Ce probleme pot aparea la incalzirea prin pardoseala

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Probabil ai vazut sau ai auzit vorbindu-se despre incalzirea prin pardoseala si, daca vrei sa afli mai multe, pentru a te hotari daca este sau nu adecvat pentru tine acest sistem, citeste ghidul de mai jos, unde ne vom axa in general pe problemele care pot sa apara.

 

Tot mai multi romani isi doresc un sistem de incalzire prin pardoseala, fiind mult mai placut, atat ca si confort, cat si ca imagine, dar cu siguranta ai auzit tot felul de discutii si inca nu stii daca este util sau nu. Hai sa vedem, mai pe larg, cateva notiuni despre acest sistem si ce probleme incalzire prin pardoseala pot sa apara.

 

Cum functioneaza incalzirea prin pardoseala?

Daca vrei sa te indrepti spre un sistem de incalzire prin pardoseala, vei avea de facut mai multe modificari, deoarece corpurile de incalzire sunt situate intre sapa si finisaj (parchet, gresie).

Este preferata deoarece incalzirea va fi uniforma, cu un confort termic ridicat, nu ai corpuri la vedere, decat daca optezi pentru incalzire mixta prin pardoseala si calorifere, dar instalarea presupune unele aspecte particulare ce pot sa puna probleme daca instalatorul nu le cunoaste. Initial este bine ca, impreuna cu echipa ce vine la lucru, sa faci schema de automatizare la incalzire in pardoseala, pentru a inlatura unele probleme ce pot sa apara pe parcurs. 

Principiul de functionare este foarte simplu si comod, corpurile de incalzire de la nivelul pardoselii emit caldura ce se propaga in toata incaperea. Este foarte placut in zilele reci de iarna, atunci cand cobori din pat sau iesi de la dus sa pui piciorul pe o suprafata calda. 

Ce tipuri de incalzire prin pardoseala sunt?

Sunt doua tipuri de incalzire prin pardoseala foarte frecvent folosite si anume:

  • Incalzire electrica prin pardoseala – ce consta intr-o instalatie electrica, in podea fiind inslalate o serie de cabluri ce se vor incalzi;
  • Incalzire cu agent termic – similar cu incalzirea cu calorifere, avand o retea de tevi la nivelul pardoselii prin care trece agentul termic. 

Se poate pune un termostat la incalzire pardoseala care sa iti ofere confortul dorit si sa poti regla temperatura in mod similar cu incalzirea prin calorifere. 

 

Care sunt problemele care pot sa apara cel mai frecvent?

Cu siguranta pot sa apara probleme incalzire pardoseala, ca la orice sistem, dar ele sunt cel mai adesea la nivel exterior si este foarte important sa fie montate corespunzator. 

 

Probleme la instalare

Cel mai adesea, din cauza ca este un sistem mai nou si nu toti se pricep asa cum sustin, problemele de incalzire pardoseala apar la montaj. Din acest motiv nu lua echipa cea mai ieftina, verifica in primul rand ca stiu exact despre ce vorbesc si cere referinte.

Testeaza sistemul pe tot parcursul instalarii atat inainte, in timpul, cat si la final, pentru a fi convins ca dupa ce echipa va parasi lucrarea vei putea sa te bucuri de investitia facuta, vei putea face o reglare la temperatura prin incalzire in pardoseala asa cum iti doresti. 

In caz ca optezi pentru sistem de incalzire prin pardoseala cu agent termic, alege cel mai bun PPR pentru incalzire (testate sa reziste peste 50 de ani), care sa reziste mult timp fara a avea fisuri sau alte nereguli. 

Totusi, daca apare o defectiune majora si este necesara inlocuirea unui portiuni, atunci apeleaza la o echipa specializata, care sa gaseasca exact locul cu ajutorul aparaturii, pentru a avea o suprafata mica de podea de inlocuit.

Nu grabi lucrarile, lasa ca fiecare etapa sa se desfasoare normal. In cat timp se usuca sapa? Este o etapa ce dureaza mai mult, chiar pana la o saptamana, dar poti gasi si solutii pentru a micsora timpul, precum: ventilatoare de sapa, dezumidificatoare profesionale etc. 

 

Deteriorari ale pardoselii

De regula, nu sunt probleme cu pardoseala daca alegi de la inceput parchet sau gresie speciale pentru acest sistem. Pe piata gasesti cu usurinta astfel de pardoseli, totul este sa stii de la inceput spre ce te indrepti.

 

Erori de termostat

Acestea pot sa apara, ca si in cazul altor sisteme de incalzire, si le poti remedia foarte usor. In primul rand, trebuie sa vezi daca bateriile functioneaza si apoi cu manualul in mana sa vezi ce reglaje ai de facut pentru a reveni la starea confortabila.

La incalzire in pardoseala, ca si dezavantaje pot sa intre si costurile initiale, ce sunt mai ridicate, iar lucrarile dureaza ceva mai mult, deranjul este mai mare. 

Blocarea caldurii de mobilier

Pentru a avea eficienta maxima si pentru a nu bloca caldura ce radiaza din pardoseala, trebuie sa iti alegi si mobilierul cu grija. Astfel, opteaza pentru piese cu picioare, care sunt putin ridicate de la sol, mai ales daca este vorba de corpuri cu amprenta mare, care pot bloca caldura.

Daca in bucatarie ai deja comandat un mobilier ce se sprijina in totalitate pe sol vorbeste cu instalatorul, inca din etapa de proiectare, pentru a ocoli zona si a se concentra pe suprafata ramasa libera. 

 

False probleme

Fiind vorba de un sistem mai nou, pe care nu toti il cunosc, au aparut si o serie de false probleme. Incalzirea in pardoseala dauneaza sanatatii? Cu siguranta, nu. Temperatura nu este foarte ridicata, de 28 – 30 de grade C, care este inferioara temperaturii corpului, asa ca nu pot sa apara probleme circulatorii, asa cum se vehiculeaza cel mai des, si nici nu ridica praf sau acarieni, deoarece se realizeaza prin radiatie.

O alta problema falsa care se vehiculeaza este ca sistemul de incalzire prin pardoseala nu face fata daca temperaturile exterioara sunt foarte scazute. Avand o suprafata radianta mare fata de un calorifer care are o dimensiune mult mai mica, cu siguranta ca va putea incalzi eficient camera. 

 

Ca si concluzie, daca vrei sa optezi pentru incalzire prin pardoseala, fie electrica, fie cu agent termic, cel mai important este sa fie instalata corect, cele mai multe probleme si defectiuni fiind in timpul acestei etape. O data sistemul montat bine, nu vor fi necesare lucrari de amploare, ce necesita scoaterea pardoselii, sistemele fiind garantate de producatori o perioada mare de timp. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu