Totul despre casele mediteraneene

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Pereti placati cu piatra naturala, acoperis cu tigla rosie, ferestre si usi arcuite, multa culoare si energie si un spatiu gandit pentru familie – sunt doar o parte dintre caracteristicile unei locuinte in stil mediteraneean. Iata alte detalii importante care te ajuta sa construiesti corect o astfel de casa pe terenul tau.

 

Luminoase, relaxante si confortabile, casele mediteraneene imbina elegant bunul gust, simplitatea designului si energia culorilor, creand o atmosfera care aduce aminte adesea de zilele de concediu petrecute in sudul Italiei sau in Grecia. Planuiesti sa iti construiesti propria casa si vrei sa poti reda toate acestea prin forma, materiale si culoare? Afla mai multe detalii despre ceea ce defineste o casa in stil mediteraneean din acest articol.

 

De obicei, un singur nivel

Daca te intereseaza acest concept de realizare a unei locuinte, iti putem spune ca cele mai multe proiecte de case in stil mediteraneean sunt organizate pe un singur nivel. Daca vei da peste proiecte de case mediteraneene cu etaj, va fi vorba cel mai adesea de cel mult o mansarda, care ofera spatiu in plus pentru dormitoare.

Imaginea generala este una de simplitate eleganta si naturala, fara nici o legatura cu casele somptuoase, ridicate tot mai mult la periferiile oraselor romanesti in ultimii ani. Nu va fi deci deloc greu sa gasesti proiecte pentru case mediteraneene mici, simple si fermecatoare, daca bugetul este unul limitativ sau nu dispui de suficient teren pentru o varianta mai mare.

Acoperis din tigla rosie si finisaje exterioare din piatra naturala

Un alt element specific pentru o casa cu stil mediteraneean este acoperisul cu profil jos, construit de regula in patru ape si acoperit cu tigla ceramica de culoare rosie, care ofera un aspect cald si prietenos.

Peretii exteriori sunt definiti cu zone acoperite de piatra naturala, fara a exagera insa cu acest material. Pe langa functia estetica, piatra are in acest caz si rolul de a proteja impotriva vantului si ploii.

 

Usi si ferestre arcuite

Urmatorul detaliu pe care il poti observa la modelele de case mediteraneene, inainte de a pasi in interior, sunt ferestrele si usile alungite, cu rama arcuita si tamplarie din lemn masiv. Daca decizi ca lemnul este prea pretentios pentru tine si vrei sa il inlocuiesti cu termopan, asa cum se procedeaza uneori in cazul construirii de case mediteraneene moderne, iti recomandam totusi sa optezi pentru o varianta care imita textura lemnului.

In plus, ferestrele sunt decorate cu obloane din lemn ce au atat rol estetic, cat si functional, protejand casa mediteraneana de caldurile verii si vant.

 

Pardoseala din lemn masiv, piatra sau ceramica

O caracteristica importanta pentru interiorul unei case mediteraneene este folosirea de materiale naturale pentru finisaje. Asta inseamna ca pardoseala va fi acoperita cu piatra naturala, marmura antichizata, ceramica, lemn masiv sau, ca optiune secundara, un parchet care le imita foarte bine.

Tot pe cartea de vizita a unei case in stil mediteraneean vei gasi si grinzile vizibile la nivelul tavanului, dar si finisajele ceva mai putin impecabile, care transmit mai curand naturalete si energie, decat performanta si perfectiune.

Culori vibrante si obiecte decorative

Daca ai vizitat vreodata case italiene sau spaniole, reprezentante de baza ale stilului mediteraneean, stii deja care este spiritul pe care il evoca un astfel de design: veselie, miscare, energie, viata, familie. In contrast cu abordarea scandinava, designul unei case in stil italian debordeaza in tonuri vii, fara a fi insa incarcat sau obositor. 

Exista o anumita armonie in alegerea de a folosi doar culori care evoca natura (galben, portocaliu, verde, albastru etc.) in nuante care te fac sa simti ca nu exista o delimitare clara intre exterior si interior.

Draperii viu colorate, covoare in tonuri calde, obiecte ceramice ornamentale – sunt doar o parte dintre elementele care dau volum si personalitate unei case mediteraneene. Semineul cu peleti este nelipsit, oferind caldura pe timpul iernii si completand perfect atmosfera de familie si camin.

Evita deci perfectiunea rigipsului, inoxul, aluminiul si alte materiale prea evident moderne si reci, care vor altera atmosfera pe care doresti sa o creezi.

 

Gradina cu trandafiri si levantica

Un proiect de casa mediteraneeana nu este finalizat pana nu include si referiri la spatiul verde din imprejurul locuintei. Chiar daca vorbim despre un model de casa mica, ce respecta alte caracteristici specifice, nu prea poti spune ca ai construit in stil mediteraneean daca terenul este acoperit de gazon impecabil.

Gradina mediteraneeana este o prelungire a casei, incluzand aceeasi bogatie de culori si forme, aceeasi naturalete a interiorului, care exclude, in acest caz, vegetatia tinuta strict sub control. Ai nevoie de parfum si culoare, de trandafiri si levantica si de suficienta indemanare pentru a lasa gradina sa se dezvolte singura, fara a o pierde insa in fata buruienilor.

 

Un profil gandit pentru zone calde

Inainte de a te lasa sedus de designul unei case mediteraneene, mici si fermecatoare, iti aducem aminte ca vorbim despre constructii concepute pentru un spatiu mai cald decat climatul Romaniei. Acoperisul jos nu este facut sa faca fata cantitatilor mari de zapada, deci daca consulti proiecte de case mediteraneene pentru un teren de la munte, retine ca va trebui sa modifici structura acoperisului, chiar daca asta inseamna sa deviezi putin de la liniile traditionale ale spatiului mediteraneean.

Bucataria, centrul casei

Desi la noi a inceput sa se piarda obiceiul de a lua masa cu familia, stilul mediteraneean pastreaza aceasta traditie importanta. Bucataria este prin urmare, una dintre zonele casei care se bucura de atentie sporita.

Pentru un efect cat mai placut in acest spatiu, iti recomandam sa te orientezi catre electrocasnice concepute in linii rustice, sa optezi pentru alama in loc de inox, crem in loc de alb si castroane din ceramica in loc de metal, plastic sau sticla.

In plus, trebuie sa creeze un spatiu dedicat pentru a servit masa. Alege deci o zona potrivita in apropierea bucatariei, amplaseaza o masa mare, din lemn masiv, cu cel putin sase locuri si scaune asortate. Stilul mediteranean pune in centru familia si comunicarea, deci gandeste-te cum veti petrece timpul impreuna, atunci cand alegi si amplasezi mobilierul in living, astfel incat sa ai loc pentru toti.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu