Cele mai bune centrale termice in condensatie

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Cea mai buna centrala termica in condensatie – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Din moment ce o centrala termica in condensatie costa mai mult decat una clasica, pretul de achizitie va fi ceva mai piperat, iar asta inseamna ca nu poti alege sistemul respectiv fara sa cunosti prealabil cateva aspecte functionale. Exista si persoane foarte grabite si ca sa nu le mai retinem inutil pe pagina acestui articol, vom mentiona care sunt cele mai bune doua modele din clasamentul pe care l-am pregatit. Locul I este adjudecat de Buderus Logamax Plus GB072K. Motivele pentru care s-a clasat astfel sunt: un pret de achizitie moderat, comparativ cu alte modele in condensatie; nu la fel de puternica precum o piesa de 28 sau 30kW, insa o investitie buna printr-un randament supraunitar aceptabil pentru instalarea in apartamente de pana la 200mp; debitul de apa asigurat va putea alimenta alternativ baia sau bucataria; nu produce foarte mult zgomot; se va seta facil si include cele cateva functii de siguranta indispensabile: autodiagnoza, izolatie termica si electrica. Daca te numeri printre cei care vor prefera tot una dintre ofertele apartinand unei divizii termotehnice Bosch, atunci ca alternativa iti propunem Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP, o piesa pentru cei cu un buget de cumparare mai ridicat.

 

 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Buderus Logamax Plus GB072K
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Garantia unei perioade de exploatare indelungate, fara erori de functionare, este cel mai apreciat aspect in cazul ofertelor acestui brand. Totodata, putem mentiona o eficienta energetica de 4 stele, sustinuta printr-un randament supraunitar de pana la 109%.

Nu se recomanda utilizarea in spatiile cu suprafata mai mare de 200mp si care nu sunt eficient izolate termic, intrucat performantele propuse nu vor putea fi atinse in conditiile respective.

Oferita de una dintre diviziile termotehnice ale unuia dintre cele mai respectate concerne germane, aceasta centrala iti promite functionare impecabila si durabilitate.

A 2-A OPTIUNE!

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi folosita atat intr-un apartament mediu-mare, cat si la casa, multumita puterii de 24kw si functiunii in condensare, poate prepara apa calda menajera, furnizata cu un debit de 14,1 l/minut, are traj fortat si kit pentru evacuarea gazelor arse, iar modul de functionare este facil, in mare parte datorita panoului de comanda digital.

Observam ca are un cost pentru transport ceva mai mare decat e in mod obisnuit, ceea ce ii poate deranja pe anumiti potentiali cumparatori.

Promite eficienta ridicata, atat in ceea ce priveste consumul, cat si factura la gaz, astfel ca va fi o achizitie avantajoasa pentru locuinta ta.

A 3-a Optiune!

Motan MKDens 25
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o centrala economica ce produce o cantitate mica de noxe si este prevazuta cu o pompa ecologica, iar in interior are integrat si un vas de expansiune, ce asigura necesarul de apa calda, producand 12l/minut. Pentru o utilizare sigura are o multime de senzori si setarea parametrilor se poate face usor, deoarece informatiile cu privire la modul de functionare apar pe ecranul LCD, iar cu puterea de 25W poate incalzi si 200mp, daca spatiul este bine izolat.

Nu are inclus kitul de evacuare pentru gaze, de aceea pentru un montaj complet, va trebui sa scoti mai multi bani din buzunar.

Produsul este indicat pentru locuinte spatioase, iar datorita senzorilor si a modului de functionare, este o varianta economica si sigura, pentru cei care vor sa aiba apa calda menajera si caldura.

 

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Buderus Logamax Plus GB072K

 

3.Buderus Logamax Plus GB072KFiind mentionata printre cele mai bune centrale termice in condensatie recomandate pentru spatii de dimensiuni mijlocii, aceasta piesa de la Buderus garanteaza niste performante optime de incalzire a spatiului si pentru furnizare a apei menajere incalzite. Este un model cu tiraj fortat si ofera randament supraunitar, facand parte din clasa de eficienta cu 4 stele. Puterea sa termica se ridica la valori adecvate pentru spatii de pana la 192mp, fiind o centrala termica in condensatie de 24kW.

Asadar, poate fi cumparata pentru locuintele care dispun de aceasta suprafata si au o izolatie exterioara bine pusa la punct. Debitul de apa calda o recomanda pentru locuinte cu o baie, unde punem la socoteala si debitul mediu la robinetul din bucatarie. Este economica, un consum de gaz pentru centrala termica in condensatie fiind de circa 3mc de gaz si 120W.

Nu lipseste protectia anti-inghet, fapt ce denota fiabilitate. Piesa include un display LCD, se monteaza mural si produce 36dB, fiind foarte silentioasa si oferind astfel confort sporit.

Centrala termica in condensatie Buderus din acest exemplu demonstreaza capabilitati optime de incalzire a spatiilor mijlocii ca suprafata, fiind totodata silentioasa si fiabila, foarte potrivita pentru o famile, motiv pentru care a fost trecuta pe lista noastra cu recomandari.

 

Avantaje:

Oferind 24kW, va putea incalzi o suprafata de aproximativ 192mp

Asigura 12l/min debit de apa calda, potrivit pentru locuinte cu 1 baie/1 bucatarie

Demonstreaza randament sporit, fiind cotata cu 4 stele ca eficienta

Reprezinta o piesa silentioasa, cu numai 36dB produsi

E o centrala termica in condensatie cu montaj mural si afisaj digital, usor de instalat si de administrat

 

Dezavantaje:

Nerecomandata in spatii ce depasesc 200mp

 

 

 

 

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP

 

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP este o centrala murala in condensare, pentru locuinte rezidentiale, care insumeaza pana la 150mp, intucat are putere de 24 kW. Poate incalzi suprafata, dar si prepara apa calda, iar daca luam in calcul si consumul mai scazut de gaz, despre care vorbesc cumparatorii, putem deduce ca reprezinta o investitie accesibila.

Este, in orice caz, o centrala fiabila, cu un schimbator de cladura din otel inoxidabil, rezistent la rugina, precum si la condensul care se formeaza in instalatie, in urma racirii gazelor arse. Mai trebuie amintita si protectia la inghet, necesara pentru orice centrala ce functioneza in zone cu temperaturi scazute.

Display-ul este unul intuitiv, digital, pe care vei invata rapid cum sa il controlezi. In cazul in care te intereseaza si dimensiunile, iti spunem ca centrala termica in condensatie Immergas de la Black Sea Suppliers are o inaltime de 74,8 cm, o latime de 44 cm, o adancime de 25,6 cm si o greutate de 33, 6 kg.

 

Avantaje:

Centrala in condensare, de 24 kW, eficienta pentru suprafete de pana la 150mp.

Poate incalzi si prepara apa calda menajera.

Are kit de evacuare a gazelor inclus in pret.

Are un panou de comanda intuitiv, pe care il vei intelege rapid si putea folosi usor.

Vine cu garantie de 2 ani.

 

Dezavantaje:

Costul de transport e mai ridicat decat in mod normal.

 

 

 

 

Motan MKDens 25

 

Este unul dintre cele mai bune modele destinate uzului casnic, ce poate avea performante ridicate atat in ceea ce priveste producerea de caldura, cat si furnizarea apei calde menajere, deoarece furnizeaza 12l/minut. In timpul functionarii nu dauneaza mult mediului, pentru emite putine noxe. Centrala este realizata, astfel incat sa iti asigure o eficienta ridicata cu un consum mic, datorita pompei integrate de tip low energy.

Utilizarea este sigura, pentru ca are in interior mai multi senzori, ce se declanseaza in momentul in care functionarea nu este conform parametrilor. Pentru a putea seta mai usor parametrii, centrala permite conectarea unui cromo termostat si astfel vei avea un panou de control de la distanta, insa pentru o utilizare usoara este prevazuta si cu display LCD.

Are o putere de 25 de kW, de aceea poate incalzi spatii care au pana la 200mp, daca acestea sunt bine izolate. Produsul are un vas de expansiune, insa kitul de evacuare pentru gaze va trebui sa il achizitionezi individual. In momentul functionarii, scoate pana la 48 dB, de aceea nu va fi deranjant pentru cei din jur. Centrala are un tiraj fortat si poate fi montata pe perete, insa trebuie sa iei in calcul dimensiunile de 72×43,6x34cm.

 

Avantaje:

Are o putere de 25 kW, de aceea poate incalzi o suprafata de pana la 200mp.

Datorita vasului de expansiune inclus, produce si apa calda menajera.

Este usor de setat, deoarece are ecran LCD.

Se poate instala si in camerele fara incalzire, pentru ca are protectie anti-inghet.

 

Dezavantaje:

Nu are kit de evacuare inclus.

 

 

 

 

WOLF FGB- K-35

 

Poate ca unii utilizatori vor considera ca centralele Wolf sunt, in genere, costisitoare, insa in cazul modelului aici prezentat, se poate spune ca pretul, in raport cu puterea oferita, alaturi de componente, este unul corect. Produsul are un design optimizat, este compact, destinat montajului de perete. Se recomanda pentru spatii rezidentiale care pot avea suprafata de maxim 200 de metri patrati, datorita puterii utile de incalzire, estimata la 30.7 kW. In mod firesc, nu numai incalzeste, ci constituie si o solutie adecvata de obtinere a apei menajere calde.

Va oferi un debit de 12.9 litri de apa calda pe minut, suplinind necesitatile unui cuplu sau ale unei familii, mai ales cand vorbim despre o singura baie. Gazele arse vor fi evacuate prin tiraj fortat, in timp ce randamentul de incalzire calculat supraunitar e mentionat de producator la 110%, valori ce incadreaza acest sistem in categoria celor in condensatie, conform directivelor europene in materie de economie si eficienta energetica(clasa A de eficienta) a modelelor de centrala termica clasica vs condensatie.

In timp ce va functiona, va produce un zgomot cu valori de 54 dB, care desi pot fi considerate ridicate pentru o centrala termica, se inscriu sub pragul sonor atins de o conversatie normala; altfel spus, este destul de silentioasa pentru a asigura utilizare confortabila. Piesa e fiabila, fiind prevazuta cu protectie anti-inghet, se alimenteaza doar pe baza de gaze naturale si include un panou de control digital, usor de folosit si interpretat. Nu neaparat in ultimul rand, recenziile cumparatorilor arata clar faptul ca majoritatea se declara deplin multumiti de performantele acestui sistem.

 

Avantaje:

Raport bun intre cost si puterea oferita, situand-o printre ofertele convenabile de 35 kW.

Ofera o putere utila de 30 kW, asigurand caldura intr-un spatiu de pana la 200 mp.

Furnizeaza apa calda, menajera, oferind debit de peste 12 l/min, adecvat pentru locuinte de familie.

Se poate instala in siguranta in orice tip de resedinta, avand tiraj fortat si protectie la inghet.

Lucreaza economic si este eficienta, pe baza valorilor supraunitare de randament: 110%.

Are display modern, digital, alaturi de un panou de control electronic.

 

Dezavantaje:

Nu e specificata prezenta kitului de evacuare in pachetul oferta.

 

 

 

 

Ariston Cares Premium 24 EU

 

1.Ariston Cares Premium 24 EUPe baza popularitatii in vanzari, a costului redus, in raport cu alte modele in condensatie, si a performantelor ce o recomanda pentru apartamente mari sau case de vacanta de dimensiuni mici si moderate, am desemnat aceasta oferta Ariston ca fiind cea mai buna centrala termica in condensatie pentru spatii restranse.

Producatorii specifica eficienta la putere nominala in jurul pragului de 100%, iar alimentarea se face pe gaz, deci necesita conectare adecvata la o retea de distributie. Cu o putere termica utila de maxim 24.4kW, aceasta piesa cu tiraj fortat va putea sa administreze un spatiu cu o suprafata maxima de 150 de metri patrati. Din moment ce ofera un debit de apa calda de circa 13.1l, poti avea 2 consumatori, fiind adecvata pentru a alimenta o baie intr-o locuinta, impreuna cu bucataria.

Aceasta centrala termica in condensatie Ariston nu include boiler si lucreaza cu temperaturi maxime de 82 ̊C si minime de 35 ̊C pentru circuitul de incalzire. Consuma in jur de 102W si este cotata cu 4 stelute pentru eficienta, iar nivelul de zgomot nu va depasi 50dB, demonstrand ca piesa e cu adevarat una silentioasa. Are display digital facil de interpretat, se monteaza mural, e protejata la inghet si bine izolata electric, altfel spus, foarte fiabila.

Modelul Cares Premium 24 EU de la Ariston ofera performante notabile pentru spatii restranse si poate fi cumparat printr-o investitie similara cu cea pentru o centrala conventionala, motiv pentru care poate fi considerata o centrala termica in condensatie de top.

 

Avantaje:

Centrala termica in condensatie ieftina si buna

Poate sustine alternativ 2 consumatori de apa calda, cu un debit de apa de 13.1l/min

Ofera valori de putere termica de 24kW, asigurand incalzire pentru spatii de maxim 150mp.

Este economica si fiabila, fiind corect izolata si protejata

Include afisaj digital si lucreaza silentios, pentru confortul utilizatorilor

 

Dezavantaje:

Nu este potrivita pentru spatii si apartamente mici si nici pentru suprafete mai mari decat cea recomandata

 

 

 

 

Saunier Duval Semia

 

7.Saunier Duval SemiaIata o centrala murala pe gaz care face parte dintre ofertele firmei Saunier Duval, recomandata pentru apartamente, pe baza tirajului fortat si a posibilitatii de a incalzi pana la 160mp. Puterea oferita pentru incalzire ajunge la 18kW, iar eficienta i-a fost cuantificata prin 4 stele.

Cu un debit specific de 12.2l/min si un prag de functionare de 1.7l/min la activarea unui robinet, acest produs reuseste sa asigure optim apa calda pentru baie si bucatarie, iar daca se foloseste doar dusul, un robinet mai poate fi activ la debit foarte scazut. Alimentarea se va face cu gaz natural, iar modelul este echipat cu un kit corespunzator de evacuare a gazelor rezultate din combustie. Se remarca protectia pentru inghet si cea electrica, ambele caracteristici fiabile. Reglajul facil se realizeaza prin prisma consolei digitale cu afisaj specific.

Centrala termica in condensatie Saunier Duval situata in aceasta pozitie de clasament va putea functiona in spatii limitate ca suprafata, motiv pentru care poate fi aleasa in scopul incalzirii apartamentelor mari si mijlocii.

 

Avantaje:

Ofera 18kW putere, pentru a incalzi locuinte cu spatiul de 160mp maxim

Garanteaza un debit bun de apa calda, 12.2l/min, pentru alimentare eficienta la baie si bucatarie

Include si optiuni de protectie, care-i sigura fiabilitatea

Controlul electronic si afisajul sunt detalii care sporesc confortul la reglare

 

Dezavantaje:

Raportul pret/mp incalzit demonstreaza o investitie mai mare decat in alte cazuri

 

 

 

 

VAILLANT ecoTEC pure VUW 236/7-2

 

Pana nu demult, centralele Vaillant erau printre cele mai cunoscute si mai apreciate din Romania, iar in prezent acest statut se mentine ridicat, datorita unui raport corect intre pret si calitatea oferita. Asadar, acest exemplu de la brandul mentionat ar trebui sa asigure necesarul de caldura si de apa menajera intr-o locuinta cu suprafata de cel mult 170 metri patrati. Aceasta posibilitate este argumentata pe baza unei puteri utile de 20.2 kW, a alimentarii cu gaz natural si a modului de functionare in condensare. La acest capitol, randamentul calculat ca fiind supraunitar va fi de 107%, inscriind sistemul in limitele stabilite de noile directive europene referitoare la sustenabilitate si eficienta energetica.

Va prepara apa calda, oferind 11.5 l/min, suficient pentru o locuinta cu o singura baie; asadar, inclusiv pe baza tirajului fortat, este clar vorba despre un model destinat spatiilor rezidentiale si, cu precadere, apartamentelor cu suprafata medie si restransa. Produce doar 49 dB in timp ce functioneaza, deci nu va deranja prin zgomot. Ca orice sistem fiabil, include protectie anti-inghet, un schimbator de caldura fabricat din otel inoxidabil si o pompa optimizata pentru eficienta ridicata.

In plan secundar, alte detalii de design ce merita amintite, potrivit informatiilor despre centrala termica in condensatie pe forum de specialitate, ar mai fi panoul de control digital(interfata user friendly, usor de utilizat), montajul pe perete si intretinerea facila(datorita accesului frontal, rapid, la componentele interne).

 

Avantaje:

Suficient de silentioasa pentru a asigura confort – 49 dB.

Ofera putere utila de 20 kW, cat pentru a incalzi un spatiu de 170 metri patrati.

Asigura necesarul de apa menajera calda pentru locuinte cu o singura baie – debit de 11.5 litri pe minut.

Include protectie la inghet, tiraj fortat si schimbator de caldura facut din inox, asigurand astfel fiabilitate.

Se intretine usor, datorita accesului direct la componente prin partea frontala.

Se seteaza fara dificultati, avand panou digital si display electronic.

 

Dezavantaje:

Mai costisitoare decat alte centrale cu aceeasi putere utila din comert.

 

 

 

 

Beretta Ciao Green 25 CSI

 

Numarandu-se printre cele mai putin costisitoare centrale termice in condensare de pe piata romaneasca, din clasa sa, aceasta piesa Berreta reuseste sa se claseze inclusiv printre cele mai vandute sisteme cu putere de 20 kW. Aceste valori ii vor permite sa asigure incalzirea unui spatiu cu o suprafata de maxim 150 mp. In plus, piesa este exclusiv destinata celor rezidentiale si cu predilectie apartamentelor, avand tiraj fortat si preparand apa calda menajera in regim instant.

Venind vorba despre necesitatile de apa calda ale unei familii, se poate spune ca aceasta centrala reuseste sa faca fata, deoarece asigura un debit maxim de 14 litri pe minut, fiind suficient de eficienta in cazul in care in locuinta se foloseste o singura baie. Datorita randamentului bun obtinut, eficienta la ardere va fi una crescuta, astfel centrala permitand economia de energie cu pana la 30 – 35% in raport cu o versiune din gama clasica, deci fara condensare.

Se va monta doar pe perete, fiind o centrala termica pe gaz in condensatie, si se seteaza usor, pe baza unui panou mecanic de comanda, cu afisaj electronic. In plus, lucreaza silentios, generand doar zgomot cu valori de 42 dB. Printre aspectele mai putin apreciate se numara schimbatorul de caldura realizat din aluminiu. Cu toate acestea, centrala respecta directiva europeana CEE 92/42 si primeste eticheta “Green” datorita incadrarii in clasa 5 ca emisie de noxe(polueaza mai putin).

 

Avantaje:

Centrala termica, in condensatie, la un pret bun.

Puterea oferita(25 kW pentru apa calda menajera si 20kW pentru incazire) o face potrivita pentru apartamente cu suprafata de maxim 150 mp.

Ajuta la economia energetica, avand randament supraunitar estimat peste 100%.

Debitul de apa calda menajera asigurat e suficient si pentru locuinte de familie – 14.3 l/min.

Produce doar 42 dB, deci functioneaza in liniste.

 

Dezavantaje:

Panoul de control e mecanic.

 

 

 

 

Viessmann Viessmann Vitodens 050

 

Multi cumparatori cauta o centrala termica in condensatie Viessmann pentru simplul motiv ca au o foarte mare incredere in ofertele acestui brand cu o traditie indelungata in domeniul productiei de sisteme de incalzire. In acest caz, putem da ca exemplu un model cu o putere nominala maxima de 24kW, recomandat in spatii de pana la 160mp, datorita randamentului supraunitar obtinut.

Este un produs cu montaj mural, tiraj fortat, kit de evacuare de gaze si vas de expansiune. Face parte din clasa A de eficienta energetica, deci permite economia optima a resurselor. Debitul minim de apa asigurat este de 13l/min, desi centrala nu vine insotita de un boiler. Asta inseamna ca se potriveste in locuinte unde sunt disponibile doar o baie si o bucatarie.

Remarcabila pentru acest model este si fiabilitatea. Caracteristica mentionata rezulta pe baza schimbatorului de caldura din inox, cu o durata de viata extinsa. Afisajul electornic, panoul de comanda cu setari simple si manometrul sunt optiuni nelipsite.

Centrala produce 45dB in timpul functionarii si este prevazuta cu protectie la inghet.

 

Avantaje:

Model cu randament ridicat si 24kW putere termica nominala, util in spatii de pana la 160mp.

Asigura si apa calda menajera, pana la un debit de 13l/min(suficienta in locuinte cu cate o singura baie).

Eficienta din punct de vedere energetic, clasa A.

Piesele componente des solicitate sunt fabricate din materiale durabile – fiabila.

Cei 45dB produsi confirma ca lucreaza silentios.

 

Dezavantaje:

Fara boiler, deci nepotrivita in locuinte cu necesitati ridicate de apa menajera.

 

 

 

 

 

Cum alegi o centrala termica in condensatie buna

 

Ghidul cumparatorului

Daca nu stiai pana in prezent ca exista si centrale termice al caror randament de incalzire poate ajunge la 100%, e foarte posibil ca detii deja un model conventional mai vechi sau ca nu ti-ai echipat inca locuinta cu un astfel de sistem de incalzire. Ca principiu de functionare la centrale termice in condensatie, amintim recuperarea caldurii prin condens.

Practic, daca in cazul dispozitivelor traditionale, caldura oferita era doar energia termica rezultata din arderea combustibilului sau pe filiera energetica electrica, aici intervine o a doua etapa de lucru, care asigura folosirea acestei energii si ulterior arderii, acumuland-o si utilizand-o pentru a mari randamentul sistemului.

Care este randamentul unei centrale in condensatie?

Conform acestei reguli, o centrala termica fara condensatie conventionala iti ofera pana la 84% eficienta la incalzire, in timp ce varianta cu condens va atinge o eficienta medie de 95 – 100%. Asadar, data viitoare cand mai esti intr-o dilema, analizand o centrala termica in condensatie vs conventionala, e bine sa fii constient ca prima iti va asigura mai multa economie la consumul de combustibil/electricitate.

Fara a confunda eficienta cu randamentul, se poate afirma ca uneori o centrala prin condensatie montata corespunzator poate oferi un randament mai mare de 100%(asta insemnand consum mai scazut in raport cu caldura oferita), adica supraunitar.

 

Care sunt argumentele pro?

Asadar, principalele argumente pentru care iti recomandam sa cumperi centrale termice cu condensare sunt: randamentul mai mare, durata extinsa de exploatare, caracterul prietenos cu mediul inconjurator si designul modern.

 

Care sunt argumentele contra?

Parerile contra insumeaza cateva aspecte pe care nu dorim sa le ascundem: costul de achizitie va fi putin mai extins decat in cazul variantei clasice, conditiile speciale de adaptare a dimensiunilor centralei si caloriferelor la spatiul ce trebuie incalzit, izolarea obligatorie a acestuia si cantitatea mare de condens, pentru care trebuie sa montezi separat o scurgere.

Pentru cei care doresc sa stie unde gasesc centrala termica in condensatie la un pret bun, am alcatuit acest ghid de cumparare, in care explicam cum se poate alege sistemul perfect in functie de fiecare potential cumparator. Iata criteriile de selectie:

 

Conditiile de instalare: Printre cele mai notabile enumeram: suprafata spatiului ce urmeaza a fi incalzit, suprafata si tipologia corpurilor de difuzare a caldurii, prezenta unei izolatii externe corespunzatoare si echiparea cu o scurgere pentru rezultatele condensului.

Randamentul real oferit: O sa observi ca majoritatea producatorilor iti recomanda centrale termice in condensatie vs tiraj fortat pentru ca, spun ei, acestea ar oferi randament de peste 100%, deseori identificat la 108 – 109%. Din punct devedere fizic, aceste valori sunt imposibile, intrucat intotdeauna in cazul oricarui sistem inchis, doar o parte din energia ce a fost consumata se va transforma in energie utila.

Totusi, pentru a obtine aceste cifre, se ia in calcul puterea calorica a combustibilului, cea calorica obtinuta prin condensare si se vor scadea pierderile, obtinandu-se ceea ce numim randament supraunitar, de unde si valorile atat de mari. Practic, la acelasi consum de gaz ca pentru un model conventional, centrala prin condensatie va incalzi mai bine, si asta e concluzia generala pe care trebuie sa o consideri, inainte de a fi influentat de simple cifre sau de procente mentionate.

Partea cu diferentierea tirajului fortat este o eroare de intelegere a principiului de functionare, intrucat atat modelele conventionale, cat si cele in condensatie pot avea tiraj fortat, aceasta reprezentand pur si simplu metoda de evacuare a gazelor rezultate din ardere. Indiferent de ce tipologie de centrala alegi, tirajul fortat e obligatoriu la apartamente, iar cel natural poate fi ales pentru cladiri in care montajul centralei se face in propria incapere, separata si bine ventilata.

Suprafata incalzita: Totusi, ca sa poti obtine condens in instalatie, temperatura apei din calorifere trebuie sa nu depaseasca 52 de grade Celsius pe retur, adica sa fie mai scazuta decat pe tur. Asta inseamna ca lungimea tevilor de circulatie trebuie sa fie una considerabila, iar suprafata caloriferelor mai extinsa, astfel incat apa transportata sa se raceasca suficient de bine pentru a produce condens. Din acest motiv, la apartamente cu una sau doua camere si la garsoniere, un model prin condensatie este mai putin avantajos de considerat.

Asadar, pentru spatii mai mici de 60 – 70 de metri patrati, ar fi bine sa alegi alt sistem de incalzire, iar asta nu o spun doar specialistii nostri, ci foarte multe pareri despre cele mai bune centrale termice in condensatie. Exista si multi ingineri care considera ca cele mai optime conditii pentru condens presupun 55 de grade Celsius pentru tur si 35 pentru retur.

 

Tipul componentelor de incalzire: Despre acestea, e important de subliniat ca poti alege orice: calorifere, ventiloconvectoare sau incazire prin pardoseala. Avand in vedere cele mai optime rezultate obtinute si faptul ca apa pe retur va avea in jur de 30 – 40 °C, recomandam solutia in condensare in principal la incalzirea prin pardoseala, unde si dusumeaua trebuie sa fie din lemn pentru a functiona schema de montaj centrala termica in condensatie cu acest tip de incalzire.

Chiar si asa, din moment ce majoritatea locuintelor si cladirilor din Romania sunt echipate cu radiatoare(ne referim aici la calorifere), dimensiunile optime pentru ca un calorifer sa permita condensul vor fi cu 20 – 30% mai mari decat in cazul pieselor folosite pentru o centrala veche, cu functionare clasica.

 

Alte aspecte de considerat: Pentru ca incalzirea sa se faca eficient si pentru ca randamentul sa fie mentinut supraunitar, ai nevoie de un cronotermostat incorporat sau instalat suplimentar, sonda externa pentru acesta si de o izolatie termica pentru locuinta bine pusa la punct. In multe cazuri, pentru o centrala termica in condensatie de apartament randamentul la incalzire poate fi influentat chiar si de cat de bine sunt incalzite apartamentele din vecinatate sau de orientarea catre punctele cardinale(pierderile de caldura fiind mai mici astfel).

Pentru scurgerea reziduurilor rezultate la condens, fie optezi pentru o iesire separata, pe care trebuie sa o racordezi cumva pentru a nu te incomoda pe tine sau pe ceilalti vecini, mai ales cand stai la bloc. Uneori, poti folosi si metoda recipientului pe care il golesti periodic, insa cu destula grija, deoarece lichidul rezultat poate fi unul cu un coeficient acid destul de crescut.

 

Performantele: Acest aspect va viza puterea oferita, debitul maxim de apa calda asigurat si combustibilul utilizat, implicand o oarecare dimensionare de centrala termica in condensatie pentru nevoile de spatiu existente.

Cu un minim de 20kW oferiti si valori maxime ce depasesc 60kW, va trebui sa inveti sa adaptezi puterea sistemului de incalzire la suprafata spatiului detinut. Pentru suprafete de pana in 150 – 200 de metri patrati recomandam modele de 24kW (precum centrala termica in condensatie Bosch 2000W – ZWB24-1AR). Daca te extinzi pana la 250mp, o centrala termica in condensatie de 28kW poate compensa si pentru suprafata mai mare, unde se pot inregistra pierderi de caldura. La case si vile cu mult spatiu si mai multe nivele, valori de 35kW sau peste acestea pot fi considerate ca adecvate.

In functie de numarul de consumatori de apa calda, poti avea doi simultan sau mai multi. Locuintele cu o baie si o bucatarie pot avea doar doua robinete sau robinet si dus in dotare, caz in care un debit de apa calda de 8 – 10l pe minut va fi suficient la folosirea alternativa. Daca apartamentul este mare si are doua bai, va trebui sa te gandesti deja la un debit care sa depaseasca neaparat 11l/min. Cand vorbim de o piesa foarte puternica, pentru vile si pensiuni, acest debit trebuie completat prin alegerea unui model de centrala termica in condensatie cu boiler incorporat, capacitatea acestuia indicand cantitatea de apa ce poate fi mentinuta ca rezerva incalzita.

Pentru combustibil, ai de ales intre gaz si GPL. Ambele sunt optinuni relativ costisitoare, dar cand esti deja racordat la reteaua de distributie a gazelor naturale, e foarte logic sa apelezi la prima varianta. GPL-ul este o solutie posibila numai in cazul unor modele specific configurate si, conform parerilor noastre, e si mai costisitor, dar poate fi o alegere buna cand nu dispui de prima amintita aici.

Alte caracteristici utile: Am strans laolalta aspectele pe care multi potentiali cumparatori le-ar considera utile pentru centrale termice in condensatie, ieftine si bune, dar cele obligatorii sunt: sistemul de auto-diagnoza, care iti permite sa stii daca apar erori de functionare la lipsa de apa, de presiune sau de gaz in instalatie, remediindu-le fara ajutor profesional, si posibilitatea de comanda, cu ajutorul careia moderezi personal temperaturile ambientale si pe cele ale apei menajere. Alaturi de acestea, elementele utile, dar nu obligatorii pentru a determina care este cea mai buna centrala termica pe gaz in condensatie (si nu numai) sunt: termostatul ambiental incorporat(poate fi cumparat si separat), display-ul digital(foarte usor de citit), panoul de control electronic(mai modern ca aspect si destul de usor de setat).

La final, pentru persoanele ce vor sa stie unde gasesc centrale termice in condensatie la preturi bune, am facut o selectie de produse dintre ofertele celor mai apreciate branduri: Viessmann, Vaillant, Buderus, Ariston, Bosch, Immergas, Saunier Duval, Motan, Ferroli etc.

Am ales aceasta optiune si pentru ca suntem de parere ca vei cheltui mai putini bani comandand centrala de pe Internet, unde am identificat preturi mai scazute decat in magazine. In plus, transportul se va face direct la adresa de instalare, fara sa mai ai problema asta pe cap. Topul pe care urmeaza sa il verifici include oferte la centrale termice in condensatie cotate cu un rating excelent de catre utilizatori si alese si pe baza raportului performante – costuri – popularitate.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu