel de kituri la preturi cuprinse intre 100 si 200lei, dar pentru ca multe sunt de slaba calitate sau nu se adapteaza perfect la aparate, iti recomandam sa optezi pentru cumpararea acestora direct de la firma care iti va realiza montajul.

 

Cheltuielile de montaj si punere in functiune

Pretul serviciilor de montaj se incadreaza in general intre 250 si 500lei si difera in functie de includerea sau nu a kitului de montaj in oferta si, la unii furnizori, de capacitatea aparatului.

In acest pret nu intra, si vor fi taxate suplimentar cam la toate firmele care asigura instalare: orice trecere suplimentara prin beton sau zidarie (in pret este inclusa o singura gaura in perete), prelungirea traseului frigorific dintre cele doua unitati peste cei 3m standard, mascarea acestuia cu PVC, prelungirea cablului de alimentare sau a furtunului de condens si suruburile si piulitele special necesare in cazul in care suprafata de lucru este izolata cu polistiren.

Costurile nu acopera transportul – desi unele firme nu solicita plata acestuia decat pentru locatiile din afara orasului in care isi au sediul sau din care s-a facut achizitia, daca au contract de parteneriat cu magazinul – si demontarea unui aparat de aer conditionat deja existent.

Daca stai la etaj si este nevoie de scara pentru fixarea la inaltime a unitatii exterioare, si acest lucru se taxeaza in plus si este asigurat doar in masura in care angajatul nu este pus in pericol. Cei din blocurile turn care stau la etaje superioare trebuie prin urmare sa discute aspectul din timp sau sa alega un loc de amplasare care permite montarea in siguranta din locuinta.

De asemenea,  tot ce inseamna mutarea de mobila care sta in calea montajului, reparatii de instalatii electrice, demontare de geam termopan si alte actiuni posibile care nu intra in devizul standard, iti vor reduce banii din portofel, deci analizeaza cu atentie toate detaliile inainte de a chema echipa de instalare.

 

 

Versiunile portabile

Daca nu esti dispus sa treci prin tot procesul de achizitie si montare a unui model fix si nu ai neaparat nevoie de o versiune foarte puternica, poti opta pentru un model de aer conditionat portabil.

Aceste versiuni costa intre 900 si 2700lei in versiunea clasica, cu freon, dar poti gasi si variante mai ieftine, la 200lei care folosesc sistemul de racire cu apa. Ofera insa capacitate mai mica de racire, cel mai bun aer conditionat portabil (lista noastra cu sugestii comparate aici) ajungand pana la 12000 – 14000BTU, motiv pentru care reprezinta o solutie accesibila pentru locuinte de dimensiuni mici si medii, de pana la 35mp si pentru utilizarea in general intr-o singura camera.

Pentru instalare si functionare corecta au nevoie de un furtun de evacuare, inclus de regula in pachetul de livrare, si un kit de etanseizare, pe care de cele mai multe ori va trebui sa il cumperi separat si pe care il gasesti la preturi cuprinde intre 40 si 200lei, in functie de materialele folosite si design. Cu un astfel de kit, instalarea o poti face singur, deci la acest capitol ai cheltuieli zero si tot zero batai de cap si surprize cu adaos la factura.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments