Cum integrezi mobila intr-o bucatarie mica, in ce poti transforma o bucatarie de vara, cum modelezi eficient un spatiu open-space – sunt doar cateva dintre aspectele despre care poti afla sfaturi utile in acest articol. Daca te pregatesti sa iti renovezi bucataria, arunca chiar acum o privire pe aceste recomandari.
Daca iti face placere sa gatesti, fie si ocazional, atunci cu siguranta esti preocupat atat de modul in care arata bucataria ta, cat si de nivelul de functionalitate pe care ti-l ofera. Internetul abunda zilele acestea de tutoriale si idei pentru bucatarie, atat de multe incat uneori iti este greu sa selectezi ce este mai important pentru stilul tau personal, bugetul disponibil si spatiul cu care lucrezi. Iata de ce am selectat in acest articol cateva sfaturi si sugestii pentru amenajari de bucatarii, din care poti extrage usor acele elemente care se potrivesc locuintei tale.
Incanta-ti ochii cu farmecul unei bucatarii albe
Multe persoane evita culoarea alb cand vine vorba despre dulapurile din spatiul de gatit, pentru ca inseamna mai multa vulnerabilitate la murdarie. Albul si, in general, tonurile foarte deschise, sunt insa cea mai buna solutie cand vine vorba despre mobila dintr-o bucatarie mica. Creeaza impresia de mai mult spatiu, aproape dubland vizual suprafata incaperii, iar daca alegi materiale de calitate, un astfel de mobilier nu va fi nici greu de intretinut.
Pentru ca albul general poate fi uneori putin nelinistitor sau plictisitor, poti folosi plante aromatice in ghiveci, vesela colorata, fata de masa cu imprimeuri si alte astfel de detalii pentru a adauga putina enrgie si personalitate in planul tau de amenajare pentru o bucatarie mica. La fel de bine poti opta pentru o mobila de bucatarie gri cu alb, crem cu alb, sau o alta combinatie similara, daca consideri ca o alternativa monocroma nu este chiar stilul tau.
Retina insa ca albul este cea mai eficienta solutie pe care o ai la indemana, mai ales daca vizezi o mobila de bucatarie vintage sau clasica, cu forme generoase, linii curbe si modele florale sculptate in lemn masiv.
Nu neglija sticla in amenajarile de bucatarii mici
La fel ca si albul, si sticla este o varianta destul de evitata in multe proiecte de amenajari interioare pentru bucatarii, din cauza imaginii de material fragil. Nu prea te lasa inima sa trantesti o oala plina cu supa pe o astfel de suprafata, nu-i asa?
Pe langa faptul ca tehnologia permite, in prezent, confectionarea de sticla destul de rezistenta la zgarieturi, temperaturi inalte si impact, este bine sa retii ca, in timp ce blatul de lucru are nevoie de o durabilitate si robustete fara cusur, masa pentru servit nu impune aceleasi cerinte.
Inlocuieste asadar, in planurile tale, imaginea mesei din lemn sau pal, cu o varianta de masa de bucatarie din sticla, si spatiul ocupat de acest obiect va deveni, ca prin minune, aproape liber pentru ochii tai. Este motivul pentru care aceste optiuni sunt adesea recomandate ca modele pentru bucatarii mici, in care fiecare centimetru conteaza si unde masa abia daca mai incape.
Opteaza pentru designul liniar sau in L pentru amenajari de bucatarii mici si patrate
In timp ce in bucatariile de dimensiuni medii si mari, formatul patrat este foarte generos si usor de gestionat, in cazul proiectelor de amenajare pentru bucatarii mici, poate deveni problematic, daca spatiul nu este abordat eficient.
Cel mai mare succes il vei obtine apeland, in aceasta situatie, la designul liniar sau in L. In primul caz, tot ceea ce inseamna electrocasnice si mobila de bucatarie, moderna sau clasica, in afara de zona pentru servirea mesei, se pozitioneaza pe un singur perete (aragaz, frigider, chiuveta, blat de lucru, dulapuri, rafturi etc.). Restul spatiului este alocat mesei si scaunelor si, daca suprafata iti permite, poti include si o canapea. Pentru ca aceasta abordare sa iti ofere rezultate optime, trebuie sa mizezi pe inaltime, mobila de bucatarie dedicata depozitarii fiind conceputa pentru a ajunge aproape de tavan.
A doua varianta pe care o ai la dispozitie pentru o bucatarie moderna limitata ca spatiu, dar incapatoare vizual, confortabila si usor de folosit, este designul sub forma de L, numit si “bucatarie pe colt”. Iti recomandam aceasta optiune daca gatesti mult, pentru ca, spre deosebire de variantele de bucatarii amenajate liniar, in acest format ai posibilitatea de a crea vestitul “triunghi magic” intre frigider, aragaz si chiuveta, pentru deplasari eficiente intre aceste puncte.
Alegi doi pereti alaturati pe care sa instalezi dulapuri, blatul de lucru, electrocasnice, chiuveta etc., iar spatiul ramas il aloci zonei de dining. Pentru a obtine suficient spatiu de depozitare, fara a incarca prea mult incaperea, iti recomandam ca, intr-o astfel de amenajare de bucatarie de apartament, pe unul dintre peretii mobilati sa instalezi rafturi deschise.
Foloseste blatul de lucru ca separator intr-o bucatarie open-space
Cand planuiesti o amenajare de bucatarie tip open-space, nu uita ca ai nevoie de un separator vizual si ca blatul este cel mai potrivit, mai ales daca vorbim despre o locuinta de dimensiuni medii sau mici. Va trebui, in acest caz, sa lucrezi putin la inaltime, un blat de bucatarie clasic fiind uneori putin cam jos pentru un astfel de rol, mai ales daca vrei sa il folosesti si ca loc de servit masa si te gandesti la un design tip bar.
Poti opta pentru un blat pozitionat pe o sectiune cu dulapuri, care inchide deci vertical spatiul de gatit, sau, daca vorbim, la capitolul dimensiuni, de o bucatarie mai mica, cu suficient spatiu doar pentru a te misca comod prin ea, poti alege un blat fixat pe picioare subtiri. Acest tip de design pentru mobila de bucatarie open-space delimiteaza eficient cele doua zone, lasand in acelasi timp ochii sa cumuleze metrii patrati intr-un format lejer si relaxat.
Mizeaza pe lemn si piatra intr-o bucatarie rustica
Chiar daca vorbim despre bucatarii de apartament si nu despre zona de gatit amenajata intr-o casa, stilul rustic este o optiune populara, placuta si interesanta, ce poate fi obtinuta cel mai usor prin folosirea finisajelor cu aspect de materiale naturale.
Gresia cu aspect de piatra mai putin finisata, faianta care imita caramida, mobilierul din lemn masiv sau pal melaminat ori MDF, cu finisaj in fibra lemnoasa – sunt elementele de baza pe care le poti folosi intr-o amenajare de bucatarie cu iz traditional, si la care poti adauga diverse decoratiuni de bucatarie, potrivite ca imagine, precum lustre din fier forjat, suport de servetele, din lemn, vase de lut etc.
Nu uita ca acest stil este unul robust, bogat, care incarca vizual si pe care il vei regasi deci mai rar in modele de bucatarii mici.
Ofera un aspect inedit bucatariei, incluzand o sofa in design
Indiferent daca preferi modele de bucatarii in stil clasic, sau mai curand designul rustic ori modern, ai optiunea de a crea o imagine deosebita si un spatiu mult mai confortabil, adaugand o canapea in bucatarie. Este un obiect de mobilier inclus strict din ratiuni de confort, de care nu ai cu adevarat nevoie, deci cantareste cu grija spatiul disponibil, inainte de a decide asupra formatului si dimensiunilor.
Cele mai multe bucatarii clasice vor integra mai bine canapele standard, de doua sau trei locuri, in timp ce, pentru bucatarii moderne sunt mai potrivite, in prezent, cele cu format de coltar. Pentru ca ocupa destul de mult loc, este bine sa stabilesti inainte de achizitie amplasarea fiecarui obiect de mobilier, inclusiv a canapelei, si eventual, sa optezi pentru confectionarea la comanda, daca bugetul iti permite. Gasesti pe Internet suficiente schite cu mobila de bucatarie pentru a identifica usor un format si un mod de asezare care sa arate bine, fara a stanjeni traficul in incapere si fara a incarca excesiv spatiul.
Opteaza pentru culori deschise si un design mai putin robust, intr-o bucatarie de dimensiuni reduse si ai grija la inaltimea acestui obiect de mobilier. Daca decizi sa o folosesti si pentru a oferi 2 – 3 locuri in plus in jurul mesei, canapeaua trebuie sa fie suficient de inalta pentru a permite accesul facil la blat, intr-o pozitie favorabila servirii.
Intr-o amenajare de bucatarie larga, incapatoare, care permite un spatiu separat pentru canapea, poti lua in considerare si un model mai jos, cu structura mai moale, in care sa te poti afunda si relaxa cand servesti cafeaua de dimineata sau ceaiul de la ora 5.
Mizeaza pe culori puternice pentru o bucatarie contemporana
Daca te numeri printre norocosii care cauta idei de amenajari pentru o bucatarie spatioasa si preferi energia culorilor vii, urmeaza-ti intuitia si creeaza un design care sa te reprezinte. Un spatiu suficient de mare poate incadra usor un perete de accent, portocaliu, verde, albastru, o mobila de bucatarie mov, bleu, violet, galbena sau caramizie, si alte nuante folosite pentru a crea bucatarii moderne de apartament in locuintele generoase ca dimensiune.
Diferenta contrastanta de culoare mai este utilizata si pentru a delimita zone, in bucatarii open-space, unde poti folosi acest truc atat la nivelul pardoselii, jucandu-te cu nuantele de parchet si gresie, cat si la nivelul peretilor si al mobilierului.
Testeaza un concept cu scaune colorate din plastic, asezate in jurul unei mese din sticla, si foloseste corpurile de iluminat pentru a adauga accente. Nu uita insa ca atunci cand te joci cu elemente puternice, trebuie sa stii ce faci, deci alege o culoare de baza, preferata, si verifica ce poti combina in mod placut cu ea, inainte de a cumpara vopsea, var sau mobilier.
Trecerea cu bolta, compromis intre open-space si clasic
Daca nu te simti prea confortabil cu ideea unei bucatarii complet deschise, de tip open-space, dar nici nu vrei sa rupi spatiul in doua, pentru ca apartamentul este prea mic, poti rezolva usor dilema utilizand o trecere sub forma de bolta catre bucatarie.
Acest element arhitectural creeaza o delimitare vizuala clara intre cele doua incaperi, fara a mai fi necesar sa iei si alte masuri in acest sens, oferindu-ti deci mai multa libertate in gestionarea mobilierului si culorilor din cele doua camere. Nu uita insa ca, dintr-un anumit punct de vedere, cele doua sectiuni sunt parti ale aceluiasi intreg, deci incearca sa pastrezi o anumita unitate intre stiluri alese.
Daca stai la casa, opteaza pentru o bucatarie de vara tip open-space
Rolul unui spatiu de gatit exterior este acela de a profita de caldura verii, pentru a scoate din casa mirosul de mancare, a economisi curentul consumat cu aerul conditionat si hota, si de a te bucura de natura, in timp ce pregatesti retete gustoase. Cele mai multe bucatarii de vara traditionale sunt amenajate pe o latura a casei, profitand de o prelungire a acoperisului, si includ minimul necesar pentru functionare: aragaz sau cuptor cu lemne si un blat de lucru.
Daca ai posibilitatea de a defini un astfel de spatiu, iti propunem sa mergi ceva mai departe, catre un design open-space, care sa includa si spatiu de servit masa, indiferent ce stil alegi pentru un astfel de decor de bucatarie.
Instaleaza un acoperis orizontal tip terasa, foloseste un perete al casei sau mizeaza pe un design de bucatarie tip foisor. Dedica o zona bine definita pentru instrumentele necesare gatitului si aloca restul pentru o masa generoasa si scaune confortabile. Nu uita sa iei in considerare si o plasa pentru tantari sau un sistem cu ultrasunete, pentru a te putea bucura in liniste de preparatele gatite.
Combina bucataria de vara cu o gradina interioara superba
Si daca ai facut pasul si ai scos bucataria afara, intr-un format care depaseste binisor imaginea traditionala a acestui concept, de ce sa nu mergi putin mai departe? Combina bucataria si zona exterioara de dining cu gradina interioara si creeaza un spatiu inedit. In functie de zona in care locuiesti, clima si sol, poti opta pentru o varietate de tipuri de vegetatie.
Pentru cei pasionati de plante, design si bucatarie, interesati sa duca la superlativ toate cele trei directii, recomandam ca surse de informare cateva dintre cele mai populare targuri si expozitii de profil: Expo Flowers & Garden, Construct – Ambient Expo si Mobila Expo, toate disponibile la Romexpo. Vrei ceva putin mai exotic? Profita de internet si imbogateste-ti cunostintele cu imagini din parcurile expozitionale Shanghai Garden, din Beijing, Lebensart Messe din Germania, Florall din Belgia, Salon du Vegetal din Franta.
Nu esti pregatit sa te ocupi singur de un astfel de proiect si preferi sa il lasi pe seama profesionistilor? Poti apela usor la firme specializate precum Gardenia, din Timisoara, Art Garden Design din Cluj, Green Walls din Bucuresti etc.
Lasa un comentariu
0 Comentariu