In caz ca ti-ai pus intrebarea daca este o solutie sa te incalzesti iarna, partial sau total, cu aparatele de aer conditionat, iti prezentam, in continuare, cateva informatii, pentru a putea sa te hotarasti in cunostinta de cauza, daca este sau nu avantajos pentru tine.
Daca vrei sa devii independent fata de sistemul centralizat de incalzire, pe timpul iernii, ai mai multe optiuni, precum centrala pe gaz sau cu alt combustibil, sobe, daca esti la casa, sau cu aparatele de aer conditionat. In acest articol ne vom referi la modalitatea de incalzire cu aer conditionat si iti vom prezenta cateva aspecte mai relevante.
Cum functioneaza un aparat de aer conditionat?
Este important sa stii cum functioneaza aerul conditionat, deoarece te poate ajuta sa te decizi daca este ceea ce ai nevoie. Cel mai adesea sunt utilizate aparatele de aer conditionat de tip split, adica din doua unitati: una interioara si una exterioara. Din acest motiv, vom prezenta mai pe larg principiul de functionare al aerului conditionat pentru acest model.
Unitatea exterioara are compresor, condensator, ventilator si rezervor pentru agentul refrigerant (cel mai adesea freon), iar unitatea interioara are ventilator, vaporizator, filtre si elemente pentru a putea fi controlata de la distanta, cu ajutorul unei telecomenzi.
Agentul refrigerant care este in stare lichida, trece in vaporizator aer conditionat, ce este situat in unitatea interioara. Cu ajutorul ventilatorului din aceasta parte, aerul din interior este racit, filtrat si eliminat din nou in camera. De baza pentru buna functionare aer conditionat este vaporizatorul, unde are loc racirea aerului din interior.
In urma transferului de caldura, agentul refrigerant se incalzeste si trece in stare gazoasa, cu presiune mica. Aici intervine compresorul, care are rolul de a creste presiunea gazului si de a-l incalzi, pentru a ajunge din nou in stare lichida. Astfel, se poate relua ciclul de racire a aerului, iar apa care condenseaza este eliminata, la exterior, cu ajutorul unui furtun aer conditionat. Prezentarea este pe scurt si pe intelesul tuturor, pentru a putea sa stii cum functioneaza aparatul pentru a crea racoare in camera.
Pe de alta parte, daca vrei sa folosesti aer conditionat incalzire iarna, unitatea exterioara, cu ajutorul compresorului, va incalzi instalatia, pornind in 3 – 5 minute si unitatea interioara furnizand aer cald in incapere. La un anumit interval, unitatea din interior va schimba sensul electrovalvei, iar caldura se va duce spre unitatea exterioara, pentru a topi zapada sau gheata acumulate.
Astfel, daca unitatea interioara comuta mai tarziu, daca pe timpul ierni vezi iesind fum din aparat la exterior (nu este fum, ci abur) nu trebuie sa te impacientezi, nu sunt probleme la aer conditionat, este normal, datorita principiului de functionare.
Schimbul de la rece la cald se face cu usurinta, avand simboluri pe telecomanda la aer conditionat, foarte sugestive, pentru a fi cat mai usor de utilizat. In functie de ce ai nevoie, vei face anumite setari aer conditionat si vei avea temperatura dorita.
Ce tip de tehnologie sa alegi?
Pe piata, in mod uzual, gasesti doua tipuri de tehnologii si anume: tehnologia inverter si on/off, utile si pentru incalzire cu aer conditionat.
La tehnologia cu inverter compresorul va functiona continuu, cu turatii reduse, fara a mai fi nevoie sa se opreasca si sa porneasca. Acesta se optimizeaza singur, coreland temperatura dorita in camera cu capacitatea de incalzire sau racire. Din acest motiv, daca optezi pentru incalzire cu aer conditionat inverter, consumurile vor fi mai mici cu aproape 30%, fata de modelul clasic.
Cele cu tehnologie on/off au la baza un termostat care comanda aparatului cand sa se opreasca si cand sa porneasca, pentru a ajunge la temperatura dorita. Trebuie sa ai in vedere si faptul ca, cele mai multe de tip clasic, au un randament bun la setare aer conditionat pe caldura pana la temperaturi de 5 grade C, in exterior; pe cand cele dotate cu invertor merg pana la -15 – -25 grade C (la exterior), in functie de marca si de producator.
Ce este eficienta energetica sezoniera?
Daca vrei sa optezi pentru incalzire cu aer conditionat, trebuie sa iei in calcul si eficienta energetica sezoniera.
Astfel, sunt doi indici de interes:
– SEER – este un indice pentru perioada de vara, ce masoara efienta reala a functie de racire a aparatului, este un raport intre puterea consumata ce se exprima in kWh si racirea pe care o genereaza, notata cu BTU. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat aparatul este mai eficient.
– SCOP – se refera la eficienta in sezonul rece si este raportul dintre puterea de incalzire si puterea consumata (kWh). Si la acest indicator cu cat este mai mare, cu atat aparatul este mai eficient.
Astfel, atunci cand vrei sa ai un consum mic pe aerul conditionat, opteaza pentru un aparat eficient, avand in vedere ambii indicatori, daca vrei si sa te incalzesti pe timpul iernii.
Cum alegi un aparat de aer conditionat in functie de clasificarea energetica?
Asa cum probabil stii si de la alte aparate electrocasnice, pe eticheta produsului este trecuta clasa energetica, ce va influenta in mod direct ce consum la aer conditionat vei avea.
Clasele energetice sunt de la A la G, unde A este cel mai mic consum, iar mai nou au aparut si alte diviziuni A+, A++, A+++, cu cat mai multe plusuri ce urmeaza A, cu atat este un consum mai mic.
Cum calculezi costurile?
In general, pe eticheta produsului ai trecut in clar cat consuma aerul conditionat anual si poti face un calcul foarte usor, inmultind aceasta suma cu costul unui kWh, pe care il poti lua de pe factura la energie. Astfel, poti sa faci un calcul aer conditionat in mare, pentru a vedea daca merita investitia.
La aceste calcule se mai adauga si investitia initiala, pe care trebuie sa vezi cum o poti amortiza in timp si trebuie sa ai grija la dimensiuni aer conditionat, atunci cand il achizitionezi, pentru a face fata suprafetei pe care o ai. Pentru a vedea cat consuma aerul conditionat pe caldura trebuie sa iei in calcul si indicatorul SCOP, optand pentru un aparat cat mai eficient, ceea ce iti va diminua costurile.
In concluzie, daca ai un apartament racoros vara si iarna te incalzesti cu centrala pe gaz, nu merita sa faci o astfel de investitie. In caz ca ai deja aparate aer conditionat in casa pentru perioada de vara, sunt bine venite si iarna, fiind o alternativa la sistemul de incalzire pe care il ai deja. In schimb, multe persoane care erau conectate la sistemul de incalzire centralizat au afirmat ca in 4 – 5 ani costurile de investitie initiale au fost amortizate, datorita costurilor mai mici cu incalzirea in perioada de iarna, fiind o buna alternativa.
Lasa un comentariu
0 Comentariu