5 idei care te ajuta sa faci economie la energie electrica

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Cu un tarif de aproximativ de 0.5 lei pe kW si o tendinta care nu anunta scaderi prea curand la pretul curentului, cei mai multi dintre noi cauta mereu posibilitati de a reduce facturile la energie electrica, fara a renunta insa la confortul locuintei si la avantajele tehnologiei moderne.

Daca iti bate inima putin mai tare de fiecare data cand deschizi plicurile lunare si nu stii cum sa faci sa mai reduci din valorile tiparite negru pe alb, te ajutam cu cinci trucuri simple si utile.

 

Lumina mai ieftina

Costurile cu iluminatul nu inseamna foarte mult din factura electrica, dar este o valoarea care se simte la portofel si se poate reduce profitand atat de oferta naturii, cat si de noile tehnologii.

Pentru a beneficia cat mai mult de lumina naturala a soarelui si a reduce orele in care ai becuri aprinse iti recomandam sa lasi ferestrele cat mai putin acoperite cu perdele sau draperii, in special pe timp de iarna. De ajutor este si amplasarea biroului, canapelei sau fotoliului pentru lectura in fata geamului pentru o vizibilitate cat mai buna.

 

 

Profita de leduri si formele variate in care sunt disponibile. Un bec led de 800 de lumeni consuma in medie 9.5W, in timp ce unul economic de 900 lumeni consuma 15W. O diferenta de 5.5W pe ora pe care o poti reduce din calcule printr-o inlocuire simpla a becurilor.

E adevarat ca pretul de achizitie este dublu, ledurile fiind aproximativ 40 de lei, in timp ce optiunile economice costa 20lei, dar merita investitia. La 8 becuri schimbate in casa iti recuperezi banii in maximum 4 ani, cu 4 ore de consum mediu pe zi, in conditiile in care, la aceasta rata de folosire, ledul iti ofera pana la 10 ani de utilizare.

Evita sa lasi becurile aprinse in spatiile in care nu stai. Daca ai un hol lung, amplaseaza intrerupatoare in ambele capete pentru a putea aprinde usor lumina cand ai nevoie si a putea sa o stingi usor dupa ce treci prin el.

Sau, opteaza pentru un sistem cu senzor de prezenta/miscare care sa aprinda automat becurile cand te deplasezi.

O alta varianta sunt micile lampi de veghe pe baza de led, conectate la priza, care consuma 1 – 2W si iti asigura suficienta lumina pentru a vedea pe unde mergi.

 

Electrocasnice performante

Stim cu totii cat de greu este sa alegi un model performant de frigider, masina de spalat, cuptor electric etc. cand ai la indemana un buget limitat, dar versiunile cu eficienta energetica mai buna, care sunt ceva mai scumpe, te vor ajuta sa economisesti bani pe termen lung.

Specialistii spun ca diferenta dintre fiecare clasa este de aproximativ 10% la consum, ceea ce inseamna cu un model A+ consuma cu 10% mai putin decat unul A, iar o versiune din categoria B cu 10% mai mult.

Daca vei lua in calcul cateva cifre estimative de consum precum 150W/h pentru o combina frigorifica, 900W/h pentru masina de spalat, 150W/h pentru hota, 1500W/h pentru aspirator, 1000W/h pentru aerul conditionat, 2500W/h pentru un cuptor electric si 1500W/h pentru plita electrica, vei realiza repede cat de mult poate inseamna 10%.

Invata sa iti eficientezi si modul de folosire a aparatelor. Pune masina de spalat in miscare doar cand ai cu adevarat nevoie, nu o porni pentru 2 – 3 haine. Tine minte ca fiecare program de 1.5 ore inseamna aproape 1.5kW, iar 4 ture pe saptamana inseamna 24kW pe luna doar pentru spalar rufele.

Mai lasa televizorul deoparte si profita de lumina zilei pentru a citi, a scrie sau a face alte lucruri pentru care ai nevoie de vizibilitate buna. La televizor te poti uita si seara, cu o lampa de veghe cu led, care sa reduca efectul ecranului asupra ochilor.

Televizoarele consuma putin, in jur de 40 – 60W/h, dar daca petreci 7 – 8 ore pe zi cu el deschis, sau chiar mai mult in zilele de weekend, cand sta aprins ca sa iti tina de urat, kilowatii se aduna.

 

Incalzirea electrica

Daca vrei incalzire in pardoseala (aici comparatia noastra)pentru living sau dormitor, renunta la ideea unei variante electrice si cauta un sistem cu agent termic. Pardoseala este rece in baie si vrei neaparat sa ai caldura la picioare cand iesi din dus?

Poti folosi varianta electrica pe zone de mici dimensiuni, dar cu un termostat programabil care sa activeze sistemul doar intre orele in care cei din familie obisnuiesc sa faca baie. Cele mai bune sisteme de incalzire in pardoseala reusesc sa ridice destul de rapid temperatura pardoselii, fara a necesita timp de asteptare prea lung.

Folosesti calorifere sau radiatoare electrice pentru a suplimenta centrala termica pe gaz? Iti recomandam sa iei in considerare optiunea unui semineu sau a unei sobe pe lemne, peleti sau gaz, daca poti sa asiguri cosul de evacuare necesar in aceste cazuri. Costurile vor fi semnificativ mai reduse.

Pune covoare groase pe jos, daca simti rece in timpul iernii si draperii groase la geamuri care te vor ajuta sa mentii mai bine caldura in interior.

 

 

Scoate aparatele din priza

Din factura de curent electric, aproximativ 30% din costuri sunt determinate de iluminat si 70% de dispozitivele electronice din locuinta. Pana aici, nimic neasteptat, dar, stiai ca multe dintre aparate consuma curent chiar si atunci cand sunt oprite, daca le lasi in priza?

Printre ele se numara incarcatoarele de telefoane mobile, cuptorul cu microunde, in special daca are usa deschisa, calculatoare si laptopuri, tot ce inseamna aparat electrocasnic dotate cu cronometru, televizorul (consuma in medie intre 13 si 48.4 watti cand este stins, dar lasat in priza) si aparatul de cafea. Acestea sunt doar cateva exemple.

Pentru ca stim cat de sacaitor poate fi uneori sa tot scoti si sa reintroduci stechere in priza, iti recomandam sa apelezi la prelungitoare sau prize cu buton On/Off care pot intrerupe alimentarea in acelasi timp pentru toate dispozitivele conectate.

 

Utilizeaza aerul conditionat cu inteligenta

Rolul aerului conditionat este sa iti asigure confort termic in conditii de canicula si temperaturi ridicate.

Cand afara sunt pana la 27 – 28oC, poti pastra un timp racoarea in locuinta folosind draperiile, deschizand ferestrele seara si dimineata, apeland la plantele de apartament sau la ventilatoare, care consuma mult mai putin.

Daca vrei sa economisesti curent, abtine-te sa dai drumul la aerul conditionat imediat cum termometrul din casa sare putin de 22 – 23oC.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu