Semineul si monoxidul de carbon

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Orice dispozitiv de incalzire care functioneaza prin arderea de gaze naturale, combustibili lichizi, carbune sau lemn te poate expune la discul intoxicatiei cu monixid de carbon, daca nu este in stare buna de functionare si intretinut corect. Pe aceasta lista putem deci introduce si semineele alimentate cu lemne, peleti sau carbune.

Daca vrei sa stii cat de in siguranta esti cu un semineu sau o soba in locuinta si cum te poti proteja de riscurile folosirii acestor dispozitive, parcurge recomandarile acestui articol.

 

Ce este monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon este un gaz toxic care se degaja in principal prin arderea incompleta a elementelor care contin carbon. Procesul este destul de simplu de inteles si are la baza deficiente in ventilatia spatiului de ardere. O circulatie limitata a aerului inseamna mai putin oxigen, iar cantitatea redusa de oxigen formeaza grupuri de CO in loc sa genereze obisnuitul si mult mai putin toxicul CO2.

 

 

Pericolul intoxicarii cu CO

Dupa cum iti aduci aminte din lectiile de anatomie si fiziologice din liceu, oxigenul si dioxidul de carbon circula in sange combinandu-se cu hemoglobina. Pentru ca atat oxigenul, cat si dioxidul de carbon se desprind usor de hemoglobina atunci cand ajung la urmatoarea etapa a transportului  si este timpul sa treaca in tesut si respectiv in plamani, schimbul se realizeaza rapid si in mod echilibrat, fara a afecta cu nimic sanatatea organismului.

Spre deosebire de dioxidul de carbon, monoxidul de carbon formeaza insa legaturi mai puternice cu hemoglobina si se desprinde mai greu, ceea ce inseamna ca la intoxicarea cu acest gaz vei avea din ce in ce mai putin hemoglobina libera in sange care sa poata transporta oxigenul catre tesuturi, ducand la hipoxemie si simptome de grade diverse de gravitate, in functie de cantitatea de monoxid inspirata.

 

Incolor si inodor

Daca in momentul in care butelia sau aragazul scapa gaz reusim cel mai adesea sa sesizam destul de repede pericolul datorita mirosului specific, monoxidul de carbon degajat prin ardere nu isi face simtita in nici un fel prezenta in aerul din incapere, decat atunci cand este tarziu si doar prin simptomele pe care le genereaza la nivelul organismului uman.

Primele semne care ar trebui sa te puna in alerta atunci cand te afli intr-o incapere sau locuinta in care arde un foc de carbune, lemne, peleti sau pe baza de gaze naturale, este starea de oboseala, iritabilitatea inexplicabila, dificultatea de concentrare care se intensifica, tulburari de vedere si slabiciunea organismului, insotite de ameteala si durere de cap care ii afecteaza pe toti cei prezenti, desi in diferite grade, in functie de rezistenta fiecarua.

In concentratii reduse, monoxidul de carbon mai da senzatie de greata insotita sau nu de voma si cresterea frecventei respiratorii si a pulsului – masuri pe care organismul le ia pentru a contrabalansa cantitatea redusa de oxigen care ajunge la creier, inima, rinichi si tesuturi.

Expunerea continua duce la pierderea starii de constienta si in cele din urma la deces, care poate surveni in timp de o ora, daca concentratia monoxidului de carbon in sange ajunge la 0.1% sau mai repede daca aceasta creste.

Exista si varianta intoxicatiei cronice in care monoxidul de carbon este degajat in cantitati mici, dar constante. In acest caz efectele se manifesta prin astenie, durere de cap, ameteala, tulburari de echilibru, auz sau/si vedere, pierderea apetitului si probleme ale aparatului digestiv. Persoanele afectate sunt mai mereu obosite si usor iritabile.

 

 

Masuri de preventie

Desi intoxicatia cu monoxid de carbon este un risc real care se concretizeaza in suficiente cazuri pentru a starni ingrijorare, utilizarea sistemelor de incalzire este cat se poate de sigura daca sunt respectate cateva conditii de baza.

Prima dintre ele este sa cumperi un produs de calitate, ceea ce inseamna fie sa alegi intotdeauna dintre cele mai bune seminee, care sunt produse de firme de incredere, cu experienta indelungata si modele testate, fie sa folosesti serviciile unor experti in cazul in care decizi ca vrei o varianta construita din caramizi sau piatra.

Cel mai important aspect in garantarea sigurantei este mentinere cosului de aerisire in cele mai bune conditii. Este esential ca acesta sa fie verificat in fiecare an de o persoana autorizata si curatat atunci cand este cazul. La fel si interiorul semineului. Atat timp cat aerul circula cum trebuie catre focar, focul va arde in conditii optime si monoxidul de carbon nu va avea conditii pentru formare in cantitati periculoase.

Cele mai bune seminee din categoria eco-friendly includ zone suplimentare de ventilatie, ce au rolul de a intensifica arderea si de a reduce cantitatea de toxine eliminate in atmosfera.

Este de asemenea indicat sa eviti aprinderea focului in zilele in care afara nu este suficient de frig pentru ca acesta sa arda bine. Cu cat diferenta de temperatura este mai mare intre focar si exterior, cu atat curentii de aer sunt mai activi si asigura o mai buna alimentare cu oxigen. Daca vezi ca focul arde mocnit, este mai bine sa il stingi si sa folosesti o sursa alternativa de incalzire.

Nu lasa niciodata focul aprins nesupravegheat intr-o locuinta in care sunt doar copii sau/si persoane in varsta, care s-ar putea sa nu observe evolutia situatiei si sa nu sesizeze pericolul.

Aeriseste frecvent incaperea in care ai montat semineul pentru a elimina orice urma de gaze nocive, indiferent de concentratie. Deschide gemurile larg pentru cateva minute si apoi inchide-le la loc, spatiul se va reincalzi astfel mai repede decat daca intredeschizi fereastra doar putin, dar o lasi asa pentru cateva ore.

 

Detectorul de monoxid de carbon

Cea mai buna solutie pentru a dormi linistit si a nu sta tot timpul cu ochii pe foc este sa iti instalezi in casa un detector de monoxid de carbon. Avand in vedere faptul ca de obicei se foloseste un singur semineu in toata locuinta, investitia este neglijabila, iar siguranta si linistea pe care o ofera sunt nepretuite.

 

 

Interventii de urgenta

Intr-un spatiu afectat de degajarea de monoxid de carbon, prima data se deschid toate usile si geamurile pentru a reduce concentratia gazului. Iti atragem atentia asupra faptului ca acest gaz nu poate fi oprit de materiale textile umede puse peste nas si gura si ca orice interventie intr-un spatiu inchis afectat de monoxid de carbon trebuie facuta de servicii specializate.

Interventiile medicale asupra persoanelor afectate includ in prima faza indepartarea din zona expusa si apoi administrarea de oxigen.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu