Cum sa economisesti cand ai incalzire in pardoseala

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Desi pentru multi pare o inventie a epocii moderne, incalzirea in pardoseala este un concept creat de romani pentru a asigura caldura in spatiile interioare.

Odata cu cresterea preturilor la utilitati, tot mai multe persoane iau in considerare inlocuirea clasicelor calorifere cu acest tip de sistem termic ce pare a oferi economii considerabile la facturi.

Cat de mult poti reduce cheltuielile peste iarna si cum poti profita de avantajele conductorilor amplasati in podea? Iti dezvaluim in randurile de mai jos.

 

Tipul de conductor

Stii cu siguranta ca, in categoria sistemelor de incalzire in pardoseala, exista doua mari variante catre care te poti orienta, si anume: cu agent termic sau cu cabluri electrice. Desi din punct de vedere tehnic, ambele iti ofera un confort superior caloriferelor, din cauza costurilor mai ridicate ale energiei electrice, versiunile de acest tip sunt recomandate mai mult pentru suprafete mici.

 

 

Daca vrei sa obtii o reducere a costurilor de incalzire, iti recomandam asadar sa te orientezi catre o varianta cu agent termic, care iti poate elimina pana la 40% din sumele pe care le platesti lunar pe timp de iarna, daca locuinta ta este amenajata cum trebuie si sistemul e automatizat corect, aspect despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Folosirea conductorilor de tip teava, prin care circula apa calda, iti asigur in plus si o libertate mai mare in alegerea dispozitivului care sa asigure incalzirea si respectiv circularea lichidului. Poti astfel folosi clasicele centrale pe gaz, modele cu combustibil solid sau electrice, ori chiar panouri solare, daca ai la dispozitie posibilitatea de a instala un astfel de sistem.

Pentru cei care, din diferite motive, nu doresc sa depinda de reteaua de gaze naturale sau de combustibilul solid si se simt mai confortabil cu un sistem cu alimentare pe baza de electricitate, exista versiunile cu rezistori pe baza de fibra de carbon care, datorita caracteristicilor tehnice, asigura incalzirea locuintei cu un consum ceva mai redus decat versiunile clasice cu conductori din cupru, diferenta care poate ajunge chiar si pana la 25%.

O economie semnificativa si binevenita se poate deci face alegand fie cea mai buna incalzire in pardoseala cu agent termic, fie o versiune electrica pe baza de fibra de carbon.

 

Calitatea izolatiei

Una dintre realitatile ignorate de multe ori atunci cand se cauta o versiune de incalzire a locuintei este faptul ca cel mai important factor care determina consumul de resurse (gaz, lemn, peleti sau curent electric) este nivelul de izolatie a casei sau apartamentului.

Sistemul termic, fie el clasic, cu calorifere, sau in pardoseala, nu face decat sa incerce sa mentina temperatura dorita de tine si cu cat pierzi mai multa caldura prin pereti, tavan si podea, cu atat vei plati mai mult, oricat de eficienta ar fi instalatia.

Ce inseamna izolatie de calitate? Inseamna in primul rand mai mult decat un de strat izolator, de orice grosime. Specialistii indica ca varianta optima pentru apartament sau casa folosirea polistirenului EPS – polistiren expandat sau Styropor, cu cel mai scazut coeficient de absorbtie a apei, ideal pentru exterior, sau a vatei minerale bazaltice, in varianta de minimum 10cm.

Daca stai la ultimul etaj, indiferent daca ai sau nu un pod deasupra, este indicat sa izolezi si tavanul, pentru a evita pierderile termice. In acest caz, printre materiale este bine sa iei in considerare celuloza sau spuma poliuretanica.

Pentru apartamentele de bloc situate la etaje intermediare, tavanul si podeaua sunt un factor relativ, tinand cont de faptul ca si vecinul de deasupra si cel de sub tine isi incalzesc locuinta.

Spatiile de locuit care au insa contact direct cu solul, indiferent ca vorbim despre apartamente de la parter sau case, trebuie imbunatatite la nivelul podelei, obligatoriu, cu un strat izolator din polistiren extrudat, cu grosime de minim 5cm, care sa previna transmiterea caldurii catre exterior si consumul inutil de resurse.

Analizeaza cu atentie intreaga locuinta si incearca sa nu lasi nici un segment neacoperit, pentru ca te poate costa destul de mult. De exemplu, peretele care da spre balcon este bine sa fie izolat cu un strat de polistiren sau vata minerala, in special daca nu este inchis sau tamplaria nu este de termopan cu trei straturi de sticla.

Si daca tot vorbim despre ferestre si usi, asigura-te ca ai montat cele mai bune variante care iti asigura inchidere etansa si o rezistenta termica ridicata.

 

Eficienta termostatului

Nici unul dintre cele mai bune sisteme de incalzire in pardoseala nu te poata ajuta prea mult sa faci economie, daca nu este conectat la un termostat performant. Eficienta acestui dispozitiv se bazeaza pe doua aspecte. Primul tine strict de caracteristicile tehnice ale modelului si anume sensibilitatea senzorului si capacitatea de a masura corect temperatura din incapere, libertatea de alegere a pozitionarii (cu fir sau wireless) si optiunile de programare.

Cu alte cuvinte, varianta ideala ar trebui sa iti ofere precizie ridicata, senzor fara fir, pe care il poti monta oriunde, si posibilitatea de a programa parametrii de incalzire pe ore si zile ale saptamanii, in functie de obiceiurile familiei tale.

Al doilea aspect important este modul in care te folosesti de aceste functii. In primul rand, este esential sa asezi senzorul in locul potrivit, nici in zone cu temperaturi mai ridicate decat media din casa (bucatarie, baie, langa aparate electrice sau becuri, in fata ferestrelor), nici in spatii in care este mereu frig sau curent (holuri, langa ferestre deschise des etc.).

 

 

Specialistii recomanda amplasarea in incaperea pe care o folosesti cel mai des, cu pozitionare la 1.3 – 1.5m de podea si tinand cont de indicatiile de mai sus.

In ceea ce priveste diferentierea temperaturii pe zone ale casei (de ex. mai ridicata in dormitor si living si mai scazuta pe hol sau in camera de oaspeti, unde nu sta nimeni), parerile sunt impartite, cele contra avand ca argument pierderile de caldura realizate catre aceste arii prin pereti sau usi deschise.

Pentru a ajunge la cea mai economica formula, iti recomandam sa testezi diverse optiuni de setare si sa observi consumul, pentru ca in cele din urma fiecare locuinta are propriul sau profil termic si, desi solutiile sunt universale, modul cel mai bun de aplicare tine de fiecare caz in parte.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Cip.

March 21, 2022 at 5:42 pm

Buna, cu ce agent termic trebuie să încarc un sistem de încălzire in pardoseala cu agent termic pt a evita coeziunea tuburilor, colectoarele si al piesei centralei ?

Raspunde
                                   
Cip.

March 21, 2022 at 5:40 pm

Bună, as dori sa stiu cu ce agent termic ar trebui trebui să încarc un sistem de încălzire in pardoseala cu agent termic ?
Astept raspunsul dv.
O zi bună!

Raspunde