Vrei sa schimbi infatisarea canapelei, dar nu-ti prea surade ideea de a apela la serviciile unui profesionist? Afla din acest articol de ce anume ai nevoie pentru a te ocupa singur de acest proiect si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi.
Canapeaua din living arata jalnic, cu urme de uzura, zgarieturi si pete, dar iti place prea mult ca sa o schimbi? Daca formatul este perfect pentru incapere, structura este de calitate si per total, este cea mai confortabila canapea din cate ai testat si nu vrei sa o inlocuiesti, o poti retapita. Pentru ca preturile pentru un astfel de proiect pot fi destul de mari pentru a tot amana reparatiile, iti propunem sa te ocupi singur de retapitare. Nu este foarte greu, trebuie doar sa urmezi cativa pasi simpli.
Alege un material potrivit
Iti place foarte mult materialul original al canapelei? Poti opta pentru alegerea unei variante de inlocuire care sa fie la fel sau sa semene cat mai bine. Dar, iti recomandam sa iei in considerare si o schimbare de look, si sa evaluezi impactul pe care l-ar avea in incapere o tapiterie de alta culoare.
Pentru cei care au cumparat canapeaua cu buget limitat si nu au avut multe posibilitati de alegere a finisajului, acum este momentul crearii produsului perfect. Opteaza pentru un material deschis la culoare, monocrom, daca livingul are dimensiuni mici si vrei sa mai castigi spatiu perceptual. Alb, crem, cappuccino, gri sau grej – sunt optiuni care se vor incadra foarte bine intr-un decor modern sau minimalist.
Tinzi mai curand catre un design shabby chic sau hobo? Cauta o tesatura rezistenta, in culori vii si puternice, care se imbina armonios cu restul mobilierului.
Cauta optiuni din nylon sau tesatura acrilica, rezistente la actiunea ultravioletelor si usor de curatat. Poliesterul este si el destul de rezistent la uzura si sifonare, dar mai putin durabil cand vine vorba de actiunea luminii directe. Daca preferi un aspect plusat, dar stii ca o tapiterie din catifea nu va face fata folosirii intensive cauta o versiune din microfibra cu aspect plusat.
Mai poti alege piele sintetica, rezistenta si usor de curatat, si piele regenerata sau naturala, foarte durabila, dar vulnerabila la pete si mai pretentioasa in ceea ce priveste intretinerea.
Masoara cu atentie canapeaua
Foloseste un metru de croitorie sau o ruleta si masoara spatele canapelei in zona sa cea mai lata. Evalueaza apoi inaltimea spatarului, incepand de la cel mai jos punct in care este fixata tapiteria si pana la cel mai inalt, si apoi adancimea sezutului. Nu uita sa iei in considerare si manerele si sa adaugi material in plus daca canapeaua ta are perne pe langa spatar si un alt adaos in cazul in care si sezutul este acoperit cu perne detasabile.
Cumpara intotdeuana cu 10 – 20% mai mult material pentru a fi sigur ca ai suficienta suprafata si pentru cusaturi si pentru eventualele detalii la care nu te-ai gandit.
Nu te ingrijora daca in loc de canapea tu lucrezi cu un coltar pentru living, procesul este similar, iar masuratorile nu sunt cu mult mai complicate.
Curata tapiteria veche
Stai linistit, nu este vorba despre o curatare in profunzime, pentru ca oricum schimbi materialul. Insa, pentru ca vei avea nevoie de el pentru a croi noua tapiterie, este bine sa dai macar cu aspiratorul si sa elimini smocurile de praf si par de prin colturi, cat timp tesatura mai este inca atasata canapelei.
Desfa tapiteria veche
Acest pas este destul de migalos si presupune decapsarea tapiteriei uzate de pe canapea. Atentie! Chiar daca ti se va parea pe alocuri dificil, rezista tentatiei de a taia pur si simplu materialul, pentru ca ai nevoie de el intreg pentru a da forma celui care il inlocuieste.
Poti scoate capsele folosind un cutit, si iti recomandam sa alegi unul cu lama subtire, dar mai putin ascutita, sau poti opta pentru un aparat micut de scoatere a capselor, pe care il poti gasi in orice librarie.
Pune inca de la inceput la indemana o punga sau o cutie pentru a depozita capsele scoase, astfel incat sa eviti situatia riscanta in care unele dintre ele raman pe covor si asteapta sa calci pe ele.
Crearea tapiteriei
Particularitatile acestui pas depinde de formatul fiecarei canapele si de abilitatile tale de croitorie. Iti putem spune ca este important sa alegi o ata rezistenta, pentru tapiterie, si sa eviti papiotele comune folosite pentru haine. Daca ai facut cursuri de croitorie sau pur si simplu esti convins ca te vei descurca singur, foloseste tapiteria veche ca model si incepe sa o croiesti pe cea noua. Descoase componentele si masoara cu atentie materialul, astfel incat sa ai cat mai putine rebuturi.
Daca nu ai nici o treaba cu acest domeniu de activitate, mergi cu tapiteria veche si cu materialul nou cumparat, la un croitor, si lasa aceasta etapa pe mana profesionistilor.
Aplicarea tapiteriei
Ultimul pas al acestui proces este aplicarea tapiteriei pe canapea. Pentru aceasta etapa ai nevoie de capse speciale pentru lemn si un capsator pentru tapiterie, pe care il poti cumpara la preturi care incep de la 40 de lei sau imprumuta de la prieteni.
Asaza materialul bine pe canapea, intinzand cu atentie astfel incat sa nu ramana cute. Indiferent daca tapiteria este monocroma sau are un model care trebuie sa se potriveasca intr-un fel anume, ai grija ca tesatura sa fie dreapta.
Va trebui sa incepi capsarea de sub canapea, ceea ce inseamna ca va fi nevoie ca la un moment dat sa o intorci invers, cu baza in sus, sprijinita de spatar. Nu te panica daca nu iti iese bine din prima, capsele sunt usor de scos, dupa cum stii deja. Lucreaza incet si cu rabdare si ai grija ca materialul sa fie bine intins.
De asemenea, este bine sa ai langa tine si materialul vechi, pentru ca in unele zone va fi nevoie sa faci mici pliuri pentru a obtine o potrivire perfecta si il vei utiliza ca model.
Lasa un comentariu
0 Comentariu