Ce sa alegi pentru dormitor: pat sau canapea

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Dormitorul este incaperea in care ne petrecem 5 pana la 8 ore din cele 24 ale unei zile. In plus, este vorba despre perioada in care ne incarcam bateriile, in care organismul se reface, se vindeca, analizeaza si asimileaza informatiile de peste zi si se pregateste pentru urmatoarea.

Sunt de asemenea si orele in care corpul este cel mai vulnerabil la orice factor extern, de la aer viciat si pana la zgomote iritante sau o saltea incomoda care determina o postura gresita. Alegerea obiectului de mobilier in care te odihnesti este prin urmare foarte importanta atat pentru sanatatea ta pe termen lung, cat si pentru starea de spirit si productivitatea la locul de munca.

Deci, ce este mai bine sa alegi – pat clasic sau o canapea extensibila? Afla avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni din randurile de mai jos.

 

Spatiu si adaptabilitate

Daca este vorba despre un dormitor de oaspeti, pe care vrei in rest sa il folosesti ca birou, sau o garsoniera in care doresti ca intimpul zilei, camera sa aiba aspect de living, o canapea extensibila ar putea parea cea mai buna idee.

Extinsa, iti ofera tot spatiul de care ai nevoie pentru a te odihni, iar in versiunea stransa, inlatura orice urma a orelor petrecute dormind, pregatind locuinta pentru oaspeti si perioada din zi in care esti activ.

 

 

Pentru ca, asa cum iti vom detalia mai jos, pe termen lung, canapeaua nu este cea mai buna alegere pentru corpul tau, iti aducem aminte ca poti obtine aproximativ acelasi efect folosind un pat rabatabil. Acesta se poate ridica la perete si ti-l recomandam ca alternativa pentru situatiile in care trebuie sa te adaptezi la un spatiu redus sau multifunctional, in cazul in care il vei folosi pentru a dormi in mod constant.

Pentru camerele de oaspeti, utilizate ocazional, poti folosi la fel de bine si o canapea deoarece cateva nopti dormite pe ea nu sunt de ajuns incat sa produca efecte de lunga durata, ci, cel mult, doar o mica jena musculara.

 

Structura si tehnologie

Exista diferente clare de constructie intre cele doua produse, incepand de la rolul lor de baza. Patul este gandit si proiectat pentru a sustine intreg corpul uman pentru mai multe ore consecutive si a oferi o pozitie buna coloanei vertebrale.

Canapeaua, pe de alta parte, este conceputa pentru a arata bine, a oferi sustinere pe suprafata mica, atat la nivelul sezutului, cat si al spatarului si pentru a rezista uzurii.

Atat segmentul orizontal, cat si cel de sustinere a spatelui sunt confectionate din spuma poliuretanica mai dura decat materialele folosite pentru saltelele de pat si mai putin adaptabila la forma corpului.

Din acest motiv, dormitul pe canapea inseamna de cele mai multe ori treziri frecvente in timpul noptii, pentru a gasi o pozitie mai confortabila, un somn prea putin odihnitor, agitat si trezirea cu senzatie de jena sau chiar durere musculara.

Nu iti vom spune ca toate produsele de acest tip sunt nerecomandate pentru dormit, deoarece exista modele de canapele (aici o lista comparativa) care folosesc structura similara saltelelor relaxa si sunt astfel produse pentru a asigura potrivirea perfecta a celor doua segmente atunci cand sunt extinse, anuland acel efect de spatiu liber sau denivelare pe mijloc.

Sunt insa ceva mai scumpe pentru ca sunt concepute anume pentru a diminua aceasta diferenta de confort dintre cele doua tipuri de obiecte de mobilier.

 

Feng Shui si energiile vitale

Chiar daca nu crezi in aceasta arta antica de amenajare a spatiului interior, este bine sa cunosti si motivatiile asiatice pentru evitarea canapelei ca mobilier pentru dormit. In primul rand, tinand cont de modul in care vei aseza acest obiect in incapere, aproape intotdeauna una dintre lateralele lungi va fi lipita de perete.

La modul practic, una dintre persoanele din cuplu va sta la margine, in timp ce cealalta este nevoita sa stea langa perete, un spatiu evitat de multi datorita senzatiei de inchidere care deranjeaza mai ales in timpul caldurilor de vara.

Din punct de vedere Feng Shui se considera ca cel care sta la margine beneficiaza si acumuleaza in timpul noptii energii benefice pentru evolutia personala si in plan profesional, in timp ce partenerul care sta la perete este lipsit de ele.

Chiar daca optezi pentru pozitionarea canapelei astfel incat ambii parteneri sa stea la margine, sau schimbati periodic locul de dormit, principiile Feng Shui spun ca separatia dintre cele doua segmente ale patului format temporar va aduce, in timp, probleme in relatie.

 

 

Temperatura si igiena

Daca suferi vara de caldura si adormi greu, cel mai rau lucru pe care il poti face este sa alegi o canapea pentru dormitor. In timp ce saltelele de pat, de calitate, sunt construite astfel incat sa permita circulatia aerului, cu canale interioare si finisaje din materiale naturale sau tratate pentru a ajuta la reducerea temperaturii corpului, canapelele nu au nici un astfel de element tehnic inclus.

Este suficient sa te gandesti doar la tipul de tapiterie pe care ar trebui sa asezi cearsaful ca sa iti dai seama ca nu te va ajuta cu nimic si ca pe o suprafata de piele ecologica vei asuda destul de neplacut, chiar si peste un asternut de bumbac.

Aducerea unei canapele in dormitor are de obicei la baza necesitatea de a folosi spatiul si pentru altceva, cum ar fi pentru lucru. Decizia are la baza argumente bine intemeiate si este adevarat ca un pat intins te va ajuta mai putin sa te concentrezi la treaba, decat o canapea stransa, care creeaza impresia ca esti intr-un birou.

Pe de alta parte insa, aceleasi caracteristici te vor face sa fii si mai neglijent cu igiena, pentru ca intr-un fel tratam spatiul folosit doar pentru dormit si altfel o canapea stransa cu tapiteria la vedere aflata intr-o zona in care lucram.

In plus, pentru ca creierul tau sa stie ca atunci cand esti in dormitor te pregatesti de culcare si sa iti ofere un somn odihnitor, este bine sa amenajezi zona de lucru in living sau in bucatarie, dupa posibilitati si sa lasi acelei incaperi doar un singur scop.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu