Ce trebuie sa stii despre incalzirea pe baza de fibra de carbon

Am modificat articolul ultima data pe: 10.11.24

 

Sistemele de incalzire pe baza de fibra de carbon au aparut ca o solutie de eficientizare a dispozitivelor termice cu alimentare electrica ce au capacitatea de a oferi numeroase avantaje atat proiectelor casnice, cat si celor comerciale si industriale.

Asigura performante mai bune decat alternativele cu rezistori din cupru sau variantele din ceramica si reprezinta, din multe puncte de vedere, cea mai buna solutie la care poti apela daca vrei sa incalzesti locuinta intr-un mod eficient si discret.

Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii pentru a putea evalua corect utilitatea produselor termice realizate cu acest tip de conductori.

 

Avantajele incalzirii cu infrarosu

Dispozitivele de incalzire cu fibra de carbon functioneaza pe baza de radiatii infrarosii care se transmit prin aer catre obiectele si persoanele din spatiul apropiat si creeaza caldura in contact cu acestea. Consecinta este o eficienta crescuta in apartamentele, casele si birourile slab izolate, datorita faptului ca aceste aparate nu folosesc aerul ca mod de transmitere, reducand astfel pierderile.

Din acelasi motiv pot fi utilizate si in exterior, pe terase sau balcoane deschise, unde te vei simti confortabil, chiar daca afara este frig, cu conditia sa nu bata vantul, pentru ca impotriva curentilor de aer nu au efect. In plus, vei sesiza caldura imediat ce ai intrat in zona sau ai dat drumul la incalzire, pentru ca nu trebuie sa astepti ca mai intai sa creasca temperatura aerului din jurul tau.

Un alt beneficiu al conductorului din carbon este emitere de radiatii infrarosii intr-o zona de frecventa benefica organismului uman, numita lungime de unda foarte lunga, cuprinsa intre 15 si 1000micrometri, energie invizibila ochiului liber, dargenerata de toate fiintele vii si utilizata in medicina pentru stimularea metabolismului si sistemului imunitar.

 

 

Ce ofera fibra de carbon in plus fata de clasicul conductor din cupru

Pe lista caracteristicilor tehnice ale fibrei de carbon se numara dimensiunile reduse ale conductorului, cu un diametru care atinge in general 4mm, si flexibilitatea ridicata, care permite, dupa cum vei vedea mai jos, folosirea intr-o varietate de forme.

Are densitatea de 4 ori mai mica decat a cuprului si absoarbe jumatate din caldura retinuta de acesta, deci degajeaza mai multa in exterior, testele aratand ca in aceleasi conditii de temperatura, dispozitivele pe baza de carbon consuma cu 25% mai putin pentru a incalzi spatiul alocat.

In plus, nu oxideaza si nu isi modifica dimensiunile la variatii de temperatura, nefiind astfel expusa la uzura creata in timp de acest fenomen. Este materialul preferat al celor care isi fac griji pentru sanatatea mediului inconjurator, fibrele de carbon fiind 100% reciclabile si functionand cu un randament superior chiar si conductorilor ceramici.

 

Variante de incalzire pe baza de fibra de carbon

Vei gasi aceasta tehnologie in sisteme de incalzire in pardoseala, in produse concepute pentru a fi montate in perete sau pe perete si in interiorului tavanelor false, pe tavan sau suspendate de acesta. Mai exista de asemenea tot felul de dispozitive sub forma de paturi electrice si obiecte de imbracaminte ce au ca scop mentinerea temperaturii corpului in cazul in care in mediul exterior este rece.

Pentru cele mai bune modele de incalzire in pardoseala ai la dispozitie modele tip saltea sau plasa, primele fiind recomandate in special pentru instalare sub sapa (gresie, marmura, granit), iar cele asezate pe suport de plasa putand fi utilizate mai usor in proiectele care presupun montarea direct sub podea (parchet).

Le poti folosi in orice incapere din locuinta, in birouri sau spatii comerciale, si sunt printre cele mai bune solutii pentru spatiile cu inaltime mai mare decat valorile standard (peste 2.6m), in care sistemele clasice prin convectie pierd multa caldura. Asigura incalzire uniforma si rapida, in doar cateva minute de la pornire si ofera in plus posibilitatea de mentine confortul termic al locuintei cu costuri rezonabile.

In cazul celor care locuiesc la casa si au terasa sau rampa in panta pana la garaj, aceste variante tehnice reprezinta o varianta eficienta de a rezolva problema stratului de gheata care pune in pericol siguranta deplasarii pe timpul iernii. Sistemul se instaleaza impreuna cu un senzor de temperatura, care este folosit pentru a porni automat incalzirea atunci cand temperatura suprafetei atinge valori de 2oC sau mai mici.

Panourile radiante pentru tavan pot fi montate ca elemente integrante dintr-un tavan fals sau suspendate individual. Sunt usor de instalat, mutat sau de eliminat, daca este cazul, si sunt cele mai bune solutii pentru spatiile cu zone individuale de lucru (birouri open-space, ateliere etc.) pentru ca pot incalzi eficient ariile in care persoanele isi petrec cel mai mult timp, fara a irosi energia.

Radiatoarele de perete au castigat in ultimii ani si rolul de obiect de design, fiind disponibile in forme variate si finisate cu strat din ceramica, marmura, mozaic etc. Sunt preferate de cei care doresc sa amenajeze interiorul intr-un stil modern, in combinatii in care totul se armonizeaza perfect.

Pentru biserici, muzee sau case vechi aceasta tehnologie este disponibila sub forma de platforme care inlocuiesc incalzirea in pardoseala fiind amplasate direct pe podea. Aceste produse includ de regula un strat izolator din lemn si pot fi realizate pentru a acoperi intreaga suprafata a unei incaperi sau anumite zone care sunt folosite mai mult.

 

 

Alte aplicatii termice

Datorita flexibilitatii ridicate, a greutatii reduse si rezistentei indelungate in timp, fibra de carbon este folosita si in produse textile, cum sunt paturile electrice utilizate de persoanele care au probleme de circulatie sau dureri articulare, pentru a ridica temperatura corpului direct pe zonele afectate.

O vei regasi de asemenea si pe eticheta unor elemente de imbracaminte, cum sunt vestele sau jachetele cu incalzire, destinate vanatorilor, pescarilor si celor care merg in expeditii la munte, dotate cu baterii care asigura alimentarea cu energie electrica pe traseu.

Daca te numeri printre persoanele care au mereu picioarele reci te vei bucura sa afli ca aceasta tehnologie este utilizata si pentru confectionarea de pad-uri cu rol de branturi pe care le poti monta usor in incaltaminte pentru a incalzi direct talpa piciorului.

 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

CHELARU Dumitru

September 6, 2021 at 4:36 am

Felicitări, am să vă urmăresc….

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 7, 2021 at 7:40 am

Buna,

Multumim pentru incredere!

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
VALY

August 19, 2020 at 6:05 am

Este foarte eficient, rapid si sigur acest sistem de incalzire.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 19, 2020 at 7:09 am

Buna, Vali,

Multumim pentru feedback, toate cele bune!

Raspunde