Reconditionare mobila – top 3 idei pentru apartamentul tau

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

In caz ca ti-ai renovat apartamentul, dar nu vrei sa renunti la piesele de mobilier vechi de care te leaga multe amintiri, le poti usor integra in decor si, chiar daca si-au pierdut stralucirea initiala, le poti reface pentru a te bucura de ele si pe viitor.

 

Daca detii mobilier mai vechi de care esti atasat emotional, si iti doresti sa il poti reface, exista numeroase metode, unele pe care le poti face si singur, fara investitii prea mari. Dar sa vedem in continuare care sunt metodele cele mai potrivite si cum poti sa ai un apartament mult visat, in care sa te simti cat mai bine.

 

Care este diferenta intre reconditionare si restaurare?

Cele doua metode sunt diferite si implica anumite particularitati, desi scopul este sa poti pastra piesele de mobila veche si sa te bucuri de ele, incadrandu-le in decorul apartamentului tau.

Daca ai ceva piese mai vechi, de care esti atasat emotional, si iti doresti sa le folosesti in continuare, este suficient sa aplici metoda de reconditionare mobila. Nu este foarte pretentioasa si nu conteaza ce materiale vei folosi, totul este ca in final sa fii multumit de rezultat, chiar daca schimbi putin aspectul initial.

In schimb, daca detii ceva de valoare, atunci vei merge pe restaurare mobila veche, un proces mai laborios care are ca scop refacerea identica a obiectului, respectand atat forma, cat si materialele folosite. Multe intra in categoria operelor de arta si ai nevoie de o anumita indemanare, precum si cunostinte solide in domeniu pentru a avea un rezultat spectaculos. Din acest motiv, pentru operatiunea de restaurare mobila este indicat sa apelezi la o firma specializata, care sa readuca la viata si sa redea stalucirea initiala pe care o avea acea mobila antica. 

In continuare, ne vom referi la reconditionare mobila:

 

Refacerea unor elemente

Pentru a repune in functiune o comoda din lemn masiv, care are probleme la picioare sau ii lipseste un sertar, nu ai nevoie de foarte multe la dispozitie. Poti sa faci reconditionarea mobilei vechi acasa, fie singur, fie cu un ajutor specializat. Ai de urmat cativa pasi:

Curatarea lemnului: primul pas in reconditionat mobila este curatarea suprafetei; cu o carpa moale indepartezi bine praful, apoi cu putin alcool sau alte solutii din comert, se pot curata urmele lasate de orice substanta sau impuritati. Astfel vor iesi si mai bine in evidenta neregulile. 

Sfefuirea: cel mai adesea, in reconditionare mobila veche, te confrunti cu zgarieturi mai de suprafata sau mai profunde, care ofera un aspect neplacut. Cu ajutorul unui smirghel mai abraziv vei reusi sa uniformizezi zona pana in profunzime, cu unul mai fin, vei netezi.

Uneori, in timpul procesului de reconditionare mobila lacuita sau vopsita, este mai greu sa indepartezi stratul de lac sau vopsea si ai nevoie de o solutie care sa dizolve, grabind procesul de slefuire. Daca sunt denivelari sau crapaturi mai adanci, poti sa le astupi cu grund. Dupa aceste operatii va fi necesar sa cureti din nou suprafata.

Lacuire: o mobila din lemn masiv va fi mult mai placuta si mai rezistenta daca aplici un strat de lac, pastrandu-si astfel culoare initiala. Alege un produs de calitate pentru a avea rezultate bune. In caz de nevoie poti sa aplici si o solutie anticarii pentru lemn, pentru un plus de protectie. 

Pentru procesul de finisare poti sa aplici ceara pentru lemn, dar mai sigur pentru protectia acestuia este lacul. 

Vopsirea: anumite obiecte, precum un birou din lemn, scaunele de bucatarie, o masa, un dulap etc., pot fi reconditionate prin vopsire, putand sa optezi pentru aceeasi culoare pe care au avut-o initial sau sa o schimbi in functie de preferinte. Acelasi tratament poti sa il aplici si pentru o mobila de bucatarie, din lemn masiv, schimband complet aspectul.

Mergi pe vopsele care protejeaza lemnul si, la nevoie, poti sa dai mai multe straturi, respectand indicatiile date de producator, pentru a obtine o mobila vopsita cu un aspect foarte placut. 

De asemenea, poti sa mergi pe vopsire mobila lacuita, dupa ce ai parcurs pasii de mai sus, schimband culoarea si aspectul initial. 

Lipirea sau inlocuirea elementelor de decor

Poti obtine o mobila veche reconditionata doar inlocuind mici elemente, in cazul in care aspectul general este bun si nu mai necesita alte interventii.

Astfel, poti sa optezi pentru inlocuirea butoanelor sau a manerelor, fie cautand prin anticariate modele mai vechi, fie cu altele noi in stilul dorit. 

Un alt mod de reconditionare mobila fara prea mult efort consta in lipirea unor decupaje, prin tehnica servetelului si in lipirea cu ajutorul unor adezivi de servetele, decupaje din hartie, alte materiale. Acestea pot avea diferite forme si desene si, acoperite la final cu un strat de lac, vor schimba complet aspectul mobilierului. 

Imbracarea in bucati de tapet este iar un mod simplu de a obtine mobila reconditionata, procedura pe care o poti face singur, fara o investitie importanta. Vei aplica bucati de tapet, imbracand mobila, si poti sa mergi pe acelasi fel sau, daca ai bucati ramase de la renovare, poti sa creezi un design unic, cu personalitate. In acelasi mod simplu poti sa aplici si la reconditionare usi lemn, mai ales daca sunt simple si netede.

Foarte asemanatoare cu imbracarea in tapet este si colantarea. Avand la indemana modele diferite si foarte placute ca aspect, poti lipi pe un lemn vechi colant, schimbandu-i astfel complet aspectul. 

Retapitarea

Este un mod simplu de reconditionare mobila si vei putea sa o faci sa arate altfel, sa ii modifici culoarea pentru a se incadra mai bine in noul decor, daca are tapiterie.

Astfel, poti schimba aspectul unor scaune mai vechi, fotolii, pat, canapea. Chiar daca sunt cu arcuri, poti sa apelezi la un specialist care sa readuca piesele de mobilier intr-o forma buna. Poti sa aduci in aceeasi camera piese diverse, pe care sa le imbraci in acelasi material pentru a avea o unitate de imagine, sa amplasezi o canapea de la un set in camera de zi, combinand-o cu doua fotolii ce le retapitezi in acelasi material. Vei gasi usor, atat la magazinele de specialitate, cat si in mediul online, materiale mobila, cu care sa poti sa iti creezi decorul preferat.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu