Biosemineul – argumente pro si contra

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Biosemineul se numara printre dispozitivele termice cele mai potrivite pentru amenajarea apartamentelor, dar si a caselor si a locuintelor de vacanta, combinand in mod echilibrat rolul functional si efectul decorativ.

Usor de instalat si folosit si disponibil intr-o varietate de modele, biosemineul isi face prezenta in mod elegant atat in spatiile rezidentiale, cat si in cele comerciale, completand in mod ingenios si confortabil designul pe terase, in cafenele, hoteluri si restaurante.

Pentru cei care se gandesc sa cumpere un astfel de produs, prezentam in randurile de mai jos cateva dintre avantajele si dezavantajele sale.

 

Mobilitate extinsa

Cand spunem ca este un dispozitiv pe care il poti amplasa oriunde, ne referim la faptul ca functionarea unui astfel de semineu nu depinde nici macar de apropierea unei surse de electricitate.

 

 

Modelele se impart bineinteles in versiuni fixe, cu fixare pe perete sau inserare in mobilier ori perete de rigips, si variante independente, cu amplasare pe sol. Dar dincolo de limitarile pe care le impui chiar tu in functie de locul ales pentru monatre si modul de instalare, poti aseza biosemineul oriunde doresti in locuinta, de la spatiosul living si pana la cea mai mica incapere de toaleta.

Este bineinteles esential ca incaperea sa beneficieze de ventilatie, pentru ca, desi in cantitate redusa, arderea bioetanolului degaja dioxid de carbon.

Aceste produse au in plus o greutate mica, ceea ce le face usor de instalat si de mutat oricand doresti. Nu necesita avize speciale de functionare sau montaj specializat, deci iti vor oferi si economie financiara la acest capitol.

 

Fara gaze toxice sau cos de fum

Motivul principal pentru care aceste variante sunt considerate printre cele mai bune seminee de apartament, alaturi de cele electrice, este faptul ca nu degaja gaze toxice sau fum care sa necesite racordarea la o cale de evacuare.

In plus, nu schimba cu nimic mirosul din incapere si arderea nu lasa cenusa, ceea ce inseamna ca intretinerea se face foarte simplu si nu implica nimic mai mult decat stergerea suprafetelor cu o carpa umeda.

 

Flacari reale

Desi tehnologia a evoluat suficient de mult pentru ca focarele semineelor electrice sa aiba capacitatea de a reda destul de bine caracteristicile flacarilor reale, atat ca culoare, cat si ca dinamica, daca vrei un foc real, te vei simti mai bine in compania unui model cu bioetanol.

In plus, pentru a achizitiona o versiune electrica cu detalii vizuale de calitate, trebuie sa te orientezi de regula catre optiuni mai scumpe. Pe de alta parte, chiar si cel mai ieftin biosemineu iti ofera flacari naturale si o caldura subtila si placuta cum numai focul real poate aduce intr-o incapere.

 

 

Ecologic si curat

Bioetanolul este un lichid 100% ecologic, obtinut prin fermentare, din produse agricole diverse precum sfecla, grau, porumb sau trestie de zahar. Este de fapt un alcool curat, care degaja la ardere o cantitate de dioxid de carbon similiara cu cea emanata de 1 – 2 lumanari.

Semineul este dotat cu un rezervor ce are in general capacitatea de 1 – 3 litri si care include vata minerala ce are rolul de a absorbi alcoolul si de a asigura eliberarea treptata a acestuia, pentru ca flacarile sa arda pentru mai mult timp. Pentru ca nu lucrezi cu lemne sau peleti, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta resturilor si murdariei.

Tot ce ai de facut pentru pregatirea focului este sa torni dintr-o sticla bioetanolul, in rezervor, cu ajutorul unei palnii, pe care o primesti de regula impreuna cu produsul, sau direct, prin intermediul sectiunii create pentru flacara.

Este bine sa citesti cu atentie recomandarile din ghidul de folosire, pentru a sti exact cat de mult alcool trebuie sa pui, pentru ca volumul difera de la model la model, in functie de capacitate rezervorului.

 

Aspect deosebit

Pentru ca singurul element impus in constructia unui astfel de produs este prezenta unui rezervor, cu o cale de alimentare si respectiv de ardere, formele in care il vei gasi pe piata sunt extrem de variate si ofertante.

De la aspectul clasic de semineu cu cadru care imita caramida sau piatra, de dimensiuni mari, potrivite pentru livinguri spatioase si pana la versiunile cu profil subtire, tip plasma, care se fixeaza pe perete, recomandate pentru interioare moderne. Vei gasi, de asemenea, modele sub forma de pahar supradimensionat si in concepte care ilustreaza obiecte de arta abstracte.

 

Control limitat

Printre dezavantajele specifice biosemineelor se numara posibilitatile reduse de control a intensitatii flacarii. Chiar si cand vorbim despre cele mai bune seminee din aceasta categorie, realitatea este ca tot ce poti face, ca actiuni posibile, este sa aprinzi si sa stingi focul, atunci cand doresti. Poti desigur influenta modul de ardere prin cantitatea de combustibil folosita, dar precizia gestului este redusa.

Daca te numeri printre cei care apreciaza functiile avansate de control si dispozitivele moderne cu telecomanda, iti recomandam asadar sa te orientezi catre variante electrice, cele cu bioetanol fiind dedicate spatiilor care pot castiga de pe urma unui adaos de naturalete si fluiditate neingradita.

 

Ceva mai putina caldura

Pentru cei care incadreaza semineele cu bioetanol in categoria dispozitivelor de incalzire a locuintei, este important sa precizam ca aceste modele au fost gandite in principal pentru rolul lor decorativ si posibilitatea de a oferi o flacara reala in medii care nu pot asigura caile de evacuare specifice versiunilor pe lemne sau gaz.

 

 

Capacitatea lor calorica este insa mai redusa, variantele cu rezervor de 1 – 1.5l generand in general pana la 6000BTU (1 – 1.5kW), in timp ce cele de 3 litri ajung pana la 11000 – 12000BTU (2 – 3kW). Cele dintai pot incalzi spatii mici, de pana la 10mp, in timp ce variantele mai mari pot fi eficiente in camere de pana la 20mp, cu izolatie foarte buna.

Semineele cu bioetanol se potrivesc asadar, mai curand, ca solutii secundare, in completarea unui sistem de incalzire central care nu face fata gerului, sau in incaperi spatioase, in care ai nevoie sa ridici temperatura temporar, doar intr-o anumita zona.

Partea pozitiva a acestei limitari este faptul ca poti utiliza aceste dispozitive si in zilele de primavara si toamna, fara a supraincalzi incaperile. Sunt de asemenea ideale pentru spatiile exterioare, mai ales in serile racoroase, cand se simte nevoia unei lumini calde.

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Sorin Andrei

December 29, 2020 at 3:50 pm

marketing low level. am cumparat un semineu de genul si pot spune urmatoarele:
– incalzeste 12 mp dupa incalzirea recipientului cu doar 0.4l de bioetanol dar pt max 45-50 min daca ii lasi vata minerala in rezervor
– vata minerala previne varsarea din greseala a lichidului, azele emanate sunt aceleasi cu sau fara vata. ba mai mult fara vata obtii 0.6l in rezervor si arderea ~ 1.25-1.3 ore .lame…dat fiind ca pe site-uri si sticle scrie ca duce pana in +/- 3 ore ..poate 1l…0.4-0.6 niciodata.
contra
– daca vrei sa e simti ca in vechiul Auschwitz..cumpara un semineu de genul. Pt rasfatati alegeti cu telecomanda…cu putin noroc puteti modofica cantitatea de gaze emise.
Concluzie :
Arde frumos…cu vata si pus intre geamuri flacara ajunge la 10-15 cm,, cu usile/geamurile inchise nu depaseste 10 cm. (cu vata). Fara vata..nu tineti semineul n curent…flacarile depasesc 20 cm cu geamurile inchise. .
Momentan caut distilerie ca sa-mi procur etanol sau variante solide/gel…nu de alta dar dimineata ma trezesc cu dureri de cap si in plus nu pot chema pe nimeni in vizita …de la mirosul de gaze arse.Vii testa inclusiv varianta cu faclie ..orice pentru efectul de flacara.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

December 30, 2020 at 7:08 am

Salutare, Sorin,

Multumim pentru feedback!

Care a fost motivul pentru care ai optat/ai opta pentru asa ceva in the first place?

Sanatate!

Raspunde
                                   
Sorin Andrei

December 30, 2020 at 12:19 pm

In fiecare an de sarbatori imi foloseam unul din monitoare pe post de “semineu” si cum anul acesta nu am avut timp de concediu am zis sa aduc putina lumina si caldura de sarbatori. Ce nu precizeaza nimeni (nici macar producatorul) este ca acest tip este mult mai periculos decat cele standard. Am cumparat din Leroy bio combustibil 1 litru si se pare ca tine cu 20 min mai mult, dar aceleasi noxe. Astept comanda cu bio-gel si revin cu o parere.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

December 30, 2020 at 2:31 pm

Salut, Sorin,

Ma gandesc ca, daca partea estetica te intereseaza, parca mai bun ar fi fost un semineu electric la capitolul asta…

Cat te costa toata treaba cu biosemineul? (suma estimata sa zicem)

Multumesc pentru completari!

Raspunde