Kituri de incalzire in pardoseala – Opinii si Recenzii in 2024
Sistemele care asigura incalzirea eficienta a locuintei prin instalare in pardoseala au crescut in popularitate in ultimii ani, aducand, pe lista optiunilor termice, solutii discrete si economice de mentinere a temperaturii la un nivel confortabil. Ca orice alta tehnologie gandita pentru casa, si aceste instalatii au nevoie de dimensionare si proiectare corecta pentru a functiona avantajos. Parcurge informatiile din acest articol si afla cum sa alegi oferta potrivita pentru spatiul pe care vrei sa il amenajezi si ce iti pun la dispozitie cateva dintre cele mai populare kituri disponibile pe piata. Intact Heating INT-FV2R-8 face parte din categoria optiunilor electrice, tip covor, indicate pentru pardoselile acoperite cu granit, marmura sau faianta, in a caror structura nu poti interveni foarte mult. Pentru cei care au inca locuinta la rosu si ceva mai multa libertate de actiune, recomandam Magnum Heating 100mp, optiune cu agent termic.
Tabel comparativ
Optiune de incalzire cu montare in pardoseala si alimentare electrica, recomandata pentru suprafete finisate cu placi de granit, piatra sau faianta, care se instaleaza direct in stratul adeziv. Pune la dispozitie o putere de 150W pe metru patrat, fiind potrivita atat ca sursa termica principala, cat si pentru completarea unei centrale pe gaz.
Cablul de alimentare are o lungime limitata, de doar 2m, care conditioneaza amplasarea fata de sursa de curent, iar pachetul nu include tubul de copex pentru termostat.
Este o solutie de incalzire cu instalare rapida si facila, potrivita pentru spatiile care nu permit interventii semnificative in constructia pardoselii.
Recomandat pentru locuintele in care se doreste inlocuirea incalzirii prin calorifer cu cea prin pardoseala, aceasta varianta tehnica este gandita pentru a asigura confortul termic intr-un spatiu de aproximativ 100mp. Kitul este unul complet, care include atat tevile pentru agent termic, cat si grup de mixare, pompa si toate accesoriile necesare montajului si conectarii corecte.
Spre deosebire de optiunile electrice, presupune o servicii profesionale de instalare pentru a asigura montarea corecta si functionare optima.
Sistem integrat in pardoseala, cu functionare pe baza de apa calda, dimensionat pentru spatii medii si mari, ca sursa principala sau secundara de incalzire.
Kit de incalzire cu cablu liber pe care il poti amplasa usor in jurul obiectelor sanitare deja montate sau pe langa colturi, oferind o libertate ridicata de adaptare la incaperi dificile. Este recomandat pentru spatii de 16 pana la 23mp si este livrat impreuna cu termostat digital, senzor si sistem de fixare, pentru a asigura instalarea rapida si facila.
Din cauza grosimii cablului este mai putin recomandat pentru parchet laminat sau pentru suprafete acoperite cu mocheta sau linoleum.
Solutie termica, cu fixare in sapa, beton sau strat adeziv si alimentare electrica, potrivita pentru instalare in pardoseli acoperite cu gresie, marmura sau granit.
Pareri despre cele mai bune kituri de incalzire in pardoseala
Pentru ca stim cat poate fi de complicat sa gasesti, printre multitudinea de optiuni, un kit de pardoseala potrivit pentru locuinta ta, atat ca pret, cat si ca eficienta si sistem de functionare, am pregatit pentru tine o lista cu cateva exemple, din categorii diferite, printre care poti identifica usor genul de produs de care ai nevoie.
Incalzire electrica in pardoseala:
Intact Heating INT-FV2R-8
Este o versiune dedicata celor care doresc sa instaleze incalzire in pardoseala, electrica, pentru a completa sistemul centralizat, fara a afecta prea mult aspectul spatiului. Ca structura tehnica face parte din categoria optiunilor denumite “covor” sau “plasa” care functioneaza pe baza de cablu preformat pe un strat de plasa ce il mentine in pozitie fixa, contribuind la amplasarea facila pe podea.
Recomandat in special pentru finisaje din material dens, de tip gresie, piatra sau granit, acest model se instaleaza direct in sapa sau in stratul de adeziv folosit pentru montarea placilor, fara a ridica deci semnificativ inaltimea podelei. Iti pune la dispozitie o suprafata de incalzire de 8mp cu o putere de 1200W (150W/mp), nivel ridicat, care te ajuta sa asiguri o caldura placuta in incapere.
Genereaza o temperatura maxima, la nivelul solului, de 45oC, pe care o poti regla usor, cu ajutorul termostatului integrat, tinand cont atat de confortul personal, cat si de nivelul tolerat de materialul folosit pentru finisaj. Kitul contine: cronotermostat digital cu senzor de pardoseala, sistem de fixare prin lipire si cablu de incalzire. Iti atrage atentia ca lungimea cablului de alimentare este cea standard, de 2m, deci evalueaza cu grija pozitionarea fata de sursa de curent. Pachetul nu include tubul de copex de care ai nevoie pentru instalarea senzorului in podea, tub pe care va trebui sa il cumperi separat.
Ecofilm 5002600
Ai ales pentru locuinta ta parchet pentru incalzire in pardoseala si acum cauti solutia tehnica potrivita pentru a completa sistemul? Incearca aceasta varianta marca Ecofilm, de tip folie, cu grosime de numai 04.mm, in format complet, conceputa special pentru a fi instalata rapid si usor si a oferi in mod eficient caldura dorita.
Este disponibila in role cu latimea de 500mm si lungime de 4m, care poate fi taiata la fiecare 10mm pentru a permite potrivirea la dimensiunile incaperii. Un singur set acopera asadar o suprafata de 2mp, asigurand o putere de 260W (130W/mp), recomandata pentru spatiile in care izolarea termica nu este foarte buna sau camere cu 2 sau 3 pereti la exterior.
In pachetul de livrare vei gasi folie PVC anti-condens, filmul de incalzire, doi izolatori de rezerva pentru electrozii de cupru, doua conductoare pentru alimentare, legate la folie si manualul de utilizare cu toate informatiile de care ai nevoie pentru montaj si utilizare. Nu este inclus termostatul reglabil, pe care va fi nevoie sa il achizitionezi separat, pentru a putea gestiona eficient consumul de curent electric.
C&F Technics 8718531997882
Acest kit, destinat incalzii prin alimentare de la reteaua electrica, este o optiune potrivita pentru tine, daca doresti sa achizitionezi un sistem care sa poata fi instalat in stratul de adeziv folosit pentru montarea gresiei, marmurei sau granitului, fara fi nevoie sa intervii prea mult in suprafata construita a podelei. Poate fi de asemenea utilizat si in cazul in care optezi pentru parchet laminat sau stratificat, cu conditia ca aceste produse sa permita expunerea directa la un astfel de dispozitiv termic.
Din punct de vedere tehnic este o versiune tip covor, cu plasa de sustinere si cablu de incalzire, disponibila in variante cu suprafata de 8mp, pe care le poti taia pentru a acoperi perfect podeaua.
Are o putere termica de 1200W, care inseamna 150W/mp, valoare suficient de ofertanta pentru ca produsul sa poata fi utilizat eficient si pe holuri, in bai sau incaperi cu izolatie mai slaba. Este in acelasi timp o varianta de incalzire in pardoseala, la un pret bun, ideala pentru spatiile cu folosire ocazionala, precum biroul sau camera de zi, pe care le aduce rapid la o temperatura confortabila. Termostatul necesar gestionarii eficiente este inclus in pachetul de livrare.
Cipec DIMKFT
Cauti cea mai buna incalzire in pardoseala pentru parchet? Iti sugeram ca optiune potrivita acest model cu format tip folie, alimentare electrica si grosime de doar 0.4mm, pe care o poti strecura usor pe sub placile click-clack si pozitiona chiar si sub un strat de mocheta sau linoleum. Asigura o temperatura, la nivelul podelei, de 27 pana la 29oC, intervalul optim recomandat pentru a nu deteriora materialele folosite pentru finisare.
Un astfel de kit include o fasie de film carbon, cu latimea de 0.5m si lungimea de 18m, doi conectori electrici montati si patru suplimentari, banda mastic de care ai nevoie pentru izolarea conectorilor si conductor flexibil de cupru. Asigura o putere de 65W/mp, nivel preferat in general pentru spatiile in care un astfel de sistem este folosit in completarea retelei centralizate de incalzire si in incaperile foarte bine izolate termic.
Are o suprafata de 18mp si permit taierea, pe lungime, din 10 in 10mm, pentru a adapta usor folia la formatul camerei. Ceea ce va trebui sa cumperi in completare este termostatul cu senzor de pardoseala sau/si ambient, care de aceasta data nu este oferit ca parte a pachetului de livrare.
Incalzire in pardoseala cu agent termic:
Magnum Heating 100mp
Sistemele de incalzire in pardoseala cu agent termic, asa cum este aceasta versiune de la Magnum Heating, reprezinta varianta tehnica recomandata pentru locuintele in care se mai poate inca lucra la nivelul pardoselii si pentru care se doreste folosirea acestei variante ca sursa termica principala.
Acest model este conceput special pentru a acoperi o suprafata de 100mp, pachetul incluzand doua tevi PE-RT cu lungimea de 240m si una de 600m, care permit configurarea unei zone cu aceasta dimensiune la pozitionarea cu pas de 10cm. Kitul contine de asemenea suporturi pentru curbare si fixare, 20 de conectori, benzi perimetrale si distribuitor de inox cu 10 iesiri.
Pentru a functiona cat mai eficient si a economisi gaz, sistemul este prevazut cu vana de amestec, plus pompa electronica si accesoriile aferente instalarii si utilizarii corecte (debitmetre, piulite, supapa, aerisitor automat, robineti pentru conectare, conexiune primara, grup de conexiuni si sistem de fixare).
Novapex NOV.PPA120
Pentru cei care au nevoie de un kit gandit pentru suprafete mai mari, de 120mp, am inclus in lista noastra de propuneri aceasta optiune premium, din categoria modelelor de sisteme de incalzire in pardoseala, la preturi bune, dotate cu componente de calitate superioara.
Pachetul contine 1000 metri liniari de teava FF-THERM cu impermeabilitate 100% la oxigen si 126 placi cu nuturi, care asigura atat o buna izolare termica, cat si suportul necesar pentru pozitionarea corecta a tevilor, alaturi de cele 24 de curbe conductoare.
Kitul de amestec cu pompa, inclus in pachet, asigura aducerea apei la o temperatura optima, iar pentru gestionarea precisa a caldurii vei mai primi de asemenea si sase termostate digitale de camera. Se mai adauga racordurile cu compresie nichelata, un bloc cu terminale pentru sase zone, distribuitor cu debitmetre, un colac de 25m de banda perimetrala si doua robinete cu bila. Fata de alte optiuni disponibile in magazine vei primi in plus, sub forma de cadou, si un taietor de teava marca Zenten, de 28mm, care sa te ajute la montaj.
Magnum Heating 80 – 100mp
Locuintele care necesita o varianta de incalzire in pardoseala, ieftina si buna, din categoria celor pe baza de agent termic, pot beneficia cu succes de avantajele oferite de acest kit, daca au o suprafata cuprinsa intre 80 – 100mp. Este intervalul optim in care poti incadra cei 840 de metri de teava PE-RT, de 16mm, inclusa in pachet si fixata la pas de 10cm sau 15cm, in functie de calitatea izolatiei termice si de existenta sau absenta unui sistem centralizat de incalzire.
Pachetul de livrare contine toate elementele esentiale de care ai nevoie pentru o instalare corecta si functionarea eficienta. Vei gasi prin urmare in cutie: conectori Eurocon, suporturi curbate pentru teava, banda perimetrala, calibrator si cleste pentru taiat. Nu lipseste nici distribuitorul cu 8 circuite si debitmetrele insotite de toate accesoriile necesare (aerisitor, bratari metalice duble, robinet pentru golire, conexiune primara de 1 inch si in grup de mixare, de 3/4inch plus robineti pentru tur/retur).
Vei observa probabil ca pretul ceva mai accesibil decat al altor modele vine fara grupul de mixare si pompa, pe care le poti achizitiona ulterior, cand bugetul iti va permite un upgrade al sistemului.
Sisteme de incalzire in pardoseala:
Raychem R-BL-C-115M/NRG
Ai de-a face cu o incapere care inseamna forme neregulate, colturi dificile sau obiecte cu montare permanenta si cauti o modalitate sigura si eficienta de a imbunatati confortul termic? Incearca acest kit pentru pardoseala, de la Raychem, cu cablu de incalzire, care ofera un nivel optim al libertatii de amplasare.
Cablul are lungimea de 63m si poate fi instalat in beton, sapa sau in solutia adeziva folosita pentru montarea gresiei. Pune la dispozitie o putere de 1270W pe care o poti gestiona dupa necesitati, alegand distanta potrivita dintre spire. Astfel, produsul poate fi utilizat atat pentru suplimentarea unui sistem centralizat, atunci cand modul de aranjare asigura intre 70 si 90W/mp, sau ca sursa principala, cand cablul este pozitionat mai strans, oferind intre 100 si 150W/mp.
Este recomandat in principal pentru spatii de dimensiuni medii, cuprinse intre 16 si 23mp si este confectionat din fluoropolimer, invelis care ofera calitati termodinamice superioare PVC-ului. Vine de asemenea insotit de un cronotermostat digital si un senzor de pardoseala, care te ajuta sa previi consumul inutil de energie, si sistem de fixare prin lipire.
Intact Heating INT-FV2R-4
Printre variatele sisteme de incalzire in pardoseala disponibile pentru cei care doresc sa suplimenteze reteaua de calorifere, se numara si acest model cu alimentare electrica de la Intact Heating. Este o versiune tip covor, cu cablu de incalzire prefixat pe suport din plasa cu latimea de 0.5m si lungimea de 8m, potrivita pentru instalare in sapa sau in compozitia adeziva utilizata atunci cand montezi placile de granit, piatra sau faianta.
Are grosimea de 4mm si acopera o suprafata de 4mp, oferind o putere termica total de 600W care se traduce in putere specifica de 140W/mp, suficient de ridicata pentru a asigura confortul si in spatii care nu au alte surse de caldura, daca sunt izolate decent. Poti instala acest produs in living, dormitor, baie, birou, dar si in spatii exterioare acoperite, precum terase sau balcoane.
Pentru ca este comercializat impreuna cu cronotermostat si senzor de pardoseala, poti gestiona usor nivelul temperaturii si consumul de energie, astfel incat sa asiguri o caldura confortabila fara facturi ridicate la curent.
Incalzire in pardoseala cu apa:
Magnum Heating 40 – 6-mp
Dintre versiunile de incalzire in pardoseala, ieftine si bune, concepute pentru a functiona pe baza de agent termic, iti recomandam, ca solutie potrivita pentru spatii de 40 – 60mp, aceasta versiune de la Magnum Heating, care contine toate componentele necesare instalarii sistemului. Cei 480 de metri liniari de teava PE-RT inclusi in pachet, sub forma de role, pot acoperi 40mp cu spatiere de 10cm (ca incalzire principala) sau 60mp, daca se lasa 15cm intre tevi, distanta recomandata in cazul folosirii ca sursa suplimentara de caldura.
Pe langa distribuitorul din inox, cu patru circuite si debitmetre insotite de toate accesoriile necesare, kitul mai include conectori Eurocon, banda perimetrala, suporturi care te vor ajuta sa curbezi corect si sigur teava pentru acoperirea suprafetei, calibrator si un cleste pentru taierea rapida si precisa.
Face parte dintre versiunile comercializate fara grup de mixare si pompa, punand la dispozitie o solutie eficienta si durabila de asigurare a caldurii, disponibila la un pret semnificativ mai mic fata de alte oferte.
Teava pentru incalzire in pardoseala:
Rehau Rautherm S 17×2 Pe-Xa TVPD172RHRTPXA
Daca ai nevoie de teava de calitate pentru a completa instalatia de incalzire in pardoseala, Rehau iti pune la dispozitie versiunea Rautherm S 17×2 Pe-Xa, apreciata pentru flexibilitate, durabilitate, rezistenta la temperaturi scazute si rapiditatea cu care poate fi montata. Este confectionata din polietilena reticulata peroxidic, obtinuta prin prelucrare la o temperatura foarte inalta care ii ofera un nivel optim de uniformitate, fara puncte slabe.
Pe-Xa este cea mai puternica si mai flexibila tip de tubulatura PEX, rezistenta la inghet si cu memorie termica care asigura revenirea la forma initiala dupa extindere sau contractare, ceea ce ofera o rezistenta foarte buna in timp. Imbinarea se face prin manson alunecator, care ofera etanseitate de lunga durata si reduce semnificativ timpul de lucru.
Produsul are diametrul de 17mm si este disponibil in colaci de 500ml, lungime care poate acoperi optim o suprafata de 50mp, in configuratie cu spatiere de 10cm intre randurile de teava. Se numara printre cele mai apreciate versiuni din gama Rehau incalzire in pardoseala si o poti folosi sub gresie, piatra, granit, parchet laminat sau lemn.
Ghid de cumparare
Modelele de sisteme de incalzire in pardoseala sunt o alternativa eficienta si discreta la optiunile clasice de calorifere sau radiatoare. Presupun amplasarea elementelor generatoare de caldura (tevi, cabluri, filme de carbon) la nivelul solului – in profunzimea pardoselii, direct sub gresie sau parchet sau chiar la suprafata, sub linoleum ori mocheta – si sunt ideale pentru spatiile situate la parter, care sufera din cauza umezelii si temperaturii scazute de la nivelul solului.
Pentru ca versiunile disponibile sunt numeroase si suficient de variate pentru a oferi solutii optime pentru diverse contexte de folosire, te invitam sa afli cateva detalii tehnice, precum tipul de sistem, modul de instalare, material folosit ca finisaj etc. care sa te ajute sa alegi cea mai buna incalzire in pardoseala pentru locuinta ta.Categorie: Din punctul de vedere al mecanismului de functionare poti alege fie o solutie de incalzire in pardoseala, electrica, fie o versiune cu agent termic.
Modelele alimentate de la reteaua de curent sunt disponibile sub variante de covoare, care includ cabluri fixate pe plasa, sau role tip folie. Printre avantajele oferite de aceste sisteme se numara montajul rapid, direct sub parchet, gresie sau linoleum, costurile de achizitie ceva mai reduse si efectul aproape inexistent asupra inaltimii podelei, majoritatea avand o grosime de 0.4mm (folie) si 4mm (cablu). Sunt asadar cele mai simplu de instalat si folosit si ridica rapid nivelul temperaturii. Implica insa costuri mai mari pe termen lung, in special daca vrei sa le folosesti ca principala sursa de incalzire in locuinta.
Optiunile care functioneaza prin circularea apei calde includ mai multe elemente componente, sunt ceva mai complicat de montat si pus in functiune si vor afecta inaltimea pardoselii. Daca decizi sa alegi o astfel de versiune pentru o singura incapere, este bine asadar sa iei in considerare aparitia unei diferente de nivel la usi. Se conecteaza la centrala sau boiler si ofera suficienta putere calorica pentru a putea fi utilizate ca solutie principala de incalzire a casei, spre deosebire de cele electrice care se utilizeaza de regula in completare.
Desi presupun o investitie financiara mai mare la achizitie si instalare, ofera o eficienta foarte buna in exploatare, asigura confortul termic cu costuri reduse si sunt destul de durabile in timp, mai ales daca te orientezi catre cea mai buna teava pentru incalzire in pardoseala, din categoria celor fabricate din polietilena reticulata peroxidic, cu uniformitate impresionanta si flexibilitate foarte buna.
Tip de suprafata si incapere: Pentru ca o optiune de incalzire in pardoseala, cu agent termic, presupune incastrarea tevilor in sapa de 4.5 pana la 7cm, aceasta varianta este recomandat pentru locuintele nefinalizate (apartamente cumparate la rosu, case in constructie etc.), extensii ale spatiilor deja existente sau incaperi in care este posibila demontarea si remodelarea podelelor. Este preferata ca varianta optima pentru camerele situate la parter, oferind cea mai buna solutie de lupta impotriva unei pardoseli reci.
Daca apartamentul tau este deja amenajat sau nu vrei sa afectezi nivelul podelei, cele mai multe pareri despre cele mai bune sisteme de incalzire in pardoseala iti vor recomanda versiunile electrice, care se amplaseaza usor sub suprafete flotante cum este parchetul sau mocheta. In functie de tipul de finisaj ales, vei putea opta pentru cabluri libere, mai potrivite pentru montaj sub gresie, marmura sau piatra si in spatii cu forme neregulate, cu colturi sau obstacole (stalpi) pe langa care se adapteaza usor, sau cabluri fixate pe plasa, care se prind in adezivul folosit pentru placile ceramice, mai simplu de intins si aranjat, recomandate pentru incaperi cu suprafata regulata, fara elemente care sa necesite evitare.
Modelele tip folie sunt cele mai discrete si sunt confectionate pentru a se strecura usor sub placile de parchet laminat sau stratificat. Unele versiuni pot fi de asemenea amplasate sub mocheta sau linoleum. Pentru a alege intotdeauna cea mai buna optiune iti recomandam sa verifici cu atentie pentru ce tip de pardoseala este conceput sistemul si daca materialul selectat pentru finisaj se preteaza la incalzire de acest tip. Tine cont in acelasi timp de faptul ca structurile dense, precum piatra si gresia, se pot incalzi pana la peste 29oC fara probleme, in timp ce lemnul, vinilul, parchetul laminat si linoleumul, rezista bine doar pana la 27oC.
Putere termica si suprafata incalzita: Ca regula generala, daca folosesti covoare sau folii electrice pentru incalzire, ca sursa termica principala, este de dorit ca acestea sa iti ofera intre 100 si 150W/mp, iar daca sistemul este gandit ca modalitate de completare a gradelor oferite de centrala locuintei, te poti orienta si catre versiuni care asigura intre 40 si 100W/mp, in functie de cat de bine este izolata locuinta si care este diferenta pe care trebuie sa o acoperi. Unele produse specifica puterea totala oferita (de exemplu, 1200W pentru o folie de 9mp) si altele indica puterea pe unitate de suprafata (40W/mp), deci citeste cu atentie descrierea tehnica.
In cazul versiunilor cu agent termic, puterea calorica generata este controlata prin distanta la care sunt amplasate tevile in podea, sau, cu alte cuvinte, numarul de metri liniari folositi pentru a incalzi un metru patrat. Pentru incaperile cu izolatie redusa si pereti la exterior se foloseste in general pasul de 10cm care inseamna 10ml de teava la 1mp de pardoseala. Distanta se mareste pe masura ce spatiul este mai ofertant ca rezistenta termica, putand ajunge si pana la 20 – 25cm. Practic, in magazine vei gasi indicat pe ambalajul kitului suprafata pentru care este destinat, care variaza in general intre 40 si 120mp.
Accesorii: Cele mai bune kituri de incalzire in pardoseala includ si termostat care te ajuta sa faci economie la facturile lunare si iti asigura in acelasi timp o temperatura relativ constanta in casa. Multe versiuni nu sunt insa prevazute cu acest accesoriu, pe care va trebui sa il cumperi separat, deci verifica atent oferta.
In cazul optiunilor cu apa calda, lista elementelor de care ai nevoie este mult mai lunga incluzand sistemul de fixare, piulite, robineti de conectare, aerisitor, conectori, benzi perimetrale, suport pentru curbarea corecta a tevilor, etc. Accesoriul de baza care lipseste insa din unele pachete si afecteaza semnificativ pretul este grupul de amestec cu pompa, care asigura uniformizarea apei si reduce consumul de gaz. Sistemul poate functiona si fara aceasta componenta, motiv pentru care cei care cauta o varianta de incalzire in pardoseala, cu apa, care sa fie ceva mai ieftina, se vor orienta de regula catre aceasta categorie.
Tipul de incapere: Pentru ca in baie si dormitor ai nevoie de mai multa caldura, argumentele aratand ca pentru aceste spatii se recomanda de regula o putere de 120 pana la 160w/mp.
Cu cat ai mai multe suprafete permanente in camera de toaleta (WC, cada, etc.) sub care nu poti monta instalatia de incalzire, cu atat puterea calorica generata de zona acoperita trebuie sa fie mai mare pentru a face fata volumului de aer din incapere.
In zonele cu utilizare ocazionala precum camera de zi, spatiul folosit pentru birou si ariile care beneficiaza de incalzire suplimentara, cum este bucataria, poti alege optiuni cu putere calorica mai redusa.
Intrebari frecvente
Ce aleg: incalzire in pardoseala sau calorifere?
Incalzirea in pardoseala asigura uniformizarea rapida a temperaturii, previne uscarea excesiva a aerului, este discreta si eficienta si, in functie de varianta aleasa, poate inseamna reducerea semnificativa a facturilor. Necesita insa abordarea in fazele de inceput ale amenajarii interioare, daca vrei sa optezi pentru varianta cu agent termic si tevi ingropate, cea mai ofertanta pe termen lung si ca principala sursa de incalzire. In cazul in care nu poti interveni in constructia pardoselii prea mult, optiunile electrice pentru pardoseala merg cel mai bine in combinatie cu sistemul clasic de calorifere, pentru a profita astfel de rapiditatea incalzirii si orientarea gradelor in zona inferioara a spatiului, pe care radiatoarele obisnuite nu reusesc sa o mentina calda mult timp.
Incalzirea electrica in pardoseala: ce costuri lunare voi avea la energie electrica?
Atat timp cat este in functiune, un sistem de incalzire electrica in pardoseala va consuma atat cat scrie in specificatiile tehnice. Deci un model de 1200W va consuma 1200W. Diferentele de eficienta rezulta din gradul de izolatie a locuintei si conductivitatea pardoselii care acopera elementele radiante, care influenteaza direct timpul in care termostatul mentine instalatia in functiune sau oin stand-by. Studiile indica un consum mediu, pentru acest tip de produs termic, cuprins intre 15 si 25W/mp/ora. Pentru o suprafata de 50mp, cu o functionare medie de 10 – 12ore/zi, la 20W/mp/ora inseamna 10kW/zi, respectiv 300kW pe luna. In concluzie, la un pret de 0.5 Ron/kW vei avea costuri lunare de aproximativ 150ron/luna pentru incalzirea electrica a unei suprafate de 50mp.
Cum gasesc un distribuitor de incalzire in pardoseala?
Cel mai facil mod de a gasi un distribuitor care sa iti puna la dispozitie astfel de sisteme de incalzire este sa folosesti Internetul. Vei gasi furnizori care iti ofera atat materialele, cat si serviciile de proiectare si instalare si respectiv firme de la care cumperi doar componentele. Te sfatuim sa verifici atent review-urile clientilor si sa te orientezi catre versiunile care prezinta in detaliu caracteristicile tehnice ale elementelor incluse in pachet, atat in ceea ce priveste produsele oferite, cat si in cazul etapelor de proiectare si instalare.
Care e pretul la manopera pentru incalzirea in pardoseala?
Costul manoperei, care ar trebui sa implice atat proiectarea instalatiei si evaluarea necesarului termic in functie de caracteristicile spatiului, montarea propriu-zisa a componentelor, testarea si reglajele (inclusiv elementele de automatizare, cum sunt termostatele) si uneori si livrarea materialelor, variaza intre 15 si 25euro/mp in functie de suprafata lucrarii si furnizor. Iti atragem atentia ca unele dintre firmele care ofera astfel de servicii nu includ in pret costul de montare a centralei termice sau boilerului. Daca te-ai decis sa optezi pentru o varianta electrica si vrei sa apelezi la servicii profesionale, este bine sa stii ca in acest caz costul instalarii este de aproximativ 5 – 7 euro/mp.
Cum calculez un pret pe metru patrat la incalzirea in pardoseala?
Formula pentru calcularea pretului unui metru patrat de incalzire in pardoseala include: costul materialelor instalate in podea + pretul componentelor generale (termostate, centrala, grup de mixare, pompa etc.)/suprafata totala instalata + cost proiectare, montaj si testare (exprimat de regula pe metru patrat).
Atunci cand evaluezi valoarea materialelor care depind de suprafata avuta in vedere, tine cont de faptul ca cel mai probabil, vei avea de-a face si cu zone pe care nu le vei aborda, aria instalata fiind deci mai mica (uneori cu pana la 20%) decat suprafata utila. Este un aspect foarte frecvent intalnit in special in cazul versiunilor electrice tip folie care se monteaza sub parchet si pentru care se evita spatiile in care va fi amplasat mobilier direct pe sol.
Cat costa incalzirea in pardoseala per total?
In varianta cu agent termic este bine sa stii ca pe langa kiturile disponibile pe internet, care includ tevile si accesoriile necesare montajului cu sau fara grup de mixare cu pompa, pe lista materialelor trebuie sa mai incluzi si polistirenul sau placa cu nuturi pentru izolatia termica, sapa si centrala termica/boiler. La aceasta lista se adauga manopera, aducand costul total la un nivel cuprins intre 35 – 45euro/mp in functie de suprafata si calitatea materialelor pe care vrei sa le folosesti, ceea ce inseamna aproximativ 10.000 – 12.000lei pentru un apartament de 50mp si 12.000 – 14.000lei pentru 70 – 80mp. Pentru proiectele electrice, materialele necesare presupun costuri de aproximativ 30 – 35euro/mp, iar manopera inseamna preturi de aproximativ 5euro/mp. O baie de 10mp iti va scoate asadar din buzunar intre 1600 – 1800lei, iar un apartament de 50mp intre 8.000 si 10.000 de lei.
Cum aleg parchet pentru incalzire in pardoseala?
Principalele criterii de care trebuie sa tii cont cand alegi parchet pentru incalzire in pardoseala sunt conductivitatea (permite degajarea caldurii in spatiu) si stabilitatea dimensionala la modificari de temperatura si umiditate. Optiunile cu mai multe straturi (parchet dublu sau triplu-stratificat) se adapteaza mai bine la variatiile de mediu si au o conductivitate termica superioara lemnului masiv, fiind preferate pentru acest tip de incalzire. Se recomanda grosime de minim 8mm, pentru a face fata bine la uzura si esente de lemn cu densitate medie si mare, care au o stabilitate ridicata (frasin, stejar, merbau etc.). Fata de lac, uleiul este optiunea superioara la categoria finisaje, oferind mai multe posibilitati de reconditionare. Poti opta de asemenea si pentru versiuni laminate, o alternativa economica eficienta.
Ce accesorii sunt necesare la incalzirea in pardoseala?
Pentru sistemele electrice, lista de accesorii necesare, pe care poti sau nu sa le gasesti in kitul de livrare, include: termostat, tub de copex pentru protectia senzorului de pardoseala, plus conectori electrici, cablu conductor, banda izolatoare si banda adeziva (pentru modelele tip film) sau banda adeziva si banda termoizolatoare, clipsuri plastic sau orice alt tip de suport pentru fixare cablu (pentru versiunile sub forma de cablu liber si covoras cu plasa). In cazul sistemelor cu agent termic ai nevoie de cutie pentru distribuitor – care este livrat de regula impreuna cu toate elementele necesare pentru conectare si functionare – termostat, conectori pentru tevi, robineti, grup de conexiune, suporturi pentru curbarea tevilor, clipsuri pentru fixare si banda perimetrala.
Incalzirea in pardoseala: pro si contra
Persoanele care au petrecut macar cateva minute pe internet, cautand informatii despre sistemele de incalzire a locuintei, stiu deja ca cele cu montare in pardoseala castiga teren, atat din punctul de vedere al informatiei disponibile, cat si ca beneficii oferite.
Daca te intrebi ce avantaje iti ofera in mod real aceste instalatii, dincolo de mesajele comerciale si promotionale, te invitam sa parcurgi o analiza echilibrata a punctelor forte si slabe care insotesc acest concept tehnic.
PRO: Directia de incalzire si temperatura la conductor
In categoria caracteristicilor tehnice, care vor atarna in balanta catre achizitionarea uneia dintre cele mai bune sisteme de incalzire in pardoseala, se numara modul efectiv in care aceasta tehnologie asigura distributia temperaturii.
Stim cu totii ca aerul cald este mai usor si se ridica, si ca cel rece coboara. Va fi prin urmare destul de facil de inteles de ce in cazul caloriferelor clasice, care fac aerul sa circule roata in jurul camerei, cu cel mai cald orientat catre tavan si cel mai rece catre podea, vei avea destul de frecvent picioarele inghetate desi agentul termic din retea este fierbinte.
Conductorii instalati in pardoseala respecta ciclul natural al fluxului de aer. Cel cald urca catre tavan, iar cel rece care coboara spre podea si este la randul sau incalzit rapid, astfel incat in incapere sa se obtine un nivel optim de caldura in cel mai scurt timp.
Aceste diferente de proces fac ca in cazul sistemelor cu montare in podea, temperatura la care este nevoie sa fie adusi conductorii pentru a incalzi o incapere la 22oC sa fie de 30 – 40oC. In cazul caloriferelor ai nevoie de agent termic la 60 sau 70oC pentru a obtine rezultate similare.
Un calcul simplu iti va spune ca diferenta de grade inseamna diferente semnificative la factura de gaz, deci un mod mult mai economic de a asigura confortul termic.
CONTRA: Investitia initiala
Ca in cazul celor mai multe sisteme sau produse care iti asigura economie de resurse in utilizare, investitia initiala este mai mare decat la instalarea unei retele de calorifere, montajul fiind si el mai complicat.
Cele mai multe oferte de pe piata situeaza pretul instalarii la o medie de 30 – 40euro/mp, in functie de suprafata apartamentului sau casei. Pretul scade o data cu cresterea spatiului amenajat, ceea ce face ca aceasta varianta sa fie mai potrivita pentru locuinte mari, in care economia la consum este cu atat mai importanta.
Pretul include conductori, kit de montaj, sapa, sistem de automatizare si manopera, dar nu in toate cazurile si stratul izolator, aspect care necesita verificare suplimentara din partea ta.
Pentru un apartament cu doua camere, la 60mp, te va costa prin urmare pana la 2400euro, in timp ce montajul unui calorifer costa in medie 150 – 200lei, ceea ce inseamna, cu doua calorifere in living si dormitor si cate unul in baie si bucatarie, pana la 1200lei cu instalatia clasica. Diferenta de investitie este, dupa cum am spus, destul de mare, dar se recupereaza in timp.
PRO: Economie la costuri
Cifrele arata o economie de 20 pana la 40% la facturi cu o instalatie de incalzire in pardoseala. Nivelul la care reusesti sa ajungi tine de calitatea termostatului si flexibilitatea pe care ti-o ofera in gestionarea inteligenta a sistemului termic, precum si de eficienta centralei termice. Poti atinge o scadere de 40% la platile la gaze, daca optezi pentru o centrala in condensatie.
CONTRA: Durata de montaj
Este suficient sa iti spunem ca conductele se insereaza in podea, sub un strat de sapa de 5 – 7cm pentru a-ti da seama ca nu vorbim de 1 – 3 ore, cum este cazul la montarea caloriferelor.
Etapele sunt mai multe (fixarea stratului izolator, montarea suprafetei de fixare a tevilor, amplasare corecta a conductelor cu respectarea distantelor stabilite, turnarea sapei, uscarea sapei) si vei avea ceva de asteptat pana cand vei putea monta parchetul sau gresia si sa consideri proiectul finalizat. Asadar, in cazul in care nu suporti ideea de santier in casa, poate ca reorientarea catre panouri radiante ar suna mai bine pentru tine.
PRO: Incalzire uniforma si sanatoasa
Modul de circulare a aerului cald, in cazul sistemelor de incalzire in pardoseala, asigura o uniformizare rapida a temperaturii, fara puncte de caldura intensa si zone reci pe podea, unde s-ar putea forma colonii de ciuperci sau bacterii.
Asigura in acelasi timp o viteza mai redusa a fluxului de aer, spre deosebire de cazul caloriferelor in care acesta are o miscare circulara destul de intensa, dinspre conductori catre tavan, de unde aerul rece incepe sa coboare catre podea si ajunge apoi din nou langa suprafata incalzire.
Curentii de aer formati duc adesea particule de praf “prajite” de materialul incins al caloriferului, cu miros ciudat, spori de mucegai, polen si tot felul de impuritati care pot afecta respiratia.
Sistemul cu conductor in pardoseala iti asigura in plus caldura direct la picioare, zona in care se intampla adesea sa suferi de frig in spatiile cu incalzire clasica, chiar si pe o podea cu covoare groase.
CONTRA: Acces dificil pentru reparatii
Ti-ai pus cu siguranta problema tevilor sparte sub pardoseala, la care poti ajunge doar distrugand podeaua, cu cheltuieli suparatoare, mizerie si timp pierdut.
Iti putem spune ca majoritatea persoanelor care folosesc acest tip de incalzire nu ajung niciodata in aceasta situatie, sistemul avand de regula o garantie de 10 – 20 de ani si functionand foarte bine chiar mai mult de atat.
Totul tine de modul in care alegi materialele prime la inceput, si este bine sa eviti chilipirul si sa cauti tevi rezistente, peste care sa pasesti zilnic fara nici o grija.
PRO: Mai mult spatiu
Daca iti plac interioarele moderne cu mobilier lejer, in linii clare, fara adaosuri inutile, vei aprecia cu siguranta aspectul unui apartament in care nu se vede nici urma de calorifer, iar peretii sunt impecabili si ferestrele sunt incadrate doar de culoarea placuta a varului sau a tapetului. Ca sa nu mai vorbim despre chinul indepartarii prafului de pe suprafata elementilor si vopseaua care isi pierde stralucirea in timp.
Este o varianta ideala pentru locuintele cu incaperi mai putin generoase in care vrei sa ocupi cat mai putin spatiu si iti ofera posibilitatea de a opta pentru covoare de mici dimensiuni sau chiar pentru o podea frumoasa din parchet fara adaos textil, pentru ca acest strat suplimentar nu mai este necesar.
Instructiuni de montaj la incalzirea in pardoseala
Montajul sistemului de incalzire in pardoseala depinde, ca grad de dificultate si particularitati, de tipul instalatiei pe care ai ales sa o folosesti (electrica sau cu agent termic). Pentru ca optiunile cu apa calda necesita cel mai adesea servicii profesionale pentru a asigura functionarea corecta si sigura, te ajutam cu cateva informatii importante pentru cazul in care doresti sa amplasezi singur o varianta electrica.
Accesorii si unelte
Inainte de a incepe instalarea este bine sa te asiguri ca ai la indemana tot ce-ti trebuie. Pentru ca este nevoie sa testezi rezistenta electrica a sistemului, pe lista trebuie sa treci neaparat un multimetru, iar daca pardoseala nu este izolata, include de asemenea si un strat de material izolant.
La categoria fixare poti opta pentru banda adeziva (folie, plasa sau cablu liber), banda metalica, clipsuri sau sina de fixare (cablu liber).
Partea de automatizare implica folosirea de dalta, ciocan, tub de copex, senzor de pardoseala, termostat, iar cea de inserare in podea include sapa autonivelanta sau/si adeziv pentru gresie sau/si pentru care ai nevoie de instrumentele necesare prepararii si aplicarii materialului (galeata, apa, mistrie).
Inserare senzor
Folosind dalta si ciocanul, decupeaza un sant longitudinal in podea, in dreptul locului in care circuitele electrice circula prin perete. Instaleaza senzorul in tubul flexibil care ii ofera protectie, scoate-l in partea superioara a peretelui si foloseste acelasi spatiu pentru a introduce cablul de alimentare al covorului, cablului de incalzire sau foliei de carbon, dupa caz.
Pregatirea suprafetei
Matura cu atentie podeaua pentru a indeparta praful, murdaria si orice tip de obiect ascutit care poate deteriora instalatia sau impiedica fixarea corecta. Daca folosesti folie de carbon si podeaua este umeda, aplica un strat de material izolator, masurat cu atentie si lipit cu grija, astfel incat sa ofere o suprafata dreapta si uniforma de instalare.
Dimensionare si pozitionare
In cazul cablului liber este important sa masori cu atentie si sa insemnezi, pe suprafata curata si uscata, punctele in care vei defini curbele, astfel incat distantele dintre randuri sa fie egale. Pentru plasa si folie, aceasta etapa presupune amplasarea de proba si taierea filmului si sau a plasei (nu si a cablului) astfel incat sa obtii segmentele potrivite pentru a acoperi incaperea, tinand cont de instalatiile sanitare si de mobilierul care va fi pozitionat pe podea. Ai grija ca senzorul deja instalat sa nu afle direct sub cablul de incalzire, ci intre doua randuri.
Fixare
Daca folosesti covor cu plasa si cablu de incalzire si vrei sa il instalezi in sapa, aseaza segmentele cu cablul in sus si apoi toarna sapa conform indicatiilor producatorului. In cazul in care sapa a fost deja turnata si fixarea se face in stratul de adeziv, se toarna mai intai un strat subtire de 5mm, din compozitia de fixare, se asaza covorul cu cablul in jos, se preseaza bine si apoi se acopera cu inca un strat de adeziv, dupa care se monteaza placile ceramice.
Pentru folia de carbon este suficient sa desfasori rolele si sa le pozitionezi corect una langa alta, fara a le suprapune, pentru a evita supraincalzirea. Foloseste banda adeziva pentru a le fixa pe pozitie. Utilizeaza conectorii electrici din kit pentru a lega foliile intre ele cu ajutorul cablurilor puse la dispozitie si acopera punctele de conexiune foitele de cupru ramase libere cu banda izolatoare.
Conectare si automatizare
Conecteaza alimentarea, cablurile senzorului si ale instalatiei de incalzire la termostat folosind indicatiile incluse in manualul de utilizare al dispozitivului. Pentru a asigura o durata de exploatare cat mai indelungata, foloseste un strat superior de protectie inainte de a aplica materialul de finisare, daca ai optat pentru parchet sau mocheta.
Lasa un comentariu
0 Comentariu