Ce dotari trebuie sa includa un apartament la cheie

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Daca te afli in situatia de a achizitiona un apartament, probabil stii deja cat de ametitoare poate fi piata imobiliara din Romania si cat te greu este sa te poti hotari intre diferitele optiuni pe care le ai la indemana.

Desi unele persoane prefera sa cumpere locuinta la rosu sau la gri, pentru a economisi bani si a avea cat mai multa libertate in ceea ce priveste dotarile si finisajul, variantele la alb par a fi in general cele mai atragatoare, pentru ca includ deja instalatiile electrice si sanitare, bransamentul la gaze, centrala termica si peretii sunt acoperiti si cu glet, nu doar cu tencuiala.

Pentru cei care isi permit sa cumpere o casa gata de locuit exista insa apartamentele la cheie. Ce ar trebui sa iti ofera o casa promovata in aceasta categorie pentru a-si merita titlul? Afla din randurile de mai jos.

 

 

Finisaje incluse

Apartamentele incluse in pachetele la cheie sunt deja dotate cu parchet, gresie si faianta, iar peretii sunt acoperiti cu var sau tapet, toate suprafetele orizontale si verticale fiind finalizate si pregatite pentru a-si primi proprietarii.

Daca cumperi unul nou si te hotarasti cat blocul este inca intr-o faza incipienta de constructie, majoritatea constructorilor iti vor oferi mai multe variante de finisaje din care poti alege. Verifica intotdeauna cu atentie calitatea finisajelor pentru ca de multe ori se prefera folosirea unor materiale mai ieftine, pentru a nu ridica prea mult pretul apartamentului.

Dezavantajul orientarii catre o locuinta la cheie veche este ca, in multe cazuri, suprafetele vor avea deja semne de uzura sau de deteriorare, daca a fost locuit o perioada indelungata si nu s-au facut renovari recente, deci nu te lasa indus in eroare de pretul care poate parea mai avantajos, pentru ca s-ar putea sa fie nevoie sa investesti bani multi in reamenajare.

 

Utilitatile de baza plus confort

Tot ce poarta denumirea la cheie este deja racordat la electricitate, gaz, apa si canalizare si ar trebui sa iti ofere in plus si posibilitatea de conectare la Internet si cablu TV.

 

Obiecte sanitare

Mai mult de atat, pretul trebuie sa includa tot ce inseamna obiecte sanitare in camera de toaleta (chiuveta si cada/dus, vas de toaleta +/-bideu), plus chiuveta din bucatarie si bateria aferenta, toate conectate deja la reteaua de apa rece si calda.

 

Incalzire termica

Si daca tot am vorbit despre apa calda, daca alegi o astfel de oferta nu trebuie sa iti mai faci griji pentru confortul termic, pentru ca locuinta are deja instalat un sistem de incalzire si pentru asigurarea apei calde menajere.

Cele mai populare variante sunt solutiile tehnice cu centrala termica cu boiler integrat, care iti asigura apa pentru ambele destinatii, combinatiile de centrala instant cu boiler separat sau, optiune din ce in ce mai atragatoare, incalzire in pardoseala si boiler pentru apa calda.

Cele mai bune sisteme de incalzire in pardoseala sunt destul de eficiente. Este insa important analizezi cu atentie calitatea finisajelor pentru ca anumite tipuri de parchet si implicit gresia ieftina sau care nu este montata bine, se vor deteriora in timp daca acopera conductori calzi.

 

 

Izolatie

Tot la capitolul confort termic apartamentul trebuie sa fie dotat cu toata izolatia necesara pentru a preveni pierderile de caldura si a evita necesitatea unor investitii suplimentare de timp si bani.

Verifica cu atentie materialele folosite si asigura-te ca stratul izolator este prezent si in podea, mai ales daca alegi parterul, si respectiv, pe tavan, in special daca evaluezi o locuinta situata la ultimul etaj. Pentru a limita eficient pierderile de caldura polistirenul/vata minerala folosita pentru peretii exteriori trebuie sa aiba minim 10cm grosime.

 

Tamplarie

Geamurile termopan si usile interioare si exterioare sunt de asemenea elemente a caror grija nu ar trebui sa o mai ai din punctul de vedere al achizitionarii si montajului. Este important insa sa verifici daca sunt de calitate si cat de bine protejeaza spatiul, pentru ca o tamplarie de proasta calitate iti va aduce foarte usor pierderi de caldura si facturi mari la curent si gaz, chiar si cu cea mai buna incalzire in pardoseala si o izolatie optima a peretilor.

Acorda in principal atentie usii de la intrare, care trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a-ti oferi protectie si verifica cate straturi de sticla includ ferestrele si ce rezistent termica ofera.

 

Aer conditionat

In categoria climatizare, pachetele complete pot include si sistemul de aer conditionat. Avantajul este desigur faptul ca nu trebuie sa te mai ocupi tu de achizitie si mai ales, ca nu mai este nevoie sa se sparga peretii pentru a-l instala ulterior. Dezavantajul este acelasi ca in cazul finisajelor si anume posibilitatea ca modelul sa nu fie unul suficient de performant pentru a face fata cerintelor de suprafata ale spatiului.

 

Electrocasnice si mobilier

Printre produsele electrocasnice pe care te poti astepta sa le mai gasesti gata instalate in locuinta se numara frigiderul, aragazul, masina de spalat rufe cu/fara masina de spalat vase.

Desi majoritatea ofertelor la cheie inseamna ca totul este pregatit pentru ca tu sa nu aduci decat mobilierul si sa te muti, vei gasi situatii in care apartamentul include de asemenea si mobila de baza, care inseamna corpurile de bucatarie si baie. Aceasta varianta este cu atat mai intalnita in cazul locuintelor vechi, in care cei care se muta pot decide sa lase si o parte din elementele de mobilier.

 

 

Parcare, lift, interfon si paza

In ansamblurile rezidentiale si in blocurile cu pretentii vei primi in pretul locuintei si un loc de parcare asigurat si eventual acces la o boxa, in care sa iti poti pastra din lucrurile pe care nu vrei sa le depozitezi in casa, sau un spatiu in pod, daca stai la ultimul etaj.

Printre avantajele oferite de aceste pachete premium se mai pot afla: sistem de paza 24/24, cu camere de luat vederi, o incinta accesibila doar riveranilor si zona de parc pentru copii. Daca acesta este cazul, nu uita sa intrebi de cartela, care iti ofera de regula acces atat in spatiul rezidential, cat si in bloc si la lift.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments