Cat costa constructia unei case

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

De la idee si pana la primirea cheii de la usa de la intrare, constructia unei case este un proiect complex, dificil si costisitor. Merita insa fiecare ban si fiecare secunda. Afla din acest articol cateva aspecte de care este bine sa tii cont cand pleci la drum cu o astfel de investitie si bifeaza din timp pe lista aspectele importante.

 

O data cu pandemia si limitarile legate de deplasari, tot mai multe persoane incep sa se gandeasca la varianta mutarii la casa. De la idee si pana primesti cheia de la intrare ai insa multe decizii de luat care iti vor influenta bugetul. O casa de 100mp costa in medie 60000euro, daca alegi sa o preiei la alb. Mai poti face insa economii daca iti asumi o parte dintre lucrari in regie proprie. 

 

Case la rosu, la gri sau la cheie?

Inainte de a incepe sa faci calculele, este bine sa stii ca poti alege intre mai multe variante de abordare pentru un astfel de proiect de constructie, fiecare dintre ele avand un raspuns diferit la intrebarea “Cat costa constructia unei case?”:

 – Construiesti singur casa de la A la Z.

 – Platesti constructorul de case pentru o livrare la rosu (cu fundatie, pereti si acoperis) si preiei etapele de instalare a elementelor tamplarie, conductelor de apa, retelei electrice etc.

 – Faci receptia la gri si continui tu finisajele (gresie, faianta, parchet, prize, intrerupatoare, var etc.)

 – Lasi tot proiectul pe seama firmei de constructii, supraveghind fiecare etapa, si primesti casa la cheie.

Economiile pe care le poti face la trecerea dintre aceste etape sunt date in principal de mana de lucru, pentru ca vei avea totusi nevoie de aceleasi materiale pentru a finaliza constructia, pe care le vei achizitiona, probabil, ceva mai scump decat printr-o firma de constructii.

In general, o casa preluata la rosu de la constructor costa cam jumatate din pretul pe care l-ai achita pentru varianta la alb. Desi preturile variaza foarte mult pe piata, in special intre firmele autorizate si echipele care inca ofera aceste servicii la negru, daca vrei sa afli cat costa constructia unei case iti putem spune ca vei plati intre 150 – 350euro/mp la rosu, si de la 300 la 700euro/mp pentru a primi casa complet finisata.

Terenul si utilitatile

Pana a incepe sa-ti faci griji pentru costul materialelor de constructii si al mainii de lucru trebuie sa te ocupi insa de achizitia terenului si de obtinerea avizelor si autorizatiilor. Pentru a simti ca ai plecat de la bloc si ai putin spatiu doar pentru tine, specialistii recomanda achizitia unui teren cu o suprafata de cel putin de doua ori mai mare ca amprenta pe sol a locuintei, plecand de la un minim de 500mp.

Cand evaluezi pretul terenului nu uita sa iei in calcul si utilitatile. Daca alegi o locatie la periferie, care nu este racordata la utilitati, va trebui sa investesti intre 5000 – 6000euro in plus fata de un cost de constructie la o casa cu reteaua deja la poarta:

 – Curent electric: 1000 – 1500euro

 – Gaz: 1000 – 1500euro

 – Apa si canalizare: 2500 – 3000euro

 

Proiectul de constructie, avize si autorizatii

Daca poti elimina deja pretul terenului din evaluarea de cost pentru constructie, casa are nevoie de un proiect pentru a putea trece la urmatoarele etape. Serviciile de proiectare variaza si ele ca pret, in functie de firma sau expertul cu care lucrezi. In medie, vei plati intre 10 si 20euro/mp, costurile fiind diferite si pe baza preferintelor tale:

 – casa cu un singur nivel sau mai multe

 – proiect standard (unul deja existent, doar modificat pentru tine) sau complet personalizat.

Ai apoi nevoie de certificat de urbanism, pe care il primesti de la Primarie pe baza proiectului si diverse avize si autorizatii, dintre care cele comune, indiferent de zona in care locuiesti, sunt cele de la: gaze, electricitate, apa si canal si salubritate. Toate acestea te pot costa in plus inca aproximativ 1000euro.

Materiale de constructii pentru case

Daca vrei sa afli cat mai exact cat costa sa faci o casa, va trebui sa evaluezi cat mai corect si materialele de care ai nevoie, mai ales daca le achizitionezi singur. Caramida, beton, lemn, stalpi, centura, placa, tigla pentru acoperis – sunt doar o parte dintre elementele necesare pentru un astfel de proiect.

Organizeaza necesarul pe etape de constructie la casa, astfel incat sa poti urmari usor eventualele scapari, iar la final, adauga la suma obtinuta un procentaj de 25 – 30%. Acesta este rezerva care iti va acoperi cheltuielile suplimentare, pentru ca rareori se intampla ca realitatea de pe teren sa se potriveasca perfect cu evaluarea teoretica.

Iti recomandam sa lucrezi cu depozitele mari pentru achizitionarea materialelor, pentru ca iti ofera mai multa siguranta, atat la calitate, cat si la capitolul corectitudine, si in plus, daca cumperi mai mult din acelasi loc, poti obtine reduceri.

 

Detaliile care cresc pretul

Nu poti spune niciodata exact cat costa constructia unei case pana cand nu este gata si te-ai mutat in ea, pentru ca fiecare proiect are propriile sale elemente specifice, care pot sa scada sau sa adauge. De exemplu, vei plati in plus daca doresti sa montezi un semineu traditional in living sau sa amplasezi sobe, pentru a avea o varianta de backup in cazul problemelor la reteaua de gaz. In acest caz, se adauga costul cosului de fum.

Si elementele personalizate, precum romanatele din rigips, amplasate la trecerea dintre doua incaperi care formeaza un spatiu deschis, pot adauga la pret. Daca vrei sa ai si un beci pe care sa il folosesti pe post de camara, vei mai scoate probabil din buzunar inca 5000 – 6000euro, si cam la fel pentru un garaj, in care sa poti tine masina si sa mai depozitezi cate ceva.

Nu uita nici de terasa. Daca vrei sa iti poti bea cafeaua sau ceaiul in aer liber pe o astfel de suprafata, vei mai suplimenta cu inca 2000 – 2500euro bugetul initial.

Cat costa constructia unei case de marime medie?

In rezumat, daca vrei sa stii cam cat costa sa ridici o casa cu trei camere, de aproximativ 100 mp, iti putem sa spune sa te astepti la un buget de aproximativ 60000 euro, pe langa care este bine insa sa mai ai si ceva rezerve, pentru problemele neprevazute. Aceasta suma nu include valoarea terenului.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu