Semineu din otel vs semineu din fonta

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Cu focar inchis sau deschis, amplasat pe podea sau integrat in perete, cu design clasic sau modern, semineul se numara printre optiunile cele mai placute la nivel estetic pe care le ai la indemana pentru a asigura incalzirea locuintei.

Dincolo de efectul vizual este insa important sa stii cum sa evaluezi si caracteristicile sale tehnice, iar materialele utilizate in constructie se numara printre factorii cei mai importanti care definesc performantele unui astfel de produs.

Daca nu stii cum sa alegi corect intre un focar din otel si unul confectionat din fonta, te invitam sa te familiarizezi cu notiunile de baza care definesc diferentele dintre cele doua variante.

 

Structura focarului

Structura clasica a semineului include trei elemente distincte si anume: focarul, cadrul (masca sau incadramentul) si caile de ventilatie. Cand spunem ca un semineu este facut din otel sau fonta ne referim de fapt la materialul care alcatuieste peretii focarului. Aceasta componenta este locul in care este ars combustibilul solid si prin urmare, sectiunea in care se gestioneaza caldura.

Structura sa include in general o zona cubica de ardere, un con alungit in care se acumuleaza gazele, pana cand se atinge temperatura optima de tragere si clapeta de tiraj care permite gestionarea vitezei de ardere a lemnelor si caldura generata.

 

 

Conform specialistilor, indiferent de tipul de material din care este realizat, focarul trebuie sa aiba pereti cu grosimea de minim 8mm pentru a functiona cum trebuie. Un alt aspect pe care merita sa il iei in considerare este numarul lamelor create pe exteriorul peretilor, care cresc suprafata de degajare a caldurii si dimensiunile lor.

Cele mai bune seminee vor fi de asemenea dotate cu deflector, o placa ce are rolul de a intarzia trecerea gazelor catre cosul de fum, pentru a asigura arderea lor cat mai completa si a creste astfel randamentul focarului.

 

Compozitie chimica

Majoritatea modelelor de seminee cu combustibil solid de pe piata au fie focar realizat din fonta, fie din otel cu strat de samota, optiuni la fel de sigure in exploatare, care necesita montaj profesionist si ofera un aspect deosebit incaperilor.

Ambele materiale sunt aliaje ale fierului cu carbonul, diferentele la nivel chimic constand in cantitatea mai mare de carbon continuta de fonta (2 – 6.5%) fata de cea din otel (sub 2%). Fonta are punctul de topire la 1150 – 1250oC, in timp ce otelul se topeste la 1400 – 1500oC.

Focarele din fonta sunt construite dupa metoda traditionala, prin turnare, fonta avand in spate o perioada lunga de timp in care a fost materialul preferat pentru construirea de seminee din cauza predispunerii otelului la oxidare. Intre timp tehnologia de productie a avansat si variantele din otel sunt comparabile calitativ cu cele din fonta, cu cateva mici diferente.

 

Rezistenta la coroziune si fisurare

Peretii din fonta nu se corodeaza si nu se deformeaza, ceea ce inseamna ca poti reincepe sa folosesti un semineu vechi, lasat uitarii, fara probleme, chiar si dupa o perioada lunga de timp in care nu a fost intretinut corespunzator si curatat.

Insa, in cazul versiunilor mai slab calitative, materialul este predispus la fisuri provocate de dilatare, din cauza elasticitatii fontei, care este mai redusa decat cea a aluminiului.  

 

 

Caldura degajata

Focarele din fonta sunt obtinute din straturi groase de metal topit, ceea ce face ca incalzirea spatiului in care sunt folosite sa se produca ceva mai lent, pentru ca temperatura peretilor necesita ceva timp pentru a urca la un nivel potrivit pentru a degaja caldura.

Alternativele din otel se incing mai repede, dar se si racesc mai repede dupa ce focul se stinge. Ceea ce inseamna ca daca ai nevoie de o solutie de incalzire rapida, pentru un spatiu in care nu petreci foarte mult timp, este mai bine sa te orientezi catre o solutie din otel.

Pe de alta parte, in locuintele familiale in care este cineva acasa mai tot timpul, cele mai bune seminee sunt cele cu focar de fonta care, o data pornite, reusesc sa mentina mai eficient temperatura.

Iti mai putem spune insa ca producatorii care respecta calitatea produsului finit combina stratul de otel (de minim 4 – 8mm) cu o captuseala interioara din samota, care suplimenteaza eficient functia de mentinere a caldurii, reducand pierderile specifice unei constructii realizate doar din acest material.

 

Instalare si mobilitate

Pentru ca este un material mai usor, otelul permite realizarea de seminee de dimensiuni mari cu greutate mai redusa, care sunt mai usor de transportat si manevrat. Este un aspect pe care este bine sa il iei in considerare, in special daca locul in care il vei monta este greu accesibil (etaj, casa de vacanta cu acces rutier limitat). Te va costa de asemenea mai putin si transportul, daca iti va fi livrat la domiciliu printr-un serviciu specializat.

 

Design

Pentru cei care cauta o versiune moderna, slim, cu linii fine si elegante, cele mai bune seminee sunt cu siguranta optiunile din otel, recunoscute pentru liniile clare si formele fine care se incadreaza mult mai bine in cadrele moderne, contemporane.

O diferenta foarte usor de observat este cadrul usii focarului care este mai gros in cazul variantelor din fonta. Aceste modele sunt realizate prin turnare in matrite, ceea ce inseamna ca peretii vizibili si usa pot include elemente decorative in relief, foarte frumoase, potrivite pentru interioarele amenajate in stil clasic, traditional sau rustic.

La capitolul varietate, iti putem spune ca semineele din otel sunt castigatoare, gama de modele si formate fiind mai variata decat cea a optiunilor fabricate din fonta, in mare parte datorita specificului procesului de productie.

 

 

Vei gasi pe lista versiuni cu deschideri verticale, cu geamuri rotunde/circulare si variante al caror design include sticla termoizolanta nu doar la nivelul usii focarului, ci si pe doua sau chiar trei laturi, oferind posibilitatea observarii focului din mai multe directii.

Fiecare dintre cele doua materiale prezinta avantaje si dezavantaje si este mai potrivit in anumite situatii, fiind dificila o recomandare definitiva care indica in mod absolut superioritatea unei variante. Ceea ce putem spune insa cu certitudine este ca focarul nu duce singur responsabilitatea unui semineu de calitate.

Trebuie sa mai iei in considerare si sistemul de circulare a aerului, etanseitatea si nu in ultimul rand, folosirea corecta, cu intretinere periodica si alegerea de lemn uscat si de calitate.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu