Aspecte despre puterea centralelor termice
Un aspect foarte important in alegerea unei centrale termice este dimensionarea acesteia, adica corelarea puterii cu suprafata si acest lucru se poate calcula cu usurinta cu ajutorul unor formule matematice pe care le gasesti in acest articol.
Calcularea puterii necesare pentru centrala termica este foarte importanta deoarece, daca este subdimensionata, nu va reusi sa incalzeasca spatiul asa cum iti doresti si, functionand la maxim o perioada mai lunga de timp, se poate defecta, iar supradimensionarea inseamna o investitie mai mare ce nu se justifica.
Astfel, este bine sa stii cum sa iti calculezi singur puterea necesara pentru centrala, iar in continuare iti prezentam cum poti face acest lucru.
Ce parametrii sunt importanti pentru a calcula puterea necesara pentru o centrala termica
Pentru a putea calcula puterea ai nevoie sa cunosti volumul pe care il ai de incalzit, precum si gradul de izolare al suprafetei.
Volumul il poti afla masurand suprafata: latimea si lungimea, precum si inaltimea spatiului. Coeficientul de incazire este in relatie directa cu gradul de izolare si cu suprafata geamurilor si se masoara in Watt pe metru cub.
Astfel, pentru incaperi bine izolate ai un coeficient cuprins intre 32 si 48 W/m3. In caz ca izolarea incaperilor este medie, folosesti un coeficient de incazire cuprins intre 50 si 70 W/m3. Cu cat spatiul ce trebuie incalzit este mai putin izolat si are geamuri mari cu atat coeficientul de incalzire va fi mai mare.
Ce formula folosesti pentru calculul puterii
Formula matematica pe care o folosesti pentru a afla puterea necesara de care ai nevoie pentru centrala termica este:
Suprafata ce trebuie incalzita x inaltimea spatiului x coeficientul de incazire
Ca si exemplu, vom lua o suprafata de 100 mp, cu o inaltime de 2,5 m si un coeficient de incalzire 50 W/m3, adica corespunzator unei incaperi ce nu este foarte bine izolata si avem:
100 mp x 2,5 m x 50 W/m3 = 12500 W (12,5 kW), rezulta ca poti sa folosesti o centrala cu o putere de 12,5 kW minim.
Astfel ai raspunsul la intrebarea cum calculezi puterea centralei termice in functie de suprafata, fiind foarte usor de aflat rezultatul. Puterea centralei termice in specificatiile date de producator este trecuta in kW.
Pentru a avea un raspuns cat mai exact, adica daca vrei sa afli ce putere trebuie sa aiba centrala termica pentru 150 mp, este indicat sa calculezi pentru fiecare incapere in parte si la final sa insumezi raspunsurile. Astfel, pentru incaperi precum holuri, baie, bucatarie, coeficientul de incazire poate sa fie mai mic deoarece ferestrele pot avea dimensiuni mici, fata de dormitor sau camera de zi.
In specificatiile tehnice ale centralei termice, producatorul trece puterea nominala, adica un maxim, si cu siguranta vor mai exista si pierderi de caldura, asa ca cel mai corect este sa iti lasi o marja de 10 – 15 %, pe care sa o adaugi la cifra finala.
Indiferent ce tip iti alegi: centrala termica cu GPL (aici lista cu exemple gasite de noi), pe gaz sau cu combustibil solid etc., este foarte important sa o dimensionezi corect pentru a te putea bucura de o incalzire eficienta si de investitia facuta pentru cat mai mult timp.
Este diferit calculul daca centrala iti furnizeaza si apa calda menajera?
La centralele termice care au dublu rol, de incalzire si de furnizare a apei calde menajere, la calculul de incalzire trebuie sa mai adaugi si puterea necesara pentru incalzirea apei, pe fiecare punct de consum in parte.
Astfel se calculeaza puterea calorica ce este in relatie directa cu debitul de apa ( adica ce volum este incalzit intr-o unitate de timp) si de temperatura cu care va fi incalzita apa (adica diferenta intre numarul de grade cu care iese apa la un maxim si numarul de grade pe care il are apa cand intra in centrala).
Ce suprafata incalzesc cele mai uzuale centrale termice?
Pentru a-ti veni in ajutor, iti prezentam cateva dintre cele mai uzuale modele pe care le poti achizitiona pentru tine:
Ce suprafata incalzeste o centrala de 24 kW?
Aceste modele de centrale termice sunt foarte des utilizate in apartamentele de bloc, dar se preteaza si pentru case de dimensiuni mai mici si bine izolate, putand sa incalzeasca o suprafata de pana in 170 mp la o inaltime de 2,5 m.
De asemenea, cele mai multe modele sunt si pentru incalzirea apei calde menajere, si poti avea un debit de 11,5 l pe minut, cu o diferenta de temperatura de pana in 30 de grade C.
Ce suprafata incalzeste o centrala de 30 kW?
Daca alegi un model de centrala termica cu condesare, ce are un randament foarte bun (inclusiv 109%), o poti folosi atat pentru apa calda menajera cu un debit de pana la 12 – 13 l/minut si o diferenta de temperatura de 30 grade C, cat si pentru a incalzi o suprafata de pana in 220 mp cu o inaltime de 2,5m. Cum am mentionat si la inceputul articolului mai trebuie sa iei in calcul si gradul de izolare.
Ce suprafata incalzeste o centrala de 35 kW?
Cu un model de centrala termica murala performanta iti poti asigura atat necesarul de apa calda menajera, cat si incalzirea locuintei, putand fi utila pentru o suprafata de pana in 300 – 350 mp, la o inaltime de 2,5m, tinand cont de coeficientul de incalzire.
Cu siguranta te intrebi cate calorifere duce o centrala de 35 kW?
Pentru a afla raspunsul trebuie sa calculezi necesarul termic pentru calorifere, pentru fiecare in parte, la final insumezi rezultatele care sunt exprimate in W si suma nu trebuie sa depaseasca puterea centralei la care mai adaugi 10 – 15% pierderi. Pentru usurinta poti sa accesezi site-urile de profil unde ai si calculator pentru calorifere si obtii rezultatele mult mai simplu.
La calculul necesarului termic pentru calorifere trebuie sa tii cont de suprafata radianta a acestuia (numar de elemente, grosime, dimensiuni etc.), ce coeficient de transfer are in functie de materialul din care este confectionat, temperatura camerei etc.
Lasa un comentariu
4 Comentarii
April 14, 2022 at 5:24 am
o oferta pentru centrala de scara la un bloc P+4 ? 15 apartamente…
Raspunde
May 9, 2022 at 10:56 am
Buna ziua,
Site-ul nostru este unul de recenzii, deci nu magazin online.
Toate cele bune!
Raspunde
January 13, 2022 at 7:37 pm
Peste tot se vorbeste de puterea centralei pentru calorifere. Dar la incalzirea in pardoseala? Sa nu aud ca e identic, ca doar volumul de incalzir si izolatia conteaza ca e total fals. Iarasi, vre-un coeficient magic nu exista.
Totul ar trebuii sa se reduca la volumul de apa cand vine vorba de pardoseala, pentru ca la aceasi casa de 100mp, poti pune teava din 7 in 7cm sau din 20 in 20cm. Una e un volum de 147l agent termic de incalzit si alta e pentru 80l agent termic. Dar cum se calculeaza?
Raspunde
February 2, 2022 at 12:21 pm
Buna, Paul,
Vom reveni cu raspuns, daca identificam un calculator viabil. Pana atunci, poate alt cititor te poate ajuta.
Numai bine!
Raspunde