6 idei pentru a imbraca o canapea

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Putine locuinte sunt amenajate fara o canapea confortabila si, in cele mai multe cazuri, aceasta nu este inlocuita suficient de frecvent pentru a se evita problema reconditionarii.

Daca ai in casa un astfel de obiect de mobilier, usor uzat, patat sau doar decolorat, ori o versiune noua pe care vrei sa o protejezi din timp, parcurge acest articol si afla ce metode eficiente poti folosi pentru a o acoperi intr-un mod placut si ingenios.

 

Cea mai simpla metoda

Daca vrei sa ascunzi aspectul unei canapele invechite, cu zone roase sau decolorate, cel mai simplu lucru pe care il poti face este sa o acoperi cu o patura. Cauta un material de calitate, care sa nu alunece, sa reziste bine in timp si sa se armonizeze placut cu designul incaperii. Iti recomandam inul, bumbacul, tesatura de tip fleece sau catifeaua, in nuante inchise, care sunt mai suferitoare in ceea ce priveste depunerile de murdarie si praf.

Evita textilele alunecoase, cum sunt matasea si satinul. Chiar daca iti vor da impresia ca pot oferi mai multa racoare pe timp de vara, va fi destul de stresant sa te tot ridici de pe canapea pentru a trage materialul la locul sau.

Alege o patura de dimensiuni potrivite. Tu decizi daca vrei o varianta suficient de lata, care sa acopere integral si bratele si lateralele, sau o versiune mai ingusta, care sa se incadreze perfect intre manere si pe care sa o poti fixa introducand-o in spatiile de pe marginea sezutului.

 

 

Huse homemade fara cusaturi

Exista doua variante in care poti acoperi complet o canapea obtinand o husa fara cusaturi. In primul caz, structura obiectului de mobilier permite fixarea integrala a marginilor materialului prin introducerea pe sub perne sau prin spatiile care definesc elementele componente. A doua optiune este sa folosesti un capsator de croitorie sau lipici conceput special pentru textile.

De data aceasta vei avea ceva mai mult de lucru pentru ca va trebui masori corect, sa tai si prinzi mai multe segmente, al caror numar depinde de formatul canapelei. De exemplu, daca este o versiune clasica, vei acoperi sezutul dintr-o singura bucata de material, iar daca este un coltar, iti vor fi necesare cel putin doua bucati de tesatura pentru ca imbinarea sa se vada bine.

Daca latimea este de regula usor de masurat, evaluand suprafata dintre bratele obiectului de mobilier, analiza lungimii pune adesea probleme, pentru ca trebuie sa urmezi exact traseul pe care il va acoperi materialul, adaugand si marimea zonei de suprapunere. Este o abordare mai potrivita pentru persoanele care au ceva experienta de croitorie si stiu cate ceva despre abordarea unui astfel de proiect.

 

Cumpara o husa

Chiar si cele mai bune canapele se uzeaza in timp si pana si cele mai noi modele au nevoie de protectie. Indiferent daca vrei sa acoperi suprafata obiectului de mobilier pentru ca nu mai arata bine, sau pentru ca ai copii mici ori animale de casa, si iti faci griji ca o vor murdari, husa este o solutie simpla si eficienta.

Vei gasi in magazine versiuni tip patura, care acopera integral sezutul, spatarul si bratele, dar nu includ sistem de prindere, ci se aseaza pur si simplu pe suprafata sofalei. Unele sunt modele reversibile si iti vor oferi doua variante de culoare pe care le poti alterna. Se numara printre cele mai accesibile si mai usor de potrivit si folosit.

A doua categorie este cea a huselor cu elastic, care imbraca intreaga suprafata si sunt croite astfel incat sa arate ca si cum ar fi tapiteria originala a canapelei. Acestea sunt ceva mai scumpe si iti recomandam sa cauti modele de calitate, pentru ca un produs croit neglijent, sau dintr-un material mai putin potrivit, va fi greu de aranjat cum trebuie.

Acorda mare atentie de asemenea si dimensiunilor. Vei gasi variante pentru 2 si 3 locuri si pentru coltare, dar este bine sa masori intotdeauna cu atentie canapeaua si sa verifici daca marimea indicata corespunde cu ceea ce ai tu nevoie.

Mai exista de asemenea si modele care se leaga pe laterale cu ajutorul unor fasii de material. Sunt mai usor de adaptat la dimensiunea sofalei, dar au un aspect evident de strat de acoperire, spre deosebire de cele cu elastic care se confunda cu tapiteria. 

Daca ai pisica, ii poti amenaja pe laterale zone pentru ascutit gherutele, astfel incat sa scutesti bratele canapelei de atacul felinei. La fel ca hrana adecvata si solutiile de deparazitare interna pisicii ii este necesar un spatiu cat mai prietenos in care sa se joace. Poti acoperi cu panza de sisal portiunile cele mai expuse, dand canapelei un aspect industrial sau rustic.

 

 

Seturi de paturi si perne

Desi mai putin popularizate, sunt disponibile in magazine si seturi de paturi pentru canapea, insotite de perne cu fata din acelasi material sau in culori complementare si segmente textile concepute special pentru a proteja spatarul sau manerele. Sunt o versiune moderna, foarte utila in special in cazul coltarelor, si ofera o adaptabilitate mai mare la diversele formate de mobilier.

 

Perne pentru sezut

Pentru canapelele de trei persoane, cu sezut adanc, care si-a pierdut din elasticitatea spumei poliuretanice si, dupa ani de folosire, se simte cam tare si inconfortabil pentru corp, recomandam achizitionarea de perne similare celor pentru scaune, cu profil patrat, pentru a fi usor de potrivit si incadrat in spatiull pe care stai.

Aceste produse au un dublu rol. In primul rand protejeaza sau ascund, dupa caz, tapiteria originala, si al doilea rand iti asigura confortul asteptat din partea unui obiect de mobilier destinat timpului liber.

Le poti completa cu perne normale, pentru spatar, in acelasi ton (daca gasesti) sau intr-o nuanta complementara ori contrastanta, in functie de cat de multa culoare ai nevoie sa adaugi in incapere. Si in acest caz este important sa alegi produse de calitate, care sa reziste bine in timp si sa permita asezarea in pozitia dorita, pentru a obtine un sprijin de incredere pentru spate.

 

Mai multe paturi mici

Nu foarte multe, pentru a nu crea o imagine nedorita. Poti insa opta pentru achizitionarea de 2 sau 3 paturi inguste, in functie de formatul canapelei, pe care sa le amplasezi pe verticala, exact pe centrul fiecarei zone alocate sederii, semnalizand astfel numarul de locuri. Acopera cu grija sezutul si spatarul si lasa marginile sa atarne liber sau ascunde-le in zonele de imbinare, daca structura o permite.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu