Cele mai bune 13 idei pentru amenajari interioare

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Bazeaza-te pe designul minimalist pentru o amenajare adaptabila si fluida, nu inlocui patul cu canapeaua in dormitor, profita de mobilierul multifunctional si foloseste spatiul de sub scara in mod inteligent – sunt doar cateva dintre sfaturile prezente in acest articol, pe care le poti utiliza pentru a crea un interior confortabil si placut in casa ta.

 

Cu totii am vizitat, de-a lungul timpului, case deosebite, elegante, primitoare, armonioase, care ne-au impresionat placut inca de la intrare. Cei mai multi dintre noi dorim sa putem crea aceeasi atmosfera si in propria locuinta, chiar daca bugetul nu permite un nivel similar de lux si calitate, ci mai curand o adaptare potrivita particulatilor fiecarei familii. Iata cateva idei de amenajari interioare care te pot ajuta sa conferi locuintei tale confortul cu care doresti sa te inconjori.

 

Stabileste stilul amenajarii inca de la inceput

Cele mai frumoase case din Romania au in comun respectul pentru echilibru, bun gust si o idee foarte clara a stilului pe care proprietarul a dorit sa il defineasca. Indiferent ca vorbim despre o casa in stil mediteranean, cu terase mari, neacoperite, un format cu amprenta mai mare pe sol si inaltime ceva mai mica, sau de constructii inguste, inalte, sobre, care imita modelele de case englezesti, importanta este unitatea.

De la formatul zidurilor si detaliile arhitectonice, si pana la pernele care completeaza elementele de design interior in living, daca totul este conceput pentru a se potrivi bine impreuna, putine lucruri pot da gres. Incepe deci, intotdeauna, orice proiect de amenajari interioare, cu un plan foarte clar si o idee centrala care da tonul intregului concept.

Ai grija cum gestionezi suprafata disponibila

Nu-ti face griji daca bugetul nu ti-a permis decat o locuinta de dimensiuni reduse. Exista suficiente case mici si frumoase, care te surprind prin cat de spatioase par la interior, incat sa ai dovada ca, daca tii cont de cateva idei de design interior pentru case micute, poti sa transformi orice spatiu in caminul pe care ti-l doresti. Secretul consta in planificarea atenta a suprafetei utile, astfel incat sa obtii maximul din fiecare metru patrat disponibil.

Aceeasi suprafata de pardoseala poate fi abordata in diferite moduri, deci nu uita sa iei in considerare si forma incaperilor si a casei. Intr-un fel gestionezi spatiul din case inguste si lungi, tip vagon, unde este mai dificil, de exemplu, sa incluzi un coltar, si in alt mod vei lucra cu o locuinta care merge mult spre o baza patrata. Respecta geometria spatiului si foloseste-o pentru a cumpara mobilierul potrivit.

 

Culorile conteaza, indiferent de dimensiunea casei

Si alegerea paletei de culori este la fel de importanta si uneori chiar mai dificila, cand vorbim despre spatiile largi. Cele mai frumoase case mici din lume folosesc la interior capacitatea culorilor deschise de a extinde spatiul. Incepand cu alb si continuand cu nuante pastelate, tonurile luminoase sunt cele care te vor ajuta sa faci locuinta sa para mai mare. 

In cazul unei case mari, lucrurile devin insa putin mai complexe, pentru ca iti poti permite sa abordezi combinatii mult mai interesante de nuante si culori tari, intense. Pentru a nu da gres in acest caz, este important sa decizi din timp cat de mult vrei sa participe peretii si pardoseala in impactul cromatic al incaperii, si cat lasi pentru mobilier si obiecte decorative.

 

Foloseste sfaturile expertilor in amenajari interioare de case si apartamente

O strategie foarte buna, pentru orice persoana care doreste sa isi amenajeze casa, este documentarea atenta. Ai la dispozitie suficiente articole bine scrise, pe internet, cu idei de amenajari interioare, pentru case mici, medii si mari, incat sa gasesti solutii eficiente, interesante si usor de pus in practica pentru locuinta ta.

 

Mizeaza pe stilul mediteraneean pentru relaxare si caldura

Spatiul mediteraneean gazduieste exemple de case superbe, incantatoare, pline de energia si lumina specifica acestei zone geografice. Daca doresti sa recreezi spiritul acestei culturi in propria ta casa, poti incepe cu pardoseala din piatra sau din placi de ceramica, pe care le vei regasi in modelele de case mediteraneene moderne, pastrand insa aspectul incomplet finisat. Continua cu pereti texturati, barne la vedere, in structura tavanului, si finalizeaza cu nuante calde de verde, caramiziu, crem, mov, purpuriu, evitand tonurile stridente si reci.

 

Pastreaza aspectul traditional, cu aranjamente interioare rustice

Daca ai petrecut verile copilariei la bunici si ti se incalzeste sufletul cand simti mirosul de mamaliga calda sau de pamant reavan, proaspat udat de ploaie, probabil te-ai simti foarte confortabil intr-un interior de casa taraneasca, simplu, sau poate doar putin modernizat.

Pardoseala din multe case vechi, taranesti, era din lut sau lemn, deci atunci cand te gandesti cu ce poti acoperi podeaua, pentru a mentine un aspect traditional, este bine sa iei in considerare, fie parchetul cu lame late si aspect de scandura, fie ceramica cu finisaj de tip piatra, mat, cu asperitati, si, in general, mai putin finisata. Desigur, daca bugetul iti permite, poti apela la varianta autentica, confectionata din scanduri de lemn.

Completeaza cu decoratiuni interioare vintage, covoare de iuta, o soba cu design potrivit, mobilier din lemn masiv, carpete decorative asortate si cateva ulcioare de lut. Pentru ca structura multor case rustice insemna, pe vremuri, un tavan destul de jos, care sa nu lase caldura sa se piarda, poti apela la rafturi pana la cativa centimetri sub tavan, care vor reduce vizual din inaltimea standard a caselor construite astazi.

Consulta modele de case moderne pentru un interior aerisit si functional

Pentru cei care isi doresc o casa moderna, al carei confort sa reprezinte in mod inspirat tendintele de amenajari interioare ale secolului XXI, principiul de baza este o combinatie de 50% – 50% dintre functional si hedonistic.

Incepe cu linii curate si putine detalii, inclusiv la finisajele pentru pardoseala si pereti, si continua cu mobilier robust sau finut, in functie de dimensiunile spatiului, dar cu profil clar, lipsit de detalii inutile. Cele mai multe interioare de case moderne imbina in mod elegant tehnologia in structura fiecarei incaperi, mizand atat pe electrocasnicele clasice, cat si pe sisteme de iluminat cu design potrivit.

Opteaza pentru argintiul inoxului sau pentru negru, in cazul electrocasnicelor, daca vrei sa iesi putin din anonimatul albului, si completeaza in rest cu tonuri indraznete (portocaliu, galben, albastru, rosu etc.), daca vrei ceva mai multa energie si personalitate.

 

Multifunctionalul, ideal pentru case mici si frumoase

Ne referim aici atat la mobilierul multifunctional, o tendinta tot mai populara a acestui secol, cat si la spatiile multifunctionale. Multe case moderne, mici, apeleaza la designul de tip open-space pentru a evita ingramadirea in mai multe incaperi inghesuite. Intr-un astfel de spatiu, poti delimita vizual, zonele cu roluri distincte in structura casei, folosind covoare sau chiar pardoseala diferita, mobilier, perdele etc. Se aplica aceleasi principii de design de interior ca pentru apartamente mici in care livingul este folosit si ca dormitor sau bucatarie.

Daca iei in considerare si apelarea la mobilier multifunctional, care permite folosirea aceluiasi spatiu atat ca living modern si dormitor, cat si ca birou de lucru sau chicineta, poti avea la dispozitie, intr-o suprafata relativ mica, tot confortul si spatiul de care ai nevoie, fara a te lovi de obiectele de mobilier sau a simti ca nu ai aer.

Pentru ca multifunctionalitatea este un trend in plin avant, gasesti online o multitudine de idei pentru casa, care te pot ajuta sa vezi mai clar intregul potential al locuintei tale, la care iti recomandam sa apelezi cu incredere.

 

Idei de amenajare pentru un living de dimensiuni reduse

In toate proiectele de amenajari, un living mic se va dovedi o adevarata provocare. Insa, dupa cum putem afla din sutele de cadre cu case frumoase, desi mici, cu atentie si inspiratie, poti crea intr-o astfel de incapere, o oaza de relaxare plina de energie pozitiva si bun gust.

Totul incepe de la spatiul pentru sezut. Atunci cand alegi o canapea, in sufragerie, si ai la dispozitie putin spatiu, trebuie sa selectezi cu intelepciune, un model care sa iti ofere confort, fara a incarca prea mult, din punct de vedere vizual, si suficient de incapator, fara a fi insa masiv. Daca restul mobilierului poate fi prezent in conditii minimale (masuta de cafea si cateva rafturi), canapeaua nu prea poate fi eliminata, decat daca esti dispus sa o inlocuiesti cu scaune.

Cand vine vorba despre designul caselor mici va fi intotdeauna mai usor sa definesti sufragerii moderne decat o amenajare de living clasic. Motivul este simplu. In exemplele de livinguri moderne vei gasi mobilier cu linii clare, fara detalii inutile, cu design eficient, care ofera un randament superior al spatiului ocupat, in timp ce profilurile clasice mizeaza pe masiv, impresionant, complicat si bogat in decoratiuni.

Asta nu inseamna ca nu poti duce la bun sfarsit o amenajare de sufragerie clasica, cu foarte mare succes, ci doar ca vei petrece mai mult timp analizand optiunile de mobilier si vei investi probabil mai multi bani, pentru ca doar anumite piese se vor potrivi cu spatiul tau. 

Nu sacrifica confortul patului clasic intr-o amenajare de dormitor

Cel mai bun sfat de care este bine sa tii cont, cand faci planuri de amenajari interioare de dormitoare, este sa nu renunti la eficienta pe care ti-o poate oferi o saltea standard pentru pat, in favoare unei canapele, decat daca chiar nu ai de ales.

Oricat de bine ar fi conceputa salteaua de canapea, retine ca acest obiect de mobilier este gandit in principal pentru sezut, si in secundar, pentru dormit ocazional si ca utilizarea frecventa sau permanenta se poate solda cu probleme la coloana. Pentru case mici si moderne exista paturi cu schelet metalic, care incarca foarte putin spatiul, dar si modele cu schelet realizat din pal, in nuante deschise, cu lada pentru depozitare, care te ajuta sa economisesti din suprafata ocupat de dulapuri.

 

Design de interior pentru apartamente mici – ce este diferit

Fata de spatiul de locuit oferit de o casa, chiar si cu un teren de mici dimensiuni, locuintei de la bloc ii lipsesc adesea optiunile suplimentare de depozitare (pod, beci, garaj etc.), dar si acel mic spatiu verde, unde poti iesi cand te-ai saturat de stat in casa. Cand cauti idei de amenajari pentru apartamente mici, ia deci in considerare si acest aspect.

Printre masurile pe care este bine sa le iei in considerare cand faci planul de amenajare pentru apartament se numara, in acest caz, solutiile cat mai eficiente de depozitare, care nu ocupa prea mult spatiu util. Includem aici dulapurile inalte pana in tavan, paturile, canapelele si taburetii cu lada pentru depozitare etc. Apartamentele cu incaperi limitate ca dimensiune pot apela la diverse trucuri de amenajare in hol sau in balcon, a unor zone in care se pot pastra hainele, lenjeriile etc.

Si daca tot vorbim de balcon, nu uita ca acesta poate inlocui cu succes o mica gradina sau terasa, daca este amenajat cu gust. Foloseste mobilier potrivit ca stil si dimensiune si plante usor de crescut pentru a crea un colt verde mic, dar placut, chiar in locuinta.

 

Sufrageria de bloc – adaptabilitate in amenajare

Daca esti pasionat de amenajari interioare, dar, in acelasi timp, iti place diversitatea, si esti mereu tentat sa schimbi ceva in locuinta, iti propunem sa combini stilul minimalist cu orice alta tendinta care iti trezeste interesul.

Dintre numeroasele versiuni de amenajari interioare, o sufragerie de bloc poate beneficia cel mai mult de pe urma optarii pentru nuante neutre si design minimalist la mobilierul de baza si finisaje. Vorbim deci despre pardoseala, pereti, canapea si comoda sau alt element pe care consideri de cuviinta sa il adaugi. O data ce ai definit o astfel de incapere in tonuri neutre de gri, grej sau crem, poti schimba oricand accentele incaperii folosind covoare de dimensiuni medii, paturi sau huse pentru canapea, perne colorate, tablouri, vaze etc.

O astfel de abordare iti permite sa variezi intre mai multe stiluri de amenajari interioare pentru living. Poti, de exemplu, crea un decor cu accente rustice, adaugand un covor de iuta si o patura similara pe canapea, vase traditionale din lut, un stergar taranesc pe masuta de cafea si un tablou care infatiseaza un cadru reprezentativ pe perete.

Amenajari de living cu scara interioara – nu irosi spatiul

Desi il vei gasi mai frecvent in modele de casa, decat in structuri de apartament, livingul cu scara interioara este prezent si in unele duplexuri de mari dimensiuni. Pentru a gasi idei de amenajare pentru living, la casa, in aceasta situatie, trebuie sa analizezi atent structura scarii si modul in care ocupa spatiul.

Cele mai multe interioare de case includ scara in zona holului sau al antreului de la parter. Exista insa si tipuri de case care integreaza aceasta cale de comunicare intre niveluri, direct in zona de living, si este vorba in special de structurile de tip open-space si proiectele de design interior pentru case, care aloca cea mai mare parte a primului nivel zonei de sufragerie, adaugand, sau nu, si o bucatarie deschisa.

Principala dificultate in abordarea acestor variante de interioare consta in existenta unui spatiu mort, care poate fi mai greu valorificat, asociat suprafetei ocupate de scara. In functie de asezarea in spatiu a structurii de sustinere si a treptelor, poti intampina dificultati in amplasarea canapelei sau a oricarui tip de mobilier care ar veni firesc intr-un living clasic.

Exista insa si solutii foarte eficiente de gestionare a unui astfel de format. Ele variaza de la cele mai conservatoare idei de design interior, care cedeaza complet spatiul respectiv pentru scara, lasand liber tot ce este sub trepte, si pana la cele mai inventive, care implica folosirea spatiului pentru a amplasa un mic birou, o biblioteca, o canapea sau chiar un dulap, adaptat desigur formei. 

Iti recomandam abordarile ceva mai creative in cazul in care este vorba despre un living de dimensiuni relativ reduse, care nu isi poate permite sa piarda spatiu util. Foloseste sugestiile de amenajari interioare disponibile online si gaseste, si in acest caz, cea mai buna varianta pentru preferintele tale si cerintele de spatiu ale locuintei si familiei.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu